Advertentie

Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (UGent) werkt aan een duurzame ontziltingstechniek die zout water kan omzetten in zoet, drinkbaar water. Vanoppen is adviseert ook bedrijven over hun watergebruik en -verbruik.

‘Een groot voordeel aan water op deze planeet is dat we het wel gebruiken, maar niet verbruiken, zodat de hoeveelheid water constant is. Het minder goede nieuws is dat de hoeveelheid water die rechtstreeks voor ons bruikbaar is, relatief beperkt is,’ legt Vanoppen uit. ‘Het grootste aandeel van het water op aarde is zout. Slechts 3 procent is zoet, en maar een fractie daarvan is beschikbaar voor ons. De rest is bevroren of zit diep onder de grond, onbereikbaar. Je kan het vergelijken met een kopje water dat je uit een bad haalt. Dat is in verhouding wat op aarde voor ons beschikbaar is om van te leven.’

Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (Ugent): 'Ik zeg vaak, geef mij eender welk water, ik maak er drinkwater van.'
De Tijd Vooruit
De Tijd Vooruit

Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen (Ugent): 'Ik zeg vaak, geef mij eender welk water, ik maak er drinkwater van.'

Wat zien we niet maar is toch ongelofelijk boeiend: de verborgen waterwereld.

Waterwetenschapper Marjolein Vanoppen, verbonden aan de Universiteit van Gent/Capture werkt aan een duurzame ontziltingstechniek. Deze techniek zet zout water om in drinkbaar water. Dit is cruciaal: zoet water wordt steeds schaarser en zout water kan onze waterbron van de toekomst zijn

Wat betekent dit op grote schaal ook verder op vlak van industrie en landbouw?

Kunnen we ook in die sectoren de watervoorraad via andere technologieën of via alternatieve bronnen garanderen?

Beluister het in deze aflevering van De Tijd Vooruit.

 

Host: Bert Rymen

Productie en montage: Dries Ceuppens

Sound design en mastering: Stef Lenaerts

00:00
-28:32
Advertentie

Vanoppen evalueert de huishouding van bedrijven. Hoe kan de industrie op grote schaal een verschil maken? Zijn er quick wins? ‘In West-Vlaanderen zijn er al veel strengere regels over het oppompen van grondwater. Ook andere grote spelers zoals BASF in Antwerpen kijken hoe ze intern meer drinkwater kunnen hergebruiken. Ze onderzoeken welke technologieën daarvoor nodig zijn en welke alternatieve waterbronnen voorhanden zijn’, verduidelijkt Vanoppen.

Ook in de landbouw zijn er nog hordes te nemen. ‘Akkers hangen af van het ondiepe grondwater. Als er lange droogteperiodes zijn, komen die in de problemen. Maar er zijn oplossingen. In Vlaanderen zijn we bij de top van de diepvriesgroenteproductie. Ardo heeft een systeem ontwikkeld met een soort buffercapaciteit. Landbouwers kunnen via een leidingennetwerk water van Ardo gebruiken zodat hun productie niet onder de droogte lijdt.

Vanoppen en haar team zien op alle domeinen van de samenleving heil in het credo ‘Water fit for use’. Of het nu om landbouw, industrie of privégebruik gaat. Daarbij moeten we een onderscheid maken in de kwaliteit van water en het gebruik. ‘Natuurlijk heeft dit ingrijpende gevolgen voor de infrastructuur, denk maar aan de gescheiden netwerken. Maar we zouden al een hele stap vooruit kunnen zetten’, besluit Vanoppen.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De gedaalde stikstofuitstoot is volgens minister Brouns vooral te danken aan de vergroening van het wagenpark.
Vlaamse stikstofuitstoot met 35 procent gedaald
De uitstoot van stikstofoxiden in Vlaanderen is tussen 2015 en 2022 met 35 procent afgenomen, die van ammoniak met 9 procent. De Boerenbond vraagt meteen een bijsturing van het beleid.
Gesponsorde inhoud