1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Derde van de wereldbevolking in lockdown

Nog meer landen, waaronder India en Congo, kondigen dinsdag een lockdown af in de strijd tegen corona. In Italië stijgt het sterftecijfer weer nadat het land gisteren beterschap zag. En er is 'brede steun' bij de eurolanden over de inzet van het ESM-noodfonds in de strijd tegen corona.
  • Congo roept noodtoestand uit, Kinshasa in lockdown

    In Congo heeft president Félix Tshisekedi dinsdagavond de noodtoestand uitgeroepen als gevolg van de coronacrisis. De hoofdstad Kinshasa zal worden afgesloten van de rest van het land om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle verplaatsingen van naar de provincies zijn verboden.

    Officieel zijn in Congo 45 besmettingen met corona vastgesteld. Drie mensen zijn gestorven.
     

    Ook Senegal, Ivoorkust, Sierra Leone hebben de noodtoestand uitgeroepen. Voorlopig is Afrika nog relatief gespaard gebleven door het virus maar de zwakke gezondheidszorg in het continent laat bij veel mensen het ergste vermoeden.

  • Nog geen akkoord eurolanden om noodfonds in stelling te brengen

    Er is "brede steun" onder de eurolanden om het Europese noodfonds ESM in te schakelen in de strijd tegen de economische impact van de coronapandemie, maar een akkoord is er echter nog niet, zo heeft eurogroepvoorzitter Mario Centeno dinsdagavond aangegeven na afloop van een videoconferentie met de ministers van Financiën. 

    Het ESM zou preventieve kredietlijnen ter beschikking stellen van eurolanden die dat wensen. Elk land zou in eerste instantie tot 2 procent van zijn bruto binnenlands product ter beschikking kunnen krijgen voor uitgaven in de gezondheidszorg of voor de ondersteuning van de economie. Maar daar werd dus binnen de eurogroep nog geen akkoord over gevonden. De beslissing wordt doorgeschoven naar de top van de Europese leiders op donderdag.

    Het ESM is opgericht tijdens de eurocrisis en beschikt over een leencapaciteit van 410 miljard euro. De kredietlijnen zouden "ons een bijkomende verdedigingslinie voor de euro verschaffen en fungeren als verzekering die ons beschermt tegen deze crisis", stelde Centeno. 

  • Beste dag op Wall Street sinds 1933

    De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met flinke winsten gesloten, in navolging van de Europese.

    De Dow Jones-index won bijna 11 procent, wat de sterkste stijging op een handelsdag is sinds 1933.

    Beleggers kijken uit naar een historisch noodpakket waarover in de Amerikaanse Senaat een akkoord moet worden gevonden.

  • Honderden Belgische verkopers sluiten zich aan bij bol.com

    De voorbije twee weken hebben honderden lokale Belgische ondernemers zich bij bol.com aangesloten, aldus een woordvoerder van de Belgisch-Nederlandse webshop. Er kwamen er drie keer zoveel bij als in dezelfde periode in 2019, klinkt het bij de webshop.

    Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan blijven alle fysieke winkels dicht. Webshops bieden daarvoor een alternatief. Zondag werd 70 procent van alle in België bestelde pakketjes via het platform verkocht door een Belgische of Nederlandse ondernemer.

    De overige 30 procent was aanbod van bol.com als retailer zelf. Doorgaans komt maar de helft van ondernemers.

     Coolblue zag dan weer een stijging in de verkoop van producten om een thuiswerkplek uit te rusten. 'Zoals beeldschermen, laptops en webcams. Het gaat om een groei van honderden procenten', aldus een woordvoerder van Coolblue.

    Om aan de enorme vraag te voldoen wil Coolblue vooral die productgroepen in groten getale bij mensen thuis krijgen. Daarom heeft het andere categorieën uitgezet 'die nu niet belangrijk zijn', zoals koffers, navigatiesystemen en barbecues.

  • Voedingswinkels open van 7 tot 22 uur

    Tijdens de coronacrisis mogen voedingswinkels van 7 uur ’s tot 22 uur geopend zijn, wat langer is dan volgens de gewone regeling. De socialistische bediendevakbond BBTK reageerde ontstemd. ‘In de winkels groeit het ongenoegen, zelfs de woede, en de regering giet alleen maar olie op het vuur’, zegt de vakbond.

    Toch is minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) niet van plan de regels aan te passen. ‘Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een verplichting maar om een keuze die we winkels geven’, zegt ze.

    Volgens Muylle kiezen maar weinig winkels ervoor langer open te blijven. ‘We zien dat met gezond verstand met die mogelijkheid wordt omgegaan en er momenteel geen aanwijzingen zijn voor ruimere openingsuren.’

  • 1.100
    doden
    Met 240 nieuwe sterfgevallen, een stijging van 28 procent, is Frankrijk nu het vijfde land dat de kaap van 1.000 corona-doden overschrijdt, na China, Iran, Italië, en Spanje. Het totaal aantal besmettingen in Frankrijk ligt nu op 22.300.

  • Eurolanden overwegen inzet noodfonds

    De ministers van Financiën van de eurozone beraden zich vanavond over een gezamenlijk steunpakket. 'We willen nieuwe verdedigingslinies voor de euro opzetten en verhinderen dat deze economische crisis verandert in een financiële', zei Mario Centeno, de voorzitter van de eurogroep, voor het begin van de videoconferentie. Niet alleen de 19 ministers van Financiën van de eurolanden nemen deel, ook de acht die niet behoren tot de eurozone. 

    Maandag beslisten de ministers van Financiën van de Unie al de strikte begrotingsregels tijdelijk opzij te schuiven. Op tafel liggen meerdere opties om geld in de Europese economie te pompen. Het Europees noodfonds ESM heeft in veel scenario's een centrale rol. Dat fonds van 500 miljard euro werd in volle eurocrisis opgetuigd om probleemlanden te helpen. Vandaag is nog 410 miljard euro beschikbaar, bijvoorbeeld in de vorm van een preventieve kredietlijn. Ook via het EU-budget kunnen extra middelen vrijgemaakt worden.

    De grote discussie draait rond solidariteit. Komen er nieuwe Europese instrumenten zoals coronabonds, een gezamenlijk beroep op geld uit het ESM of een Europese garantie voor werkloosheidsvergoedingen? Of komen er alleen kredietlijnen voor de meest getroffen landen? En zo ja, worden voorwaarden, bijvoorbeeld een saneringsprogramma, aan die steun verbonden?

