Kinderen zijn wettelijk beschermde erfgenamen. Samen moeten altijd minstens de helft van uw nalatenschap erven en dat evenredig onder elkaar verdelen.
Ook kleinkinderen zijn erfgenamen, maar ze zullen pas rechtstreeks van hun grootouder erven als hun ouder al overleden is. Dan speelt namelijk het principe van plaatsvervanging.
Kleinkinderen zullen ook erven van hun grootouder als hun ouder zijn deel in de erfenis verwerpt. Soms wordt een erfenis geweigerd omdat de schulden groter zijn dan het actief dat overblijft. Maar het kan ook een bewuste keuze zijn om ‘een generatie over te slaan’. Bijvoorbeeld omdat de kleinkinderen het geld uit de erfenis beter kunnen gebruiken.
Grootouders die willen nalaten aan hun kleinkinderen, zullen actie moeten ondernemen.
Toch is die generatiesprong slechts een noodoplossing, want het initiatief ligt bij de ouders en niet bij de grootouders. Bovendien is het een alles of niets-verhaal, want de ouders kunnen niet slechts een deel van de erfenis verwerpen ten gunste van hun kinderen/de kleinkinderen.
Grootouders die willen nalaten aan hun kleinkinderen, zullen dus actie moeten ondernemen met een (doorgeef)schenking, een testament of een erfovereenkomst op te stellen.