Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Deze voordelen vallen weg wanneer u met pensioen gaat

Met pensioen gaan leidt altijd tot een deuk in uw inkomen. Bovendien vallen ook heel wat bedrijfsvoordelen weg, zoals de bedrijfsauto, maaltijdcheques of de hospitalisatieverzekering. Neem dus tijdig uw voorzorgen.

In België bedraagt het gemiddelde brutopensioen voor werknemers vandaag 1.281 euro, zelfstandigen moeten het stellen met 751 euro en ambtenaren halen gemiddeld 2.511 euro.

Een lager inkomen is trouwens niet het enige waarmee u rekening moet houden. Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, gsm, bedrijfswagen met tankkaart, pc en internet, abonnement op het openbaar vervoer, groepsverzekering… We staan er niet altijd bij stil, maar al die uitgavenposten die de werkgever tijdens onze loopbaan ten laste neemt en voor het grootste deel door de fiscus ‘gesponsord’ worden, kunnen hoog oplopen.

Advertentie

Voor u het goed en wel beseft, zit u aan een jaarlijkse meeruitgave van ruim 5.000 euro, de aankoop van een nieuwe auto nog buiten beschouwing gelaten. Zodra u met pensioen gaat, moet u zelf voor die kosten opdraaien. Tenzij u natuurlijk op zoek gaat naar goedkopere alternatieven of bepaalde minder noodzakelijke dingen opgeeft.

De wagen

De wagen is de zwaarste uitgavenpost. Had u een bedrijfswagen, vraag dan aan de leasingmaatschappij of u die auto kunt overkopen. Het voorstel dat u dan krijgt, is meestal gebaseerd op de marktwaarde van het voertuig. De werkgever kan ook zijn goede wil tonen en een extra duit in het zakje doen, zodat de werknemer niet de volledige overnameprijs moet ophoesten.

5.000
euro
Voor u het goed en wel beseft, zit u na uw pensioen aan een jaarlijkse meeruitgave van ruim 5.000 euro, de aankoop van een nieuwe auto nog buiten beschouwing gelaten.

Als u een nieuwe wagen moet kopen, kunt u zich natuurlijk ook tevredenstellen met een kleiner of minder krachtig model waarop u minder belastingen moet betalen. Zelfs al kiest u niet voor een supercar, maar pakweg voor een Citroën C3, dan kost die al snel 14.000 euro. U zal er mogelijk wat langer mee rondrijden dan de vier jaar voor een leasewagen. Maar als u de auto afschrijft over bijvoorbeeld acht jaar, kost die u nog altijd 145 euro per maand. Reken er bovendien op dat u voortaan zelf uw brandstof en onderhoud zult moeten betalen.

Maar of u een nieuwe of tweedehandswagen koopt, bepaalde kosten zijn onvermijdelijk, zoals de belasting op inverkeerstelling, onderhoudskosten, de kosten voor brandstof, verzekeringen. Alles samen zijn die wellicht goed voor een paar duizend euro per jaar. Tenzij u natuurlijk uw wagen definitief aan de kant zet en beslist om met het openbaar vervoer te reizen en indien nodig af en toe een deelwagen of taxi te nemen.

Maaltijdcheques

Komt daarbij dat u vanaf uw pensionering ook andere voordelen zult missen die voor velen boven op het loon komen. Denk aan de maaltijdcheques, die voor een voltijdse job zo’n 150 euro per maand opleveren, of aan het telefoonabonnement van pakweg 20 tot 30 euro per maand.

Advertentie

Gsm, pc en internet

Voor de aankoop van een smartphone, pc of tablet hangt alles af van uw prioriteiten, uw voorkeuren en het budget dat u eraan wilt besteden. Ook uitgaven voor zulke technologische snufjes lopen al gauw op tot enkele duizenden euro’s per jaar. Bij de keuze van de operator doet u er goed aan de pakketten en hun inhoud met elkaar te vergelijken. Gebruik daarvoor prijsvergelijkende websites, zoals bestetarief.be, beslist.be, killmybill.be enzovoort.

Hospitalisatieverzekering

Dan hebben we het nog niet eens over de hospitalisatieverzekering die uw werkgever mogelijk voor u betaalde. Sinds 2007 hebben werknemers het recht om bij het verlies van de collectieve verzekering, om welke reden ook, de polis individueel voort te zetten. Daarvoor moet de verzekerde geen bijkomend medisch onderzoek ondergaan en geen vragenlijst invullen. Ook moet de dekking van de individuele polis gelijk zijn aan die van de groepspolis.

Maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, gsm, bedrijfswagen met tankkaart, pc en internet, groepsverzekering… De uitgavenposten die de werkgever tijdens onze loopbaan ten laste neemt, kunnen hoog oplopen.

Maar aan die individuele hospitalisatieverzekering hangt wel een serieus prijskaartje vast. Daarvoor zijn twee redenen. De individuele hospitalisatieverzekering omvat een levenslange bescherming, terwijl een groepsverzekering slechts verzekert tot de pensioenleeftijd. Bovendien stijgt de premie met de leeftijd. Daardoor kan de premie voor een 65-jarige die een polis onderschrijft gemakkelijk drie keer hoger liggen dan voor een 35-jarige.

Rusthuis

Houd er tot slot rekening mee dat u mogelijk in een rust- of verzorgingstehuis moet worden opgenomen. In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde dagprijs 59 euro, wat op zo’n 1.770 euro per maand komt. U ziet meteen dat een doorsnee pensioen niet volstaat om dat bedrag elke maand op tafel te leggen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud