Heel wat werknemers gaan liever als freelancer aan de slag. Zo zijn ze vrij om bepaalde opdrachten al dan niet te aanvaarden. Maar freelance activiteiten zijn nergens in de wet gereglementeerd.
'Als freelance medewerker kunt u zowel zelfstandige als loontrekkende zijn’, verduidelijkt Jasper Lambrichts van HR-dienstengroep Liantis.
1/ Loontrekkende freelancer, hoe werkt dat?
Wilt u niet aan de slag als zelfstandige in hoofd- of bijberoep, dan zijn deze ‘gedeelde’ ondernemingen misschien wel iets voor u. Op die manier kunt u voor de duurtijd van uw opdracht als tijdelijk loontrekkende werken via de tussenkomst van een erkend tussenpersoon. In België bestaan er verschillende uitzendkantoren zoals Smart, Tentoo en Amplo.
Bij Smart is het principe zeer eenvoudig. De Frans-Belgische coöperatieve opgericht in 1998 koos ervoor om zich ‘als een coöperatie met een sociaal oogmerk’ te organiseren. Smart biedt u de mogelijkheid een arbeidscontract met volledige bescherming af te sluiten. U betaalt daarvoor 6,5 procent van uw gefactureerde prestaties.
De coöperatieve Smart wordt op twee manieren gefinancierd. Ten eerste door de kapitaalinbreng van de vennoten. Want wanneer u meer dan drie contracten afsluit, moet u vennoot worden door minimaal een aandeel (30 euro) van de coöperatie aan te kopen. Ten tweede creëert het bedrijf werkmiddelen via verschillende gemutualiseerde financieringsbronnen. Het gaat onder meer om die bewuste inhouding van 6,5 procent op al uw prestaties. Maar ook dankzij subsidies, mecenaat, enzovoort.
2/ Voordelen vergeleken met het statuut van zelfstandige
Een van de grootste en ongetwijfeld een van de belangrijkste voordelen is dat u als loontrekkende wordt aanzien. Dat betekent dat ‘u dezelfde rechten (en plichten) geniet als een uitzendkracht’, voegt Jasper Lambrichts eraan toe. Het uitzendkantoor betaalt u dus een loon voor het werk dat u levert. Zoals Smart zelf aangeeft: ‘de leden van Smart zijn zowel onze vennoten als loontrekkenden van het bedrijf. Het is dus Smart dat in de hoedanigheid van werkgever verantwoordelijk is voor het arbeidscontract, de vergoeding en alle sociale en fiscale aangiften die eruit voortvloeien.’ Eens uw opdracht beëindigd is, stuurt het uitzendkantoor de factuur naar uw klant. ‘Op die factuur betaalt het uitzendkantoor de sociale bijdragen, de inkomstenbelasting en het loon van de freelancer. Voor zijn dienstverlening krijgt het kantoor een commissie’, benadrukt Jasper Lambrichts.
Bij Smart zijn er nog andere voordelen:
- U kunt uw professionele activiteit combineren met werkloosheidsuitkeringen, met OCMW-steun en zelfs met uw pensioen;
- Uw bijdragen worden voor u betaald, u dient daarvoor niets te doen;
- De betaling van uw loon gebeurt binnen de 7 werkdagen;
- U loopt geen enkel risico op faillissement want u geniet een dubbele bescherming. Enerzijds die van de sociale zekerheid en anderzijds die van de gemutualiseerde risico’s.
Kortom, vergeleken met het statuut van zelfstandige heeft u geen boekhouder nodig en hoeft u zich ook geen zorgen te maken over fiscale aspecten, facturen indienen, of de opvolging van uw klanten managen.
3/ De nadelen vergeleken met het statuut van zelfstandige
‘De keerzijde van de medaille is dat u tijdens de duur van uw contract, minder vrijheid geniet dan een zelfstandig ondernemer. Vaak moet u bijvoorbeeld de met de klant overeengekomen arbeidstijden respecteren. Bovendien zal de factuur van uw klant wellicht hoger uitvallen’, vervolgt de expert.
Daarnaast zijn er een aantal beroepen die u niet via Smart kunt uitoefenen. Dat is onder meer het geval voor het beroep van architect of advocaat, gereglementeerde beroepen of vrije beroepen. ‘Het is ook niet mogelijk om een persoonlijk vermogen op te bouwen via de waarde van het handelsfonds, de waarde van ‘uw’ onderneming of van haar aandelen’, legt Smart uit.
De voorwaarden verschillen naargelang het uitzendkantoor. Informeer u dus goed over de verschillende voorwaarden voor u zich inschrijft bij een van die kantoren. Zo kunt u de beste keuze maken rekening houdend met uw behoeften.