1. Markten Live
  2. Live blog
live

S&P500 duikt ruim 3 procent in laatste handelsuur

De somberheid op de aandelenmarkten neemt dag na dag toe. Stevig verliezen in New York deden de Europese beurzen nog dieper wegzakken. In Brussel kleurde de voltallige Bel20 rood. De Nasdaq verloor 4,3 procent.
  • Nyxoah haalt 3,5 keer meer omzet met Genio-verkoop

    Nyxoah

    realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 660.000 euro met de verkoop van Genio, zijn systeem om slaapapneu te behandelen, in Europa. Het grootste deel kwam uit Duitsland, waar er nu al 15 sites zijn waar de chip wordt ingeplant. Tegen het einde van het derde kwartaal zouden er nog eens 10 moeten bij komen. Het verkoopcijfer is ruim 3,5 keer hoger dan in het eerste kwartaal van 2021.

    Door hogere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling enerzijds en hogere commerciële en algemene kosten anderzijds liep het nettoverlies op tot 6,7 miljoen euro van 5,7 miljoen een jaar eerder.

    Eind maart beschikte Nyxoah over 127,8 miljoen kasmiddelen, tegen 135,5 miljoen eind december. Het bedrijf verbruikte 2,6 miljoen euro per maand in het eerste kwartaal. Het verwacht dat dit licht zal toegenomen naarmate de Acccess-studie in de VS (voor CCC-patiënten, waarbij het gehemelte helemaal inzakt) van start gaat.

  • Nasdaq sluit 4,3 procent lager

    De Dow Jones gaf 2 procent prijs, de S&P500 deed een pak slechter met 3,2 procent verlies. De verkoopgolf die over Wall Street rolde was heel breed. De technologiewaarden, die erg rentegevoelig zijn, kregen de zwaarste klappen en dat was af te lezen aan de Nasdaq Composite die 4,3 procent prijsgaf. Meer leest u in ons Wall Street-verslag.

  • Wall Street duikt dieper in laatste handelsuur

    De handelssessie in New York kleurt al de hele dag felrood, met enkele op- en neerwaartse bewegingen; In het laatste uur diepen de indexverliezen nog wat uit. De Dow Jones zakt nu meer dan 2 procent, de S&P500 verliest bijna 3,5 procent en de Nasdaq Composite meer dan 4 procent. De S&P500 zit dicht tegen zijn niveau van maart 2021 aan.

  • Coucke niet langer bestuurder bij Fagron

    Bij de specialist in apothekersbereidingen Fagron

    vond vandaag de algemene vergadering plaats, zowel de gewone als een buitengewone. Alle agendapunten werden goedgekeurd.

    De raad van bestuur ondergaat enkele frappante wijzigingen. Giulia van Waeyenberge en Marc Coucke zetelen er niet langer in. Het belang van Alychlo, het investeringsbedrijf van Coucke, in Fagron is gedaald tot 4,99 procent volgens de website van het bedrijf. Daardoor verloor Alychlo een van zijn twee zitjes in de raad van bestuur. Michael Schenck, investment manager bij Alychlo, blijft wel zetelen.

    De raad van bestuur van Fagron telt voortaan 9 leden: voorzitter Koen Hoffman, Rafael Padilla (CEO van Fagron), Karin de Jong (CFO), Veerle Deprez, Michael Schenck, Robert ten Hoedt, Vera Bakker, Ann Desender en Neeraj Sharma. De laatste drie zijn nieuwkomers. 

  • Derde grootste aandeelhouder Rivian handhaaft belang

    Rivian

    , de bouwer van elektrische pick-ups, staat stevig onder druk in New York nadat de lockup-periode voor insiders en vroege aandeelhouders afliep (zie post 12.29 uur). Onder meer Ford Motor en Amazon.com hebben hun participatie afgebouwd.

    Abdul Latif Jameel, de derde grootste aandeelhouder van Rivian, is dat niet van plan. De Saoedische groep bezit bijna 114 miljoen aandeel Rivian via dochterbedrijf Global Oryx, volgens Bloomberg.

    ‘Wij staan helemaal achter Rivian en zijn management. Tot op heden hebben we geen plannen om aandelen te verkopen’, reageerde een woordvoerder van Jameel tegenover Bloomberg in een mail.

  • Boeing in duikvlucht door twijfel rond B777X-project

    Het aandeel Boeing

    krijgt een klap van 8,5 procent in New York. Volgens Steven Udvar-Hazy, de invloedrijke oprichter van de vliegtuigleasingmaatschappij Air Lease Corporation, zou de toekomst van het Boeing 777X-project in gevaar kunnen zijn. Lees: mogelijk komt er geen aangepaste versie van de tweemotorige 777 die 400 passagiers kan vervoeren.

    Boeing liet vorige maand weten dat de eerste levering van de 777X met meer dan een jaar is uitgesteld tot 2025. Dat zal dan vijf jaar later zijn dan aanvankelijk gepland. De 777X is uitgerust met koolstofvezelversterkte vleugels die efficiënter heten te zijn en met tal van nieuwe systemen. Al die nieuwigheden kennen echter certificatieproblemen en kampen met industriële vertraging, terwijl door de coronacrisis de vraag naar de grootste toestellen flink is afgenomen.

    Udvar-Hazy sluit niet uit dat het hele programma wordt afgeblazen. Dat zal volgens hem afhangen van hoe de raad van bestuur van Boeing er over 18 tot 24 maanden uitziet.

    Boeing kondigde vrijdag aan zijn hoofdkwartier te verhuizen van Chicago naar Arlington, Virginia. Hierdoor zal de Amerikaanse vliegtuigbouwer, tevens een grote leverancier van defensie-uitrusting, dichter bij de regering in Washington zitten.   

  • Onward rekruteert eerste patiënt voor HemON-onderzoek

    Het Nederlandse medtechbedrijf Onward

    , dat via neurostimulatie mensen met een dwarslaesie weer wil laten bewegen, heeft een eerste patiënt ingeschreven in het HemON-onderzoek. Daarbij worden de veiligheid en de werkzaamheid van de ARCIM-therapie nagegaan. ARCIM is een implanteerbare neurostimulatietechnologie die Onward aan het ontwikkelen en onderzoeken is. Concreet wordt bij de patiënten een ARCIM implanteerbare pulsgenerator (IPG) ingeplant die het ruggenmerg stimuleert.

    De implantatie en het HemON-onderzoek gebeuren in het Zwitsers universitair ziekenhuis (CHUV) in Lausanne, waar een uitgebreid team van Onward actief is. Het is de bedoeling 16 patiënten te rekruteren voor het HemON-onderzoek.

    Volgens Dave Marver, de CEO van Onward, is de eerste implantatie van de ARCIM IPG 'een enorme mijlpaal' voor het bedrijf. 'Deze belangrijke prestatie valideert onze visie op een toekomst waarin clinici niet langer hoeven te worstelen met aangepaste pijnstimulatoren om nieuwe behandelingen te onderzoeken, maar in plaats daarvan apparaten en therapieën kunnen gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor de behandeling van mensen met een dwarslaesie en hun unieke behoeften', klinkt het in een persbericht.

  • Cofinimmo koopt twee woonzorgcentra in België

    Vastgoedbedrijf Cofinimmo

    investeert 24 miljoen euro in twee woonzorgcentra in ons land. Het eerste woonzorgcentrum, Villa Batavia, ligt in Grimbergen. Het is nog in aanbouw en heeft een waarde van ongeveer 20 miljoen euro. De eigenlijke verwerving zal pas plaatsvinden wanneer het centrum klaar is, in principe in het eerste kwartaal van 2023.

    De tweede aanwinst ligt in Henegouwen, in de gemeente Mont-de-l'Enclus en heeft een waarde van 4,5 miljoen euro. Deze site 'La Colline' verwerft Cofinimmo door de inbreng in natura van de aandelen van de vennootschap die eigenaar is van het gebouw. In dat verband werden maanden 39.933 nieuwe aandelen Cofinimmo uitgegeven.

    Voor beide woonzorgcentra zijn langetermijnhuurovereenkomsten afgesloten met uitbater Orelia Zorg.

  • Nasdaq stevig onderuit door oplopende Amerikaanse rente

    Meer leest u in ons Wall Street-verslag, waarbij we de schijnwerpers richten op Palantir en Rivian

    .

  • Dinsdag marktenchat

    Vragen over de toestand op de markten? Die kunt u dinsdag om 12 uur aan bod laten komen op de marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland. U kunt nu al vragen stellen in de chatbox: 

  • Stevige verliezen in Europa | Bel20 krijgt dreun van 3,4 procent

    De Europese beurzen zijn met forse verliescijfers de dag uitgegaan. De Euro Stoxx 50 verloor 2,8 procent, de brede Stoxx Europe 600 liet 2,9 procent liggen.

    Euronext Brussel leverde een van de zwakste prestaties in Europa. De Bel20 sloot 3,4 procent lager op 3.883,77 punten. Alle componenten leden verlies, met de logistiekvastgoedbedrijven VGP (-9%) en WDP (-6%) op kop. Biotechbedrijf Argenx (-5,6%) en KBC Group (-4,95%) volgden op kleine afstand.

  • Mamaearth heeft beursplannen

    Mamaearth, een Indiaas platform dat natuurlijke verzorgingsproducten verkoopt, wil over 12 tot 18 maanden naar de beurs trekken. Een van de aandeelhouders van de eenhoorn is de Belgische holding Sofina

    .

  • Coty verhoogt jaarprognose licht

    Ondanks de hoge inflatie blijven luxeproducten in trek. De begoeden hebben duidelijk geen last van de stijgende prijzen. Dat bleek al uit de sterke kwartaalrapporten van L’Oréal

    en Hermès en bevestigen nu ook de cijfers van de Amerikaanse cosmeticaproducent Coty .

    In het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2021/22 steeg de omzet van Coty met 25 procent tot 1,19 miljard dollar. Op vergelijkbare basis was de groei nog iets sterker: 19 procent. De omzet in de prestigeafdeling, waar onder meer de verzorgingsproducten en parfums van de merken Hugo Boss, Gucci en Burberry terug te vinden zijn, dikte 21 procent aan tot 726 miljoen dollar. Coty rapporteerde een aangepaste nettowinst van 3 dollarcent per aandeel, terwijl analisten slechts 1 cent hadden verwacht.

    Het bedrijf trekt zijn prognose voor de gezuiverde nettowinst per aandeel voor het hele boekjaar licht op, van 22-26 cent tot 23-27 cent. Van de lockdowns in China heeft Coty niet veel last: slechts 4 procent van de omzet wordt in de Volksrepubliek gerealiseerd.

  • Tegenvallende prognose doet Palantir tuimelen

    In de vroege handel is Palantir Technologies een van de aandelen die in New York het grootste verlies optekent: 19,7 procent. De maker van software om data te analyseren publiceerde voorbeurs gemengde kwartaalresultaten en gaf een omzetprognose die lager was dan verwacht.

    Palantir, dat vooral bekend is van zijn werk voor het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst CIA, realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 446,4 miljoen dollar, iets meer dan de 443,4 miljoen dollar waarop analisten rekenden. De groei van de omzet uit overheidsopdrachten vertraagde echter tot 16 procent, het laagste groeicijfer voor dit segment sinds Palantir eind 2020 naar de beurs trok. De omzet uit verkoop aan privébedrijven daarentegen schoot 54 procent hoger.

    Voor het tweede kwartaal stelt Palantir een omzet van minstens 470 miljoen dollar voorop. Analisten hadden met 487 miljoen dollar iets meer verwacht.

  • Wall Street opent lager

    Kort na de openingsbel noteren de Amerikaanse beurzen flink lager. De techbeurs Nasdaq

    noteert een verlies van 1,9 procent, de Dow Jones duikt 1,4 procent lager.

  • Duitse minister van Financiën ziet reëel gevaar op loon-prijsspiraal

    Christian Lindner, de Duitse minister van Financiën, waarschuwde maandag dat hogere lonen de inflatie verder kunnen aanjagen. Hij wees erop dat bij loononderhandelingen alle betrokken partijen verantwoordelijkheid dragen om erover te waken dat dat niet gebeurt. Mogelijk kunnen eenmalige vergoedingen een oplossing bieden.

    De Duitse inflatie liep vorige maand op tot 7,8 procent, het hoogste peil in meer dan 40 jaar. De algemene verwachting is dat de stijgende prijzen het hoofdthema zullen zijn bij de komende cao-onderhandelingen. Voor circa 10 miljoen werknemers moeten nieuwe loonakkoorden worden afgesloten. De machtige vakbond IG Metall deed vorige maand de wenkbrauwen fronsen met de vraag om de lonen van ruim 70.000 arbeiders in de staalindustrie met 8,2 procent op te trekken.

    ‘Het risico op een loon-prijsspiraal is reëel’, zei Lindner aan het persagentschap Reuters.

  • Grootste order ooit voor Alstom in Duitsland

    Ook op een slechte beursdag zijn er aandelen die tegen de stroom in varen. Een daarvan is de Franse treinbouwer Alstom

     die 3,5 procent opveert. Het bedrijf maakte kort na de middag bekend dat het een contract van ‘bijna 2,5 miljard euro’ heeft binnengehaald in Duitsland. Het mag de deelstaat Baden-Württemberg 130 regionale treinen leveren met een optie op nog eens 100 treinstellen. Volgens Alstom is dat de grootste Duitse bestelling uit zijn geschiedenis.

    De treinstellen waarvoor de Duitsers gekozen hebben, zijn van het type Coradia Stream en bieden elk 380 zitplaatsen. Ze bestaan uit vier rijtuigen, twee met twee verdiepingen en twee op een enkel niveau. Ze halen tot 200 kilometer per uur en zijn uitgerust met de jongste signalisatiesystemen, bieden airco, gratis wifi en laadstopcontacten maar ook salons, conferentieruimten en compartimenten voor families.

  • Wall Street op weg naar rode opening

    De futures wijzen op een lagere opening voor Wall Street zo meteen. De Nasdaq-futures staan 2,3 procent in het rood. Dow-futures noteren 1,3 procent lager.

    De tienjaarsrente op Amerikaanse Treasuries stijgt licht tot 3,15 procent.

  • Het overzicht van de Brusselse beursdag...

    ... leest u hier.

  • Uber bespaart op personeel

    De taxidienst Uber gaat de vinger op de knip houden. De klemtoon komt voortaan te liggen op de cashflow om weifelende investeerders aantrekken. 

  • Lagarde weigert loon ECB-personeel te indexeren

    Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), weigert een automatische loonindexering in te voeren voor het personeel van de instelling. 'Een indexering van de salarissen op basis van de inflatie is niet wenselijk en niet gepland', zegt ze in een e-mail aan het personeel.

    Lagarde zegt dat ze begrijpt dat sommigen ontgoocheld zijn over de loonsverhoging van dit jaar, maar merkt op dat toekomstige loonsverhogingen 'redelijk' moeten zijn. Het personeel van de ECB kreeg in januari 1,48 procent opslag. In Duitsland, waar de hoofdzetel van de ECB gevestigd is, is de inflatie gestegen naar 7,4 procent.

  • Ook bitcoin duikt fors lager

    De cryptomunt bitcoin duikt vandaag zo'n 3,5 procent lager. De bitcoin noteert nu onder 33.000 dollar. Dat was geleden van juli 2021. Zo volgt de bitcoin de neerwaartse trend op de beurzen. De munt heeft zich dus nog niet bewezen als bescherming tegen de inflatie en vertragende economische groei.

  • UBS: 'Beleggen in aandelen nu nergens aantrekkelijk'

    'De risicopremie voor aandelen is in de laatste tien jaar nog niet zo laag geweest', zegt Evan Brown, de hoofdstrateeg van UBS Asset Management. 'Dat betekent dat beleggers niet voldoende worden gecompenseerd voor plots krimpende groei of uit de hand lopende inflatie.' Brown vindt dat aandelen nu nergens ter wereld echt aantrekkelijk zijn.

  • Goldman Sachs sombert over de outlook

    Als zelfs het vaak 'bullish' beurshuis Goldman Sachs een sombere outlook geeft, dan weet je het wel: dit wordt weerom een sombere beursdag

    'Zelfs het beste scenario voor de economie impliceert nu waarschijnlijk een periode met een bescheiden rendement op aandelen', schrijft Goldman-hoofdstrateeg David Kostin in een update. 'Zelfs als een recessie vermeden kan worden, zien we neerwaarts risico op de beurzen.'


  • Rivian gaat voorbeurs onderuit

    De producent van elektrische pick-ups Rivian

     gaat voorbeurs met 8 procent onderuit. De koersval komt er nadat bekend geraakt was dat Ford Motors 8 miljoen aandelen Rivian verkocht heeft - tegen een korting van 6,7 procent ten opzichte van de laatste beurskoers. Ford had een belang van 12 procent - goed voor zo'n 100 miljoen aandelen - in Rivian.

    De beurskoers van de Californische elektrischeautobouwer is gekelderd sinds de beursgang eind 2021. De beursintrede van Rivian was de zesde grootste in de Amerikaanse geschiedenis, maar de productie en de verkoop van de pick-ups verlopen moeizaam. Het aandeel Rivian noteert meer dan 80 procent onder zijn piek.

  • Wall Street op weg naar rode opening

    De Dow Jones stevent af op een openingsverlies van 1,3 procent. De Nasdaq zou 1,8 procent lager openen. Dat voorspellen de futures.

  • PostNL: 'Op dit ogenblik 1 miljoen pakjes per week minder'

    Echt optimistisch kun je het management van PostNL

    tijdens de telefonische conferentie met analisten niet noemen. Volgens CFO Pim Berendsen lagen de pakjesvolumes in januari en februari in lijn met de verwachtingen, maar is er in maart en april sprake van een significante terugval met 'ongeveer 1 miljoen pakjes per week'. 

    Dat is de reden voor de waarschuwing die de groep maandagochtend uitstuurde. Toch blijft het management naar eigen zeggen rekenen op een heropleving van de volumes in de tweede jaarhelft, 'in lijn met de groeiverwachtingen voor de Nederlandse economie'.  

    De beurskoers herstelde zich dan ook niet tijdens de conferentie: het aandeel noteert nog altijd ruim 13 procent lager op 2,67 euro.

  • UBS: 'Verhoging outlook Infineon binnen de verwachting'

    We komen even terug op de beter dan verwachte cijfers en betere outlook van de chipproducent Infineon

    (zie post van 8.13 uur). Die worden op de beurs onthaald met een koersdaling van 3,5 procent. 

    UBS-analist François-Xavier Bouvignies: 'Ja, de resultaten zijn sterk maar dat was ook verwacht. Op basis van de cijfers van de concurrenten is ook de verhoging van de prognose geen verrassing. Bijgevolg volgt Infineon gewoon de richting van de markt.' En die richting is dalend. 

    UBS hanteert een koopadvies en een koersdoel van 49 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van... 88 procent.

  • JDE Peet's is groene vlek op Amsterdamse beurs

    Het koffie- en theebedrijf JDE Peet's

    maakte bekend dat het voor 500 miljoen euro eigen aandelen heeft ingekocht. Het kocht de aandelen over van grootaandeelhouder Mondelez. De aankoop vertegenwoordigt 3,7 procent van het uitstaande kapitaal, waardoor het belang van Mondelez in JDE Peet's verkleint tot 19 procent.

    JDE Peet's noemt de inkoop 'een unieke opportuniteit om de free float te verhogen en de winst per aandeel te verbeteren'. Enkele bekende koffiemerken van JDE Peet's zijn Senseo, L'Or en Douwe Egberts. 

    Het aandeel wint zo'n 1 procent tot 27,2 euro.

  • Arcadis ontwerpt fabriek voor slimme laadpalen

    Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis

    ontwerpt voor de Amerikaanse onderneming Wallbox een nieuwe fabriek voor laadpalen. Wallbox produceert slimme laadsystemen voor auto's en e-fietsen. Tegen 2025 hoopt Wallbox met de fabriek elk jaar zo'n 500.000 laadsystemen te produceren.

    Arcadis maakt geen financiële details bekend. Het aandeel gaat op een slechte beursdag 2 procent achteruit.

  • Poetin laat niet in kaarten kijken

    De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn herdenkingsspeech niet in zijn kaarten laten kijken. Hij heeft dus geen olie op het vuur gegooid. Tot een beter beeld op de beurzen heeft dat alvast niet geleid (zie post van 10.37 uur).

  • Meer tekst en uitleg bij Oxurion...

    ...leest u hier. De beurskoers van Oxurion

    is weggegleden tot 0,62 euro, een dieptepunt.

  • Beursverliezen lopen op

    De verliezen op de beurzen worden groter. De Bel20

    slikt een verlies van 1,4 procent, de Euro Stoxx 50  geeft 1,7 procent prijs.

  • Dan Loeb koopt olie en grondstoffen

    Het hefboomfonds Third Point heeft in het eerste kwartaal de posities opgevoerd in olie- en mijnbedrijven. Het fonds van Dan Loeb kocht aandelen van het oliebedrijf Shell

    bij en nam een nieuwe positie in de grondstoffenhandelaar Glencore.

    In een brief aan de aandeelhouders zegt Third Point dat de portefeuille een 'defensiever profiel' heeft gekregen, wegens de zorgen over de rente, de geopolitieke onzekerheid en slechtere vooruitzichten voor de wereldeconomie.

    Het vlaggenschipfonds van Loeb verloor in het eerste kwartaal 11,5 procent.

  • Oxurion onderuit na nieuwe opdoffer voor onderzoek

    De grootste uitschuiver op de Brusselse beurs is Oxurion

    .  Het biotechbedrijf tuimelt 36 procent lager naar 0,64 euro. Dit nadat Oxurion een van de twee resterende onderzoeken in de portefeuille wegens teleurstellende resultaten moest stopzetten. 

    Nadat het oogmiddel Jetrea vorig decennium op een flop was uitgedraaid, focuste Oxurion nog op de twee overblijvende middelen in de pijplijn: THR-149 en THR-687, beide potentiële behandelingen voor oogaandoeningen die diabetici treffen. Namen die tussen haakjes nog verwijzen naar de vroegere naam van het Leuvense bedrijf, Thrombogenics. 

    KBC Securities zet in reactie het aandeel Oxurion op de verkooplijst. 'Ook al is THR-149 het verst gevorderd, THR-687 was commercieel het meest beloftevolle onderzoek', klinkt het bij analist Thomas Vranken.

  • Jefferies verlaagt koersdoel Bpost

    Bij het beurshuis Jefferies verlaagt analist David Kerstens na de waarschuwende woorden over het boekjaar 2022, eind vorige week, het koersdoel voor Bpost van 7,50 naar 6 euro, het advies blijft 'houden'.

    Wij verwachten niet langer een stabiele pakjesevolutie in 2022 maar een krimp van 5 à 15 procent.

    David Kerstens
    Jefferies-analist


    'Wij verwachten niet langer een stabiele pakjesevolutie in 2022 maar een krimp van 5 à 15 procent', schrijft Kerstens. 'Dit door een somberder consument, een voorkeur voor bakstenen winkels en Amazon dat meer pakjes zelf levert.'

    Het aandeel Bpost is zo op een dieptepunt sinds de beursgang in 2013 beland:

  • 'Frans Fagron' blijft schitteren

    Ook op zijn tweede beursdag is Euroapi

    , zeg maar 'het Franse Fagron' in trek. Het aandeel trekt 6 procent hoger tot 14,3 euro. Het beurshuis JPMorgan start zijn opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 17 euro.

    Euroapi kreeg vrijdag een aparte beursnotering via een afsplitsing van Sanofi. Het bedrijf is gespecialiseerd in apothekersbereidingen. Sanofi-aandeelhouders kregen voor elke 23 aandelen in hun portefeuille een aandeel Euroapi toegewezen. Dat gebeurde tegen een referentiekoers van 12 euro.

    De groep noteert daar na twee dagen al 19 procent boven.

  • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

    De Euro Stoxx 50

    noteert bij opening met een verlies van 0,6 procent, minder erg dus dan aangegeven door de futures.

    De mijnbouwsector (-2%) is de grootste verliezer, de nutssector (+0,3%) hoort bij de schaarse winnaars.

    PostNL

     krijgt na het winstalarm een klap van 13 procent.

    De chipproducent Infineon

    kan niet profiteren van de hogere prognose en verliest 2 procent (zie post van 8.13 uur). Ook andere chipbedrijven zitten in het defensief zoals ASML (-2,7%) en ASMI (-2,1%).

    Nog in Frankfurt verliest Adidas

     2,5 procent. Na het winstalarm van vrijdag verlagen verschillende brokers, van Berenberg tot Bryan Garnier, hun koersdoel.

  • Bel20 start lichtrood | Bpost op diepterecord

    De openingsbel. In Brussel start de Bel20

    0,5 procent lager op 4.002 punten.

    In de sterindex wint Aperam

     1,6 procent na het hoger koersdoel van Deutsche Bank (zie post van 8.48 uur).

    Bpost

    tuimelt ruim 5 procent lager naar 5,285 euro, een diepterecord. De postgroep kreeg vrijdag al een stevige tik na de eigen 'de facto' waarschuwing en daar komt nu een extra tik bij door de waarschuwing van rivaal PostNL

    Balta

    maakt een tuimeling van 8 procent tot 3,03 euro.

    Jensen

     neemt de kop in een Brussel met een plus van 3,8 procent.

  • Deutsche Bank verhoogt koersdoel Aperam

    Na de sterke kwartaalupdate op vrijdag krikt Deutsche Bank het koersdoel van de inoxproducent Aperam

    met één euro op, tot 68 euro. Het aandeel Aperam verloor dit jaar door de vrees voor een scherp vertragende wereldeconomie al 26 procent.

    Het advies blijft gezien de gedecimeerde koers logischerwijs 'kopen'. 'We verhogen onze winstprognose voor 2022 met 8 procent,' stipt analist Bastian Synagowitz aan. Hij wijst ook op de extra 100 miljoen aan aandeleninkopen. 'Aperam genereert een sterke vrije kasstroom. Dat zal het management de kans geven later de directe uitkeringen aan de aandeelhouders (dividenden, red.) nog te verhogen'.

    Aperam genereert een sterke vrije kasstroom. Dat zal het management de kans geven later de uitkeringen nog te verhogen

    Bastian Synagowitz
    Deutsche Bank-analist

  • Zware vervuiling kost Umicore ruim 100 miljoen

    Umicore  wordt alom geprezen omdat het zijn zwaar vervuilende industrie kon ombuigen in groene economie. Maar 'kankersites' in België, Frankrijk, Brazilië en de VS tonen aan dat het nog lang niet overal rozengeur en maneschijn is bij de materialengroep.

  • Meer tekst en uitleg bij het alarm van PostNL ...

    ... leest u hier. Merk op dat heel de Europese e-commercesector, dus inclusief PostNL

    , een beroerd 2022 beleeft, nu de pandemie wegebt en consumenten de vinger op de knip houden. 

  • Europese beurzen op weg naar verlies

    Volgens de huidige stand van de futures stevent de Euro Stoxx 50 af op een openingsverlies van 1,3 procent. 

  • De nieuwste trend uit de VS: beleggen in stukjes van aandelen

    Na gratis beursorders zijn fractionele aandelen de volgende trend die uit de VS komt overwaaien om de nieuwe beleggers ter wille te zijn. Alleen ligt het aanbieden van een stukje van één aandeel complexer in Europa. BUX zegt de code gekraakt te hebben, terwijl het voor Bolero ‘niet evident’ is zolang niet alle partijen mee zijn.

  • Infineon verhoogt jaarprognose

    We krijgen ook eens positief nieuws bij de koffie. De chipproducent Infineon 

    heeft zonet de omzetjaarprognose verhoogd. Infineon mikt op 13,5 miljard euro, met een foutenmarge van 500 miljoen euro. De prognose stond eerder op 13 miljard euro. 'De vraag naar onze producten en diensten blijft beduidend hoger liggen dan wat we kunnen produceren', zegt CEO Jochen Hanebeck.

    Infineon behaalde in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar een winst uit de kernactiviteiten van 761 miljoen euro, een stuk meer dan verwacht door analisten (710 miljoen). De winstmarge lag op 23,1 procent, ook een stuk beter dan verwacht (21,4%). De omzet kwam uit op 3,3 miljoen euro, eveneens beter dan verwacht (3,2 miljard). In het derde kwartaal mikt Infineon op 3,4 miljard euro omzet, en een marge van 21 procdent.

    Sinds begin dit jaar tuimelde het aandeel met 33 procent.

  • Resilux verlaat Brusselse beurs op 1 juni

    De familie Vanhalst heeft via het vehikel Quvadec na het openbaar bod 95,6 procent van de aandelen van Resilux  in handen. Hierdoor kan Quvadac een zogeheten uitkoopbod lanceren voor de resterende aandelen. Die loopt van 17 mei tot 31 mei. Wie niet op dit bod ingaat, kan later enkel nog aankloppen bij de Deposito- en Consignatiekas om de biedprijs van 235 euro per aandeel te bekomen. 

    Wie inging op het bod, wordt op 16 mei uitbetaald. Wie ingaat op het uitkoopbod, wordt ten laatste op 10 juni uitbetaald. 

    Vanaf 1 juni noteert Resilux niet meer op de beurs. 

  • Waterstofbedrijf Lhyfe trekt beursintroductie op gang

    De Franse waterstofproducent Lhyfe trekt de beursgang in Parijs op gang. Doel is om maximaal 145,5 miljoen euro op te halen, de prijsvork van de nieuwe aandelen ligt tussen 8,75 en 11,75 euro.

    Het bedrijf, dat de ambitie uitspreekt om 'een Europese leider in de productie van groene waterstof' te worden, zegt zich reeds verzekerd te hebben van inschrijvingen voor 32 tot 39 miljoen euro. De inschrijvingsperiode gaat vandaag van start en loopt tot 20 mei.

  • Winstwaarschuwing bij PostNL

    Na de 'de facto' waarschuwing van Bpost 

    eind vorige week, volgt er maandagochtend een échte waarschuwing bij rivaal PostNL

    Herna Verhagen, de CEO van de Nederlandse postgroep, zegt voor 2022 nog op een bedrijfswinst tussen 170 en 210 miljoen euro te rekenen. Dat is een stuk minder dan de voorspelde 210 à 240 miljoen die eind februari nog voorspeld werd en een stuk minder dan de 308 miljoen euro over boekjaar 2021. 

    2022 wordt uitdagender dan eerder voorzien, door hogere kostenstijgingen en een verminderde zichtbaarheid op volumes

    Herna Verhagen
    CEO PostNL

  • Bitcoin tuimelt naar laagste peil sinds juli 2021

    De prijs van de bitcoin zakt deze morgen met 2 procent tot circa 33.500 dollar, het laagste peil sinds 23 juli 2021. De val van de bitcoin hangt samen met de algemene risico-afkeer op de markten. Vooral de correlatie tussen de digimunt en de Nasdaq blijkt groot.  

  • 5 favoriete aandelen van Martine Hafkamp

    De algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer ziet in de terugval van Alphabet en ASML een koopkans.

  • Morgen: de stevige dubbele coupon van KBC

    Nog even meegeven dat er morgen een extra kopwind is voor de Bel20

    , via de forse dubbele coupon van KBC : 3 euro bruto slotdividend over boekjaar 2021 en een extra dividend van 4,60 euro bruto.

  • Beurzen in het Verre Oosten starten met verlies

    De vrees voor een Amerikaanse centrale bank die hard op de rem gaat staan én een Chinese economie die onder harde lockdowns fors afkoelt weegt op de sfeer in het Verre Oosten. In Tokio verliest de Nikkei ruim 2 procent, ook in China is er bescheiden verlies. 

    Nochtans zijn er prille tekenen van hoop in de Chinese economische hoofdstad Sjanghai, die al weken onder een harde lockdown kreunt:

  • Barco, Deceuninck en Home Invest keren dividend uit

    Deze aandelen noteren vandaag zonder dividend:

    • Barco  : 0,40 euro brutodividend over boekjaar 2021
    • Deceuninck  : 0,06 euro brutodividend over boekjaar 2021
    • Home Invest Belgium  : notering ex slotdividend 0,71 euro bruto en vermindering eigen vermogen van 0,35 euro waarvan 0,30 euro via kapitaalvermindering (bruto = netto)
  • Op de beleggersagenda deze week

    Wat mag u deze week rood omcirkelen in uw agenda? Bij de - stilaan - laatste loodjes van de kwartaalupdates zijn KBC en Ahold Delhaize de uitschieters. En duimt iedereen die naar een ietsje minder volatiele handelsweek snakt dat de Amerikaanse inflatie eindelijk wat terugvalt. 

    U leest hier een overzicht van de belangrijkste agendapunten deze week. 

  • Amerikaanse lange rente sluipt richting hoogste peil sinds 2011

    Een vaak gehoord argument pro-aandelen het voorbije decennium: TINA, ofte there is no alternative. Want, alle vastrentend papier rendeert nul procent. 

    Welnu, de meest liquide belegging ter wereld - Amerikaanse staatsobligaties - rendeert weer. Met 3,14 procent is de Amerikaanse tienjaarsrente nog een zucht verwijderd van de piek van november 2018 - vlak voor Fed-voorzitter Jerome Powell met een briesende president Trump in zijn nek zijn bocht begon te nemen - en dus ook  van het hoogste peil in meer dan tien jaar. 

  • Even opfrissen: de roetsjbaan van vorige week

    De financiële markten deden hun never a dull moment reputatie vorige week iets te veel eer aan. Al hapte op Wall Street de Dow Jones 

    vrijdag met een klein verlies bij slot even naar adem, na een manisch-depressieve beursweek. 

    Een waar het beleggers duidelijk werd dat centraal bankiers de huidige scherpe economische vertraging met handen gebonden op de rug - een hardnekkig hoge inflatie - zullen moeten bestrijden. 

    U leest meer over dat besef in deze analyse van collega Ellen Vermorgen. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
S&P500 duikt ruim 3 procent in laatste handelsuur
23 min leestijd