opinie

Mentor maakt zachte landing op arbeidsmarkt mogelijk

Stel je een land voor waar niemand de uitdagingen van de arbeidsmarkt alleen moet trotseren. Dat land kan het onze zijn.

Je weg vinden op de arbeidsmarkt heeft iets van aankomen op een luchthaven. Sommigen hebben alleen handbagage, anderen duwen een trolley vol koffers voort. Sommigen zijn getekend door de reis, anderen hebben genoten van de bediening in eerste klasse. Sommigen kennen de taal, gewoontes en omgeving niet en vinden moeilijk de weg. Sommigen hebben het geluk dat iemand hen opwacht en begeleidt. Anderen moeten zelf hun weg vinden.

  • De auteur
    Elisabeth Verniers is advocacy aanager bij DUO for a JOB. Ze schrijft in naam van de Vlaamse mentoringsector (FMDO, Randstad RiseSmart, Mentoring@Work, DUO for a JOB).
  • De kwestie
    Nieuwkomers vinden maar moeilijk de weg op onze arbeidsmarkt.
  • De conclusie
    Investeren in mentoring loont.
Advertentie
Advertentie

Wat als er morgen voor elke nieuwkomer op de arbeidsmarkt een begeleider klaarstaat in de aankomsthal? Stel je een land voor waar alle werkzoekenden die dat wensen een mentor hebben die hen de weg wijst en aanmoedigt. Een land waar niemand de uitdagingen van de arbeidsmarkt alleen moet trotseren en waar we actief strijden tegen discriminatie en werken aan gelijke kansen.

Dat land kan het onze zijn, als de volgende regeringen van mentoring naar werk een prioriteit maken. Mentoring naar werk is een diepgaande ondersteuningsrelatie tussen twee personen, op vrijwillige basis, waarbij beide partijen van elkaar leren. Het doel is de sociale en beroepsintegratie van de ondersteunde persoon te bevorderen door middel van regelmatige en individuele opvolging op maat.

Recordaantal openstaande vacatures

Het is een onmisbaar hulpmiddel om de sociaaleconomische uitdagingen waarvoor we de komende legislatuur staan het hoofd te bieden. De federale en regionale regeringen streven tegen 2030 naar een tewerkstellingsgraad van 80 procent, noodzakelijk om de sociale zekerheid te waarborgen in het licht van de vergrijzing. Maar België kampt met een groeiend tekort aan arbeidskrachten en is recordhouder in het aandeel openstaande vacatures in de Europese Unie. En toch telt ons land een half miljoen werkzoekenden die moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met een migratieachtergrond.

Ook op andere vlakken staan we voor belangrijke uitdagingen. Een vergrijzende bevolking betekent langere loopbanen. Hoe managen we loopbaaneindes en stimuleren we levenslang leren? En hoe zorgen we voor verbinding tussen culturen en generaties in een steeds diversere samenleving? Om al die doelstellingen te behalen én de sociale samenhang te versterken, hebben we mentoring naar werk nodig.

Advertentie
Advertentie

Duidelijk rendement

De voorbije tien jaar bouwden meerdere organisaties mentoring uit in Vlaanderen. Impactmetingen tonen een duidelijke verbetering in de toegang tot werk voor nieuwkomers, ook voor hoogopgeleiden en de meest kwetsbaren. Toch ontbreekt een duurzaam financieringskader voor de sector. Investeren in mentoring naar werk loont. Elke persoon die werk vindt, levert de schatkist gemiddeld 28.000 euro op. Als je weet dat mentoring gemiddeld slechts 3.000 euro per werkzoekende kost en het een hoog slaagpercentage heeft, is het rendement op de lange termijn snel berekend.

Naast het financiële wordt ook onze samenleving er beter van. Want de basis van mentoring is vertrouwen tussen twee mensen met vaak heel verschillende achtergronden. Dankzij de intense samenwerking verminderen de vooroordelen van mentoren en mentorees en ze krijgen meer begrip voor elkaar.

Laten we maken dat elke verloren reiziger op de arbeidsmarkt een gids krijgt bij aankomst.

De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Wunsch' wensen voor 2025? 'Een regering in België en vrede in Oekraïne, maar op aanvaardbare voorwaarden voor de Oekraïners. En een rit met Trump die niet te bumpy wordt.'
Pierre Wunsch: 'Zeggen dat je alles oplost met meer Europa is intellectuele luiheid'
Als we niet bereid zijn ook de harde kant van het Amerikaanse model over te nemen, moeten we volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, leren daar de gevolgen van te dragen. 'De pessimistische visie is dat we ons zullen specialiseren in toerisme en het Disneyland van de wereld worden.'
Gesponsorde inhoud