BNP Paribas Fortis breidt staatsbonoffensief uit met nieuwe obligaties
Nadat BNP Paribas Fortis eerder deze week in de strijd om de staatsbonmiljarden al nieuwe kasbons heeft gelanceerd, pakt de bank nu ook uit met twee nieuwe obligaties.
BNP Paribas Fortis trok deze week als laatste van de vier grootbanken zijn offensief om de staatsbonmiljarden op gang. ING België, Belfius en KBC hadden al eerder acties gelanceerd.
De grootste spaarbank van het land lanceerde woensdag drie nieuwe kasbons, met een looptijd van één, twee en drie jaar, die elk 2,17 procent nettorente bieden. Maar BNP Paribas Fortis werpt nu ook twee nieuwe obligaties in de strijd om de spaarder.
- BNP Paribas Fortis breidt zijn offensief op de spaarmarkt uit.
- De bank lanceert twee nieuwe gestructureerde obligaties, die minstens 1,45 en 4,2 procent netto bieden over zes maanden en anderhalf jaar.
- Beide obligaties lopen in principe tot 2030, maar de kans is groot dat de bank ze vroeger afsluit als gevolg van de dalende marktrente.
- Eerder deze week had BNP Paribas Fortis al nieuwe kasbons gelanceerd.
Het gaat telkens om twee zogenaamde gestructureerde obligaties - obligaties waarvan het rendement afhankelijk is van bepaalde marktrentes of andere activa - waarvan de looptijd niet op voorhand vaststaat, maar die beleggers minstens netto 1,45 procent beloven over zes maanden en 4,2 procent netto over anderhalf jaar.
Beide obligaties hebben in principe een looptijd van zes jaar, maar de bank heeft de mogelijkheid om ze vervroegd terug te betalen als de marktrente daalt of stabiel blijft. Iets wat allicht zal gebeuren nu zowel de Europese Centrale Bank als de Amerikaanse Federal Reserve op het punt staat in de rente te knippen.
Van de eerste obligatieformule zegt BNP Paribas Fortis dat de kans zeer groot is dat ze al na zes maanden gaat uitbetalen als de marktrente daalt of stabiel blijft. In dat geval keert de bank een eenmalige brutocoupon van 2,08 procent uit. Na aftrek van de kosten en de roerende voorheffing van 30 procent blijft daar netto 1,45 procent van over.
Als BNP Paribas Fortis er alsnog voor zou kiezen de obligatie langer dan zes maanden te laten lopen, dan wordt die nettocoupon van 1,45 procent telkens vermenigvuldigd met het aantal semesters dat is verlopen tussen de uitgifte- en de terugbetaaldatum. In een scenario waarin de bank de obligatie laat lopen tot het einde van de looptijd - wat zeer onwaarschijnlijk lijkt - zou het nettorendement uitkomen op 2,71 procent op jaarbasis.
Voor de tweede obligatieformule ligt de minimumtermijn vast op anderhalf jaar, waarvoor BNP Paribas een eenmalige brutocoupon van 6 procent of 4,2 procent netto voorstelt als ze beslist dan uit te betalen. Als de bank de obligatie tot het einde van de looptijd laat lopen, zou het nettorendement 2,62 procent op jaarbasis bedragen.
Niet voor iedereen weggelegd
De obligaties zijn niet voor iedereen weggelegd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kasbons en termijnrekeningen zijn de tegoeden die in obligaties worden geïnvesteerd niet tot 100.000 euro gewaarborgd door de overheid. Bovendien verplichten de Europese regels voor consumentenbescherming dat geïnteresseerde klanten op hun beleggingskennis worden getest voor ze in die effecten stappen. Klanten die willen intekenen op de obligaties moeten sowieso een afspraak maken op de kantoren van BNP Paribas Fortis.
Met een rendement van 4,2 procent netto over anderhalf jaar - op jaarbasis komt dat uit op 2,77 procent - knokt BNP Paribas Fortis zich weer in de race nadat ING België, Belfius en KBC vorige week hadden uitgepakt met termijnrekeningen die over één jaar (13 maanden in het geval van KBC) 2,66 procent netto bieden. De staatsbank Belfius lanceerde vorige week ook een gestructureerde obligatie met een looptijd van twee jaar.
Lees meer over de staatsbon en zijn alternatieven in ons dossier.
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis