Het gros van de 22 miljard euro die in de fiscaal voordelige staatsbon werd geïnvesteerd, is niet meer teruggekeerd naar de spaarboekjes, maar vloeide naar alternatieve beleggingen zoals termijnrekeningen en kasbons. Daarmee heeft de staatsbon de Belgische spaarmarkt grondig hertekend.
Vooral de roerende voorheffing op vastrentende producten, zoals termijnrekeningen en obligaties, levert dit jaar veel extra inkomsten op voor de schatkist.
ING België is na een moeilijke periode weer helemaal 'open for business' en zet de komende jaren weer volop in op groei, zegt topman Peter Adams. De sombere economische vooruitzichten staan die ambities niet in de weg.
De steeds strengere regelgeving, de toevloed aan administratieve verplichtingen en de bankentaksen vormen een steeds zwaardere last voor de sector, zegt KBC-topman Johan Thijs. 'Als het nog strenger wordt, kunnen we minder leningen verstrekken. Dat weegt op de Europese economie.'
Het nettorendement van de nieuwe staatsbons met looptijden van één en acht jaar bedraagt respectievelijk 1,54 en 1,96 procent. Is dat aantrekkelijk of zijn er betere alternatieven?
Het aantal uitstaande termijnrekeningen bij Belgische banken is in 2023 gestegen van 301.000 naar 782.000, onder meer onder impuls van de fiscaal vriendelijke staatsbon. Dat blijkt uit cijfers van de bankenfederatie Febefin die de redactie opvroeg.
In de strijd om de staatsbonmiljarden herlanceert KBC zijn kasbon die over een jaar netto 2,17 procent biedt. De 'vers geld'-actie met een stuntrente op termijnrekeningen loopt dit weekend dan weer ten einde.
Hoewel spaarders er nog tot en met vandaag op kunnen intekenen bij de bank, is al duidelijk dat de nieuwe staatsbons geen succes zijn. Tot nu toe werd voor 452,9 miljoen euro ingetekend, amper een tiende van het bedrag waarop werd gehoopt. De banken hebben de strijd om de staatsbonmiljarden met gemak gewonnen, al betalen ze daar wel een prijs voor.
Langere wachttijden aan de telefoon, propvolle agenda’s bij de agenten en toenemende ‘fear of missing out’ bij de klanten: het is alle hens aan dek bij de callcenters en kantoren van de Belgische banken nu de strijd om de staatsbonmiljarden in volle hevigheid woedt. ‘Waar is die artificiële intelligentie wanneer je ze echt nodig hebt?’
Nu het geld van de staatsbon weer op de rekening van vele Belgen staat, stellen de banken alles in het werk om die miljarden niet opnieuw kwijt te spelen. Sommige spelers gaan daarbij zeer creatief te werk. Spaarders letten maar beter op in welk product ze stappen.
Een kleine week nadat de 22 miljard euro is vrijgekomen die vorig jaar in de fiscaal vriendelijke staatsbon werd geïnvesteerd, wachten enkele honderden spaarders nog op hun centen. Bij 'minder dan 0,4 procent van de gevallen' is er iets misgelopen bij de terugbetaling, valt te horen bij het Agentschap van de Schuld.
De Belgische onlinebank trok vorige week de tarieven van een aantal termijnrekeningen op in de strijd om de staatsbonmiljarden. Die actie wordt nu vervroegd stopgezet door de grote belangstelling. Andere banken denken voorlopig nog niet aan ophouden.
BNP Paribas Fortis-topman Michael Anseeuw kon de voorbije maanden al 1,7 miljard euro recupereren van de bijna 7 miljard die de bank vorig jaar naar de staatsbon zag wegvloeien. De jacht op de resterende 5 miljard werd deze week ingezet, maar de bankenbaas past voor al te dure stunts.
Nadat BNP Paribas Fortis eerder deze week in de strijd om de staatsbonmiljarden al nieuwe kasbons heeft gelanceerd, pakt de bank nu ook uit met twee nieuwe obligaties.
De echte bonus van de staatsbon is dat de meeste gezinnen zijn beginnen nadenken over hun spaargeld. De opdracht is nu de concurrentie in de spaarmarkt aanwakkeren, na het vonkje dat we vandaag zien.
Nu spaarders hun geld zien terugkeren dat ze in de fiscaal vriendelijke staatsbon stopten, staan ze voor de keuze wat ze het best met die centen doen. De Tijd stond hen bij tijdens een livechat. Dit waren de meest prangende vragen.
De banken willen de miljarden die ze door de vorige staatsbon zagen wegvloeien terughalen, terwijl de overheid opnieuw wil scoren. Maar waarvoor wordt al dat geld gebruikt ?
Frans De Clerck
, Ambassadeur Grootouders voor het Klimaat
Met drie nieuwe kasbons mengt BNP Paribas Fortis zich als laatste van de vier grootbanken in de strijd om de staatsbonmiljarden. Met een rente van 2,17 procent over een jaar komt de groep op gelijke hoogte met KBC, maar verdere stunts blijven uit.
Enkele grootbanken pakken uit met stuntrentes om het vrijgekomen staatsbongeld binnen te rijven. Die tarieven zijn wel alleen weggelegd voor vers geld, en dat wordt strikt gedefinieerd.
24 van 101
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Deze berichten zijn ingezonden, de bedrijven zijn verantwoordelijk voor de inhoud.