Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Ben ik beter beschermd als ik mijn reis via een reisorganisator boek?

U kunt op vele manieren een reis boeken: elk daarvan heeft voor- en nadelen.
©Filip Ysenbaert

Soms loopt het fout op reis. Denk maar aan de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull in 2010, de stakingen bij luchtverkeersleider Skeyes in 2019 of de coronacrisis van 2020-2021.

Als het misloopt en reizigers op hun bestemming vast komen te zitten of zelfs niet kunnen vertrekken, is wie geboekt heeft via een touroperator of een reisbureau doorgaans beter af dan wie zelf zijn reis heeft geboekt. Een reisorganisator vindt immers altijd alternatieven voor problemen die zich voor of tijdens de reis voordoen.

Advertentie
Op eigen houtje of via een reisorganisator?

Voordelen van reizen op eigen houtje:

  • De prijs
  • De vrijheid (de reiziger is niet gehouden aan een planning en is niet afhankelijk van een groep)

Nadelen van reizen op eigen houtje:

Advertentie
  • Zelf informatie inwinnen over de nodige inentingen en documenten
  • De voorbereidingstijd
  • Het risico op oplichting 
  • Geen bijstand (bij problemen met een vlucht, een excursie enzovoort)
  • Geen vergoeding (als een dienstverlener failliet gaat)

Voordelen van reizen via een reisbureau:

  • Het advies
  • De bijstand (die gepersonaliseerd kan worden bij een reis op maat)
  • De prijs
  • Budgetbescherming (bijvoorbeeld bij een faillissement)

Nadelen van reizen via een reisbureau:

  • De groep kan tegenvallen (bij een rondreis voor verscheidene personen)
  • Het massatoerisme (behalve bij een reis op maat)
  • De prijs van een reis op maat

Verscheidene initiatieven (Europese richtlijnen, wet op de handelspraktijken...) beschermen de consument tegen eventuele frauduleuze praktijken en faillissementen.

Op het internet is het soms niet duidelijk wie de reisorganisatie is en of ze wel over een insolvabiliteitsverzekering beschikt. Maar in België en Europa is de Europese richtlijn van 2017 van toepassing. Die harmoniseert de verzekeringen van landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Sinds de invoering van die richtlijn bestaat er een wetgeving die specifiek bestemd is voor reizigers die via een Europese (en niet langer uitsluitend Belgische) reisorganisatie een vakantie boeken. Ze beschermt de reiziger in zijn hoedanigheid van consument. Maar zodra de consument online boekt, verliest hij die bescherming.

Onvoorziene omstandigheden

Online boeken heeft ook nog andere nadelen. In een reisbureau is de prijs van een all-inclusive vakantie steeds duidelijk. Maar als u rechtstreeks boekt, kunt u voor onvoorziene kosten komen te staan. Als uw vliegtuig vertraging oploopt en u mist het pendelbusje dat u naar uw hotel moet brengen, moet u een alternatief zoeken om er te raken. Meestal valt dat alternatief duurder uit.

Boekt u via een reisbureau, dan bevat uw forfait ook de transfers. Bij onvoorziene omstandigheden krijgt u een gratis alternatief aangeboden.

Advertentie

Besef ook dat u een reis die u via het internet boekt, bijna niet kunt annuleren (tenzij de reservatie van een verblijf duidelijk de mogelijkheid tot annulering vermeldt), zelfs als het gaat om vliegtickets die u heeft aangekocht op de site van grote luchtvaartmaatschappijen.

Reisdocumenten

Beslist u toch om uw volgende vakantie niet door een professional te laten organiseren, neem dan enkele maatregelen.

Surf eerst naar diplomatie.belgium.be om te weten welke reisdocumenten vereist zijn (identiteitskaart of paspoort, visum, vaccinatiebewijs enzovoort).  Lees ook de daarin vermelde ‘reisadviezen’. Dat luik bevat ook de geografische gebieden die u moet vermijden.

Neem vervolgens een kijkje op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. U vindt er de eventuele behandelingen die u moet ondergaan of de inentingen die u nodig heeft voor u vertrekt.

Wilt u een verblijf van een particulier huren, geef dan steeds de voorkeur aan officiële reserveringsplatformen, zoals Airbnb. Die beschikken over een gecentraliseerd en beveiligd reserveringssysteem dat zelfs terugbetaling belooft in geval van fraude (op voorwaarde dat u tijdens het uitvoeren van de transactie de site niet verlaat).

Huurt u een wagen, onderscheid dan altijd de echte verhuurkantoren van de tussenpersonen, zoals makelaars en prijsvergelijkers. ‘Tussenpersonen huren bij een verhuurkantoor een huurwagen in uw naam. Bij problemen tijdens de huur moet u zich nog altijd tot de eigenlijke verhuurder richten’, waarschuwt het Europees Centrum voor de Consument (ECC).

Hou er tot slot ook rekening mee dat het herroepingsrecht van 14 dagen dat u toelaat gratis een aankoop op afstand (dus via het internet) te annuleren, niet van toepassing is op reizen. Tenzij de algemene voorwaarden anders vermelden. ‘Zodra u geboekt heeft, blijft u gebonden aan de overeenkomst’, aldus het ECC.

Advertentie
Gesponsorde inhoud