    Gezamenlijk schuldpapier ligt moeilijk bij landen als Nederland, Finland en Duitsland. Een aan voorwaarden verbonden kredietlijn is dan weer uit den boze voor Italië, Spanje en Frankrijk. Wellicht blijft het alleen bij een eerste triage van plannen en wordt het doorhakken van de knopen overgelaten aan de EU-leiders. Die vergaderen donderdagnamiddag via een videoconferentie over onder meer het economisch antwoord op de coronacrisis.

  • Hoop stuurt Bel20 naar beste dag in tien jaar

    Enkele sprankeltjes hoop op de beurzen vandaag. De Bel20-index spurtte 7,6 procent hoger, de grootste dagwinst in tien jaar. De EuroStoxx50 won zelfs 9,2 procent.

    China meldde dat het de coronacrisis heeft weten te bedwingen. Het economische leven in Wuhan, de stad waar het virus opdook, is weer opgestart. Inwoners uit de provincie Hubei mogen weer naar de rest van China reizen. Dat bewijst dat de overheid met strenge lockdownmaatregelen het virus kon overwinnen.

    En uit de VS klonken berichten dat de regering-Trump dicht bij een akkoord staat met het Congres over een stimuluspakket van minstens 1.600 miljard dollar. Maandag had de centrale bank al haar duit in het zakje gedaan. De Federal Reserve gaat voor een onbeperkt bedrag staatsobligaties en hypotheekschulden kopen, een nooit geziene stimulus

  • Antwerpse prof ontwerpt 'coronacouveuse'

    lmedix, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, heeft een technologieplatform om lichamen zeer precies en gecontroleerd op te warmen ontwikkeld. 'Het lichaam vernietigt een deel van de virussen door koorts. Door mensen twee tot drie uur gecontroleerd op te warmen tot 41,5 graden kunnen virusdeeltjes mogelijk versneld worden uitgeschakeld', zegt professor John-Paul Bogers, het brein achter het project.

    Elmedix heeft Europese steun aangevraagd om zo snel mogelijk de technologie te kunnen testen op patiënten met Covid-19. De methode zou niet toepasbaar zijn op zwaar zieke coronapatiënten, maar kan wel vermijden dat minder zieke patiënten naar intensieve zorg moeten. 

    Elmedix ontwikkelde een toestel om mensen op te warmen tot 41,5 graden, een temperatuur waarmee mogelijk ook virussen kunnen worden vernietigd.
    Elmedix ontwikkelde een toestel om mensen op te warmen tot 41,5 graden, een temperatuur waarmee mogelijk ook virussen kunnen worden vernietigd.

  • 'Chloroquine is geen wondermiddel'

    Is chloroquine, een decennia oud malariamiddel, een wondermiddel voor Covid-19-patiënten? De Amerikaanse president Donald Trump noemt het 'een geschenk uit de hemel' en de Belgische ziekenhuizen behandelen Covid-19-patiënten al met hydroxychloroquine, de minder toxische variant.  

    Labresultaten zijn veelbelovend, maar volgens experts moeten chloroquine en hydroxychloroquine nog hun strepen verdienen als behandeling voor Covid-19.

    Er zijn aanwijzingen dat Covid-19-patiënten er enkele dagen sneller door herstellen, maar het is geen wondermiddel en we hebben nood aan grootschalig klinisch onderzoek. Preliminaire resultaten in China zijn hoopgevend, maar het is nog een paar weken wachten op de definitieve.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • Grootste stad van Brazilië in lockdown

    Sao Paulo, de stad in Brazilië met meer dan 12 miljoen inwoners, is vandaag in lockdown gegaan. Het openbaar vervoer rijdt er nog, maar winkels en kantoren zijn gesloten. Restaurants zijn alleen open voor take-away. 

    In Brazilië zijn 1.891 besmettingen vastgesteld. 34 personen zijn overleden, dat zijn er 9 meer dan zondag. Jair Bolsonaro, de Braziliaanse president, kreeg al veel kritiek op zijn beleid, omdat hij de epidemie niet ernstig genoeg zou nemen en te weinig maatregelen zou treffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dat Sao Paulo, de grootste stad van het land die ook het hardst getroffen is door corona, op slot gaat, is een belangrijk signaal.

    Ook opmerkelijk is dat Bolsonaro daarvoor overlegde met zijn Chinese collega Xi Jinping, terwijl de twee vorige week nog overhoop lagen nadat Bolsonaro's zoon kritiek had geuit op de Chinese aanpak. Dat lijkt bijgelegd: de twee landen gaan samenwerken in de strijd tegen het virus. 

    Bolsonaro lag al stevig onder vuur omdat zijn aanpak tegen de coronaverspreiding te laks zou zijn.
    Bolsonaro lag al stevig onder vuur omdat zijn aanpak tegen de coronaverspreiding te laks zou zijn. ©REUTERS

  • Getroffen door coronamaatregelen? Op deze steun hebt u recht

    Of u nu consument of zelfstandige bent, het coronavirus raakt ons in onze portemonnee. Uw zaak moet dicht of u wordt tijdelijk werkloos. Met een pakket steunmaatregelen, zoals uitstel bij de afbetaling van een woonkrediet, tussenkomst in water- en energiefactuur of een voucher voor een geannuleerde reis, wil de overheid de financiële gevolgen beperken.

  • Trump wil dat bedrijven tegen Pasen weer opengaan

    Hoewel het coronavirus zich steeds sneller verspreidt in de Verenigde Staten, en zijn eigen wetenschappelijke adviseurs het hem sterk afraden, pleit Amerikaans president Donald Trump er steeds luider voor regels voor 'social distancing' af te zwakken en bedrijven uiterlijk tegen Pasen, over drie weken, weer open te laten gaan. De economische schade om de gezondheidscrisis in te dijken, wordt te groot, aldus Trump. 'De remedie mag niet erger zijn dan het probleem zelf.'

    Met zowat een derde van het land in lockdown, dreigen ook de VS in een recessie te belanden en neemt de werkloosheid fors toe. De 'Trump-bonus' op Wall Street is intussen ook helemaal weggevaagd. Net zijn stevige economische parcours tot dusver had de hoeksteen moeten worden van Trumps herverkiezingscampagne dit najaar.

  • Opvang blijft voorzien tijdens paasvakantie

    Ook in de paasvakantie zal opvang voorzien zijn voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beslist na overleg met verschillende beleidsverantwoordelijken.

    De huidige opvang wordt nu voorzien door leerkrachten, maar in de paasvakantie werken zij uiteraard niet. De lokale besturen zullen een regierol opnemen voor de opvang, in samenwerking met scholen en opvanginitiatieven. Na overleg kan die opvang in de schoolgebouwen plaatsvinden, maar het zijn de lokale besturen die instaan voor personeel. Onderwijspersoneel kan zich wel vrijwillig aanbieden.

  • Opnieuw stijgende cijfers in Italië

    De voorbije 24 uur zijn in Italië 743 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, dat is het tweede meeste ooit. Het dodental ligt er nu op 6.820. 

    Er zijn nu 54.030 actieve besmettingen in het land. 3.396 patiënten hebben intensieve zorgen nodig. Gisteren rapporteerde Italië nog cijfers die lieten geloven dat de quarantainemaatregelen eindelijk effect hadden, de stijging was toen de kleinste ooit. 

    De meest getroffen regio blijft Lombardije, in Noord-Italië: daar zijn nu 4.178 overlijdens en 30.703 bevestigde gevallen geteld. Maandag waren dat nog 3.776 doden en 28.761 besmettingen. 

  • Europa: 'Reiziger moet keuze krijgen tussen voucher en terugbetaling'

    Consumenten die door corona hun pakketreis kwijtspelen moeten de keuze krijgen tussen een reischeque of terugbetaling door de touroperator. Dat zegt Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders (MR).

    Het stilleggen van het internationale verkeer heeft grote gevolgen voor de reissector. Vaak hebben touroperators geen geld om schadevergoedingen te betalen voor geannuleerde reizen. Daarom vaardigde federaal minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) een ministerieel besluit uit om én de consument te vergoeden en de operatoren op de been te houden. Mensen wier reis niet kan doorgaan, kunnen een reischeque krijgen die een jaar geldig is. ‘Op die manier maken we dat de reissector deze moeilijke periode kan doorkomen. Consumenten hebben daar alle belang bij’, kondigde Muylle vorige week aan. 

    Dat systeem is gedekt door een garantiefonds. ‘Als een reisbureau failliet gaat, wordt de consument betaald door het garantiefonds. Andere Europese lidstaten die ook reischeques hebben ingevoerd werken niet allemaal via zo’n fonds. Wij gaan ervan uit dat onze regeling conform de Europese regels is’, aldus het kabinet-Muylle.

    Maar volgens de diensten van de Europese Commissie klopt dat niet helemaal. ‘Wij juichen toe dat de Belgische regeling gedekt is door een garantiefonds. Dat is een van de voorwaarden’, zegt bevoegd commissaris Didier Reynders (MR).

    50 miljard
    noodfonds
    De Belgische overheid heeft een garantieregeling van 50 miljard uitgewerkt om bedrijven die in nood komen een overbruggingskrediet toe te staan. 'Ook de reissector kan daarvan gebruikmaken', zegt EU-commissaris Didier Reynders.

    ‘Maar de Europese wetgeving schrijft ook voor dat de consument de keuze moet krijgen tussen een voucher en terugbetaling. Ik begrijp de keuze voor een voucher voor de continuïteit van de reissector, maar het zijn de lidstaten die zich garant moeten stellen voor de liquiditeit van de reisoperatoren, niet de consumenten. Zo was het ook bij de redding van de banken tijdens de economische crisis van 2008 ’, aldus de gewezen minister van Financiën.

    Volgens Reynders is het niet zo’n groot probleem om de Belgische regeling in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving. ‘Ik stel vast dat de Belgische overheid intussen een garantieregeling van 50 miljard heeft uitgewerkt om bedrijven die in nood komen een overbruggingskrediet toe te staan. Ook de reissector kan daarvan gebruikmaken.’

  • Voedselbanken lijden onder hamstergedrag

    De Belgische voedselbanken rekenen voor 60 procent op overschotten uit de supermarkten en de voedingsindustrie. 'Door het hamstergedrag van de mensen zijn de overschotten nagenoeg nihil, en er is nog altijd geen teken van beterschap', zegt Jef Mottar, de gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. 

    De coronacrisis verstoort niet alleen de aanvoer van producten, maar leidt er ook toe dat de voedselbanken op veel minder werkkrachten kunnen rekenen. Een groot deel van de vaste vrijwilligers moet thuisblijven, omdat ze tot de risicogroep van 70-plussers behoren. 

  • Afrika zet zich schrap voor corona-epidemie

    Met 1.250 besmettingen lijkt Afrika gespaard te blijven van de coronacrisis. Maar steeds meer landen op het continent vrezen voor een exponentiële toename en kiezen voor de vlucht vooruit. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa kondigde een lockdown van drie weken aan. Zuid-Afrika is goed voor bijna de helft van het aantal coronagevallen in Afrika.

    Ook Egypte (19 doden) en Algerije (17 doden) namen extra maatregelen, inclusief een avondklok en de gedwongen sluiting van winkels. 'We bevinden ons in het stadium dat we de verspreiding van de epidemie kunnen inperken', zei de Egyptische premier Mostafa Madbouly.

    De vrees is groot dat de maatregelen moeilijk af te dwingen zijn, zeker als het coronavirus de overbevolkte sloppenwijken of vluchtelingenkampen bereikt. Bovendien is de gezondheidszorg in Afrika niet opgewassen tegen een forse toename van het aantal coronagevallen.

  • Reclamecampagnes massaal geannuleerd

    Vluchten die afgelast worden, films die niet draaien in de cinema of productlanceringen die uitgesteld worden, dat betekent geen reclame.

    De advertentiesector is doorgaans de kanarie in de koolmijn bij economisch onheil. Dat blijkt ook nu het geval. Bij meerdere reclamebureaus ligt tijdelijke werkloosheid op tafel, bevestigt Marc Fauconnier, voorzitter van de koepelfederatie Association of Communication Companies (ACC). 'Ik leid al 21 jaar een bureau en dit is de eerste keer dat zulke scenario's op tafel liggen. Het is erger dan 9/11 en de bankencrisis.'

    Ook mediabedrijven zien af. Bij Mediahuis (De Standaard en Het Nieuwsblad) liggen de reclamecijfers van maart 40 procent lager dan die van vorig jaar. Christian Van Thillo, uitvoerend voorzitter van DPG Media, waarschuwt in een interne mail aan het personeel dat dat het bedrijf 'midscheeps zal raken'. 

  • Partijgenoot Poetin luidt Russische alarmbel

    De Russische autoriteiten onderschatten de uitbraak van het coronavirus en moeten de maatregelen opvoeren om de pandemie te beteugelen. Dat heeft Sergej Sobjanin, burgemeester van Moskou en hoofd van de anticoronavirustaskforce in de Russische Veiligheidsraad, dinsdag erkend.

    Rusland, dat een van zijn grenzen met China deelt, en een bevolking van 144 miljoen mensen telt, heeft tot nu 495 gevallen van het coronavirus gemeld. Sterfgevallen zijn nog niet gemeld.

    'Het probleem is dat het aantal coronatests zeer klein is en niemand een duidelijk beeld heeft van de situatie in Rusland en de wereld', zei Sobjanin tijdens een vergadering tegen president en partijgenoot Vladimir Poetin. Volgens Sobjanin is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus 'aanzienlijk' hoger dan de officiële cijfers.

    Poetin bezocht dinsdag een ziekenhuis in Moskou met coronapatiënten. Volgens het persagentschap RIA zouden de discotheken en bioscopen sluiten in Rusland.

    President Vladimir Poetin bezoekt een ziekenhuis met coronapatiënten.
    President Vladimir Poetin bezoekt een ziekenhuis met coronapatiënten. ©EPA

  • Volksgezondheid start onderzoek naar zwaar getroffen Sint-Truiden

    Het ministerie van Volksgezondheid start een onderzoek om te achterhalen waarom Sint-Truiden zo zwaar getroffen wordt door het coronavirus. Dat meldt burgemeester Veerle Heeren (CD&V) dinsdag aan Radio 2 Limburg. In het Sint-Trudo Ziekenhuis van de stad zijn 37 coronapatiënten opgenomen, van wie negen op intensieve zorgen liggen. 'Daarmee is Sint-Truiden verhoudingsgewijs de hardst getroffen regio en dus ook ons ziekenhuis', zegt Heeren.

    Het ziekenhuis en de stad bekijken met de federale overheid of potentiële besmettingshaarden gedetecteerd kunnen worden. Zo'n haard is er tot nu niet aangetroffen, in tegenstelling tot andere zwaar getroffen regio's. De voorlopige conclusie luidt dat de besmettingen in Sint-Truiden via meerdere kanalen zijn gebeurd. 

  • Lockdown in India, ruim derde van de wereldbevolking moet binnenblijven

    Roemenië voert in de strijd tegen het coronavirus een strikte lockdown in voor de burgers. Het land - met 762 besmettingen en 8 doden door het coronavirus - heeft op 16 maart de noodtoestand uitgeroepen. Sinds maandag gold de avondklok.

    Vanaf woensdag mogen Roemenen hun huis alleen nog verlaten om te werken, met een ondertekend briefje van hun werkgever, of om boodschappen te doen. Ouderen moeten altijd binnenblijven. Het leger wordt ingezet om de politie te helpen bij de handhaving, zegt president Klaus Iohannis.

    De bewegingsvrijheid wordt overdag sterk beperkt. Mensen ouder dan 65 moeten binnenblijven.

    Klaus Iohannis
    Roemeense president

    India gaat dinsdag vanaf middernacht voor drie weken in lockdown. Dat heeft eerste minister Narendra Modi dinsdag bekendgemaakt tijdens een tv-toespraak. India telt ongeveer 1,3 miljard inwoners. 

    Het Franse persbureau AFP becijferde dat 2,6 miljard mensen wereldwijd nu gevraagd worden vooral binnen te blijven. Dat is ruim een derde van de wereldbevolking. 

    De Indiase premier Narendra Modi kondigt een lockdown af.
    De Indiase premier Narendra Modi kondigt een lockdown af. ©AFP

  • Het gaat hier om het beschermen van mensenlevens. Dat is momenteel onze prioriteit, niet het financiële aspect.

    Thomas Bach
    Voorzitter Internationaal Olympisch Comité

  • Polen verscherpt maatregelen en voert lockdown in

    In de strijd tegen het coronavirus, heeft de Poolse regering dinsdag nieuwe maatregelen genomen die de bewegingsvrijheid en de sociale contacten van de inwoners drastisch beperken. Zo zijn bijeenkomsten van meer dan twee personen niet langer toegestaan. Het land wint zo tijd, volgens eerste minister Mateusz Morawiecki. 'Voor een betere voorbereiding van de gezondheidszorg en voor het klaarmaken van meer plaatsen in de ziekenhuizen.'

    De burgers moeten ook zoveel mogelijk in hun woning blijven. Enkel verplaatsingen naar het werk, een arts of voor inkopen zijn toegelaten. Ook wandelingen mogen nog altijd, maar Morawiecki roept wel op het openbaar vervoer te vermijden indien mogelijk. De maatregelen blijven van kracht tot 11 april.

    De Poolse regering had vorige week al maatregelen genomen die het openbaar leven in het land zo goed als stil legden. Zo gingen cafés, restaurants, scholen en de meeste winkels dicht. Apotheken en voedingswinkels mogen wel openblijven.

    In Polen is het coronavirus vastgesteld bij 774 mensen, 8 mensen zijn eraan overleden. 

  • Kwart minder vrachtverkeer door corona

    De impact van het coronavirus en de maatregelen die genomen zijn om de verspreiding in te dammen is ook zichtbaar op de weg. Volgens de tolheffer Viapass zijn sinds 17 maart een kwart minder vrachtwagens op de baan.

    Sinds 1 april 2016 moeten vrachtwagens van meer dan 3,5 ton op bepaalde trajecten in België een kilometerheffing betalen. Viapass, de overheidsinstantie die de inning coördineert, meet op gewone werkdagen 25 à 26 miljoen gereden kilometers. Vanaf 13 maart verminderde dat tot ongeveer 19 miljoen kilometer op woensdag 18 maart, de dag waarop de strengere maatregelen voor bedrijven ingingen. Dat is 24 procent of bijna een kwart minder dan op een gewone werkdag in dezelfde periode vorig jaar.

  • Nederlands onderzoek met 'big data' naar beste behandeling coronavirus

    In Nederland zullen medische specialisten en datawetenschappers kunstmatige intelligentie inzetten om erachter te komen hoe patiënten met het coronavirus het best te behandelen zijn. Ze beginnen een uitgebreid onderzoek waarin het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden data - 'big data' - een belangrijke rol speelt.

    Het onderzoek staat onder leiding van Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit en Maastricht UMC+. Alle Nederlandse ziekenhuizen werken eraan mee, net als datawetenschappers en onderwijsinstellingen. Door veel gegevens bij elkaar te brengen willen de onderzoekers ook voorspellingen kunnen doen over het ziekteverloop bij geïnfecteerde patiënten.

    Voor het gebruiken van informatie uit elektronische patiëntendossiers is wegens de uitzonderlijke situatie geen toestemming van de patiënt of zijn naasten nodig.

    Ook in ons land zette de overheid vrijdag, naast eerdere medische en economische taskforces, een datateam op poten. Dat moet meer inzicht bieden in de verspreiding van het virus.

  • Meer dan 1 miljoen Belgen tijdelijk werkloos

    Door de coronacrisis zitten liefst 1,075 miljoen mensen in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) dinsdag aan de VRT gezegd. Het gaat om ongeveer een kwart van de actieve arbeiders en werknemers in ons land. Minder dan een week geleden stond de teller op een half miljoen.

    Het systeem van tijdelijke werkloosheid moet massale ontslagen en faillissementen voorkomen. De werknemers krijgen een uitkering van 70 procent van hun loon. Daar komt een vergoeding van ongeveer 150 euro per maand bovenop. De regering vereenvoudigde intussen de procedure.

    ©Photo News

  • Ook kappers moeten sluiten

    Ook kappers krijgen recht op de coronahinderpremie. Dat laat Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) weten. De kappers konden tot nog toe openblijven als ze in hun zaak maar één klant per keer ontvingen, op afspraak, en met maximaal respect voor regels over afstand houden. Die uitzondering geldt vanaf middernacht niet meer.

    Dinsdag besliste de Nationale Veiligheidsraad dat ook kappers hun zaak moeten sluiten. Ze kunnen een beroep doen op de hinderpremie van 4.000 euro. Die is er voor al wie zijn zaak moet sluiten.

    De Nationale Veiligheidsraad komt vrijdag opnieuw bijeen.

  • Olympische Spelen uitgesteld naar 2021

    De Japanse eerste minister Shinzo Abe en Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), hebben een akkoord bereikt om de Olympische Spelen met een jaar uit te stellen. Het IOC-bestuur moet formeel nog een beslissing nemen, maar 'Bach staat voor 100 procent achter dat voorstel', zei Abe na telefonisch overleg met de hoogste baas van het IOC. Het bestuur van het comité neemt vermoedelijk later op dinsdag een definitief besluit.

    De beslissing sleepte al een tijdje aan omdat een commercieel ecosysteem van miljarden euro's verstoord dreigt te raken. Een beslissing ligt lastig omdat de Spelen zowel een cashmachine als een sportief mondiaal topevent zijn. Het IOC is officieel een non-profitorganisatie. In realiteit zijn de Spelen - de zomerse editie veel meer dan het winterzusje - de draaischijf van een miljardenmachine. Die cash bedruipt via het IOC als een waterval een hele sportplaneet - federaties, bonden en aanverwante goede doelen.

    Van een volledige annulatie van de Spelen is geen sprake. Maar de vierjaarlijkse omzetcyclus voor de nv IOC raakt al grondig verstoord als de Spelen met een jaar worden opgeschoven. Bovendien maken de Spelen deel uit van een overvolle kalender met sportieve events die zonder concurrentie het spotlicht van de wereld op zich willen. Schuiven met events is daarom erg complex.

  • Geen eindexamen voor Nederlandse scholieren

    Voor zo'n 200.000 Nederlandse leerlingen gaat het centrale eindexamen dit jaar niet door. Dat heeft de Nederlandse regering beslist. De scholen zijn al sinds 16 maart gesloten en door het coronavirus is de organisatie van de examens niet meer haalbaar, zei minister van Onderwijs Arie Slob dinsdag na overleg met de onderwijsverstrekkers. 

    In Nederland maken leerlingen aan het einde van hun middelbare schoolcarrière een centraal eindexamen, dat voor alle scholieren gelijk is. Dat vindt normaal gezien in mei en juni plaats en telt voor de helft van het eindcijfer. Zeker voor lotingopleidingen zoals geneeskunde is de uitslag belangrijk.

    De regering beklemtoont dat Nederlandse leerlingen na de zomer kunnen doorstromen naar beroepsvoorbereidend onderwijs, hogeschool of universiteit, als ze slagen voor de gewone schoolexamens - zoals in Vlaanderen. Die kunnen vanaf eind maart doorgaan, maar zoveel mogelijk vanop afstand.

  • Regering onderzoekt compensatie voor zorg en andere sectoren

    De regering onderzoekt een compensatie voor mensen in de zorg, maar ook in andere sectoren zoals de voedingssector. Dat heeft minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) dinsdag gezegd in 'De inspecteur' op Radio 2.

    'We bekijken met de werkgevers en de werknemers hoe we die mensen kunnen stimuleren en een stuk belonen om aan het werk te blijven', zei ze. Tegen het einde van de week hoopt ze een beslissing aan te kondigen.

  • In beeld: de luchtvaartsector zet zich schrap voor de storm

    In de luchtvaartsector heerst veel onzekerheid. Ondanks wekenlange berichten over het coronavirus bleef het relatief lang business as usual in de Europese luchthavens. Sinds vorige week worden vluchten massaal geschrapt en neemt het aantal vertrekkende vliegtuigen wereldwijd met 40 procent af - in Brussels Airport zelfs met 58 procent.

    Bekijk hier het volledige overzicht voor Brussel, de populairste bestemmingen vanuit ons land en de 15 grootste luchthavens wereldwijd.

  • Japanse premier stelt uitstel Olympische Spelen voor

    De Japanse premier Shinzo Abe heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld de Olympische Spelen van Tokio uit te stellen.

    Volgens de Japanse publieke omroep NHK deed Abe dat dinsdag tijdens een telefonisch overleg met IOC-voorzitter Thomas Bach.

    Wegens de wereldwijde coronacrisis is het bijna uitgesloten dat de Spelen zoals gepland komende zomer, van 24 juli tot en met 9 augustus, gehouden worden.

    Abe zou hebben voorgesteld de Spelen een jaar uit te stellen. De Japanse afdeling van het IOC zou eerder een uitstel tot de herfst bepleiten, zodat de atleten die zich voorbereiden op de Spelen in vorm kunnen blijven.

    ©AFP

    Bij uitstel van de Spelen dreigt een cashstroom van miljarden euro voor het IOC. Ook de Japanse economie dreigt zwaar verstoord te raken.

  • Duitsland vangt Italiaanse en Franse coronazieken op

    Terwijl het aantal coronadoden in Duitsland dinsdag de grens van 100 heeft overschreden, nemen meerdere Duitse deelstaten zieken uit andere Europese landen over. De dichtstbevolkte deelstaat Noordrijn-Westfalen ontvangt tien coronapatiënten uit Noord-Italië, zei premier Armin Laschet (CDU) dinsdag. Eerder waren in de deelstaat Saksen al zes Italiaanse coronapatiënten gearriveerd voor verzorging. 'Onze solidariteit eindigt niet aan de landsgrenzen. We helpen onze Italiaanse buren', zei premier Michael Kretschmer.

    Ook uit Frankrijk worden coronapatiënten naar Duitsland overgebracht. Vijf zieken uit Oost-Frankrijk worden behandeld in de universiteitskliniek in Homburg. Ze werden maandag binnengebracht nadat de regio Saarland haar steun had toegezegd. Ook de deelstaten Baden-Württemberg en Rijnland-Palts hebben aangeboden patiënten op te nemen, net als Zwitserland en Luxemburg. 

    Het aantal doden in Duitsland door het coronavirus steeg dinsdag met 28 naar 114, meldde het Robert Koch-Institut, dat de statistieken bij houdt. Het aantal besmettingen groeide met 4.764 naar 27.436. Eerder was er voorzichtig optimisme over de de groei die afvlakte. Dinsdag bleek dat de toename nog altijd groter wordt. 

  • Ryanair verwacht ook in april en mei niet te vliegen

    Ryanair gaat ervan uit dat het ook in april en mei geen vluchten uitvoert. Dat zegt de CEO Michael O'Leary. 'Niemand weet hoelang de shutdown door Covid-19 duurt. Op dit moment verwachten we niet dat we vluchten uitvoeren in de maanden april en mei, maar dat hangt af van de adviezen van de overheden. We zullen ons altijd schikken naar die instructies.' 

    Sinds dinsdag zijn bijna alle vluchten van Ryanair geschrapt. De luchtvaartmaatschappij blijft wel bereid om repatriëringsvluchten of vluchten voor het transport van medicijnen, beschermingsmateriaal en zelfs voeding uit te voeren voor Europese overheden.

  • 514 doden op één dag in Spanje, maar groeiritme vertraagt

    Spanje telde de laatste 24 uur 514 doden door het coronavirus. Dat zijn er 11 procent meer dan de 462 van maandag.

    De toename is kleiner dan de voorbije dagen. Maandag kwamen er 17 procent meer doden bij dan een dag eerder. Zaterdag was dat 14 procent. Vrijdag ging het om 60 procent. 

    Het aantal besmettingen is gestegen van 33.089 naar 39.673 gevallen, zegt het Spaans ministerie van Volksgezondheid. 

  • WGO: 'VS kunnen nieuw epicentrum epidemie worden'

    Als de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen doorzet, kunnen de Verenigde Staten het nieuwe epicentrum van de corona-epidemie worden. Daarvoor heeft Margaret Harris, een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie, dinsdag gewaarschuwd. 

    Volgens Harris is 85 procent van de besmettingen van de voorbije 24 uur in Europa en de VS te situeren. De VS registreren na China en Italië, met in totaal bijna 46.500 het grootste aantal besmettingen. Vooral in de stad New York en de staten Washington en Californië is de situatie ernstig.

    President Donald Trump laat het niet aan zijn hart komen. Maandag zei hij nog dat hij hoopt dat zijn land 'snel weer open voor business zal zijn'. Volgens de president is de Amerikaanse economie niet gemaakt om drie, vier maanden stil te liggen en kan ze op zijn vroegst volgende week weer opstarten.

  • AXA laat videodokters chatten over corona

    Mensen die vragen hebben over corona of die zich zorgen maken dat ze de ziekte hebben, kunnen daar vanaf vandaag met een dokter over videochatten via een netwerk van AXA. De verzekeraar lanceerde vorig jaar al een videochatsysteem voor klanten die een hospitalisatieverzekering van de groep hebben. Via hun pc of smartphone kunnen klanten snel vragen stellen aan een netwerk van dokters die samenwerken met AXA, zonder dat ze meteen een afspraak moeten maken met hun huisarts.

    Nu heeft AXA beslist om dat systeem tot het einde van de paasvakantie open te stellen voor niet-klanten. De dienst is gratis, en is bedoeld voor wie zich ziek voelt en vreest besmet te zijn met het coronavirus. De service is de hele week beschikbaar, van 9 uur 's ochtends tot 18 uur 's avonds.

  • Gezinsbond vraagt tijdelijk verlofstelsel voor ouders met jonge kinderen

    De Gezinsbond en zijn Franstalige tegenhanger Ligue Des Familles zien dat veel ouders het op dit moment bijzonder moeilijk hebben om (thuis)werk te combineren met de zorg voor hun kinderen. Daarom vragen ze de regering een tijdelijk verlofstelsel in te voeren.

    'Zonder kunst- en vliegwerk is het haast onmogelijk om dezelfde productiviteit te behalen als op een normale werkdag', zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond. 'Sommige ouders korten hun nachtrust in en hebben geen tijd meer voor noodzakelijke huishoudelijke taken of ontspanning. Dat kunnen ze niet lang volhouden.'

    De organisaties denken aan extra ouderschapsverlof of een specifieke ziekte- of invaliditeitsuitkering. Het verlof moet voldoende vergoed zijn en geen impact hebben op de vakantiedagen van volgend jaar. 

  • 4
    procent
    Mensen met een zorgberoep maken 4 procent van de officiële besmettingen uit. Dat zegt de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Ze liepen niet per se het virus op hun werk op.

  • Europese economie krimpt meer dan tijdens financiële crisis

    'De eurozone wordt geconfronteerd met een ongeëvenaarde instorting van de economische activiteit.' Dat is de conclusie van een maandelijkse peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit bij 5.000 ondernemingen.

    De dienstensector en Zuid-Europa worden het zwaarst getroffen door de impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

  • Tijdelijke werkloze krijgt maximaal 1.500 euro

    Volgens federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zal de economische schok van het coronavirus in ons land tot 1 miljoen mensen in tijdelijke werkloosheid duwen. Die mensen vallen doorgaans terug op een nettoloon van 1.000 tot 1.500 euro per maand, leert een simulatie van SD Worx.

  • Ziekenhuisopnames dalen voor tweede dag op rij

    De voorbije 24 uur zijn er in België 526 nieuwe bevestigde besmettingen, waarvan 381 in Vlaanderen, 87 in Wallonië, 38 in Brussel en 4 van nog onbekende herkomst.

    'Dat cijfer ligt iets hoger dan gisteren, maar iets lager dan eergisteren', zei viroloog Steven van Gucht op de dagelijkse persconferentie van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

    Het totale aantal officiële besmettingen staat op 4.269.

    Het aantal ziekenhuisopnames daalde voor de tweede dag op rij. De voorbije 24 uur werden 256 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 60 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, wat het totaal aantal mensen in het ziekenhuis op 1.859 brengt.

    Er liggen 381 mensen op intensieve zorgen (+59), 282 mensen worden beademd (+43).

    Er zijn 34 nieuwe sterfgevallen, wat het totaal op 122 brengt. 'Het aantal doden kan sterk fluctueren van dag tot dag door een vertraging bij de doorstroming van de gegevens', zei Van Gucht. 'Dat verklaart de sprongen in het aantal overlijdens.'

    ©Photo News

  • Antwerpse ziekenhuizen maken bedden vrij om piek op te vangen

    Artsen en wetenschappers verwachten in de eerste week van april een forse stijging van het aantal opnames van coronapatiënten. Om die op te vangen heeft Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) in zijn drie ziekenhuizen - Middelheim, Stuivenberg en Jan Palfijn - zo'n 500 bedden vrijgemaakt. Zo kunnen patiënten verzorgd worden in een veilige afgeschermde omgeving, meldt het ZNA dinsdag.

    Dat kon door niet-dringende geplande opnames te annuleren of kort te houden en in thuiszorg te voorzien. Verpleegkundigen en artsen die zo beschikbaar worden, krijgen een training zodat ze kunnen worden inzetten voor de intensieve zorg aan patiënten met het coronavirus. Ook breidt het ZNA het aantal bedden met beademingscapaciteit uit.

  • Nieuwe bevraging Universiteit Antwerpen

    De Universiteit Antwerpen vraagt de Belgische bevolking voor de tweede dinsdag op rij deel te nemen aan haar online enquête. Daarmee peilt ze in welke mate mensen hun gedrag hebben aangepast aan de coronamaatregelen van de regering. 

    Vorige week namen meer dan 560.000 Belgen deel. De universiteit hoopt opnieuw een zo groot mogelijk deel van de bevolking te bereiken.

    Het is de bedoeling de enquête elke dinsdag te herhalen om steeds betere voorspellingen te doen over de verspreiding van het virus.  

  • Van Ranst: 'Ons systeem kan nog wel wat aan'

    Met 1.643 ziekenhuisopnames, van wie 322 mensen op intensieve zorgen liggen en 239 worden beademd, beginnen sommige ziekenhuizen aardig vol te lopen, beaamt viroloog Marc Van Ranst dinsdag in 'De ochtend' op Radio 1. Maar voorlopig moeten we ons geen zorgen maken.

    'In Antwerpen, Brussel en een aantal andere, kleinere ziekenhuizen ligt al heel wat volk. Maar als we over het hele land kijken, wordt onze hospitaalcapaciteit zeker nog niet getest. Ook op de intensieve afdelingen is nog plaats. We hebben het geluk in een land te wonen waar er heel wat intensieve bedden zijn. Landen als Nederland of het Verenigd Koninkrijk hebben er een stuk minder. Ons systeem kan nog wel wat aan.'

    In Antwerpen, Brussel en een aantal andere, kleinere ziekenhuizen ligt al heel wat volk. Maar als we over het hele land kijken, wordt onze hospitaalcapaciteit zeker nog niet getest.

    Mark Van Ranst
    Viroloog

    Volgens Van Ranst moeten we ons vooral blijven inspannen om medisch hulpmateriaal als mondmaskers of handschoenen te verkrijgen. Erg breed gaan testen op mogelijke besmettingen met het coronavirus is minder prioritair, zegt hij. 'Van iemand testen is nog nooit iemand genezen. Je kan dan beter isoleren, maar we vragen dat nu al van iedereen die ziek is, dus dat zal het verschil niet maken.'

  • File aan Nederlandse grens

    De enige plek waar het dinsdag aanschuiven is op Vlaamse autosnelwegen is op het noordelijkste stuk van de E19 richting Nederland, leert de kaart van het Vlaams Verkeerscentrum. Dat komt door de coronacontroles aan de grensovergang.

  • Brussels Airport verliest 95 procent inkomsten

    Brussels Airport verliest meer dan 95 procent van zijn inkomsten. Dat zei CEO Arnaud Feist dinsdagochtend op Radio 1. 

    De luchthaven blijft open voor repatriëring van Belgen uit het buitenland, voor medische vluchten en voor vracht.

    De voorbije dagen kwam er kritiek op de luchthaven omdat mensen niet systematisch gescreend worden als ze landen in Zaventem. Feist zegt dat de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid worden opgevolgd. Data van de luchthaven van Singapore leren dat koortscontroles 90 procent van de besmettingen niet detecteren, zegt Feist.

    Als vermoed wordt dat mensen die landen in Zaventem besmet zijn, worden ze onderzocht door een arts en in quarantaine geplaatst. Dat is al enkele keren gebeurd, zei Feist.

  • Vijfde van wereldbevolking moet binnenblijven door coronavirus

    Ongeveer een vijfde van de wereldbevolking zit noodgedwongen thuis door de corona-uitbraak. Terwijl in Hubei, de Chinese provincie waar alles begon, de lockdownmaatregelen langzaam opgeheven worden, moeten ze in sommige landen nog beginnen. Het Verenigd Koninkrijk is het jongste land dat zijn inwoners strenge restricties oplegde.

    Dinsdag waren er volgens de officiële tellingen wereldwijd meer dan 380.000 besmettingen. Meer dan 16.500 mensen stierven aan het virus, terwijl zo'n 102.000 anderen genazen.  

    Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wees er maandag op dat het steeds sneller gaat. Het duurde bijna twee maanden voor er 100.00 besmettingen waren, twee weken voor de kaap van 200.000 werd gerond en slechts vier dagen voor de teller op 300.000 stond. 

  • UZ-directeur Noppen: 'Corona zal gezondheidszorg drastisch veranderen'

    Zelfs als we de eerste piek goed doorstaan, zal de coronacrisis onze gezondheidszorg voor lange tijd belasten. En ons op termijn dwingen om het systeem volledig te hertekenen, schrijft UZ Brussel-directeur Marc Noppen in zijn dagboek dat hij bijhoudt voor De Tijd.

    ‘Natuurlijk dat we door het uitstellen van de meeste consultaties en ingrepen bepaalde patiënten niet zien die wel behandeld zouden moeten worden. Velen durven ook niet naar het ziekenhuis. Dat zal een zware weerbots hebben. Maar misschien vallen nu ook een aantal onnodige prestaties weg? Daarom moeten we deze crisis aangrijpen om eens na te denken over de vroegere relatieve overconsumptie in onze zorg.’

