Facebook-CEO Zuckerberg getuigt in Europees Parlement
De CEO van Facebook komt een getuigenis afleggen over het schandaal bij het databedrijf Cambridge Analytica
Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook , komt naar het Europees Parlement. Dat meldt Antonio Tajani, de voorzitter van het Parlement. Het gesprek zou 'heel binnenkort' plaatsvinden, mogelijk al volgende week.
‘Onze burgers verdienen een volledige en gedetailleerde uitleg. Ik ben blij met de beslissing van Mark Zuckerberg om persoonlijk te getuigen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen. Het is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen’, klinkt het in een officiële mededeling.
Zuckerberg moest afgelopen april al getuigen in het Amerikaanse parlement. Daar werd hij ondervraagd over de rol die Facebook speelde in het Cambridge Analytica-schandaal. Dat Britse databedrijf had onder valse voorwendselen data van 87 miljoen Facebook-gebruikers verzameld om die nadien voor politieke doeleinden te gebruiken.
Zowat iedereen verwacht dat Mark Zuckerberg zich dinsdag uitgebreid zal excuseren tijdens zijn hoorzitting voor het Capitool in Washington. Dat bleek ook in een statement dat de Facebook-topman maandag vrijgaf, en dat hij dinsdag nog eens zal voorlezen voor de Amerikaanse senatoren.
Maar Zuckerberg heeft een veel langere voorgeschiedenis van 'sorry' zeggen. Zelfs in 2003, toen Facebook zoals we dat vandaag kennen nog niet bestond, moest Zuckerberg al eens door het stof toen hij zijn website FaceMash offline moest halen. Zijn medestudenten op Harvard pikten het niet dat gebruikers op die site zonder toestemming scores konden geven op foto's van andere sudenten.
- In september 2006 - Facebook was toen al up and running - schopte Zuckerberg gebruikers tegen de schenen met de lancering van News Feed, een service waarmee je posts kon nalezen van mensen waarmee je niet bevriend bendt op de socialenetwerksite. Zuckerbergs reactie: 'Deze keer hebben we het echt verpest.'
- In november 2007 bracht Facebook Beacon op de markt, een tool waarmee je kan checken wat je connecties hebben gekocht. Wie dat niet wilde tonen aan zijn Facebook-vrienden, moest dat expliciet aanvinken op de site. 'We hebben simpelweg slecht werk verricht, en ik excuseer me hier voor,' reageert de Facebook-topman. 'Ik ben er niet trots op en ik weet dat we beter kunnen.'
- In april 2010 brengt The Wall Street Journal aan het licht dat Facebook adverteerders toelaat om te snuisteren in unieke identiteitsgegevens van zijn gebruikers. 'Soms gaan we te snel,' verontschuldigde Zuckerberg zich. 'Na de recente klachten te hebben gehoord zullen we hierop reageren.'
- In november 2011 bereikt Facebook een schikking met de Amerikaanse concurrentiewaakhond, de Federal Trade Commission na een onderzoek over inbreuken op de privacy van zijn gebruikers. 'Ik ben de eerste om toe te geven dat we behoorlijk wat fouten hebben gemaakt', zei Zuckerberg toen. Intussen heeft de Federal Trade Commission een nieuw onderzoek geopend na het schandaal rond Cambridge Analytica.
Omdat onder de getroffen gebruikers ook verschillende Europeanen - onder wie 61.000 Belgen - waren, drong het Europees Parlement er bij Zuckerberg op aan om ook in Brussel te komen getuigen. De voorbije weken voerde Facebook al verschillende veranderingen door die de privacy van de gebruikers beter moeten beschermen.
Toen het nieuws in maart naar buiten kwam, kelderde het aandeel van Facebook met meer dan 17 procent. Na de passage van Zuckerberg voor de Amerikaanse politici steeg het aandeel opnieuw, waardoor dat verlies werd weggewerkt.
Meest gelezen
- 1 Fabien Pinckaers, de man achter miljardenbedrijf Odoo: ‘Ons grote geluk is dat de concurrentie shit is’
- 2 De must-reads van het weekend
- 3 Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens verkoopt duurste penthouse van België
- 4 Chinees gepoker met grondstoffen kan Europa zuur opbreken
- 5 Belgische olie-invoer spekt Russische oorlogskas en Poetins paleis