Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
Zes op tien Belgen houden bewust hun werkuren bij. Daarmee bengelt ons land onderaan de Europese ranking. ‘Spijtig, want je werkuren bijhouden zorgt vaak voor een betere balans tussen werk en privé’, zegt Gille Sebrechts, CEO van tijdregistratiespecialist Protime.
Dat de Belgische arbeidsmarkt zich te weinig flexibel en dynamisch toont, is een oud zeer. Robin Beens en Mieke Dijckmans, de gezichten van de rekrutering en staffing-oplossingen bij SD Worx, reiken bedrijven een aantal recepten aan om doelgerichter te rekruteren én kandidaten beter aan zich te binden.
De elektrische bedrijfswagen is aan een stevige opmars bezig, maar hier en daar schuilen er nog wat addertjes onder het gras. Bart Hollebekkers, mobiliteitsconsultant bij SD Worx, zet de puntjes op de i.
Werken waar en wanneer je wilt, is in veel ondernemingen niet meer weg te denken. Die flexibiliteit is bovendien een belangrijke troef om talent aan te trekken en te behouden. Maar hoever gaat die flexibiliteit? Wie is er mee gebaat? En wat laat de arbeidswetgeving toe?
‘Met de Finbox maken we van de accountant een CFO op afstand’, zegt Michael Custers, chief marketing officer bij SD Worx. De nieuwe toepassing, die in maart gelanceerd werd, helpt accountants een aanzienlijk deel van hun administratieve takenpakket te automatiseren, zodat er meer tijd vrijkomt voor onder andere advies, groei en bijscholing.
Vijftien procent van de werknemers in ons land kreeg vorig jaar een collectieve loonbonus uitbetaald. Een lichte terugval in vergelijking met de vorig jaren, maar daar zat de pandemie voor iets tussen. Toch blijft deze prestatiegerichte bonus een interessant instrument om medewerkers nauwer bij het reilen en het zeilen van je bedrijf te betrekken en de loonkosten onder controle te houden.
Bedrijven die werknemers in het buitenland tewerkstellen, onderschatten vaak de complexiteit van de payroll. De wetgeving in zo’n land is een belangrijke component, maar ook welke tools werkgevers gebruiken. Hoeveel kennis en expertise hebben ze zelf in huis en wat besteden zij uit? En hoe zit het verloningsbeleid in zo’n bedrijf in elkaar? Allemaal factoren die mee bepalen hoe efficiënt payroll verloopt.
Meer leiderschap, een langetermijnvisie én een strategische plaats voor HR binnen de organisatie. Willen bedrijven de stevige HR-uitdagingen waar ze vandaag mee af te rekenen krijgen succesvol aanpakken, dan ligt er flink wat werk op de plank.