Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo laat u na aan een goed doel

Wie wil nalaten of schenken aan goede doelen, kan dat vanaf juli 2021 volledig belastingvrij. Een omweg via het complexe duolegaat is niet langer nodig.

Goede doelen hangen voor hun werking in grote mate af van wat gulle gevers hun nalaten of schenken. Vorig jaar ontvingen ze bruto bijna 330 miljoen euro uit erfenissen, ofwel iets meer dan 900.000 euro per dag.

Dat is voor een deel te danken aan het populaire duolegaat, waarbij niet alleen een neef of vriend als erfgenaam wordt aangeduid, maar ook een of meerdere goede doelen. Dat type testament is interessant, omdat de neef of vriend erdoor meer van de nalatenschap overhoudt dan als hij rechtstreeks zou erven. En ook het goede doel gaat erop vooruit, ook al moet het alle erfbelasting voor zijn rekening nemen. Goede doelen betalen immers slechts 8,5 procent erfbelasting, terwijl het tarief voor de neef of vriend oploopt van 25 tot 55 procent.

Advertentie

De nieuwe regeling gaat in op 1 juli 2021. Concreet: ze geldt voor overlijdens vanaf die datum.

De gift aan het goede doel diende daarom vaak louter om de erfbelasting voor de verre familie of goede vriend maximaal te beperken. Omdat dat indruist tegen de geest van het systeem, zal het vanaf juli 2021 geen fiscale optimalisatie meer opleveren.

Om te vermijden dat de goede doelen door die aanpassing op droog zaad komen te zitten, wordt de erfbelasting voor goede doelen afgeschaft. Ook de schenkbelasting verdwijnt.

Check uw testament

Advertentie

De aanvangsdatum is voorzien op 1 juli 2021. Het geldt voor overlijdens vanaf die datum. Dus ook voor wie al eerder een testament met een duolegaat opstelde, maar pas na die datum overlijdt. Wie met zo'n duolegaat werkt, gaat dus het best na of hij zijn testament wil aanpassen. Dat kan op elk moment.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud