1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq sluit 3 procent lager | Disney+ wint abonnees

Op Wall Street doken vooral de techaandelen diep in het rood. Apple is niet langer het grootste bedrijf ter wereld. Het Belgische biotechbedrijf iTeos maakt een tuimeling door tegenvallende onderzoeksresultaten bij Roche.
  • Disney+ ziet abonnementen toenemen

     Mediabedrijf Disney

    rapporteerde voor het eerste kwartaal van 2022 een omzetstijging van 23 procent tot 19,25 miljard dollar, onder de consensusverwachting van 20,03 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen dollar, of 26 cent per aandeel.

    Het aantal abonnees op de streamingdienst Disney+ was wel boven verwachting. Het totaal aantal abonees bedraagt nu 137,7 miljoen, twee miljoen meer dan verwacht. Disney investeert zwaar in zijn streamingdienst Disney+, een gevolg van de 'streamingoorlog' met Netflix en consoorten.

    Disney gaat nabeurs zo'n 4 procent hoger.

  • Wall Street sluit rood

    Opnieuw een rode sessie op Wall Street vandaag.

    De Dow Jones

    gaf 1 procent prijs. Techbeurs Nasdaq dook 3,2 procent lager. Aanhoudend hoge inflatiecijfers baarden beleggers zorgen.

    Lees hier de round-up van een volatiele beursdag op Wall Street.

  • Beursverliezen lopen op

    Naarmate we dichter bij de slotbel komen, nemen de beursverliezen toe. De Nasdaq

    staat al 2,8 procent in het rood. De Dow gaat 0,7 procent lager.

  • Saoedi Aramco is opnieuw de grootste

    Het Saoedische oliebedrijf Aramco heeft Apple

    onttroond als het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Dat komt door de stijgende olieprijzen en het slechte berusklimaat voor technologieaandelen.

    Doordat de beurskoers van Apple vandaag 5 procent lager duikt, wordt Aramco weer de grootste. De Saoedische oliemaatschappij is 2.430 miljard dollar waard, tegenover amper 2.410 miljard dollar voor Apple.

  • Belgisch iTeos maakt tuimeling van 30 procent op Nasdaq

    Het veelbelovende Belgische biotechbedrijf Iteos Therapeutics

    , dat noteert op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq, duikt tot 30 procent lager. Iteos is actief in het domein van de immuuntherapie voor het bestrijden van kankers.

    In datzelfde onderzoeksgebied maakte de Zwitserse farmareus Roche

    vandaag tegenvallende onderzoeksresultaten bekend. Klinisch onderzoek waarbij een behandeling met het experimentele geneesmiddel tiragolumab werd vergeleken met een gevestigd middel van Roche toonde aan dat de evolutie van de meest voorkomende longkanker bij de patiënten niet werd vertraagd.

    Daarmee is twijfel ontstaan over het potentieel van de nieuwe immunotherapie om kanker te bestrijden, wat zich weerspiegelt in de koersval van iTeos.

  • Nasdaq meer dan 2 procent in het rood

    Na een aarzelende start kiezen de Amerikaanse beurzen toch voor verlies. De Nasdaq  laat enkele uren voor de slotbel zo'n 2,3 procent liggen. De Dow Jones

    houdt beter stand.

  • Overname Bombardier blijft Alstom achtervolgen

    Eén van de verliezers op de Europese beurzen vandaag was de Franse treinbouwer Alstom

    . Het aandeel verloor 5,2 procent. 

    De treinbouwer heeft de overname (kostprijs: 5,5 miljard euro) van zijn Canadese concurrent Bombardier nog niet verteerd. De overname kostte Alstom al 1,08 miljard euro in provisies en verlieslatende contracten, wat bijzonder zwaar weegt op de winstmarges.

    Daar komt nog een afboeking van meer dan 400 miljoen euro bij, voor zijn belang in de Russische treinbouwer Transmashholding.

  • Electronic Arts uitblinker op Wall Street

    De Amerikaanse gamesontwikkelaar Electronic Arts

    publiceerde gisteren nabeurs zijn jaarresultaten, en die worden gesmaakt door beleggers. 'Met een propere balans en een hoge vrije cashflow moet Electronic Arts gewapend zijn om de martkvolatiliteit te doorstaan', zo stelt een analist. 

    De spelletjesmaker kondigde ook aan dat het geen licentieovereenkomst kon bereiken met wereldvoetbalbond FIFA voor zijn blockbustergame. Het hyperpopulaire videospel FIFA zal worden omgedoopt tot EA Sports FC.


  • Balcaen bezit voortaan 27,2 procent van Recticel

    Filip Balcaen heeft de optie uitgeoefend op de resterende Recticel-aandelen van het Oostenrijkse Greiner. Hij bezit voortaan 27,2 procent van Recticel.

    De ondernemer-investeerder nam twee maanden geleden in een eerste fase 22,6 procent van Recticel over van de Oostenrijkers. Hij betaalde daar meer dan 200 miljoen euro voor. Nu volgt de rest van hun belang, aldus een transparantieverklaring.

    Met zijn instap in Recticel verhinderde de West-Vlaamse ondernemer dat Recticel 

    in buitenlandse handen viel en vergrootte hij in één klap stevig de voetafdruk van zijn zakenimperium Baltisse.

  • Bel20 sluit in het groen

    De Bel20

    sloot zonet 1,45 procent hoger, op 3.958 punten. In de sterindex won Umicore 3,5 procent.

    Toppers van de dag: Ontex (+24,6%), Scheerders van Kerckhove (+20,3%) en MDxHealth (+10,5%)

    Floppers: Sequana Medical (-6,4%), Keyware Technologies (-5,5%) en Celyad (-5,3%). 

  • Morgan Stanley: 'Economische vertraging nog niet ingeprijsd'

    'De S&P 500 heeft het huidige, zwakkere groeiklimaat nog niet ingeprijsd'. Dat zegt Michael Wilson, de hoofdstrateeg van Morgan Stanley. De strateeg gelooft dat het moeilijke beursklimaat een tijd zal aanhouden, vooral door het verstrakte monetaire beleid en de oorlog in Oekraïne, die snel herstel onmogelijk maken.

    De strategen adviseren beleggers om in hun portefeuille een overwicht te geven aan defensieve waarden zoals nutsbedrijven, gezondheidszorg en vastgoed.

  • Scheerders-Van Kerchove spurt weg na algemene vergadering

    Scheerders-Van Kerchove hield vandaag zijn algemene vergadering en wist daar aandeelhouders te imponeren. Het bouwbedrijf uit Sint-Niklaas rukt bij de tweede fixing met meer dan 20 procent op naar 620 euro.

  • Coinbase duikt 21 procent lager

    Het cryptoplatform Coinbase 

     had eind maart 2,2 miljoen minder actieve gebruikers dan eind 2021. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die het bedrijf publiceerde (zie post van 14.11 uur). Beleggers sturen het aandeel meteen meer dan 20 procent lager.

    De cryptoapp noteert nu bijna 80 procent lager dan begin dit jaar. Het beursdebuut van het handelsplatform in april vorig jaar ontlokte nog een toestroom van beleggers, waardoor het aandeel zelfs even boven 400 dollar noteerde. 

    Beleggers lijken na de crash van de munten minder crypto te lusten, en dat weegt op de koers van Coinbase.

  • Het overzicht van de Brusselse beursdag...

    ...leest u hier.

  • Etex-fabriek in Donbas zwaar beschadigd

    Een Oekraïense fabriek van de bouwmaterialengroep Etex is zwaar beschadigd door bombardementen in de Donbas-regio. Lees er hier meer over.

    Etex is in handen van de familie Emsens en noteert op de illiquide Expert Market van Euronext.

  • Vlakke opening op Wall Street

    Na enkele minuten handel noteren de Amerikaanse beurzen stabiel. De Dow Jones

    wint 0,1 procent, de Nasdaq noteert 0,4 procent lager. De brede S&P500-index gaat 0,1 procent in het rood. Beleggers wikken en wegen de Amerikaanse inflatiecijfers.

  • 'CVC Capital Partners stelt beursgang uit'

    CVC Capital Partners zal in de eerste helft van het jaar dan toch niet naar de beurs trekken. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens bronnen is door de turbulentie op de markten de beursgang uitgesteld tot begin 2023, of nog later. CVC zou slechts 10 procent van de aandelen naar de markt willen brengen. De groep werd vorig jaar gewaardeerd op 15 miljard euro.

    Sinds begin dit jaar haalden Europese bedrijven via beursintroducties minder dan 3 miljard dollar op, tegenover 32,7 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar, leren cijfers van Dealogic. Slechts twee Europese bedrijven haalden dit jaar meer dan 500 miljoen dollar op: Var Energi in Oslo en Technoprob in Milaan. Beide nieuwkomers kwamen aan de onderkant van de prijsvork naar de markt.

  • Bitcoin duikt onder 30.000 dollar

    De cryptomunt bitcoin dook kort na de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers tot 5 procent lager. De munt noteert nu onder 30.000 dollar en staat op het laagste peil sinds juni 2021.

  • Naar rode start in New York

    De Amerikaanse beurzen zijn op weg naar een lagere opening. Het hoger dan verwachte inflatiecijfer verhoogt de kans op forsere renteverhogingen in de VS. De future op de Dow Jones noteert 0,4 procent in de min, die op de S&P500 0,7 procent en die op de Nasdaq 1,1 procent.

    De rode opening die zich aandient op Wall Street leidt ertoe dat de indexwinsten in Europa nagenoeg zijn verdwenen.

  • Nieuwe gouverneur voor Europees kampioen inflatiebestrijding

    De Tsjechische centrale bank, met zijn opgemerkte strijd tegen de inflatie een belangrijke bondgenoot van de bank- en verzekeringsgroep KBC, heeft een nieuwe gouverneur: Aleš Michl. Michl is sinds 2018 bestuurder bij de Česká národní banka.


    Onder voorganger Jiri Rusnok ontpopte de CNB zich via een forse serie renteverhogingen tot meest opgemerkte inflatiebestrijder van Europa (zie grafiek). Michl zegt in de mededeling dat het nu echter tijd is voor een pauze: 'Ik zal voorstellen in de zomer een pauze in te lassen, om de impact van de tot nog toe doorgevoerde maatregelen in te schatten'. 

    Met andere woorden: de CNB last een pauze in, waarschijnlijk net op het ogenblik dat er (eindelijk) lift-off komt bij de ECB (zie posts van 14u13 en 9u54)

  • Kersverse CFO Moderna stapt op

    Jorge Gomez begon maandag aan zijn nieuwe job als financieel directeur van het Amerikaanse biofarmabedrijf Moderna

    . Dinsdag legde hij zijn functie alweer neer. Zijn vroegere werkgever Dentsply Sirona heeft een intern onderzoek geopend naar de financiële rapportering.

    De komst van Gomez was in april aangekondigd. De vorige CFO van Moderna, David Meline, keert tijdelijk terug uit pensioen.

    Pittig detail: Gomez ontvangt voor de amper twee dagen dat hij bij Moderna werkte, een jaarloon van 700.000 dollar. Naar bonussen kan hij fluiten.

  • Beurswinsten nemen af na inflatiecijfer

    De Bel20

    noteert nog met een winst van 0,7 procent. Voor het inflatiecijfer stond de beursindex op een winst van 1,1 procent.

  • Amerikaanse inflatie daalt minder dan verwacht

    De Amerikaanse inflatie is in april gedaald naar 8,3 procent, tegenover 8,5 procent in maart. Economen hadden een daling naar 8,1 procent voorspeld. De kerninflatie daalde naar 6,2 procent versus 6,5 procent.

  • ThyssenKrupp: cijfers van staal

    Het Duitse staalconcern publiceerde sterke kwartaalresultaten in combinatie met een opwaartse herziening van de jaardoelstellingen. ThyssenKrupp 

    zag de grondstoffenkosten toenemen, maar het krikte zelf ook de verkoopprijzen op. Het orderboekje dikte met 57 procent aan. Het aandeel schiet in Frankfurt ruim 10 procent hoger.

  • Harde concurrentie doet Wendy's struikelen

    De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s

    presteerde onder de verwachting in het eerste kwartaal van haar gebroken boekjaar 2022/23. De omzet bij een gelijk aantal restaurants steeg met 1,1 procent, terwijl analisten 2,28 procent groei hadden verwacht. De totale omzet kwam uit op 488,6 miljoen dollar. Dat is weliswaar 6,2 procent meer dan een jaar eerder, maar de lat lag op 496,9 miljoen dollar. De nettowinst zakte van 41,4 tot 37,4 miljoen dollar, of van 18 tot 17 cent per aandeel.

    Wendy’s moet opboksen tegen de harde concurrentie van onder meer McDonald’s en Yum Brands, die hun marketing hebben opgedreven en nieuwe items op de kaart hebben gezet. De keten kampt ook met aanvoerproblemen en vooral met een tekort aan personeel. Sectorgenoten als Domino’s Pizza en Pizza Hut (Yum Brands) zagen hierdoor hun kwartaalomzet dalen.

  • Lagarde hint op renteverhoging in juli

    Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), suggereert dat de ECB op 21 juli een eerste keer de rente zal verhogen. 'Mijn verwachting is dat de obligatieaankopen in het begin van het derde kwartaal moeten worden stopgezet. De eerste renteverhoging zal enige tijd na het einde van de obligatieaankopen plaatsvinden. Ik ben zeer duidelijk dat dat een periode van slechts enkele weken kan betekenen.'

  • Coinbase keldert voorbeurs 16 procent

    De crypto-app Coinbase

    had eind maart 2,2 miljoen minder actieve gebruikers dan eind 2021. Beleggers lijken na de crash van de munten minder crypto te lusten. Het gevolg is een lager dan verwachte omzet over het eerste kwartaal en onderaan de resultatenrekening een nettoverlies 430 miljoen dollar. 

    Coinbase maakte de cijfers gisterenavond wereldkundig. Het aandeel keldert in een reactie voorbeurs met 16 procent naar 61,5 dollar. Dat is een nieuw dieptepunt sinds de beursgang van april 2021

    Bij die beursgang iets meer dan een jaar geleden, schoot de koers meteen de helft hoger naar 381 dollar. Dat maakte Coinbase meer waard dan de moederbedrijven van de New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq samen. 

  • Imploderende stablecoin houdt cryptoland in de greep

    Dit is een snelgroeiend product met risico's voor de financiële stabiliteit waarvoor we zo snel mogelijk een passend regelgevend kader moeten hebben.

    Janet Yellen
    Amerikaans minister van Financiën

  • Verkoopgolf nog niet voorbij, zegt Morgan Stanley

    De strategen van Morgan Stanley zijn niet bepaald optimistisch voor de rest van het jaar. Op basis van de vertragende groei sluiten ze niet uit dat de correctie op de Amerikaanse en Europese beurzen verder gaat.

    Michael Wilson, een strateeg die al langer vraagtekens plaatste bij de tien jaar durende stierenrally in de VS, is van mening dat zelfs na vijf neerwaartse weken de S&P500 nog steeds te hoog noteert, gezien de monetaire verstrakking die bezig is en de groeivertraging die daarmee gepaard gaat.

    Zijn basisscenario ‘vuur en ijs’ voorziet dat de S&P500 op korte termijn verder zal zakken, om in de lente van 2023 weer te klimmen tot 3.900 punten. Dat is nog steeds ongeveer 2,5 procent lager dan vandaag. De volatiliteit zal de komende 12 maanden ook hoog blijven.

    Waar moet een belegger dan heen? Wilson beveelt een defensieve positionering aan vooral in gezondheid, nutsbedrijven en vastgoed.

    Buiten de VS zien de Morgan Stanley-strategen brood in Japanse aandelen, omdat de huidige zwakte van de yen de resultaten van Japanse bedrijven zal boosten. Ook Britse en Australische aandelen kunnen interessant zijn, opnieuw wegens de zwakte van de munten van die landen.

  • ‘Volkswagens plant e-pick-up en e-SUV in VS'

    Volkswagen

    heeft plannen om in de Verenigde Staten actief te worden in de lucratieve segmenten van de pick-ups en SUV’s met twee elektrische modellen, vernam Reuters uit goede bron. De raad van bestuur van de Duitse autobouwer zou zich vandaag over de kwestie buigen. Het zou de bedoeling zijn 100 miljoen euro vrij te maken voor het project. Later zouden meer middelen volgen, ook van externe investeerders. Een beursgang van deze nieuwe Amerikaanse activiteit wordt evenmin uitgesloten.

    Volgens een andere bron zouden de e-pick-up en e-SUV onder de merknaam Scout gelanceerd worden.

  • Wall Street op weg naar groene opening

    De Dow Jones opent straks 0,8 procent hoger, en de Nasdaq 1,1 procent hoger. Dat voorspellen de futures. Belangrijke disclaimer: om 14u30 hebben we het Amerikaanse inflatiecijfer en dat kan nog een grote impact hebben op de opening straks. 

  • KBC Asset Management: 'Shorters keren positie in Alfen'

    KBC Asset Management herhaalt in een reactie op de kwartaalcijfers (zie post 10u36) het 'houden'-advies voor Alfen

    . Het koersdoel ligt op 76 euro, dat is bijna 10 procent onder de huidige koers. 

    Volgens de vermogensbeheerder zijn het vandaag vooral shorters die hun posities afdekken in Alfen, wat de koerssprong verklaart. 'Nogal wat fondsen hadden zich sceptisch getoond ten aanzien van de impact van de toeleveringsketen. De markt was daar erg onzeker over.'

  • Europese marges lichten Ahold Delhaize voetje

    Op de Amsterdamse beurs incasseert Ahold Delhaize 

    intussen een tik van 5 procent. Het vrij sterke kwartaalrapport was eigenlijk hoofdzakelijk aan de sterke Amerikaanse consument én de sterke dollar te danken, in Europa kromp de winstmarge vorig kwartaal van 4,7 naar 3,5 procent. En dat is nog minder dan de analistenconsensus - 3,7 procent - en bijna een vol procentpunt minder marge dan in de Amerikaanse supermarktketens. 

    Grootste probleemmarkt? België (lees: Delhaize). U leest hier meer.  

  • Belegger vist kneusjes op

    Eén rode draad van de beursdag: nu het beursklimaat even wat tot rust gekomen is, durven beleggers weer wat zwaar afgestrafte aandelen oppikken. 

    Het schoolvoorbeeld is natuurlijk Ontex, dat na de berichten over een mogelijke fusie met een Amerikaanse sectorgenoot 13 procent hoger spurt.

    Idem voor twee kneusjes in de 'medtech' sector: MDxHealth en Biocartis herstellen respectievelijk 13 en 6 procent. En de specialist in digitale facturatie Unifiedpost veert 13 procent op, maar noteert door zorgen over de hoge 'cash burn' en dure kredietlijn nog altijd 65 procent onder het peil van begin 2022. 

  • 'Stablecoin' TerraUSD implodeert

    De controversiële digimunt, TerraUSD - ook gekend als UST -, keldert vandaag met 60 procent tot 35 cent. De UST is een zogeheten stablecoin en zou bijgevolg altijd tegen 1 dollar moeten noteren. 

    TerraUSD is gekoppeld aan een andere digimunt Luna. Deze munt keldert met meer dan 80 procent tot 5 dollar. 

    De implosie van TerraUSD heeft ook een impact op andere digimunten, waaronder de grootste, de bitcoin. Deze zakt momenteel met 5 procent tot 30.321 dollar. 

  • Philip Morris brengt bod uit op Swedish Match

    Het hing dinsdag al in de lucht, vandaag is het zo ver. De Amerikaanse tabaksreus Philip Morris

    lanceert een overnamebod op Swedish Match. Dat Zweeds bedrijf maakt nog steeds lucifers, maar het zijn vooral de rookvrije tabaksproducten (snuif- en kauwtabak) die de Amerikanen interesseren.

    Philip Morris biedt 106 Zweedse kronen per aandeel Swedish Match. Dat waardeert het op de Stockholmse beurs noterend bedrijf op 161,2 miljard kronen (15,3 miljard euro).

    Op een bestuurder na, een vakbondsvertegenwoordiger, steunt de raad van bestuur van Swedish Match het Amerikaanse bod. De raad is van mening dat het bod de groeivooruitzichten op lange termijn weerspiegelt.

    Het aandeel Swedish Match schoot dinsdag 24,9 procent hoger in Stockholm en wint vandaag nog eens 8,8 procent tot 103,50 kronen. Het blijft dus iets onder de biedprijs hangen.

  • Stroomstoot voor Alfen na outlookverhoging

    Alfen 

    is volledig ontketend in Amsterdam. De producent van elektrische laadpalen rukt met 13,7 procent op naar 84,08 euro. Het bedrijf uit Almere kijkt terug op een topkwartaal en verhoogt de omzetoutlook voor het hele boekjaar. De omzet steeg op jaarbasis met 77 procent tot 95,5 miljoen euro. De omzet uit 'smart grid solutions' steeg met een kwart, terwijl de omzet uit laadpaalapparatuur bijna verdrievoudigde. De omzet uit energieopslag was vlak, maar het orderboek is rijkgevuld en zal later dit jaar omgezet worden in omzetgroei, aldus het bedrijf.

    De adoptie van elektrische voertuigen schakelt hoger nu de energietransitie zich voltrekt. Alfen is sterk gepositioneerd om hiervan te profiteren.

    Marco Roeleveld
    CEO Alfen

    De brutobedrijfswinst (ebitda) kwam uit op 17,1 miljoen euro en maakt inmiddels 17,9 procent van de omzet uit. Daarmee heeft het bedrijf een doelstelling bereikt die het zich stelde bij zijn beursgang: een aangepaste ebitda-marge tussen 15 en 19 procent. Hogere doelstellingen op winstvlak komen er niet, maar wel op omzetvlak.

    CEO Marco Roeleveld verhoogt de omzetambities voor dit boekjaar en mikt nu op 350 tot 420 miljoen euro, waar hij eerder nog 330 tot 370 miljoen beoogde. Op vandaag kan Alfen de tekorten in de leverketen goed de baas, en er komen dagelijks teams samen om mogelijke tekorten op te sporen en voor te zijn. 'Al kunnen er kraptes opduiken die buiten onze invloedssfeer liggen', aldus het bedrijf.

  • Tegenvaller met experimenteel kankermiddel weegt op Roche

    Op de beurs van Zürich verliest het Zwitserse farmaconcern Roche 5,5 procent. Klinisch onderzoek waarbij een combinatie van het experimentele geneesmiddel tiragolumab en Roches gevestigde middel Tecentriq werd vergeleken met Tecentriq alleen toonde aan dat de evolutie van de meest voorkomende longkanker bij de patiënten niet werd vertraagd.

    Daarmee is er twijfel ontstaan rond het potentieel van de nieuwe immunotherapie om kanker te bestrijden. In maart bleek tiragolumab ook al niet te helpen om een andere, meer agressieve vorm van longkanker te vertragen.

    Naast Roche is ook Merck & Co

    bezig met de ontwikkeling van een vergelijkbaar kandidaat-geneesmiddel.

  • ECB-directeur Frank Elderson: 'Vanaf juli renteverhoging bekijken'

    Niet alleen de Franse ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau komt dezer dagen met een boodschap, ook de Nederlandse ECB-directeur Frank Elderson. Hij zegt op een conferentie in Brussel dat de centrale bank 'bij de eerste gelegenheid' de stimulus moet stoppen, om vervolgens 'vanaf juli' een 'normalisatie van de rente' te kunnen overwegen. 

    Gisteren gaf ook Bundesbank-gouverneur en ECB-bestuurder Joachim Nagel dat er na het eind van de obligatie-inkopen in juni 'spoedig' een eerste renteverhoging moet komen. Villeroy de Galhau liet deze ochtend op de Franse radio weten dat renteverhogingen er 'vanaf de zomer' kunnen komen. 

  • Ahold Delhaize verhoogt outlook | Quid Bol.com?

    Ahold Delhaize 

    zette 2022 sterker dan verwacht in. De supermarktketen krikte dankzij de sterke dollar - twee derde van de inkomsten zijn bij Amerikaanse ketens als Food Lion en Stop & Shop, de omzet 8 procent op naar 19,77 miljard euro. 

    De bedrijfswinst daalde tegenover het sterke eerste kwartaal van 2021 slechts licht, tot 818 miljoen euro. Analisten verwachtten gemiddeld een daling tot 778 miljoen euro. Netto zakt de winst per aandeel ook licht, tot 0,54 euro. 

    We geloven sterk in de waarde van Bol.com

    Frans Muller
    Ahold Delhaize-CEO

    CEO Frans Muller verhoogt de jaarprognose en rekent nu op een nettowinst 'in lijn met' die van 2021. 

    Niet dat beleggers enthousiast reageren: het aandeel zakt 2,4 procent naar 27 euro. Mogelijk zijn beleggers wat teleurgesteld over Bol.com. De groep blijft van plan die succesvolle e-commercedochter in de tweede jaarhelft naar de beurs te brengen, maar alleen tegen de juiste voorwaarden. 'We geloven sterk in de waarde van Bol.com', stelt CEO Frans Muller. 

    Impliciet lijkt dat een boodschap dat Muller liever de beursgang op de lange baan schuift, dan Bol.com tegen teleurstellende voorwaarden op het Damrak te laten noteren. E-commercespelers als Zalando en Hellofresh zijn sinds begin dit jaar gehalveerd, met pakjesverdelers Bpost en PostNL  als 'collateral damage'

  • Kepler Cheuvreux vindt Exmar weer koopwaardig

    Kepler Cheuvreux verlaagde op 25 april het advies voor Exmar

    van 'kopen' naar 'houden' met een koersdoel van 5,70 euro. Sindsdien is het aandeel 18 procent gezakt, terwijl lng-prijzen en wisselkoersen de andere richting uitgingen. Het beurshuis verhoogt daarom zijn advies weer naar 'kopen'. Het koersdoel stijgt naar 5,85 euro op basis van wisselkoersbewegingen. Intussen blijft het wachten op een nieuw contract voor de drijvende lng-fabriek Tango FLNG. 

  • Ontex boekt derde grootste klim ooit

    Dankzij de hoop op een fusie herstelt het aandeel Ontex 

    woensdag tot 17 procent, naar 7,06 euro. Dat is de op twee na grootste sprong sinds de luierfabrikant in 2014 naar de beurs trok. 

    De op één na grootste was op 3 maart van dit jaar., toen geruchten opdoken als zou grootaandeelhouder GBL de krasselende aandeelhouder van de beurs willen halen. En de grootste klim was op  9 juli 2018, toen het Franse investeringsgroep PAI een indicatief bod ter waarde van 27,5 euro per aandeel uitbracht. Het management van Ontex ketste dat bod later in de zomer af

  • Hogere start in Europa | Ontex schiet 12 procent omhoog

    De Europese beurzen gaan meteen de goede kant uit. Na een minuut handel wint de Euro Stoxx 50 1 procent. De winst van de Bel20

    bedraagt 0,8 procent.

    Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * Ontex

    kondigde aan fusiegesprekken te voeren met Attindas, dat in handen is van de Amerikaanse holding AIP. Ontex schiet 12,4 procent hoger.

    * Aedifica

    zag de gezuiverde nettowinst in het eerste kwartaal met een kwart stijgen. Het aandeel stijgt 1,1 procent.

    * Bekaert

    realiseerde in het eerste kwartaal een hogere omzet dan verwacht, met dank aan prijsverhogingen en een betere mix. Bekaert wint 3,5 procent.

    * Ageas

    boekte iets minder nettowinst in het eerste kwartaal, maar het cijfer van 272 miljoen euro was wel hoger dan verwacht. Ageas zakt 2 procent.

    * Dankzij een sterke Amerikaanse markt kende Ahold Delhaize

    een goed kwartaal. De retailer verhoogt zijn winstprognose. Ahold Delhaize zakt 1,4 procent.

  • Vier keer meer winst voor K+S

    De Duitse meststoffenproducent K+S

    profiteert ten volle van de fors gestegen prijzen van potas (kalimeststof). De brutobedrijfswinst (ebitda) bedroeg in het eerste kwartaal 524 miljoen euro, wat meer dan vier keer meer is dan een jaar eerder. De omzet steeg met 65 procent tot 1,2 miljard euro.

    De marktprijzen van potas zaten begin dit jaar al in de lift, maar door de oorlog in Oekraïne zijn ze nog zowat 35 procent geklommen. Meststoffen worden schaarser en duurder door het conflict, omdat sancties zijn ingesteld tegen de concurrenten Belaruskali uit Wit-Rusland en Uralkali uit Rusland.

    K+S verhoogde al een maand geleden de winstprognose voor dit jaar. Het bedrijf verwacht nu een brutobedrijfswinst tussen 2,3 en 2,6 miljard euro in plaats van 1,6 tot 1,9 miljard euro. In 2021 kwam de brutobedrijfswinst uit op 969 miljoen euro.

  • Attindas, een nieuwe naam voor een oude bekende van Ontex

    De naam Attindas klinkt niet bekend in de oren, maar bij de belegger in Ontex 

    met wat kilometers op de teller doet de naam Domtar mogelijk wel een belletje rinkelen. Attindas is namelijk onder meer eigenaar van de luierdivisie van de Amerikaanse papiergroep Domtar en die circuleerde in de nazomer van 2020 al als mogelijke partner voor Ontex

    Dé hamvraag blijft natuurlijk bij elke (potentiële fusie): tegen welke beurskoers? Na een lange serie ontgoochelingen noteert het aandeel tegen nauwelijks een derde van de 18 euro waartegen de luierfabrikant in 2014 zijn 're-entry' op de Brusselse beurs maakte. 

  • Europese beurzen staan voor positieve start

    De positieve trend in Europa lijkt zich te zullen doorzetten. De future op de Euro Stoxx 50 staat 0,9 procent in de plus.

    Na een sessie die deels in het rood verliep konden in New York de S&P500 en de Nasdaq Composite positief sluiten. In Azië trekken de Chinese beurzen vanmorgen flink hoger nu het aantal coronabesmettingen afneemt. Het cijfer waar iedereen vandaag naar uitkijkt is de Amerikaanse inflatie, die bepalend zal zijn voor de omvang van de volgende renteverhogingen van de Fed.

  • Ontex voert fusiegesprekken met Attindas

    Groot nieuws bij Ontex

    : de luierfabrikant bevestigt na een bericht op Bloomberg gisterenavond gesprekken te voeren rond een fusie. Gesprekspartner is American Industrial Partners, de eigenaar van de Amerikaanse Ontex-sectorgenoot Attindas. 

    Ontex is al een hele tijd op de sukkel. Door tegenvallende resultaten, een wankele balans en een door beleggers zeer koel onthaald strategisch plan is de beurswaarde tot 515 miljoen euro - nauwelijks een kwart van de omzet over 2021 - gezakt. 

    Ontex voegt er wel aan dat de uitkomst van de gesprekken nog onzeker is:

    De besprekingen bevinden zich in een vroeg stadium en er werd nog geen overeenstemming bereikt over de structuur of de voorwaarden van een mogelijke transactie

    Ontex

  • Meer tekst en uitleg over Ageas ...

    ... leest u hier

  • Aedifica: steady as she goes

    Het mag in deze tijden goed nieuws heten: geen groot nieuws in de kwartaalupdate van Aedifica

    . De specialist in zorgvastgoed krikte door de stevige expansie de nettowinst, gezuiverd voor meer- of minwaarden op de portefeuille of de rente-indekking, met een kwart op tot 40,4 miljoen euro. De winst per aandeel stijgt van 0,97 naar 1,11 euro per aandeel. 

    De vooruitzichten voor 2022 blijven onveranderd: een nettowinst van 4,77 euro per aandeel en een dividend van bruto 3,70 euro per aandeel. 

    De netto-actiefwaarde, de waarde van de vastgoedportefeuille minus de schulden, komt uit op 79,56 euro per aandeel. Bijgevolg impliceert de slotkoers van dinsdag, 106,60 euro, een premie van 34 procent. 

    Merk op dat Aedifica heel de pandemie die premie heeft kunnen behouden, al was het in het voorjaar van 2020 even nipt:

  • Bekaert start tweede tranche inkoopprogramma

    In een tweede persbericht kondigt Bekaert

    aan vandaag te starten met de tweede tranche van zijn in februari aangekondigd aandeleninkoopprogramma. Deze tweede tranche kan oplopen tot 30 miljoen euro. In het kader van de eerste tranche (18 maart - 4 mei) kocht Bekaert voor 27,3 miljoen euro eigen aandelen in.

  • Bekaert realiseert meer omzet dan verwacht

    Staaldraadverwerker Bekaert

    zag in het eerste kwartaal de volumes afnemen, maar dankzij hogere prijzen en een betere mix steeg de omzet met 23 procent tot 1,386 miljard euro. Dat is een pak meer dan de mediaanverwachting van analisten, die op 1,214 miljard euro stond. Organisch bedroeg de omzetstijging 19 procent.

    De Europese en Noord-Amerikaanse markten waren sterk in het eerste kwartaal, maar Latijns-Amerika kende een trage start en in China stond de vraag onder druk door de lockdownmaatregelen.

    Alle vier de divisies zagen de omzet toenemen. Voor de sterkste groei tekenden Staaldraadtoepassingen (+29%) en Specialty Businesses (+82,6%). De groei in deze laatste tak is wel beïnvloed door de overheveling van de STB-activiteiten van Rubberversterking naar Specialty Businesses. Mede hierdoor bleef de groei in Rubberversterking beperkt tot 8 procent. BBRG ten slotte zag de omzet 7 procent stijgen.

    Bekaert verwacht dat de huidige organische omzetgroei het hele jaar zal aanhouden.

  • Ageas doet beter dan verwacht

    Ageas

    , de beursgenoteerde verzekeringsgroep boven onder andere AG Insurance boekte in het eerste kwartaal van 2022 een nettowinst van 272 miljoen euro. Dat is 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel beter dan de 230 miljoen waar de analistenconsensus op rekende.

    De doortocht van de februaristormen woog voor 65 miljoen euro op de cijfers en ook het tumult op de beurzen drukte de resultaten. Daar staat tegenover dat de verzekeraar een meerwaarde van 45 miljoen euro boekte op de verkoop van zijn Britse tak bedrijfsverzekeringen.

    Ook de herwaardering van de RPN(i)-notes, een erfenis die Ageas nog meezeult uit zijn Fortis-verleden, krikte de winst met 62 miljoen euro op.  Ageas herhaalt ook de eerdere doelstelling om dit jaar af te sluiten met een nettowinst van 1 miljard euro. 

  • Een boodschap van de ECB voor de Europese overheden

    Namelijk: de rentes zijn aan het stijgen, omdat de Europese Centrale Bank in actie móét schieten tegen de hoge inflatie. En dus kan de begroting maar beter in orde gebracht worden. 

    Meer lezen over de boodschap van ECB-bestuurder en Banque de France-gouverneur François Villeroy de Galhau: hierheen

    Merk op dat beleggers al een voorschot hebben genomen op iets strengere centraal bankiers:

  • Elektrische start-up Canoo in geldnood

    De tijd van gratis geld is voorbij en dat moeten ook steeds meer bedrijfsleiders vaststellen. Zeker die van cash bloedende opstartbedrijven.

    Er was al het imploderend Peloton, nog een frappant voorbeeld gisterenavond was Canoo

    . Het opstartbedrijf in elektrische auto's erkende in het kwartaalrapport dat er gelet op de grote geldnood en de timing van mogelijke extra financiering er 'substantiële twijfel' is over het voortbestaan van de onderneming. 

    Canoo schrapte eerder al de plannen om auto's te produceren in Born in Nederlands-Limburg. Op Wall Street is het aandeel al een tijd in vrije val. Canoo trok in de zomer van 2020 via - uiteraard - een fusie met een blancochequevehikel naar de beurs. 

  • Winst en prognose Toyota Motor ontgoochelen

    ’s Werelds grootste autobouwer Toyota Motors publiceerde zopas, na de slotbel in Tokio, de resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2021/22 en ze vallen tegen. De bedrijfswinst kwam uit op 463,8 miljard yen (3,38 miljard euro). Dat is een derde minder dan een jaar eerder en een eind onder de gemiddelde analistenverwachting (521,1 miljard yen).

    De oorzaak dient vooral bij de productie te worden gezocht. De vraag naar Toyota-wagens was sterk, maar de constructeur kon onvoldoende produceren door de wereldwijde schaarste aan chips en de Chinese lockdowns.

    Voor het op 1 april begonnen boekjaar 2022/23 voorspelt Toyota dat de bedrijfswinst met circa 20 procent zal dalen tot 2,4 biljoen yen (17,5 miljard euro). Analisten mikten tot nog toe veel hoger, op 3,36 biljoen yen. De verzwakking van de yen speelt in het voordeel van de exportgerichte Japanse auto-industrie, maar duurdere grondstoffen en verstoringen van de aanvoerketens zetten een rem op de winstgevendheid.

  • ... hopend op een iets beter nieuws van het inflatiefront

    Deze middag, klokslag drie: een vers Amerikaans inflatiecijfer, met dank aan de statistici in Washington. Economen hopen dat de inflatie in april een beetje milderde tot 8,1 procent, van 8,5 procent in maart

    Wie ook op een terugval hoopt, is Joe Biden. Inflatie is nu een hete aardappel die Democratisch Joe Biden en de Republikeinse oppositie elkaar in de schoot proberen te schuiven. 

  • Wall Street komt even op adem ...

    Goedemorgen. 

    We starten met een blik op Wall Street. Daar kwamen beleggers even op adem, met een licht lager slot voor de Dow Jones 

    en een lichtgroene Nasdaq

    ©BELGAIMAGE

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Nasdaq sluit 3 procent lager | Disney+ wint abonnees
26 min leestijd