Het erfrecht is bloedrecht. De wet deelt erfgenamen op in orden en graden. Zijn er kinderen, dan zijn die bevoorrechte erfgenamen. Ook echtgenoten zijn bevoorrechte erfgenamen. Zowel kinderen als echtgenoten kunnen niet onterfd worden.
Andere familieleden kunnen ook automatisch erven als er kinderen noch partner zijn. Maar dat is nooit het geval voor goede doelen. Zijn er geen bloedverwanten die kunnen erven, dan gaat de erfenis naar de staat. Tenzij de overledene een testament had opgesteld en daar bijvoorbeeld een goede doel in had opgenomen.
Zijn er geen bloedverwanten die kunnen erven, dan gaat de erfenis naar de staat. Tenzij de overledene een testament had opgesteld en daar bijvoorbeeld een goede doel in had opgenomen.
Dankzij het duolegaat is het opnemen van een goed doel in een testament momenteel vooral populair bij kinderloze singles omdat zij op die manier de erfbelasting kunnen drukken voor de persoon aan wie zij willen nalaten. Maar dat fiscale voordeel gaat midden 2021 op de schop.
Om te vermijden dat goede doelen vanaf dan op droog zaad komen te zitten, besliste de Vlaamse regering de erf- en schenkbelasting af te schaffen voor goede doelen. Momenteel bedragen die respectievelijk 8,5 en 5,5 procent.