Amerikaanse beurswaakhond vervolgt Musk rond overname Twitter
Elon Musk heeft zijn belang in Twitter te laat gemeld, waardoor andere aandeelhouders van de berichtenapp benadeeld werden, zegt de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Elon Musk aangeklaagd omdat hij aandeelhouders zou hebben misleid bij de aankoop van Twitter-aandelen. De klacht richt zich op de vermeende vertraging in de openbaarmaking van zijn investeringen in de berichtendienst. Daardoor heeft Musk volgens de aanklacht meer dan 150 miljoen dollar bespaard bij de uiteindelijke overname van het socialemedianetwerk in oktober 2022.
Volgens de SEC meldde Musk zijn belang in Twitter pas elf dagen na de wettelijke deadline. De regels vereisen dat investeerders een belang van 5 procent of meer in een beursgenoteerd bedrijf binnen de tien dagen openbaar maken. Dat is bedoeld als een waarschuwingsmechanisme voor andere investeerders, zodat zij op de hoogte zijn van mogelijke overnames of invloeden van grote aandeelhouders.
De late openbaarmaking zou ertoe geleid hebben dat andere aandeelhouders hun stukken verkochten tegen kunstmatig lage prijzen, omdat zij niet op de hoogte waren van Musks plannen om Twitter over te nemen. 'Beleggers die Twitter-aandelen verkochten tussen 25 maart 2022 en 1 april 2022 hebben daardoor aanzienlijke economische schade geleden', zegt de SEC. Musk verwierf uiteindelijk het sociale medium en doopte het om naar X.
Musk noemt de SEC een 'volledig disfunctionele organisatie' in een bericht op X en beschuldigd die ervan tijd te verspillen aan dingen zoals deze, terwijl 'echte misdaden' onbestraft blijven. Zijn advocaat, Alex Spiro, noemde de aanklacht een 'flauwe poging' en bekritiseerde de SEC voor wat hij een jarenlange 'campagne van intimidatie' tegen Musk noemde.
De SEC vraagt de rechtbank om Musk te verplichten het bespaarde bedrag alsnog te betalen en een financiële boete op te leggen.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU