1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street pauzeert eindejaarsrally

De Europese beurzen gaan licht hoger maar Euronext Brussel blijft achter. Ahold Delhaize wil dan toch Bol.com naar de beurs brengen, KBC pompt 1 miljard euro in Bulgarije. Ook Wall Street gaat hoger.
  • Wall Street sluit vlak

    De Amerikaanse beurzen zijn vlak gesloten. De drie grote graadmeters trappelden allen ter plaatse. 

    Lees hier ons Wall-Street-overizcht!

  • Bart Van Malderen heeft kwart stemrechten VGP in handen

    De logistieke vastgoedspeler VGP

    laat net weten dat Bart Van Malderen en zijn investeringsvehikel VM Invest nu samen 25,28 procent van de stemrechten van VGP bezitten. Daarmee is de deelnemingsdrempel van 25 procent overschreden. 

  • Bel20 sluit in de min

    De Belgische beursbarometer sloot met een min van 0,1 procent tot 4.325 punten. Stevig in het groen stonden Ageas, Elia en Proximus. In het rood stonden Aperam, UCB en Argenx. 

    De Europese beurzen klommen gemiddeld 0,3 procent. 

  • Gouverneur Bank of England 'erg ongemakkelijk' over inflatie

    'Ik voel me erg ongemakkelijk over de inflatie.' Dat heeft Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank, gezegd in het parlement. 'Het is niet waar we willen zijn, om een inflatie te hebben die hoger is dan de doelstelling.' Hij zei ook dat zijn beslissing op 4 november om voor een onveranderde rente te stemmen een erg moeilijke afweging was.

    Bailey suggereerde in oktober dat hij en de Bank of England op 4 november voor een renteverhoging zouden kiezen, maar ze deden dat niet. De belangrijkste reden was dat nog geen cijfers beschikbaar waren over de impact van de stopzetting van het stelsel van tijdelijke werkloosheid op de arbeidsmarkt. Het Brits bureau voor de statistiek publiceert morgen cijfers over de evolutie van de werkloosheid in oktober. De volgende vergadering van de centrale bank vindt plaats op 16 december.

  • Luister Clubhouse terug

    Je kunt de Clubhouse-call van collega's Bas van der Hout en Roland Legrand terugbeluisteren via de Clubhouse-app. Het enige wat je dan hoeft te doen is de link in het Twitter-bericht te openen met je telefoon (enkel voor IoS): 

  • Europa keurt filgotinib goed voor behandeling colitis ulcerosa

    Galapagos

    maakt zojuist bekend dat het een Europese goedkeuring heeft gekregen voor zijn medicijn Jyseleca (filotinib) voor de behandeling van patiënten met matige tot ernstige actieve colitis ulcerosa (CU). 

    Het gaat om patiënten die onvoldoende of niet meer reageren op de standaardtherapie of een biologisch middel. 'We zijn zeer verheugd dat de Europese Commissie Jyseleca heeft goedgekeurd als behandeling voor mensen die lijden aan CU. Onze focus ligt nu op het zo snel mogelijk beschikbaar maken van deze behandeling voor artsen en patiënten met CU binnen de gehele Europese Unie', zegt CEO Onno van de Stolpe. 

    Het aandeel wint 1,5 procent. 

  • Musk dreigt met meer verkopen

    Het begint er een beetje op te lijken alsof Elon Musk heel graag redenen wil zien om zijn aandelen Tesla

    te verkopen zonder daarmee lastige vragen te beantwoorden over de waardering. Voor meer info over de dubieuze timing van zaken verwijzen we u graag naar het Weekboek van onze collega Ellen Vermorgen.

    Eerder stelde hij al voor om 10 procent van zijn aandelen te verkopen als zijn twittervolgers daarmee zouden instemmen omdat hij genoeg zou hebben van Democraten die zeuren over CEO's die nooit belasting hoeven te betalen omdat ze hun aandelen niet verkopen. En nu is Bernie Sanders de reden. 

    De Democraat tweette: 'We moeten eisen dat de extreem-rijken hun eerlijke deel betalen'. Waarop Musk antwoordde: 'Ik blijf vergeten dat je nog altijd leeft'. In een tweede tweet zegt hij: 'Wil je dat ik meer aandelen verkoop Bernie? Dan moet je het gewoon zeggen.' 

    En daarmee dreigt Musk dus met nog meer verkopen en dat duwt het aandeel Tesla 4,5 procent lager. Hier de onaardige tweets van de Tesla-CEO:

  • Boeing hoogvlieger in Dow

    Het aandeel Boeing

    vliegt een stevige 3,4 procent hoger en dat is goed nieuws voor de Dow Jones waarin Boeing een zwaargewicht is. De vliegtuigbouwer heeft dan ook goed nieuws te melden want de wereldwijd tijdelijk aan de grond gezette Boeing 737 MAX mag binnenkort waarschijnlijk weer in China de lucht in. Dat meldt het persbureau Reuters. 

    De Chinese autoriteiten zouden bezig zijn om het vliegverbod te doorstrepen nadat het toestel 2,5 jaar aan de grond heeft gestaan. De luchtvaartwaakhond van de Volksrepubliek heeft volgens Reuters aangegeven blij te zijn met de veranderingen in de software van de toestel. 

    De 737 MAX werd vanaf maart 2019 lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type. Bij de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen honderden mensen om het leven. De oorzaak bleek een vlieghulpsysteem te zijn dat de neus van vliegtuigen op de verkeerde momenten naar beneden drukte. Boeing heeft aanpassingen gedaan om de problemen te verhelpen.

    Inmiddels besloten onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie de 737 MAX weer te laten vliegen.

  • Steenkoolprijs in VS op hoogste peil sinds 2009

    De stijgende vraag naar steenkool heeft in de VS de prijs van de vuilste fossiele brandstof doen stijgen naar het hoogste peil in meer dan twaalf jaar. De prijs van steenkool uit de Appalachen steeg vorige week met 10 dollar naar 89,75 dollar per ton, zegt S&P Global Market Intelligence. Het economisch herstel heeft wereldwijd de vraag naar elektriciteit doen toenemen. Dat leidde tot een tekort aan aardgas, stroomtekorten en hoge prijzen voor steenkool.

  • Wall Street opent hoger

    De Amerikaanse beurzen zijn in de plus geopend. De Dow Jones

    wint 0,3 procent, de S&P500 veert 0,2 procent op en de Nasdaq klimt 0,3 procent. 

  • ‘BNP overweegt Bank of the West te verkopen'

    BNP Paribas

    heeft JPMorgan en Goldman Sachs onder de arm genomen om een mogelijke verkoop van zijn Amerikaanse dochter Bank of the West te bekijken, vernam Reuters uit goede bron. De Franse bank wil zich terugtrekken uit de Amerikaanse retailbankmarkt, waar ze het hoofd moet bieden aan grotere en sterker gekapitaliseerde concurrenten. De verkoop van Bank of the West zou naar verluidt tot 15 miljard euro kunnen opbrengen.

  • De chemie is er

    Debutant Azelis 

    legt dinsdag met een trading update over de eerste negen maanden van het boekjaar, zijn eerste test sinds de beursgang in september af. Het wachtbordje van rivaal IMCD liet zich alvast smaken als een smurfenijsje.

    Lees hier onze Voorkennis-rubriek van Kurt Vansteeland
  • Hogere start op til in New York

    De Amerikaanse futures noteren mooi in de plus. De futures op de Dow Jones en de S&P staan 0,4 procent hoger, die op de Nasdaq zelfs 1,5 procent. Volgens Bloomberg is er sprake van hernieuwd optimisme dat bedrijven de aanvoerproblemen zullen doorstaan en dat de centrale banken met hun goedkoopgeldbeleid de beurzen zullen blijven ondersteunen.

  • Umicore creërt functie 'chief strategy officer'

    Umicore

    heeft Frank Daufenbach benoemd tot 'chief strategy officer', een nieuwe functie die de directieraad moet helpen bij strategische keuzes. Daufenbach treedt op 6 december in dienst en zal rapporteren aan CEO Mathias Miedreich, die begin oktober aantrad. Hij heeft de Franse, Duitse en Canadese nationaliteiten en is vice president strategy & marketing van de afdeling Clean Mobility bij het auto-onderdelenbedrijf Faurecia.

  • Deliveroo gaat diepvrieswaren Picard bestellen

    In Londen zakt maaltijdbezorger Deliveroo licht (-0,7%) na een sterke start van de maand november. Nieuws over een bestelcontract in Frankrijk heeft geen effect.

    Deliveroo gaat in Frankrijk een samenwerking aan met Picard, een specialist in diepvriesvoeding, om diens producten bliksemsnel aan huis te leveren en dat in meer dan honderd steden in het land. Het is al de derde dergelijke bestelovereenkomst die Deliveroo bij onze zuiderburen afsluit. Eerder sloot het bedrijf al partnerships met Carrefour en Casino Guichard voor de levering aan huis van boodschappen.

  • Deutsche Bank-CEO: 'ECB moet dringend inflatie ernstig nemen'

    In schril contrast met de post van 11u52 oordeelt de CEO van Deutsche Bank, de doorgaans softspoken Christian Sewing, dat de Europese Centrale Bank drigend moet stoppen inflatie als een voorbijgaand fenomeen te zien en ten strijde moet trekken. 'De geldpolitiek moet tegengas geven, liever vroeger dan later'. 

    De vermeende oplossing voor alle problemen heeft zijn effect verloren, alleen de neveneffecten blijven

    Christian Sewing
    Deutsche Bank-CEO

    Bij de aftrap van een bankiersconferentie in Frankfurt is CEO, ook voorzitter van de Duitse bankiersfederatie, van oordeel dat het nulrentebeleid nu echt wel zijn tijd gehad heeft. 'De vermeende oplossing voor alle problemen heeft zijn effect verloren, alleen de neveneffecten blijven'. 

  • Op Euronext Brussel...

    ... werken KBC, Ahold Delhaize en Biotalys zich in de kijker. Meer leest u in ons beursverslag.

  • Lagarde: 'Inflatie daalt op middellange termijn onder 2 procent'

    'We verwachten dat de inflatie op middellange termijn onder onze symmetrische doelstelling van 2 procent blijft.' Dat zegt Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), in een hoorzitting in het Europees Parlement. Ze herhaalt dat de hoge inflatie vooral te wijten is aan de stijgende energieprijzen, aanvoerproblemen en de tijdelijke Duitse btw-verlaging in de tweede helft van vorig jaar.

  • Primus wint titel 'Beste pils ter wereld'

    Goed nieuws voor Co.Br.Ha.

    , de holding boven de brouwerij van Haacht. Hun Primus-pils is op de prestigieuze International Beer Challenge in Londen bekroond tot 'beste pils ter wereld'.

    'Deze gouden medaille toont aan dat ons klassiek pilsbier van hoge kwaliteit is en dat onze vakkennis wereldwijd wordt erkend. De concurrentie in de categorie pils is zwaar, dus we zijn erg trots op deze gouden medaille', reageert CEO Boudewijn van der Kelen.

    Haacht won nog drie andere, minder belangrijke awards: zilver voor Tongerlo Blond en brons voor SUPER 8 Flandrien in de categorie Belgian Continental Style, en zilver voor SUPER 8 IPA in de categorie Belgian Style IPA's. Tongerlo won enkele jaren gelden ook de prijs van 'beste bier ter wereld' op de World Beer Awards, samen met de World Beer Cup een van de belangrijkste bierwedstrijden ter wereld.

    CEO Boudewijn van der Kelen (links) met juridisch directeur François Monfils van Co.Br.Ha.
    CEO Boudewijn van der Kelen (links) met juridisch directeur François Monfils van Co.Br.Ha. ©Dieter Telemans

  • Moody's geeft Ontex negatieve outlook

    Het kredietwaardigheidsagentschap Moody's verlaagt zijn vooruitzichten (outlook) voor Ontex

    van 'stabiel' naar 'negatief'. Moody's is minder optimistisch geworden over de fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieproducten na de zwakke operationele prestatie in 2021. Analist Pilar Anduiza verwacht dat het herstel langzamer zal verlopen dan tot dusver verwacht gezien de stijgende grondstoffenkosten, de verstoringen van de aanvoerketen en de moeilijkheid om prijsverhogingen door te rekenen aan de consumenten in sommige markten, in het bijzonder in Europa.

  • Hoger koersdoel Ahold Delhaize bij Degroof Petercam

    Na de sterke kwartaalresultaten van vorige week en de lancering van een ambitieus plan voor de periode 2023-2025 verhoogt analist Fernand de Boer van Degroof Petercam zijn koersdoel voor Ahold Delhaize

    van 30,2 tot 32 euro. Hij verwacht echter een beperkte winstgroei in de komende twee jaar en handhaaft daarom zijn 'houden'-advies.

    Ahold Delhaize wil in de periode 2023-2025 voor 10 miljard euro bijkomende omzet realiseren en gaat begin volgend jaar ook een nieuwe aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro starten. De grootste verrassing volgens de Boer is echter dat de Nederlands-Belgische retailer - ondanks de afgeblazen operatie met Coolblue en eerdere commentaren - doorgaat met de beursgang van zijn internetwinkel Bol.com. De operatie zou in de tweede helft van 2022 moeten plaatsvinden.

  • Megacontract jaagt Airbus hoger

    Op de eerste dag van de Dubai Airshow tekende vliegtuigbouwer Airbus

    meteen een reuzencontract met Indigo Partners. Het bedrijf van Bill Franke, een veteraaninvesteerder in budgetmaatschappijen, bestelde 255 toestellen van het type A321neo. Daarvan zijn er 102 bestemd voor Wizz Air, 91 voor Frontier Airlines, 39 voor Volaris en 23 voor JetSmart. Met zijn investering mikt Franke op een spoedig herstel van de toeristische vliegmarkt.

    Volgens Reuters is de megabestelling op basis van recente prijzen zo’n 32 miljard dollar waard. Marktspecialisten wijzen er echter op dat bij dergelijke deal doorgaans fikse kortingen worden toegekend die kunnen oplopen tot 50 procent.

    Het aandeel Airbus reageert alvast positief: het klimt 2,6 procent op Euronext Parijs.

  • Shell schrapt duale structuur, verhuist naar VK

    Na Unilever

    maakt ook Royal Dutch Shell komaf met zijn duale aandelenstructuur. Het is de bedoeling in de toekomst nog één aandelenlijn over te houden. Shell gaat ook zijn hoofdkwartier verhuizen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en ‘Dutch’ uit de bedrijfsnaam schrappen. De aandeelhouders moeten zich op 10 december over dit alles uitspreken.

    De Nederlandse regering drukte al haar ongenoegen uit. Ze is ‘onaangenaam verrast’ dat Shell vanuit Den Haag verhuist naar Londen. Ze communiceert nu met Shell over de gevolgen op het vlak van werkgelegenheid, investeringsbeslissingen en duurzaamheid.

    De noteringen van Shell in Amsterdam en New York – naast Londen – blijven behouden.

  • Oxurion start volgende onderzoeksfase met THR-149

    Oxurion

    is begonnen met de b-fase van zijn fase 2-onderzoek met het kandidaat-geneesmiddel THR-149 ter behandeling van diabetisch maculair oedeem. De eerste patiënt in het onderzoek kreeg een dosis geïnjecteerd.

    Het is Oxurions bedoeling om met THR-149 een alternatief te bieden voor 40 à 50 procent van de diabetici met maculair oedeem die weinig of geen baat vinden bij een anti-VEGF-therapie, de huidige standaardbehandeling.

    Aan de b-fase zullen iets meer dan 100 patiënten deelnemen. De a-fase van de Kalahari-studie, bij een beperkt aantal patiënten, had hoopgevende resultaten opgeleverd. De hoogste gezichtsverbetering werd toen vastgesteld bij de hoogste dosis (0,13 mg). Oxurion zal de volledige resultaten van de a-fase bekendmaken op een volgende oftalmologieconferentie.

  • Jefferies verhoogt koersdoel Aperam

    Inoxfabrikant Aperam

    maakte vrijdag sterke kwartaalcijfers bekend die iets beter waren dan verwacht, zegt Jefferies. Het bedrijf verwacht een iets hogere brutobedrijfswinst (ebitda) in het vierde kwartaal. De analisten passen hun ramingen voor de aangepaste brutobedrijfswinst voor dit en volgende jaar licht aan, met respectievelijk 4 en 6 procent. Het koersdoel stijgt van 48 naar 52 euro, het advies blijft ‘houden’.

  • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

    De Euro Stoxx 50

    opent stabiel.

    In Amsterdam wint Ahold Delhaize 

    4,3 procent, na de aangekondigde beursgang van Bol.com. We luisteren vanaf 9u30 naar het management op de beleggersdag.

    Philips

    daarentegen keldert met 7 procent. De groep heeft de FDA op bezoek gehad in verband met de terugroepactie van beademingstoestellen. Volgens Citi is het risico op boetes gestegen.

    Heineken 

    wint 1,3 procent. De groep koopt het Zuid-Afrikaanse Distell voor 2,5 miljard dollar en wordt daarmee een sterkere concurrent in Afrika van AB InBev

  • Bel20 lager van start

    De Europese beurzen kennen een vlakke opening. Niet zo op Euronext Brussel, waar de Bel20

    0,7 procent zakt. De druk komt van zwaargewicht KBC, dat een grote overname doet, en ook van Ageas (-0,7%).

    Over volgende bedrijven is er nieuws: 

    * KBC

    neemt de Bulgaarse activiteiten van Raiffeisen Bank over voor ruim 1 miljard euro. Het aandeel noteert bovendien dubbel ex dividend (zie post 07.41 uur). KBC zakt 2,3 procent.

    * Greiner verwacht dat de Europese Commissie een diepgaand onderzoek gaat instellen naar de (mogelijke) fusie met Recticel

    (in het geval Greiners overnamebod slaagt). Het lopend overnamebod zou daardoor kunnen vervallen. Recticel zakt 0,4 procent.

    * De datum waarop Hyloris

    nieuws zou kunnen krijgen over de goedkeuring van zijn pijnbestrijdingsmiddel Maxigesic IV in de VS is circa twee maanden vervroegd. Hyloris wint 0,9 procent.

    * Aedifica

    investeert 17 miljoen euro in een wzc in Anderlues. Het aandeel blijft stabiel.

  • Like-for-like

    Afgelopen weekend liet Elon Musk alweer van zich horen op twitter. In een duel met de 80-jarige Bernie Sanders vroeg Musk of hij nog meer Tesla-aandelen moest verkopen. Dat was een reactie op een tweet van Sanders waarin hij vroeg dat de 'extreem rijken' een eerlijke belastingbijdrage betalen. Musk tweette overigens ook 'Ik blijf vergeten dat u nog in leven bent.'

    Over de groeiende invloed van sociale media op de beurzen, schreef collega Ellen Vermorgen dit fijne weekboek.

  • Aedifica investeert in wzc in Anderlues

    Aedifica

    investeert 17 miljoen euro in een nieuw woonzorgcentrum (wzc) dat in Anderlues (Henegouwen) zal worden opgetrokken. Het gebouw zal plaats bieden aan 129 ouderen – 90 met hoge zorgbehoeften en 39 die een assistentiewoning betrekken – en moet in het eerste kwartaal van 2024 klaar zijn. Het zal worden uitgebaat door Vulpia. Het initieel nettohuurrendement bedraagt circa 4,5 procent.

  • Japanse economie krimpt in zomerkwartaal

    Na twee groeikwartalen is de Japanse economie in het derde kwartaal (juli-september) opnieuw gekrompen. Het bruto binnenlands product was 0,8 procent kleiner dan in het tweede kwartaal. De krimp is groter dan verwacht (-0,2%). De oorzaak ligt vooral bij de lagere consumentenuitgaven, wat te maken heeft met beperkende maatregelen om een golf van coronabesmettingen onder controle te krijgen.

    Op jaarbasis kromp de Japanse economie met 3 procent terwijl -0,8 procent was verwacht. In het tweede kwartaal was ze nog met 1,5 procent (herzien cijfer) gegroeid.

  • Greiner verwacht diepgaand Europees onderzoek naar eventuele fusie met Recticel

    Het Oostenrijkse bedrijf Greiner, dat momenteel een overnamebod heeft lopen op schuimrubberfabrikant Recticel

    , geeft in een persbericht toelichting bij de houding van de Europese Commissie rond een eventuele fusie van Greiner en Recticel - in het geval het overnamebod zou slagen.

    Greiner acht de kans klein dat 'een economisch redelijk pakket remediërende maatregelen' - lees: de verkoop van bepaalde onderdelen - tot een fase I-goedkeuring zal leiden. Het bedrijf heeft daarom besloten momenteel geen dergelijke maatregelen voor te stellen.

    Uitsluitsel over de fase I-procedure krijgen we tegen 24 november, de datum die de Europese Commissie als voorlopige deadline heeft vastgesteld. Greiner denkt dat de kans klein is dat er een fase I-goedkeuring - een vlotte Europese goedkeuring - komt en verwacht dat er een fase II-onderzoek komt.

    Greiner zal dan de opschortende voorwaarden die aan zijn bod vasthangen heroverwegen. Het lopende bod zou dan eventueel - als Greiner geen afstand doet van de opschortende voorwaarde van reglementaire fase I-goedkeuring - kunnen vervallen. Greiner is dan echter van plan om 'constructief met de Commissie' samen te werken om fase II-goedkeuring te verkrijgen en om een nieuw bod op Recticel uit te brengen.

    Greiner lijkt dus niet van plan het op te geven, ook al speelt Europa het hard.

  • Bol.com volgend jaar allicht op de beurs

    Dan toch: Ahold Delhaize 

    overweegt voor het eerst officieel een beursgang van Bol.com. Het gaat een minderheidsbelang dat Ahold Delhaize in de tweede helft van 2022 naar Euronext Amsterdam wil brengen. Dat laat de kleinhandelsgroep vandaag weten op zijn beleggersdag. 

    Verder verwacht verwacht de kleinhandelsgroep een omzetversnelling in de periode 2023-2025 en komt er een nieuwe inkoop van eigen aandelen.

     

  • 30 juni 2022 belangrijke dag voor Hyloris

    Het Luikse biofarmabedrijf Hyloris

    , dat nieuwe geneesmiddelen ontwikkelt door bestaande te combineren of te optimaliseren, krijgt (potentieel) goed nieuws uit de Verenigde Staten. Het zal al tegen 30 juni 2022 een antwoord krijgen van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA op zijn aanvraag om het pijnbestrijdingsmiddel Maxigesic IV op de markt te mogen brengen. Aanvankelijk zou dat pas in de periode augustus-september gebeuren. De PDUFA-datum, wat staat voor 'prescription drug user fee act', is een dikke twee maanden vervroegd.

    Maxigesic IV combineert 1.000 mg paracetamol met 300 mg ibuprofen in infuusvorm en is bedoeld om milde tot matige pijn te bestrijden en ook als hulpmiddel toegevoegd aan opioïde pijnstillers bij matige tot ernstige pijn. Licentieaanvragen voor Maxigexic IV lopen in meer dan 100 landen. Het werd al in 28 landen geregistreerd en wordt nu in vijf landen op de markt gebracht.

    'Wij zijn bijzonder blij dat de PDUFA-datum vroeger valt dan verwacht, wat de mogelijkheid tot vroegere registratie en commercialisering in de VS biedt', zegt Stijn Van Rompay, de CEO van Hyloris, in een persbericht. Wanneer Maxigesic IV groen licht krijgt, zal Hikma Pharmaceuticals, een leidende leverancier van complexe, injecteerbare ziekenhuisproducten, het middel in de VS commercialiseren.  

  • KBC pompt 1 miljard euro in Bulgarije

    KBC kondigt de overname aan van de Bulgaarse activiteiten van Raiffeisen Bank. De Vlaamse bank-verzekeraar betaalt hiervoor 1,015 miljard euro. Volgens KBC zal de overname al vanaf het eerste jaar bijdragen aan de winst. 

  • KBC knipt supercoupon

    De Bel20 start vandaag met een handicap: een dubbele couponuitkering van KBC 

    die de Brusselse sterindex circa een halve procent kost. KBC knipt vandaag enerzijds een dividend van 2 euro, dat door ECB-coronabeperkingen was opgespaard. Anderzijds is er ook een interimdividend van 1 euro dat betrekking heeft op het boekjaar 2021. 

    Het geld komt woensdag op de rekening van de KBC-aandeelhouder. 

    Ter herinnering: KBC ging vrijdag 4,7 procent onderuit na sterke kwartaalcijfers. CEO Johan Thijs waarschuwde tijdens de conferencecall voor oplopende kosten

  • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

    De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting stabiel, leren de futures.

  • Goede resultaten voor Biotalys-middel Evoca in Amerikaanse tests

    Het agrotechbedrijf Biotalys

    laat in een persbericht weten dat zijn gewasbeschermer Evoca in een reeks Amerikaanse vergelijkende onderzoeken goed blijkt te scoren. Evoca, een bioafbreekbaar, proteïnegebaseerd middel, is ontwikkeld om de schimmelziekte botrytis en echte meeldauw te behandelen in fruit- en groenteteelt.

    Uitgebreide tests op druiven en aardbeien die werden uitgevoerd door een aantal prestigieuze onafhankelijke academische instellingen in de VS tonen aan dat Evoca even goed werkt als gevestigde producten wanneer het middel in een geïntegreerd gewasbeschermingsprogramma wordt gebruikt.

    Biotalys heeft bij het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS in december 2020 een aanvraag ingediend en verwacht goedkeuring in de tweede helft van 2022. Het Gentse bedrijf heeft ook een aparte aanvraag ingediend in Californië in april 2021 aangezien deze staat eigen diepgaand onderzoek verricht. In de EU werd het dossier in maart van dit jaar ingediend, een aanvraag die intussen ontvankelijk werd verklaard.

  • Doe mee aan de Beursrally

    Volgende week maandag start de Beursrally, de beleggerswedstrijd van De Tijd. Inschrijven kan hier

    Bas van der Hout

  • Klanten BinckBank morren over Saxo-platform

    Naar schatting voor eind deze maand moeten alle 85.000 Belgische klanten van BinckBank gemigreerd zijn naar het Saxo-platform. Over dat nieuwe platform is nogal wat gemor. 

  • Waar beleggers deze week naar uitkijken

    We krijgen woensdag een interessante beleggersdag van GBL en vrijdag een tradingupdate van Bekaert. 

  • 5 favoriete aandelen van Geert Campaert

    De beheerder van Dierickx Leys Private Bank schuift onder meer de bigtechaandelen Alphabet en Microsoft naar voren. 

    Lees het hier. 

  • 'Gvv's staan voor iets lagere groei'

    In De Tijd van afgelopen weekend verscheen een uitgebreid interview met Gert De Mesure over gvv's, beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Dit naar aanleiding van een boek die De Mesure over deze aandelencategorie schreef. Zijn conclusie: na vijf sterke jaren zal de groei van gvv's de komende jaren iets minder zijn, maar beursgenoteerd vastgoed blijft een goede investering.

  • Chinese cijfers vallen overwegend mee

    Goedemorgen. We werden wakker met een rist Chinese cijfers en die waren doorgaans een positieve verrassing. Zo groeide de industriële productie in oktober met 3,5 procent waar economen slechts 3 procent hadden verwacht. De groei is ook sterker dan in september (+3,1%).

    Ook de kleinhandelsverkopen waren beter dan verwacht: ze lagen in oktober 4,9 procent hoger dan een jaar eerder. Hier stond de prognose op 3,5 procent groei volgens Reuters. In september bedroeg de groei 4,4 procent.

    De sterke cijfers werden behaald tegen een achtergrond van strengere beperkende maatregelen om corona-uitbraken onder controle te houden en van aanvoertekorten.

    Een lichte tegenvaller zijn wel de investeringen in onroerende goederen, waarvan de groei (+6,1%) een fractie kleiner was dan voorzien (+6,2%). De Chinese vastgoedsector trilt op zijn benen door de problemen bij Evergrande en Kaisa Group.

    De beurzen in Shanghai en Hongkong noteren licht lager. In Tokio, Seoel en Sydney staan positieve cijfers op de borden.

    Arbeiders in een fabriek voor vrachtwagenmotoren in Hangzhou, in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang
    Arbeiders in een fabriek voor vrachtwagenmotoren in Hangzhou, in de oostelijke Chinese provincie Zhejiang ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Wall Street pauzeert eindejaarsrally
19 min leestijd