Voor u met om het even welke activiteit van start gaat, moet u zich als startende student-ondernemer, net zoals elke andere zelfstandige, inschrijven bij een erkend sociaal verzekeringsfonds (Acerta, Partena, UCM, Securex…). Pas dan heeft u recht op gezondheidszorg, kinderbijslag en een pensioen. U krijgt elk kwartaal een afrekening voor de sociale bijdragen die u aan uw verzekeringsfonds moet betalen.
Bedrag van de sociale bijdragen
In het begin betaalt u een voorlopig bedrag. Dat is de minimale wettelijke bijdrage die gebaseerd is op het minimuminkomen (14.042,57 euro per jaar voor een activiteit in hoofdberoep). Maar als startende student-zelfstandige kunt u een korting bekomen. Daarvoor moet u wel uitdrukkelijk het statuut van student-zelfstandige aanvragen. In 2021 betaalt u dan verlaagde bijdragen van 82,76 euro.
Daarna hangt het bedrag van uw sociale bijdragen af van de hoogte van uw inkomen.
Let wel, als u verlaagde sociale bijdragen betaalt, bouwt u geen rechten op voor de ziekteverzekering.
- Is uw inkomen lager dan 7.021,28 euro, dan bent u vrijgesteld van sociale bijdragen.
- Ligt het tussen 7.021,28 euro en 14.042,57 euro, dan betaalt u verlaagde bijdragen. Die worden berekend op basis van het inkomen boven het plafond.
- Is het hoger dan 14.042,57 euro, dan betaalt u dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.
Let wel, als u verlaagde sociale bijdragen betaalt, bouwt u geen rechten op voor de ziekteverzekering. Is uw inkomen lager dan 7.021,28 euro per jaar, dan blijft u voor de gezondheidszorgen ten laste van uw ouders. Boven dat maximum bouwt u voor uzelf dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep.
De voorwaarden om te beginnen als student-zelfstandige
- U bent minimaal 18 en maximaal 25 jaar oud;
- U bent ingeschreven om voor het academiejaar regelmatig lessen te volgen in een onderwijsinstelling in België of in het buitenland om een in België erkend diploma te behalen;
- U bent ingeschreven voor minstens 27 studiepunten per jaar of minimaal 17 lesuren per week;
- U oefent een beroepsactiviteit uit met het sociaal statuut van zelfstandige.
Kruispuntbank van Ondernemingen
Een student-ondernemer moet zich, net zoals elke andere zelfstandige, inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). U krijgt dan een ondernemingsnummer en, als u btw-plichtig bent, ook een btw-nummer.
Inschrijven kan rechtstreeks bij een erkend ondernemingsloket, zoals uw sociaal verzekeringsfonds. Uw activiteit moet ook uiterlijk op de dag dat u van start gaat, geregistreerd zijn bij de KBO.
Impact op de kinderbijslag
In Vlaanderen behoudt de student-ondernemer die is vrijgesteld van sociale bijdragen zijn recht op kinderbijslag, ongeacht het aantal uren dat hij effectief presteert.
In Wallonië en Brussel gaat men ervan uit dat de activiteit van een student-ondernemer in hoofdberoep 240 uur per kwartaal overschrijdt. De student heeft dus geen recht meer op kinderbijslag.
Als de student-ondernemer daarentegen zijn activiteiten uitoefent met een onbeperkt aantal uren, maar nog geen sociale bijdragen moet betalen (inkomen lager dan 7.021,28 euro), gaat men ervan uit dat hij de activiteit minder dan 240 uur per kwartaal uitoefent. Daardoor behoudt de student zijn recht op kinderbijslag.
Ook als de student-ondernemer verlaagde sociale bijdragen betaalt (voor inkomens tussen 7.021,28 euro en 14.042,57 euro), kan hij zijn recht op kinderbijslag behouden. Hij moet dan wel op eer verklaren niet meer dan 240 uur per kwartaal te werken.