Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo vermijdt u een hoge telecomfactuur op reis

Hoewel de roamingkosten binnen de Europese Unie verdwenen zijn, blijft u het best op uw hoede als u (binnen Europa) op reis gaat.
©Filip Ysenbaert

Sinds 15 mei 2017 zijn er geen roamingkosten meer binnen de Europese Unie (EU). Dat waren kosten voor wie gebruikmaakte van een buitenlands netwerk om te bellen, sms'en en surfen op het internet. Dat betekent dat sinds die datum een Belg zijn mobiel abonnement binnen de landen van de EU op dezelfde manier kan gebruiken als in België.

Maar de opheffing van de roamingkosten is alleen van toepassing voor gesprekken gevoerd vanuit het buitenland. En dus niet op telefoonoproepen van België naar het buitenland.

Advertentie

Een Belgische gebruiker die zich bijvoorbeeld in Frankrijk bevindt en naar een nummer in Frankrijk belt, moet geen supplement betalen (voor zover hij binnen de grenzen van zijn forfait blijft). Hetzelfde verhaal als hij een Belgisch, Portugees, Italiaans, Spaans… nummer belt.

22
eurocent/minuut
Oproepen vanuit België naar een ander land van de EU zijn begrensd op 22 eurocent/minuut.

Vreemd genoeg moet diezelfde Belg die van bij hem thuis in België naar een Frans nummer belt (of naar een nummer van om het even welk ander land in de Europese Unie) het internationaal tarief betalen. Sinds 15 mei 2019 is de toeslag voor telefonische oproepen en sms’jes vanuit een land van de EU minder hoog.

Concreet betekent dit dat oproepen vanuit België naar een ander land van de EU begrensd zijn op 22 eurocent/minuut (ongeacht de operator). Ook de verzending van een sms is begrensd op 7 eurocent.

Maar let op, uw mobiel abonnement kan ondanks alles toch een zware financiële dobber worden. Want alleen de internationale gesprekken binnen de EU zijn voortaan beperkt. De andere niet!

Advertentie

1 Buiten het forfait in de EU

Als u tijdens uw vakantie in de EU de limieten van uw forfait overschrijdt, moet u net zoals in België een meerprijs betalen. Het bedrag kan schommelen naargelang de provider.

Vermijd deze onaangename verrassing door de app van uw provider te downloaden. Die geeft in real time de stand van uw verbruik aan en kan u waarschuwen als u uw limiet bereikt. U kunt ook een abonnement afsluiten dat het onmogelijk maakt het forfait te overschrijden.

2 Grensgebieden

Het einde van de roaming (in 2017) heeft betrekking op 27 landen. Dat zijn de EU-landen, uitgebreid met Noorwegen, IJsland, het Verenigd Koninkrijk en Liechtenstein. Maar opgelet, bepaalde gebieden in Europa doen niet mee: Andorra, Zwitserland, Monaco, Noord-Cyprus, Vaticaanstad, San-Marino, Saint-Barth en de Kanaaleilanden Guernsey, Jersey en Man.

Als u bijvoorbeeld met de trein of met de auto in de buurt van de Zwitserse grens rijdt en als uw smartphone overschakelt naar een Zwitsers netwerk, moet u roamingkosten betalen.

Wie zijn smartphone in deze zones gebruikt, is in theorie dus niet vrijgesteld van roamingkosten.  Hetzelfde geldt voor wie de grenzen van die gebieden nadert.

Als u bijvoorbeeld met de trein of met de auto in de buurt van de Zwitserse grens rijdt en als uw smartphone overschakelt naar een Zwitsers netwerk, moet u roamingkosten betalen. Die kans bestaat als dat netwerk over een sterker signaal beschikt en uw smartphone zo is ingesteld dat hij automatisch een netwerk kiest. U heeft er dus alle belang bij in de instellingen van uw telefoon de automatische zoekfunctie naar netwerken uit te schakelen en voor een handmatige verbinding te kiezen.

3 Satellietverbinding

Een tijdje geleden verscheen op de pagina waar de providers hun algemene tarieven publiceren ook tarieven voor ‘Cruises, ferry’s en satellieten’.

U let dus maar beter goed op als u aan boord van een schip reist. Maar ook aan boord van een vliegtuig. In mei 2019 kreeg een klant van Proximus een factuur van 5.463 euro omdat tijdens zijn vlucht naar Dubai zijn mobiele data gedurende een tiental minuten geactiveerd waren.

5.463
euro
Een klant van Proximus kreeg een factuur van 5.463 euro omdat tijdens zijn vlucht naar Dubai zijn mobiele data gedurende een tiental minuten geactiveerd waren.

Hoe kan dat? De persoon in kwestie wilde gebruikmaken van de wifiverbinding van het vliegtuig. Maar de verbinding schakelde over naar mobiele data via satelliet.

Kan dat ook u overkomen? In principe niet, want Proximus blokkeert automatisch de verbinding van zijn klanten zodra de factuur 60 euro bedraagt. In dit geval had de klant die limiet uitgeschakeld. Bij andere providers bestaat dit soort diensten ook.

Als u in een vliegtuig, op een boot of elders buiten de EU wilt gebruikmaken van de aangeboden wifiverbinding, activeer dan automatisch de ‘vliegtuigmodus’ van uw smartphone. Zo voorkomt u dat u mobiele data consumeert, maar blijft u wel over wifi beschikken! Zo kunt u ook met toepassingen zoals Messenger, Skype of Whatsapp berichten blijven versturen of bellen.

4 Internationale tarieven

Ga, vóór u op reis vertrekt, altijd na welke internationale tarieven uw provider toepast. Bepaalde gebieden die deel uitmaken van de Franse overzeese departementen genieten net als Frankrijk gratis roaming. Dat is het geval voor Frans-Guyana, La Réunion en de Franse Antillen (Guadeloupe, Martinique, San Marino, Saint-Barthélemy). Maar niet Frans-Polynesië.

Heeft u uw telefoon in het buitenland absoluut nodig om te bellen of te sms’en, surf dan naar de website van uw provider (of ga naar een van zijn winkels). Er bestaan tal van tariefopties waarmee u in het buitenland speciale tarieven kunt genieten.

Als u tot slot niet zonder internet kunt en vreest niet continu over een gratis (of zelfs een betalende) wifiverbinding te kunnen beschikken, kies dan bijvoorbeeld voor een pocket-wifisysteem. U moet dan alleen een klein kastje huren waarmee u in meer dan honderd landen vanaf circa tien euro per dag, onbeperkt internet en een beveiligde breedbandverbinding kunt genieten.

Advertentie
Gesponsorde inhoud