Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wanneer kunt u met pensioen?

Dat kiest u zelf. De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar. Maar wie wil, kan vroeger stoppen. Zelfs voor de leeftijd van het vervroegd pensioen. Omgekeerd kunt u ook na uw 65ste aan de slag blijven.

Ongeacht hoelang u gewerkt heeft, kunt u op uw 65ste met pensioen gaan. Dat is tot eind 2024 de wettelijke pensioenleeftijd. Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 jaar. En in 2030 komt er nog een jaartje bij: vanaf 67 jaar.

65
jaar
Ongeacht hoelang u gewerkt heeft, kunt u op uw 65ste met pensioen gaan. Dat is tot eind 2024 de wettelijke pensioenleeftijd. Vanaf 2025 wordt de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 66 jaar. En in 2030 komt er nog een jaartje bij: vanaf 67 jaar.

Voor bepaalde ambtenaren ligt de leeftijdsgrens hoger (bijvoorbeeld magistraten) of lager (bijvoorbeeld militairen).

Advertentie

Niemand kan u verplichten om tot de wettelijke pensioenleeftijd aan de slag te blijven. U kunt op elk moment stoppen met werken, maar u zult op dat moment alleen maar een pensioenuitkering krijgen als u voldoet aan de voorwaarden voor het vervroegd pensioen.

Vervroegd pensioen

Dat kan vanaf uw 63ste na een carrière van 42 jaar, op 61 na een loopbaan van 43 jaar of op 60 jaar na een loopbaan van 44 jaar. Op mypension.be kunt u nagaan wat uw vroegste pensioendatum is. Bijna een derde van de loontrekkenden en nagenoeg alle ambtenaren gaan met vervroegd pensioen.

Nog vroeger stoppen

Nog vroeger stoppen met werken kan ook, maar die keuze heeft natuurlijk een prijs: u heeft geen enkel beroepsinkomen tot op de dag dat u met wettelijk (vervroegd) pensioen kunt. Tijdens die periode bouwt u geen enkel pensioenrecht op. De dag dat u met pensioen gaat, zal het bedrag daarvan dus lager liggen, want het werd op een kortere loopbaan berekend.

Hoeveel verliest u?

Voor de berekening van het wettelijk pensioen wordt ervan uitgegaan dat een loopbaan 45 jaren telt. Per jaar dat u vroeger stopt, verliest u dus grosso modo 1/45 pensioen. En dat draagt u de rest van uw (gepensioneerde) leven mee, aangezien u vanaf uw vervroegde pensionering dat lagere pensioenbedrag zal blijven ontvangen, ook nadat u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt heeft.

U bent niet verplicht om te stoppen met werken zodra u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Als uw werkgever akkoord gaat, kunt u aan de slag blijven.

Zes op de tien ambtenaren hebben dankzij het systeem van de ‘preferentiële tantièmes’ sneller recht op een volledig pensioen. Magistraten en het treinpersoneel van de NMBS hebben al na 36 gewerkte jaren een volledig pensioen. Militairen, politieagenten en postbodes met een ambtenarenstatuut moeten daar 37,5 jaar voor werken, de meeste leerkrachten 41 jaar en een kwart.

Advertentie

Op mypension.be kunt u simuleren welke invloed de datum van uw pensionering heeft op het bedrag van uw pensioen.

Als u niet wilt stoppen

Omgekeerd bent u niet verplicht om te stoppen met werken zodra u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Als uw werkgever akkoord gaat, kunt u aan de slag blijven.

Ambtenaren zijn wel verplicht om op hun 65ste met pensioen te gaan, maar er kan ook in een verlenging van 6 maanden worden voorzien.

Advertentie
Gesponsorde inhoud