Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Toch nog erfbelasting op 270 miljoen aan schenkingen in 2023

Bij 4.000 van de 66.000 nalatenschappen in 2023 moest toch nog erfbelasting betaald worden op niet-geregistreerde schenkingen. Dat kwam omdat de 'verdachte periode' van drie jaar niet verstreken was voor het overlijden van de schenker.
©Hans Lucas via AFP

Wie een schenking van roerende goederen doet en die niet registreert, vermijdt schenkbelasting. Ook de erfbelasting kan op die manier ontlopen worden, op voorwaarde dat de schenker nog minstens drie jaar in leven blijft. Overlijdt hij of zij binnen die periode, dan moet de schenking in de aangifte van nalatenschap opgenomen worden, en wordt daarop erfbelasting toegepast. Vorig jaar overleefde de schenker in meer dan 4.000 van de 66.000 nalatenschappen die verdachte periode niet.

6%
Van de nalatenschappen
Van de 66.000 nalatenschappen in 2023 waren er meer dan 4.000, of 6 procent, waarbij erfbelasting aangerekend werd op niet-geregistreerde schenkingen.

Dat had tot gevolg dat op 270 miljoen euro niet-geregistreerde schenkingen van roerende goederen toch nog erfbelasting betaald moest worden, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Belastingdienst Vlabel. In werkelijkheid ligt dat bedrag wellicht nog hoger. ‘Het gaat hier alleen over schenkingen die in de aangifte van nalatenschap werden aangegeven, of die op basis van een bankonderzoek aan het licht gekomen zijn’, zegt woordvoerder Thomas Cami. Vlabel heeft geen cijfers over hoeveel erfbelasting uiteindelijk werd geheven op de 270 miljoen euro.

Advertentie

Extra inkomsten

In het Vlaams regeerakkoord staat dat de verdachte periode wordt uitgebreid naar vijf jaar voor nieuwe schenkingen. Dat zou meer mensen moeten aanzetten hun schenkingen te registreren, wat tot extra inkomsten voor de overheid kan leiden. Op een geregistreerde schenking van roerende goederen in rechte lijn of tussen partners is een belasting van 3 procent van toepassing. Voor een schenking aan andere personen geldt een tarief van 7 procent.

De Vlaamse regering heeft beslist de verdachte periode uit te breiden naar vijf jaar voor nieuwe schenkingen.

Voor onroerende goederen is schenken via een notariële akte verplicht, zodat die per definitie altijd geregistreerd is en onder de schenkbelasting valt. Het tarief hangt af van de omvang van de schenking. Tot 150.000 euro is het tarief 3 procent, tussen 150.000 en 250.000 euro 9 procent, tussen 250.000 en 450.000 euro 18 procent en vanaf 450.000 euro 27 procent.

Erfbelasting lager

De tarieven voor erfbelasting liggen hoger. Voor een erfenis in rechte lijn van roerende goederen wordt bijvoorbeeld voor de eerste 50.000 euro een tarief van 3 procent aangerekend. Tussen 50.000 en 250.000 euro is dat 9 procent. Boven dat laatste bedrag gaat het om 27 procent. De Vlaamse regering wil de belasting de komende jaren wel verlagen voor kleine en middelgrote erfenissen, maar de precieze modaliteiten zijn nog niet gekend.

De voorbije jaren zat het aantal geregistreerde schenkingen al fors in de lift. In het eerste halfjaar steeg het met 14 procent tot 37.270. Dat leidde tot een toename van de ontvangsten uit de schenkbelasting met 30 procent, tot 264 miljoen euro.

Nieuwe Vlaamse regering
Advertentie
Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud