Individueel pensioensparen met een fiscaal voordeel kan via een beleggingsfonds of een pensioenspaarverzekering vanaf de leeftijd van 18 jaar. Om fiscale afstraffing te voorkomen, gebeurt de opvraging van het kapitaal bij voorkeur na de leeftijd van 60 jaar. Op die leeftijd geldt immers een bevrijdende eindbelasting van 8 procent. Die principes gelden zowel voor de fondsen als voor de verzekeringen, maar toch zijn er tussen beide producten ook verschillen bij de opvraging.
U heeft gekozen voor een pensioenspaarfonds
Bij een pensioenspaarfonds kunt u zelf kiezen wanneer u de opname doet. U kunt het kapitaal opvragen op 60-jarige leeftijd, maar evengoed op 70-jarige leeftijd. De keuze ligt volledig bij u. Die vrijheid is handig wanneer u bijvoorbeeld, na een forse beurscorrectie wil wachten op een herstel van de koersen.
Wie zijn pensioenspaarfonds wil opvragen, moet dat gewoon aan zijn bankier laten weten. Tegenwoordig kan dit bij de meeste banken ook via onlinebankieren.
U kunt ook beslissen om uw spaarpot in schijven op te vragen. Zo kunt u een deel op 60-jarige leeftijd opvragen en het andere deel op 65 jaar. Wie tussen 60 en 64 jaar nog fiscaal voordelig wil storten zonder daarop belast te worden, laat het best nog een deel van zijn pensioenspaarpot staan. Want zodra die volledig opgevraagd is, wordt uw pensioenspaarrekening afgesloten, en dan is storten niet langer mogelijk.
Wie zijn pensioenspaarpot wil opvragen, moet dat gewoon aan zijn bankier laten weten. Tegenwoordig kan dat bij de meeste banken ook via onlinebankieren. Bij een gedeeltelijke vereffening kunt u kiezen hoeveel participaties u wil verkopen. De pensioenspaarrekening blijft dan behouden. Eén bankwerkdag na registratie van de vereffening wordt het bedrag uitbetaald. De uitbetaling moet altijd gebeuren op een rekening van de titularis van die pensioenspaarrekening. Aan de vereffening zijn geen kosten verbonden, op voorwaarde natuurlijk dat de eindbelasting al betaald is.
U heeft gekozen voor een pensioenspaarverzekering
Bij een pensioenspaarverzekering is het verhaal anders. Het verzekeringscontract heeft een einddatum, en het is op die einddatum dat het volledige kapitaal ter beschikking wordt gesteld. Doorgaans is dat op 65-jarige leeftijd, maar het kan evengoed op de leeftijd van 60 jaar zijn. Tijdens de looptijd van het contract kan die einddatum eventueel worden opgeschoven, maar houd er wel rekening mee dat vanaf 55 jaar het opschuiven van de eindleeftijd wordt beschouwd als een ‘premieverhoging’, waardoor het belastbaar moment verlegd wordt van de leeftijd van 60 jaar naar de tiende verjaardag van de verhoging. Zeker niet aan te raden dus.
In tegenstelling tot een fonds is een gedeeltelijke opvraging bij een verzekering niet mogelijk, want het volledige contract loopt af bij het bereiken van de einddatum. Het kapitaal in een verzekering wordt automatisch uitgekeerd zodra het contract de einddatum heeft bereikt. De verzekeraar zal zelf contact opnemen met de persoon in kwestie om de uitbetaling te regelen. Enkele formaliteiten dienen daarbij vervuld te worden. Ten eerste moet het bewijs geleverd worden dat de verzekerde nog in leven is. Voorts is het verplicht om het rekeningnummer door te geven waarop het kapitaal gestort mag worden. Na ontvangst van alle nodige info gaat de verzekeraar over tot de effectieve uitbetaling.