Advertentie

Engie gooit zich op markt van zonnepanelen

Annick Rossey van Electrabel ©Photo News

De Belgische energieleverancier Engie Electrabel gaat zonnepanelen verkopen aan particulieren. Hij werkt daarvoor samen met het Amerikaanse Sungevity, dat online en via satellietbeelden de beste zonnepanelenconfiguratie berekent.

De particuliere installateurs van zonnepanelen in ons land krijgen er een geduchte concurrent bij: Engie Electrabel, met een marktaandeel van net onder 50 procent nog altijd de grootste energieleverancier van het land. 'Begin deze zomer zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) dat iedere Vlaming tegen 2020 een zonnepaneel op zijn dak zou moeten hebben. Op die doelstelling gaan we inspelen', zegt Engie-marketingdirecteur Annick Rossey. Met zonnepanelen breidt de groep haar service op de particuliere markt fors uit.  Nu doet ze al onderhoud en installatie van chauffageketels en helpt ze met het isoleren van woningen.

Rossey verwacht dat de verkoop van zonnepanelen opnieuw zal stijgen na de ineenstorting van de markt als gevolg van de afschaffing van de royale overheidssubsidies. 'In 2011 werden in ons land nog 100.000 installaties gebouwd. In 2014 was dat teruggevallen tot 10.000. De voorspelling van specialisten is dat het tegen 2020 opnieuw groeit tot 20.000 per jaar.'

Advertentie

Zonnepanelen zijn nog wel degelijk rendabel

Annick Rossey
Marketingdirecteur Engie Electrabel

Zonnepanelen installeren blijven volgens Rossey ook nu nog rendabel. 'Voor een gemiddelde installatie van ongeveer van 3,8 kWp of 3.300 kWh productie zijn de kosten van een installatie de afgelopen acht jaar gedaald van 20.000 naar circa 6.000 euro, een daling van 70 procent.' Tegen de huidige elektriciteitsprijs is volgens haar al vanaf het eerste jaar een besparing van 800 euro op de elektriciteitsfactuur mogelijk. Daarmee moet de investering na ongeveer negen à tien jaar terugverdiend zijn. Rossey: 'We gaan uit van een rendement op investering van 5 à 10 procent per jaar over een periode van 25 jaar. In Wallonië zal dat momenteel hoger liggen omdat daar nog geen consumententarief moet worden betaald.' Bij die berekening, die volgens sommigen tamelijk rooskleurig is, gaat Engie ervan uit dat de omvormer na twaalf jaar wordt vervangen. Dat kost circa 700 euro. Veel hangt ook af van de ligging van het huis. Minpunt is dat er voorlopig geen garantie wordt geboden op de productie. 'We werken er aan', zegt Rossey.

Om de zonnepanelen bij de particulieren te krijgen, werkt Electrabel exclusief samen met het Amerikaanse bedrijf Sungevity. Dat zal online - indien nodig in real time - op basis van de satellietbeelden van je huis berekenen wat de beste oriëntatie is van je zonnedak, hoe de lichtinval is, wat de impact is van de aanwezigheid van bomen en ook wat de verwachtingen zijn van de klant voor vermogen en esthetische aspecten. Een offerte op maat, heet dat in marketingtermen. 'Alles gebeurt op afstand', lacht Rossey, 'Je hoeft er bij wijze van spreken geen dag verlof voor te nemen.' Sungevity is in de VS het nummer drie in zijn sector en is in Europa al aanwezig in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië.

Voor de installatie van de zonnepanelen doet Engie een beroep op lokale installateurs. Voor nieuwe huizen die nog niet via satelliet te screenen zijn, wordt samengewerkt met de architect. Engie en Sungevity nemen ook de monitoring van de optimale productie voor hun rekening. Engie zal zich via publiciteitscampagnes ook richten tot niet-klanten.

Hoeveel marktaandeel de Franse groep op termijn wil inpikken, wil Annick Rossey niet zeggen. 'We gaan rustig starten. Onze doelstellingen zijn confidentieel. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) schat dat zonnepanelen kunnen voorzien in 25 procent van het elektriciteitsverbruik in ons land'. De netbeheerder Elia schat dat het 'zonnevermogen' in ons land tegen 2020 een capaciteit van 4 GW zal halen. 90 procent daarvan zou afkomstig zijn van particulieren. Ter vergelijking: Doel 3 en Tihange 2 hebben elk een vermogen van 1 GW.

Engie zal met zijn nieuwe dienst ook zorgen voor het onderhoud van bestaande zonne-installaties. 'De afgelopen jaren zijn veel installateurs failliet gegaan. Veel mensen weten derhalve niet tot wie ze zich moeten richten als hun installatie of hun omvormer defect is. We willen ze daarbij helpen', aldus Rossey. Via de slimme thermostaat Boxx, die Engie in het voorjaar lanceerde, wordt het ook mogelijk om naast het gas- en elektriciteitsverbruik in real time de productie van de zonnepanelen te volgen.

Ons land telt ongeveer 350.000 gezinnen met zonnepanelen. Daarvan zijn er ongeveer 100.000 klant van Electrabel. De groep is via haar filiaal Cofely wel al actief in de installatie van zonnepanelen bij bedrijven.

Advertentie

Het initiatief van Electrabel is ingegeven door het feit dat met het leveren van elektriciteit en gas steeds minder geld te verdienen valt. EDF Luminus startte begin dit jaar ook met partners om zonnepanelen te plaatsen bij particulieren. Maar niet online of met satellietbeelden. In Vlaanderen werkt EDF Luminus via het bedrijf Leenen, in Wallonië via Dauvister, twee bedrijven waarin het een meerderheid heeft. Dauvister is in Wallonië de nummer één en werkt ook voor bedrijven. Het bouwde ondermeer een groot zonnepaneleninstallatie voor Spa en AB InBev. Beide bedrijven doen ook onderhoud en installatie van chauffageketels, wellness, thermostaten, airconditioning voor EDF Luminus.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
BASF-topman Jan Remeysen vreest voor het CO₂-opvangproject in Antwerpen. ‘We zouden het heel graag doen om aan onze klimaatdoelstellingen te raken, maar we kunnen de projectkosten in de huidige context niet meer verantwoorden.'
BASF zet miljardeninvestering in Antwerpen op de helling
De chemiegroep BASF stelt voorwaarden voor de bouw van een grote CO₂-opvanginstallatie in de haven van Antwerpen. ‘Zonder extra steun van de overheid kunnen we dat project jammer genoeg niet doen’, zegt directeur Jan Remeysen.
Gesponsorde inhoud