Advertentie
mijn geld

Staatsbon moet duimen leggen voor spaaracties banken

De hoofdzetel van het Agentschap van de Schuld, waar men gemikt had op 4 miljard euro aan staatsbongeld. Tot nu is amper een tiende daarvan opgehaald.

Hoewel spaarders er nog tot en met vandaag op kunnen intekenen bij de bank, is al duidelijk dat de nieuwe staatsbons geen succes zijn. Tot nu toe werd voor 452,9 miljoen euro ingetekend, amper een tiende van het bedrag waarop werd gehoopt. De banken hebben de strijd om de staatsbonmiljarden met gemak gewonnen, al betalen ze daar wel een prijs voor.

Spaarders en beleggers reageren schouderophalend op de nieuwe staatsbons die de overheid vorige week lanceerde. Op dag zes na de start bleek dat voor 452,9 miljoen euro is ingetekend op de nieuwe staatsbons van één en van tien jaar. Dat maakte het Agentschap van de Schuld vrijdag bekend.

De essentie
  • Beleggers hebben tot dusver voor net geen 453 miljoen euro ingetekend op de nieuwe staatsbons van een en tien jaar.
  • De intekenperiode loopt vrijdag ten einde. Het opgehaalde bedrag zal een pak lager liggen dan de 4 miljard euro waarop het Agentschap van de Schuld stilletjes rekende.
  • De nieuwe staatsbons konden niet op tegen de vele spaaracties waarmee de banken de voorbije weken in the picture liepen.

Beleggers tekenden in totaal al voor 432,4 miljoen euro in op de staatsbon met een looptijd van een jaar en voor 20,5 miljoen euro op die van tien jaar. Wie in de staatsbon investeert, doet dat vooral rechtstreeks bij de schatkist. Er werd voor 272,4 miljoen euro ingetekend bij het grootboek van het Agentschap van de Schuld en voor 180,5 miljoen euro bij de plaatsende banken.

Advertentie

Dat laatste bedrag kan nog iets oplopen, omdat beleggers tot en met vandaag bij hun bank kunnen intekenen op de staatsbons. De intekenperiode bij het Agentschap van de Schuld werd donderdag al afgesloten.

Maar zelfs met nog een dag te gaan is het duidelijk dat de nieuwe staatsbons het onderspit moeten delven in de hevige concurrentiestrijd die de voorbije weken is losgebarsten rond de 22 miljard euro die vorig jaar in de fiscaal vriendelijke staatsbon werd geïnvesteerd en die begin september weer vrijkwam.

Lagere verwachtingen

Een herhaling van dat ongeziene succes van vorig jaar zat er sowieso niet in. In tegenstelling tot vorig jaar geldt voor de nieuwe staatsbons geen fiscaal gunstregime met een roerende voorheffing van 15 procent, maar gaat er 30 procent naar de overheid. Bovendien waren de coupons van het Agentschap van de Schuld lager dan de stuntrentes waarmee sommige banken uitpakten. De staatsbon op een jaar biedt netto 1,93 procent, die op tien jaar levert netto 1,96 procent op. Ter vergelijking: enkele banken lanceerden tijdelijke acties rond termijnrekeningen die over twaalf maanden een nettorente van 2,66 procent beloofden.

Advertentie

Hoewel de verwachtingen minder hooggespannen waren, hoopte het Agentschap van de Schuld dat beleggers toch zo'n 4 miljard euro van de 22 miljard euro zouden herbeleggen in de nieuwe staatsbon. Met om en bij een half miljard euro blijft de schatkist ver weg van die doelstelling.

Advertentie

Alle hens aan dek

De banken lijken de strijd om de staatsbonmiljarden dus met gemak te hebben gewonnen. Nog voor de start van de intekenperiode in de nieuwe staatsbon bleek BNP Paribas Fortis al een kwart te hebben gerecupereerd van de 7 miljard euro spaartegoeden die de klanten vorig jaar richting de 'Van Peteghem-bon' lieten vloeien.

Ook bij andere banken was het de voorbije dagen alle hens aan dek om de enorme stormloop op termijnrekeningen, kasbons en andere spaarproducten op te vangen die in de strijd werden geworpen om de 22 miljard te heroveren. Door de grote interesse zetten de onlinebank MeDirect en Crelan hun campagnes rond termijnrekeningen al vroeger stop.

452,9 miljoen
ingetekend
Beleggers hebben tot dusver in totaal voor net geen 453 miljoen euro ingetekend op de nieuwe staatsbons.

Er kleeft dan ook een prijs aan die staatsbonacties, omdat veel tarieven die de voorbije weken in de etalage werden geplaatst hoger zijn dan de heersende marktrente. Banken verkopen met andere woorden spaarproducten met verlies om een deel van de staatsbonmiljarden weer te kunnen binnenhalen.

De kans bestaat dat banken dat verlies gaan recupereren door bijvoorbeeld elders hun kosten op te trekken, sommige kredieten duurder te maken of de rente op sommige andere spaarproducten te verlagen. Nadat de Europese Centrale Bank donderdag in de rente had geknipt, besliste de onlineprijsbreker NIBC alvast om de rente voor zijn spaar- en getrouwheidsrekeningen te verlagen.

Advertentie