  • Technologiemiljardair Elon Musk doneert meer dan duizend beademingstoestellen

    Hoewel hij in zijn tweets de paniek rond de corona-epidemie overdreven noemt, heeft de topman van de elektrische wagenbouwer Tesla en de raketbouwer SpaceX Elon Musk 1.255 beademingsmachines in China gekocht en naar Los Angeles verscheept. 

    'Yup, China had een overaanbod', schreef hij op Twitter. 'Laat het ons weten als je een gratis beademingstoestel wil.'

    De gouverneur van Californië Gavin Newsom had het over 'een heroïsche inspanning'.

    Vanaf begin deze week ligt de Tesla-fabriek in Fremont - goed voor 10.000 jobs - stil door de corona-uitbraak. Alleen basale werkzaamheden gaan nog door. 

  • Situatie verslechtert razendsnel in Spanje

    In Spanje breekt het coronavirus aan een almaar grotere snelheid uit, leren data van de overheid.

    Maandag waren er 462 doden. 

    Zondag waren dat er 394, zaterdag 344 en vrijdag 215. Alle dagen daarvoor bleef de dagelijkse dodentol onder de 200.

    De besmetting verspreidt zich er sneller dan in Italië, ook al bevindt Spanje zich in de tweede week van de quarantaine.

    De Spaanse ziekenhuizen kunnen de toevloed aan patiënten niet aan. Op Twitter gaan beelden rond van zieke mensen die op de vloer van de gang wachten op een bed.

  • Zwakste rusthuisbewoners met corona niet naar ziekenhuis

    Bewoners van woon-zorgcentra die ernstig verzwakt zijn en met corona besmet raken, worden niet naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling. Dat is de richtlijn die de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie en de diensten geriatrie van het UZ Leuven en het UZ Gent aan de coördinerende artsen van de woon-zorgcentra en de geriatrische diensten in de ziekenhuizen hebben bezorgd.

    Het gaat om de zwakste rusthuisbewoners, van wie duidelijk is dat ze aan het coronavirus zullen sterven. 'In het ziekenhuis kunnen we voor hen niet meer doen dan de goede palliatieve zorg te bieden die een woon-zorgcentrum ook kan bieden. Hen naar het ziekenhuis transporteren om er te sterven zou mensonwaardig zijn', vindt professor Nele Van Den Noortgate van het UZ Gent. 

  • New York City goed voor een derde van de gevallen in VS

    De stad New York is goed voor 35 procent van de gevallen van het coronavirus in de Verenigde Staten, met meer dan 12.300 infecties. Burgemeester Bill de Blasio had het maandag in een persconferentie over 'duizelingwekkende cijfers'. 'We zien toestanden die we ons twee weken geleden niet konden inbeelden.'

    De stad kampt met medische tekorten om alle patiënten te behandelen. De Blasio zegt dat hij dankbaar is dat de Amerikaanse regering een eerste stap heeft gezet en 400 beademingstoestellen uit de federale voorraad naar New York City heeft gestuurd, maar hij waarschuwde ook dat er duizenden van die toestellen nodig zijn.

    Dit weekend vloog De Blasio nog uit tegen president Donald Trump die volgens hem veel te weinig doet om de epidemie in te dammen. 'Het zal alleen maar erger worden. Als de president niet ingrijpt, zullen nog veel meer mensen sterven', zei hij.

    De stad wil meer veiligheidspersoneel op straat inzetten om de opgelegde sociale afstand te handhaven. Voorts liet ze 75 mensen uit de stadsgevangenissen vrij. Mogelijk volgen er nog honderden anderen.

  • Belgische maakindustrie ligt voor de helft stil

    De Belgische maak- en technologiebedrijven zijn door de coronacrisis voor 45 procent stilgevallen, leren data van sectororganisatie Agoria. Daar zijn enkele van de grootste ondernemingen van ons land bij, zoals ArcelorMittal, Volvo Cars en de busbouwer Van Hool.

    Een bevraging van VKW Limburg leerde dat van alle bedrijven in de provincie een op de zes helemaal dicht is. De helft draait op een deel van zijn capaciteit.

  • Trump wil dat VS snel weer 'open gaat voor zaken'

    De Amerikaanse president Donald Trump vreest dat er in de VS meer doden kunnen vallen door de economische schade dan door het coronavirus zelf. Dat zij hij maandagavond op een persconferentie.

    Hij waarschuwde eerder op Twitter dat 'de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem' en dat de Amerikaanse economie 'niet gemaakt is' om drie tot vier maanden stil te liggen.

    Een noodplan van 1.800 miljard dollar strandde maandag tot twee maal in de Senaat. Er wordt - voorlopig tevergeefs - onderhandeld over een aangepast pakket.

  • China heft reisbeperking Wuhan op

    China heft de reisbeperkingen voor Wuhan vanaf 8 april op. In die stad brak het coronavirus begin december vorig jaar uit. In de omliggende provincie Hubei worden de reisbeperkingen al op 25 maart opgeheven.

    De inwoners van Wuhan en enkele andere steden in Hubei moesten vanaf 23 januari binnenblijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Omdat in de regio een paar dagen na elkaar geen nieuwe besmettingen zijn gemeld, laten de autoriteiten de teugels wat vieren. Binnenkort mogen de inwoners zich vrij verplaatsen en de stad en de provincie verlaten. De maatregel geldt alleen voor gezonde inwoners.

  • Strengere maatregelen in buurlanden

    In onze buurlanden zijn de maatregelen in de strijd tegen corona maandagavond strenger geworden. 

    • De Britse premier Boris Johnson deelde mee dat alle niet-essentiële winkels sluiten en de Britten drie weken thuis moeten blijven.
    • Nederland annuleerde maandag alle evenementen tot 1 juni, waaronder de festiviteiten op Koningsdag, voetbalwedstrijden en bevrijdingsfestivals. Drie of meer personen die geen 1,5 meter afstand houden, kunnen een boete van 400 euro krijgen. Burgemeesters krijgen meer macht om de regels te handhaven.
    • De Franse regering verbood maandagavond markten. Joggen mag alleen in een straal van 1 kilometer rond de eigen woning en 1 uur per dag. Er zijn boetes tot 375 euro, die bij recidive oplopen tot 1.500 euro
    ©Photo News

  • Wall Street lager ondanks ongezien stimulusplan

    Welkom op deze liveblog, waar we de vinger aan de pols houden van de uitbraak van het coronavirus.

    Wall Street sloot maandagavond lager, ondanks een ongeziene stimulus van de centrale bank.

    U herleest onze blog van maandag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud