1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq sluit bijna procent hoger

Wall Street sloot hoger na een volatiele sessie. Johnson & Johnson kreeg een klets, terwijl CoreWeave bijna een derde boven zijn intekenprijs noteerde.
  • Ontex voltooit verkoop Braziliaanse activiteiten

    Ontex laat weten dat de verkoop van zijn Braziliaanse activiteiten aan het Chileense Softys is voltooid. 'Het totale netto contante bedrag dat bij sluiting is ontvangen, na aftrek van de verkochte kasmiddelen en schulden, bedraagt 81 miljoen euro', klinkt het bij de luierproducent

    . Het bedrag is na verrekening van belastingen, transactie- en afdekkingskosten en voorlopige balansaanpassingen. 

    Bas van der Hout praat u bij: Ontex voltooit verkoop Braziliaanse activiteiten

    Deze mijlpaal stelt ons in staat te focussen op onze retailmerken en de zorgsector in Europa en Noord-Amerika.

    Gustavo Calvo Paz
    CEO van Ontex
  • Amerikaanse beurzen sluiten hoger

    Het was een volatiel beursdagje in New York, maar uiteindelijk sloot de Dow Jones

    vlak, terwijl de S&P500 en de Nasdaq terrein wonnen. Bas van der Hout praat u bij: Wall Street sluit groen na volatiele sessie

    Mogelijk zal de tariefonzekerheid alleen maar toenemen na woensdag.

    Max Kettner
    HSBC-strateeg
  • Klets voor Johnson & Johnson

    Johnson & Johnson (J&J)

    krijgt een klap van ruim 7 procent tot 154,07 dollar. De farmagroep was van plan om duizenden rechtszaken over talkpoeder te schikken via een faillissement, maar de Amerikaanse faillissementsrechtbank heeft daar een streep door getrokken. De onderneming had 9 miljard dollar apart gezet voor schadevergoedingen, maar mogelijk wordt dat bedrag dus groter. 

    Er lopen zo'n 60.000 rechtszaken tegen het bedrijf door vrouwen die zeggen dat ze eierstokkanker en andere gynaecologische ziekten van het talkpoeder hebben gekregen. Het talkpoeder bevatte namelijk kleine hoeveelheden van de kankerverwekkende stof asbest. 

    De tegenslag is significant. J&J probeert al sinds 2021 deze rechtszaken via een faillissement, van een speciaal opgezet vehikel, op te lossen en dit is de derde keer dat het mislukt. Critici beweren dat het bedrijf probeert faillissementsregels te gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de rechtszaken.

  • Witte Huis: 'Tariefverhogingen zullen onmiddellijk ingaan'

    Wall Street noteert inmiddels grotendeels in het rood. De Dow Jones

    verliest 0,5 procent, de S&P500 0,2 procent, terwijl de Nasdaq nog 0,1 procent opveert. Dat gebeurt nadat persvoorlichtster Karoline Leavitt liet weten dat de tariefverhogingen die morgen worden aangekondigd 'onmiddellijk' ingaan. 

  • 'Liberation Day waarschijnlijk niet einde van volatiliteit'

    'We vragen ons af of Liberation Day (morgen, waarop de Amerikaanse president Donald Trump zijn wederkerige handelstarieven aankondigt, red) het einde zal betekenen van de tariefonzekerheid', klinkt het bij HSBC-strateeg Max Kettner. 'Wij denken dat er potentieel zelfs meer onzekerheid volgt.'  

    Ook Pacific Investment Management ziet het somber in voor de beurzen. Met een toenemende kans op een recessie in de VS zegt de obligatiebelegger dat 'stabiele vormen van rendement' aantrekkelijk zijn geworden in de vorm van wereldwijde obligaties. Het agressieve handels- en immigratiebeleid zorgt samen met besparingen op de federale overheid volgens Pacific voor een sterkere vertraging van de Amerikaanse economie dan eerder gedacht.

  • Amerikaanse tienjaarsrente zakt verder

    De rente op tienjarig Amerikaanse staatspapier zet zijn neergang vandaag voort met 4 basispunten tot 4,16 procent. Sinds begin deze week is de rente al bijna 10 basispunten gezakt doordat beleggers in staatspapier vluchten uit angst voor de economische impact van de Trump-tarieven. 

  • Newsmax wint 1.400 procent bij uitzinnig beursdebuut

    De koersstijging van 1.400 procent sinds haar beursgang op maandag maakt de conservatieve Amerikaanse mediagroep Newsmax 16 miljard dollar waard. Daar staat slechts 170 miljoen dollar omzet tegenover. Ellen Vermorgen praat u bij over het spetterende beursdebuut van het conservatieve mediabedrijf

  • Europa legt autobouwers forse kartelboete op

    De Europese Commissie heeft 15 autobouwers en de Europese koepel ACEA een totale boete van 458 miljoen euro opgelegd. Jarenlang maakten ze illegale afspraken over de recyclage van voertuigen aan het einde van de levensduur. Collega Frank Dereymaeker praat u bij over de kartelboete voor autobouwers.

  • Proximus plaatst 750 miljoen euro aan obligaties

    Telecommer Proximus

    laat weten dat hij voor 750 miljoen euro aan obligaties heeft geplaatst. Ze hebben een looptijd van tien jaar en dragen een couponrente van 3,75 procent. Het effectieve rentepercentage bedraagt 2,88 procent.

  • Shurgard breidt uit in Keulen

    De kluisjeskoning Shurgard

    heeft een nieuw pand aangekocht in de Duitse stad Keulen. Het eerste deel van het gebouw is inmiddels geopend en biedt 487 kluisjes. Het tweede deel wordt naar verwachting opgeleverd in het derde kwartaal van 2026 en zal nog eens 420 kluisjes geven. 

    De totale projectkosten bedragen zo'n 16,2 miljoen euro. De investering zal naar verwachting een rendement opleveren van 9 procent per jaar

  • Home Invest neemt woonproject Jourdan 95 in gebruik

    De verbouwing van een verouderd kantoorgebouw in de Jourdanstraat 95 in Brussel tot een woonproject met 48 huurwoningen is voltooid. Het project is aan Home Invest Belgium

    opgeleverd, zo maakt de woningverhuurder bekend.

    Opmerkelijk aan het woonproject is de duurzaamheid. Dankzij drie collectieve lucht-waterwarmtepompen, die zowel voor verwarming als voor sanitair warm water instaan, bedraagt het geschat gemiddeld energieverbruik van de woningen slechts 42 kWh/m²/jaar. Ter vergelijking: het gemiddeld energieverbruik van de woningmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt 283 kWh/m²/jaar.

    Van de 48 appartementen is intussen 60 procent verhuurd.

  • Agfa krijgt alvast 5,9 miljoen van Aurelius

    Agfa-Gevaert

    sloot in augustus 2022 een overeenkomst met de Duitse investeringsgroep Aurelius over de verkoop van de divisie Offset Solutions. Er was toen sprake van een bedrag van 92 miljoen euro inclusief schulden voor de drukplatenafdeling.

    Door een aanpassing van de verkoopprijs moet Aurelius Agfa nog 31,4 miljoen euro betalen. Die openstaande vordering wordt door Aurelius betwist voor een bedrag van 19,1 miljoen euro.

    Aurelius heeft er nu mee ingestemd om Agfa tegen 4 april 5,9 miljoen euro van het onbetwiste deel te betalen. Het geschil rond die 19,1 miljoen euro wordt verder onderzocht door een onafhankelijke expert, zegt Agfa.

  • Wat er op Euronext Brussel gebeurde...

    ... leest u met dank van onze nieuwe Markten-collega Didier Collas: fanmail zet Ackermans en Barco op winst.

    Een terugkeer naar groei in de ClickShare-verkopen zou welkom zijn, aangezien dit een belangrijk onderdeel blijft van de beleggingscase in Barco vanwege de bovengemiddelde winstgevendheid.

    Trion Reid
    Berenberg-analist
  • Europese beurzen sluiten met stevige plus

    Het gemiddelde Europese aandeel

    won 1,4 procent. De toppers en floppers van de dag vindt u hieronder:

  • Saverys en Exmar controleren samen 92,54 procent

    Nicolas Saverys, zijn beleggingsvehikel Saverex en Exmar

    zelf hebben samen nu 55.063.993 aandelen van de Antwerpse scheepvaartgroep in handen. Dat stemt overeen met 92,54 procent van het totale aantal uitstaande aandelen, zo blijkt uit een transparantiekennisgeving.

    Het cijfer van 92,54 procent was al bekend sinds de afsluiting van de eerste biedperiode door Saverex. Intussen loopt een tweede biedperiode, nog tot 16 april.

    Het is de tweede keer dat Nicolas Saverys een poging onderneemt om Exmar van de beurs te halen. In 2023 mislukte een eerste poging door verzet van kleine aandeelhouders die de biedprijs (11,10 euro per aandeel na dividend) te mager vonden. De prijs ligt nu iets hoger (11,50 euro), maar ook nu zijn er kleine aandeelhouders die er niet mee gediend zijn.

  • Groene sluiting van Bel20

    Het clubje Brusselse beurshelden

    won vandaag 0,7 procent tot 4.366 punten. De winnaars en verliezers van Euronext Brussel ziet u hieronder:

  • Tariefaankondigingen verplaatst tot na sluiting Wall Street

    De Amerikaanse president Donald Trump kondigt zijn tariefverhogingen morgen niet meer om 21 uur Belgische tijd aan, zoals eerst was voorzien, maar om 22 uur. Dat is toevallig net na beurstijd!

  • Ontex kan zowat helft obligaties 2026 terugkopen

    Luierproducent Ontex

    kondigde op 24 maart aan dat hij een aanbod zou lanceren om de obligatielening van 580 miljoen euro met vervaldag in 2026 en 3,5 procent intrest terug te kopen. Dat aanbod liep tot 31 maart. 

    Houders hebben voor 283,095 miljoen euro aan obligaties ingebracht, maakt Ontex nu bebekend. De betaling van die obligaties is voorzien op 3 april. Een en ander betekent dat Ontex nog 296,905 miljoen euro aan uitstaande obligaties met vervaldag in 2026 overhoudt.

  • Amerikaanse fabrieken draaien op lager pitje

    De activiteit van de Amerikaanse maakindustrie is in maart voor het eerst dit jaar gekrompen. De index van het Institute for Supply Management zakte met 1,3 punten tot 49. Een cijfer onder 50 betekent dat de activiteit krimpt. Door Bloomberg bevraagde economen hadden een iets kleinere daling tot 49,5 punten verwacht.

    Anderzijds zitten de prijzen van materialen in de lift. De ISM-prijsindex schoot nog eens 7 punten hoger naar 69,4 punten, het hoogste peil sinds juni 2022. De voorbije twee maanden veerde de index met 14,5 punten op, de grootste tweemaandensprong van de voorbije vier jaar.

    Beide indexen tonen aan dat het sentiment in de maakindustrie dooreen wordt geschud door de onvoorspelbare uitrol van Donald Trumps importheffingen. Sommige bedrijven stellen daarom investeringsplannen uit.

  • Investeer ik het best in Amerikaanse of in Europese aandelen?

  • Wall Street houdt adem in voor leveringscijfers Tesla

    Op 'Liberation Day' wil de Amerikaanse president Donald Trump alle aandacht opeisen met de aankondiging van invoertarieven. Toch zal Trump een stukje van de aandacht moeten delen met zijn goede vriend en Tesla-CEO Elon Musk, op Wall Street alleszins.

  • Amerikaanse beleggers gaan voluit voor Europese trackers

    In het eerste kwartaal zijn Amerikaanse beleggers in groten getale teruggekeerd naar Europa. Ze pompten een recordbedrag van 10,6 miljard dollar in ETF’s die op Europese aandelen focussen, blijkt uit gegevens van BlackRock.

    Dat is het zevenvoud van de instroom van een jaar eerder en een volledige omslag tegenover de voorbije jaren. Sinds de Russische invasie van Oekraïne hadden de fondsen een netto uitstroom van 6,4 miljard dollar gekend.

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zijn tarieven en economisch beleid veel onzekerheid gecreëerd en de financiële markten dooreengeschud. Mede door hun lagere waarderingen blonken Europese aandelen in die omstandigheden uit. Tim Seymour, hoofdstrateeg van Seymour Asset Management, parafraseerde Trump door de term MEGA te creëren - ‘Make Europe Great Again’.

  • Movers op Wall Street | J&J en Boeing onderuit

    We zien in New York de volgende bewegers:

    • Johnson & Johnson dondert ruim 5 procent lager. De farmareus had een plan voor schadevergoedingen voorgesteld (in verband met kankerverwekkende talkproducten), maar dat werd opnieuw door de rechter afgewezen. 
    • Boeing zit in een luchtzak van 2 procent. Dat heeft mogelijk te maken met de aanstaande tariefverhogingen van de regering-Trump.
    • XPeng klimt 1,5 procent nadat de Chinese maker van elektrische auto's met degelijke leveringscijfers op de proppen is gekomen. 
  • Qualcomm overweegt bod op Brits bedrijf Alphawave

    De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Qualcomm

    overweegt een overnamebod uit te brengen op het Alphawave Semi. Dat Brits bedrijf is een specialist in ultrasnelle connectiviteitsoplossingen voor datacenters, 5G-netwerken en autonoom rijdende voertuigen.

    De interesse van een reus als Qualcomm doet Alphawave op de Londense beurs meer dan 43 procent omhoogschieten.

  • Rode opening in New York

    De Amerikaanse beurzen zijn met verliezen van start gegaan. De Dow Jones

    verliest 0,7 procent en de Nasdaq 0,3 procent.

  • Morgen: leveringscijfers Tesla

    De elektrische-autobouwer Tesla

    komt morgen met leveringscijfers. Analisten denken dat de onderneming in het eerste kwartaal 373.000 wagens heeft afgeleverd, een afname van 3,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. Het merk heeft last van meerdere kopwinden: imagoschade als gevolg van het gedrag van CEO Elon Musk, consumenten die de nieuwe Model Y afwachten en een toenemende concurrentie uit Europa en China. 

    'Ik houd het voor mogelijk dat het aantal leveringen zelfs zakt tot 350.000', klinkt het bij vermogensbeheerder Thomas Martin van Globalt Investments. Deutsche Bank-analisten voorzien zelfs een bandbreedte van 340.000 tot 350.000 afgeleverde voertuigen. 

    Ondertussen lijken kortingen en andere voordelen zoals goedkope financiering maar weinig impact te hebben in Europa. In februari zakte het aantal registraties voor Tesla's op het oude continent jaar op jaar met 40 procent, terwijl het aantal registraties voor elektrische auto's in het algemeen juist met 26 procent steeg.

    Deutsche Bank denkt dat het aantal leveringen van Tesla's in het eerste kwartaal gezakt kan zijn tot 340.000.

    340.000
    Leveringen Tesla
  • Calvin Klein-eigenaar PVH verwacht geen omzetdaling in 2025

    PVH

    , de eigenaar van kledingmerken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger, verwacht dat de omzet dit jaar bij constante wisselkoersen vlak zal blijven of licht zal groeien. Daarmee is PVH optimistischer dan analisten, die een omzetdaling van 0,5 procent in de kaarten hadden.

    De huidige prognose van PVH is wel voorzichtiger dan wat CEO Stefan Larsson in december naar voren had geschoven. Hij zei toen op ‘bescheiden groei’ voor 2025 te rekenen. In 2024 zag PVH de omzet bij constante wisselkoersen met 5 procent dalen.

    In een interview met Bloomberg News zei Larsson dat Calvin Klein en Tommy Hilfiger goed verkochten tijdens het eindejaarsseizoen. In februari begon de omzet te dalen, maar in maart ging het weer iets beter.

  • Notering Greenyard opgeschort

    De FSMA laat weten dat de notering van het fruit- en groenteconcern Greenyard op Euronext Brussel is opgeschort in afwachting van een persbericht. 

  • Goudtracker sluit ruling met Belgische fiscus

    De ETF-uitgever WisdomTree heeft op vraag van De Belegger een ruling met de fiscus aangevraagd én bekomen voor de goudtracker WisdomTree Physical Gold (PHAU). Aangezien grondstoffentrackers schuldinstrumenten zijn, bestaat het risico dat banken of brokers de Reynderstaks (30%), die van toepassing is op obligatietrackers aanrekenen op de eventuele meerwaarde.

    Door de ruling is dat risico nu van de baan. Voor goudtrackers van andere uitgevers, iShares Physical Gold en Invesco Physical Gold, bestaan al langer rulings.

  • Bill Ackman wordt voorzitter premiumhorlogemerk Bremont

    De Amerikaanse grootbelegger Bill Ackman heeft zijn belang in Bremont Watch opgetrokken tot 63 procent en neemt het voorzitterschap van de Britse horlogefabrikant op zich. Hij denkt niet dat die rol veel van zijn tijd in beslag zal nemen.

    Ackman deed de investering in Bremont in eigen naam en niet via zijn investeringsmaatschappij Pershing Square. ‘Ik heb altijd mijn investeringen buiten Pershing Square als een opportuniteit gezien om te leren en inzichten te verwerven die ik in mijn dagelijkse job kan toepassen’, stelt Ackman in een lange post op X.

    Bremont werd 23 jaar geleden opgericht en is een kleine speler in de wereld van luxehorloges, die gedomineerd wordt door Zwitserse merken als Rolex en Patek Philippe. De jaarproductie van Bremont bedraagt ongeveer 10.000 stuks.

  • Rechter verwerpt nieuw ‘talk-voorstel' van J&J

    Een Amerikaanse rechter heeft een voorstel verworpen van het farmaconcern Johnson & Johnson

    om tienduizenden rechtszaken te schikken voor een bedrag van 10 miljard dollar. De zaken draaien rond het gebruik van babypoeder en andere talkproducten die kanker aan de eierstokken zouden hebben veroorzaakt.

    Het is al de derde keer dat een voorstel van J&J door een faillissementsrechtbank wordt verworpen. J&J zal nu gewoon de talkclaims ‘aanvechten en verslaan’ en is niet van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

    Tegenstanders van een schikking en advocaten van kankerslachtoffers vinden het ongehoord dat J&J een beroep doet op een faillissementsrechtbank. Ze beklemtonen dat J&J niet in financiële moeilijkheden verkeert.

    J&J, dat in 2020 de verkoop van talkpoeder in de VS stopzette, verliest in de voorbeurshandel 3,8 procent.

    Babypoeder van Johnson & Johnson (archiefbeeld van 2019)
    Babypoeder van Johnson & Johnson (archiefbeeld van 2019) ©Shutterstock
  • 'Diensteninflatie deels lager door paaseffect'

    'De diensteninflatie bedroeg in december nog 4 procent', zo kadert ING-econoom Bert Colijn de Europese inflatiecijfers (zie post 11.20 uur). De diensteninflatie zakte in maart van 3,7 naar 3,4 procent. 'Nu is dat deels het gevolg van het paaseffect, omdat Pasen dit jaar laat valt.'

    Terugkeer naar een trend van lagere inflatie lijkt in de maak.

    Bert Colijn
    ING-econoom

    Vorig jaar viel de feestdag op 31 maart, waardoor aankopen die gerelateerd zijn aan Pasen ook in maart vielen. Dit jaar valt de dag op 20 april, waardoor de extra vraag naar producten dus in april te verwachten is. 'Vaak zien we in dit soort gevallen dat het cijfer in april weer opveert', zegt Colijn.

    'Maar tegelijk zien we ook dat de verwachte verkopen in de dienstensector vertragen', vervolgt de econoom. 'In de afgelopen maanden zag de sector ook de activiteit verzwakken. Dus een terugkeer naar een trend van lagere inflatie lijkt in de maak, ongeacht het effect op korte termijn van Pasen.'

  • ThyssenKrupp bouwt winst sinds Nieuwjaar uit tot... 166 procent

    Op de beurs van Frankfurt is de grootste winnaar op de eerste dag van het tweede kwartaal dezelfde als de grote winnaar over het eerste kwartaal: ThyssenKrupp

    , met een winst van 10 procent tot 10,44 euro. De winst sinds Nieuwjaar loopt zo op tot 166 procent. 

    Beleggers herontdekten dit jaar het al jaren krasselende industriële conglomeraat. Het beurshuis Bank of America bond de kat de bel aan door te poneren dat onder het verguisde staalaandeel eigenlijk een beloftevol defensieaandeel schuilgaat, met dank aan de scheepswerf ThyssenKrupp Marine Systems in Kiel. Sindsdien regent het koopadviezen, met vandaag het beurshuis Kepler Cheuvreux als jongste in de rij. 

    Om de koersexplosie een beetje te relativeren: zelfs na de fenomenale sprong in 2025 is het aandeel slechts weer op het peil van 2022 beland. 

  • Tesla-verkoop blijft in Europa onder druk staan

    Ook in maart hebben de Europeanen minder Tesla’s aangeschaft. In Denemarken viel de verkoop met 65,6 procent terug tot amper 593 wagens. Naast de politieke activiteit van Tesla

    -topman Elon Musk, speelt hier wellicht ook de zaak-Groenland.

    In Frankrijk, een van de grote Europese autolanden, nam het aantal ingeschreven Tesla’s met 37 procent af tot 3.157 exemplaren. Dat is het laagste cijfer in vier jaar voor de Amerikaanse constructeur.  De hele Franse markt kende met een terugval van 15 procent wel een slechte maand.

    Ook in Portugal zijn Tesla’s minder geliefd. Daar zakte de verkoop in het eerste kwartaal met 26 procent, terwijl er juist 29 procent meer e-auto’s werden aangeschaft.

    Noorwegen, dat geen EU-land is, is een buitenbeentje. De Tesla-verkoop stabiliseerde er in maart (-1%).

    Een Tesla in een laadstation van het merk in Spanje
    Een Tesla in een laadstation van het merk in Spanje ©REUTERS
  • Zwakke winstprognose vloert Travis Perkins

    De Britse leverancier van bouwmaterialen Travis Perkins

    verwacht dat na 2024 ook 2025 een moeilijk jaar wordt. Door de zwakke economie en de hoge leenkosten kopen de Britten minder huizen en stellen ze herstellingswerken uit.

    Travis Perkins voorspelt daarom voor het lopende jaar een aangepaste bedrijfswinst (zonder vastgoedwinsten) die grosso modo in lijn zal zijn met die over 2024, met name 141 miljoen pond (168,5 miljoen euro). Volgens het beurshuis Peel Hunt ligt die prognose zowat 20 procent onder de consensusraming van analisten.

    Travis Perkins kreeg in de vroege handel een dreun van 13 procent. Intussen is dat gekalmeerd tot 7,2 procent. 2024 was al een slecht beursjaar voor Travis Perkins - onder meer wegens twee winstwaarschuwingen - met een koersdaling van 12 procent.

  • Floridienne gaat hoger na jaarcijfers

    Floridienne 

     trok tijdens de eerste fixing 2,3 procent hoger tot 675 euro, na de jaarcijfers van gisterenavond. De holding zag de nettowinst vorig jaar verviervoudigen tot 15,7 miljoen euro. Het dividend gaat 20 procent hoger tot 3 euro bruto. En de holding bekijkt een beursnotering voor batterijdochter SNAM. In een reactie bevestigt Guy Sips van KBC Securities het 'bijkopen'-advies en het koersdoel van 835 euro.

  • Werkloosheid eurozone zakt tot 6,1 procent

    Eurostat maakte ook bekend dat de werkloosheid in de eurozone in februari is afgenomen tot 6,1 procent van 6,2 procent in januari. Economen hadden volgens Reuters een stabiel cijfer verwacht.

    De eurolanden met de hoogste werkloosheid waren in februari Spanje (10,4%), Finland (8,8%) en Griekenland (8,6%). De laagste werkloosheid treffen we aan in Malta (2,7%), Slovenië (3,2%) en Duitsland (3,5%).

  • Eurozone ziet inflatie verder dalen | Kerninflatie op 2,4 procent

    De inflatie in de eurozone is in maart opnieuw afgenomen, zoals verwacht tot 2,2 procent. In februari bedroeg de levensduurte in de 20 landen die de euro gebruiken nog 2,3 procent. De nieuwe afname is te danken aan lagere energiekosten en de vertragende diensteninflatie.

    De kerninflatie, die de volatiele prijzen van voeding en brandstoffen buiten beschouwing laat, zakte van 2,6 tot 2,4 procent. Economen hadden een kleinere daling tot 2,5 procent verwacht.

    De afgenomen kerninflatie is ongetwijfeld een opluchting voor de Europese Centrale Bank (ECB), die zich lange tijd zorgen maakte over de hardnekkig hoog blijvende kerninflatie. De financiële markten zijn er meer en meer van overtuigd dat de ECB op 17 april opnieuw de rente zal verlagen. De economie in de eurozone stagneert namelijk, de energieprijzen zijn teruggevallen en de euro is gestegen in waarde.

    De daling van de kerninflatie biedt de ECB ruimte om de rente verder te verlagen.
    De daling van de kerninflatie biedt de ECB ruimte om de rente verder te verlagen. ©REUTERS
  • Industriële activiteit eurozone toont tekenen van herstel

    De productie van de maakindustrie in de eurozone is in maart weer gaan groeien, voor het eerst in twee jaar. De deelindex van de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs, steeg van 48,9 in februari naar 50,5.

    De PMI zelf, die de economische activiteit weergeeft, wijst wel nog in krimpmodus (onder 50 punten). De indicator kwam in de definitieve lezing uit op 48,6. Dat is nipt onder de flashlezing van 48,7. Maar ook daar is er stilaan beterschap: de PMI steeg voor de derde maand op rij.

    De vraag is of de groei van de productie zal standhouden als de nieuwe handelstarieven van de Amerikaanse president Donald Trump van kracht worden.  

  • Onward voorzichtiger met timing goedkeuring ARC-EX in de VS

    Het Zwitsers-Nederlandse medtechbedrijf Onward

    , dat therapieën ontwikkelt voor patiënten met een dwarslaesie, kwam deze morgen met cijfers over 2024. Onward toonde zich iets voorzichtiger over de timing voor ARC-EX voor thuisgebruik in de VS. Het bedrijf rekent nu op een goedkeuring van de toezichthouder FDA in 'de tweede helft van dit jaar', terwijl voordien sprake was van het derde kwartaal. 

    De massale ontslagen bij de FDA, die de goedkeuringstermijnen kunnen vertragen, liggen waarschijnlijk aan de basis van deze voorzichtigere houding. Ook Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren gaf aan bezorgd te zijn over deze tijdslijnen tijdens zijn presentatie op het VFB-beleggerscongres afgelopen zaterdag.

    Wat de importtarieven betreft zou Onward wel kunnen terugvallen op het Nairobi-protocol, dat apparaten die patiënten met langdurige handicaps ten goede komen vrijstelt van tarieven.

    Onward trok in oktober 2021 naar de Brusselse beurs aan 12,75 euro. 

  • ING over Colruyt: 'Verkoop van Franse dochter zou positief zijn'

    Maxime Stranart en Hans d'Haese, analisten bij ING, verwelkomen het bericht dat Colruyt 

    een verkoop van de Franse supermarkten bestudeert. 'Een verkoop zou positief zijn voor Colruyt, aangezien een heroriëntatie op de Belgische kernactiviteiten de marges van de groep zou verbeteren.' Volgens Stranart en d'Haese is Colruyt Laagste Prijzen in België een van de 'rendabelste merken in food retail in Europa.'

    ING herhaalt het koopadvies en het koersdoel van 48 euro voor Colruyt. Het aandeel wint meer dan 1 procent. 

  • Degroof Petercam zet na 'subtiele' hint AvH op de kooplijst

    Degroof Petercam verhoogt het advies voor Ackermans & van Haaren 

    van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel gaat van 209 naar 253 euro. Analist Kris Kippers wijst op de deal uit november met de familie Delen. Die leverde voor het eerst een waardering op van de privatebankpoot van AvH (Delen en Bank van Breda), met een 'subtiele hint' in het persbericht waar veel beleggers overheen lijken te hebben gekeken (zie screenshot)

    De geïnformeerde belegger kan nu een waarde kleven op het belang van AvH in Delen en Bank van Breda: 125 euro per aandeel

    Kris Kippers
    Degroof Petercam-analist

    Kippers: 'Dit was voor zover we weten de eerste keer dat AvH een indicatie gaf om de tak privaatbankieren te waarderen'. Bij de publicatie van de jaarcijfers leerde pagina 13 dat het surpluskapitaal 694 miljoen beloopt. Tel dat op bij 15 keer het nettoresultaat van 328 miljoen over 2024 en je komt voor 100 procent uit op 5,3 miljard euro. 'Met andere woorden: je kan het belang van 78,75 procent van AvH in Delen en Bank van Breda op 4,1 miljard of 125 euro per aandeel waarderen.' 

    De analist geeft aan dat hij zelf, net als de meeste collega's, uitging van 90 euro per aandeel. 'Bijgevolg zou het aandeel AvH sindsdien 15 procent gestegen moeten zijn, maar in realiteit zakte het 2 procent. Die kloof biedt een kans voor de geïnformeerde belegger.'

  • CEO Talks: Stel uw vraag aan Christian Teunissen (Xior)

    Donderdag verwachten we Christian Teunissen van Xior voor een nieuwe aflevering van CEO Talks. U kunt via de onderstaande box vragen achterlaten: 

  • Europa | Puma | ThyssenKrupp | Schneider | Vranken-Pommery

    De Euro Stoxx 50

     noteert na half uur handel met een winst van 0,8 procent. 

    • ThyssenKrupp  gaat 4,5 procent hoger. De Duitse metaalproducent en defensiespeler is de beste presteerder in de Stoxx Europe600 dit jaar met een winst van 144 procent. 
    • Schneider Electric  stijgt met 1,75 procent na een adviesverhoging door HSBC. 
    • De koers van Puma , die dit jaar al gehalveerd is, noteert lichtgroen. Beurshuis Citi verlaagt het advies naar 'neutraal'. (post 8u04)
    • Champagnehuis Vranken-Pommery  daalt ongeveer 1 procent nadat het zijn omzet in 2024 zag terugvallen door een tegenvallende verkoop en een mindere oogst. (zie post 7u22)
  • Notering Ekopak blijft geschorst

    De beursnotering van de Tieltse waterzuiveraar Ekopak blijft geschorst in afwachting van een mededeling.

  • Bel20 start tweede kwartaal met winst

    De openingsbel: de Bel20 

    gaat in lijn met de Europese trend hoger, met een winst van 0,9 procent tot 4.372 punten. 

    • Colruyt  verstevigt 0,8 procent. De retailer bevestigt alle opties, inclusief een verkoop, te overwegen voor zijn Franse supermarkten. 
    • Barco  gaat 1,5 procent hoger naar 11,97 euro. De beeldvormingsgroep kreeg fanmail van het beurshuis Berenberg (zie post van 8.36 uur)
  • Meer tekst en uitleg bij Colruyt ...

    ... leest u hier, met dank aan collega Lukas Vanacker. 

  • Berenberg verhoogt koersdoel Barco

    Analist Trion Reid van Berenberg verhoogt het koersdoel voor de Kortrijkse beeldvormingsgroep Barco 

    van 15 naar 16 euro en herhaalt zijn ‘kopen’-advies.

    Barco is bezig met de ontwikkeling van een nieuw softwareplatform voor het vroegere goudhaantje ClickShare, wat het compatibel moet maken met hybride vergaderingen (deels virtueel, deels fysiek). Berenberg verwacht een nieuw product dat compatibel is met onder meer Microsoft Teams tegen eind dit jaar. 

    Een terugkeer naar groei in de ClickShare-verkopen zou welkom zijn, aangezien dit een belangrijk onderdeel blijft van de beleggingscase in Barco vanwege de bovengemiddelde winstgevendheid

    Trion Reid
    Berenberg-analist

    Begin februari gaf Barco bij de jaarcijfers aan eindelijk terug groei te verwachten na twee moeilijke jaren. Als ClickShare terug met groei kan aanknopen, kan dat het beschadigde beleggersvertrouwen helpen te herstellen.

  • Colruyt onderzoekt 'alle opties' voor Franse retailpoot

    De retailgroep Colruyt 

    onderzoekt 'verschillende strategische opties' voor haar Franse retailactiviteiten, leert een persbericht. Opties zijn bijvoorbeeld een herstelplan of een verkoop. In dat laatste scenario zegt de groep 'verschillende belangstellingsverklaringen' ontvangen te hebben. 

    In februari schreef het Franse gespecialiseerde website L'Informé dat Colruyt de verkoop van zijn 102 supermarkten in Frankrijk in gang gezet heeft. Colruyt erkent in de mededeling dat de Franse retailpoot 'niet de beoogde resultaten' haalt en 'nog niet winstgevend is'.  

  • De nabije toekomst: lichtgroen

    Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen in het spoor van Wall Street en de aandelenmarkten in het Verre Oosten omzichtig herstel zullen boeken: de futureshandel wijst voor de Euro Stoxx50

    , de korf steraandelen van de eurozone, op een kleine winst van zo'n 0,3 procent bij de openingsbel straks om 9 uur. 

  • Puma, het Europese beurskneusje van 2025

    De grote dissonant bij de Europese beursrally sinds begin 2025 is Puma. De Duitse sportreus kwam - weerom - met zwaar teleurstellende resultaten die beleggers de handdoek deden gooien: het aandeel Puma 

    is sinds begin dit jaar gehalveerd, met voorsprong de slechtste prestatie in de pan-Europese korf Stoxx600. 

    Het beurshuis Citi verlaagt vandaag het koersdoel voor Puma van 32 naar 25,2 euro, het advies luidt 'neutraal'. 'We verwachten dat Puma dit jaar de werkingskosten sneller zal zien stijgen dan de verkopen', vreest analiste Monique Pollard. Dit onder meer door hoge distributiekosten, omdat Puma een groter deel van de verkopen direct aan de consument - in plaats van via retailers - zal realiseren.

    Puma was dé dissonant op de Europese beurzen over het eerste kwartaal, met een halvering van de beurskoers

    -50%
    Koersval

    Inclusief herstructureringslasten van 75 miljoen euro verwacht Pollard dat Puma dit jaar de bedrijfswinst ziet dalen tot 400 miljoen euro. Dat is nog een stuk onder de vork die het bedrijf zelf aangeeft, namelijk 445 tot 525 miljoen euro. 

  • De Europese beurzen in het eerste kwartaal: het defensie-offensief

    De voortrekkers bij de herontdekking van Europese aandelen in het eerste kwartaal: defensie. Dit zijn sinds begin 2025 de vijf best presterende aandelen in de pan-Europese beursbarometer Stoxx600:

    1. ThyssenKrupp (industrie/defensie): +141%
    2. Rheinmetall (defensie): +115%
    3. Hensoldt (defensie): +79%
    4. Thales (defensie): +77%
    5. Leonardo (defensie): +73%
  • De 7, uw gids door de ochtendspits

    Collega Bert Rymen loodst u in onze podcast 'De 7' door de essentie van het ochtendnieuws, met onder meer een woordje uitleg bij de beleggersonrust over de nieuwe episode in de tarievenoorlog:

  • Rentelasten slorpen winst Vranken-Pommery op

    Het Belgisch-Franse champagnehuis Vranken-Pommery 

    zag zijn omzet in 2024 terugvallen door een tegenvallende verkoop en een mindere oogst. Bovendien knabbelen de hoge schuldaflossingen stevig aan de winst: van de 35,7 miljoen bedrijfswinst bleef netto na forse rentelasten slechts 0,8 miljoen over. 

    U leest hier meer. 

    Onrust over de hoge schuldenlast van de groep heeft het aandeel tot een dieptepunt sinds de beursgang in Parijs in 1998 gestuurd:


  • Goudprijs tikt zoveelste record aan

    3.147 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat is de zoveelste recordkoers die de goudprijs in de handel heeft aangetikt.

    +20%
    Gouden medaille
    Met een winst van 20 procent sinds Nieuwjaar is goud een zeldzame rendabele belegging in 2025


    Sinds begin dit jaar won het edelmetaal 20 procent (of 15 procent omgerekend naar euro), sinds begin 2024 beloopt de winst ruim 50 procent. De verse ronde in de tarievenoorlog doet beleggers meer dan ooit goud als klassiek toevluchtsoord in barre tijden ontdekken. 

    Hoe u het vlotst in goud belegt, leest u in deze analyse van collega Wouter Vervenne. 

  • Syensqo-CEO krijgt voor bijna 26 miljoen bonussen

    Ilham Kadri, de topvrouw van Syensqo

    , hield al 25,7 miljoen euro aan bonussen over aan de afsplitsing van het chemiebedrijf van Solvay. Dat leert cijferwerk van De Tijd, op basis van het net gepubliceerde jaarverslag

    De stevige bonussen contrasteren met het eerder kwakkelende parcours op de beurs van Syensqo sinds de afsplitsing eind 2023. Het aandeel noteert ongeveer een derde lager en sloot gisteren op een dieptepunt af (zie grafiek). De algemene vergadering van de aandeelhouders bij Syensqo is op 6 mei. 


  • Beurzen in het Verre Oosten krabbelen moeizaam recht

    Met het zicht op de nakende aankondiging van een verse tarievenronde (zie vorige post) is het logischerwijs moeizaam, maar de aandelenmarkten in het Verre Oosten doen niettemin een poging om op te veren. 

    In Tokio slaagt de Nikkei erin een winstje van een half procent neer te zetten, een bescheiden remonte na de dreun van 4 procent waarmee het eerste kwartaal werd afgerond

    De tariefdreiging laat zich al voelen bij het Japanse bedrijfsleven: de driemaandelijkse 'tankan'-rondvraag van de centrale bank geeft aan dat het vertrouwen in de verwerkende nijverheid naar het laagste peil in een jaar is gezakt. Dit in contrast met meer op de binnenlandse economie gefocuste sectoren, zoals de bouw en de kleinhandel, waar het vertrouwen sterk is toegenomen. 

  • Woensdag 21 uur: Trump en de tarieven vanuit de Rose Garden

    Woensdag weten we welke tarievendreun Donald Trump Europa en de rest van de wereld uitdeelt

    Volgens een woordvoerster van Trump zal de Amerikaanse president de tarieven aankondigen vanuit de Rose Garden van het Witte Huis, om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd). 

    Beleggers weten intussen al: there's got to be a little rain sometimes.

    'I never promised you a rose garden', Lynn Anderson
  • Wall Street krabbelt recht | CoreWeave onderuit (bis)

    Goedemorgen!

    We starten naar goede gewoonte met een blik op Wall Street gisteren. Daar bleef de Nasdaq 

    in de lappenmand, maar rondde de Dow  een lastig eerste kwartaal met een positieve noot af. 

    Ook op de tweede beursdag ging CoreWeave onderuit. Al voor de beursgang vrijdag stelden veel analisten vragen bij het bedrijfsmodel van de AI-loodgieter

    De liveblog van gisteren kunt u via deze link herlezen. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Nasdaq sluit bijna procent hoger
24 min leestijd