Boetes dreigen voor half miljoen bedrijven en vzw's
Acht op de tien bedrijven moeten binnen de maand hun begunstigden registreren.
Meer dan een half miljoen bedrijven en verenigingen riskeren een boete die kan oplopen van 250 tot 50.000 euro omdat ze hun begunstigden niet geregistreerd hebben. Nog maar 126.824 - of 18 procent - van de naar schatting 675.000 bedrijven en verenigingen hebben dat gedaan, hoewel de registratie verplicht is. Dat blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Financiën die De Tijd opvroeg. De deadline ligt op 30 september.
Europa verplicht elke lidstaat een register bij te houden waarin voor elk bedrijf, elke vereniging of stichting wordt bijgehouden wie de touwtjes in handen heeft. De doelstelling van dat UBO-register (Ultimate Beneficial Owners) is terroristen sneller op te sporen en witwassen te bestrijden.
We verwachten een heuse stormloop, maar de kans dat alle bedrijven tegen eind september klaar zijn, lijkt klein.
Midden juli hadden 83.000 bedrijven hun begunstigden geregistreerd. Vandaag zijn dat er amper 44.000 meer. Nochtans zijn de technische problemen van de registratietool grotendeels van de baan en publiceerde de FOD Financiën al voor de vierde keer antwoorden op veel gestelde vragen.
Maar de registratie blijft zeer complex. ‘Vele raden van bestuur van bedrijven hebben meer dan tien leden, die allemaal geregistreerd moeten worden. Ook vzw’s zijn verplicht te registreren. Voor een kleine vzw van bijvoorbeeld een school is dat niet evident’, zegt Philippe Lambrecht, secretaris-generaal bij het VBO.
Rompslomp
Boekhoud- en advocatenkantoren, die de registratie op zich kunnen nemen, wijzen erop dat de enorme administratieve rompslomp tot uitstelgedrag bij bedrijven leidt. ‘We verwachten in september een heuse stormloop, maar de kans dat alle bedrijven tegen eind september klaar zijn, lijkt klein’, zegt Stefan De Plus van de consultant PwC.
Lambrecht pleit voor uitstel. ‘Het register is nog relatief nieuw, waardoor het nog niet bij iedereen bekend is. Bovendien staat de registratietool nog niet volledig op punt. Het lijkt me verstandig nog wat geduld te hebben’, zegt hij. Het kabinet van minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) stelt dat de deadline voorlopig behouden blijft.
De overheidsdienst Financiën begint vandaag een sensibiliseringscampagne om de deadline nogmaals onder de aandacht te brengen.