Sommige tandartsbezoeken hebben een stevig prijskaartje. Het plaatsen van een beugel bij een 12-jarig kind kost bijvoorbeeld zo'n 2.500 euro. Na de tussenkomst van het ziekenfonds betaalt u nog altijd zelf nog altijd zo'n 1.600 euro.
Een tandverzekering kan hier een oplossing bieden. Maar in België is dit niet meteen een populaire verzekering. Slechts 5 procent van de mensen heeft hier zo’n verzekering. In onze buurlanden is dat een stuk meer: 18 procent in Duitsland, 62 procent in Nederland en 95 procent in Frankrijk. Vooral de prijs van de verzekering zet naar verluidt een rem op het succes.
1. Hoeveel kost een tandzorgpolis?
Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig. De verzekeringspremie hangt af van diverse factoren. Zo is uw leeftijd van belang, maar soms ook het moment waarop u de verzekering afsluit. In het algemeen schommelt de premie voor een tandzorgpolis tussen 0 (voor jonge kinderen) en ongeveer 20 euro per maand. Hoe vroeger u een contract afsluit, hoe minder hoog de premie.
2. Welke kosten worden gedekt?
De verzekering dekt alle zorgen die u nodig hebt voor een gezond gebit. Denk daarbij aan preventieve zorg (jaarlijkse controle, verwijdering tandsteen...), maar ook aan het trekken en vullen van tanden, orthodontie, het plaatsen van kronen, implantaten of parodontologie.
Bij de meeste tandzorgverzekeraars stijgt de maximale tussenkomst met de jaren. Het eerste jaar van uw contract schommelt dat plafondbedrag rond 500 euro (op jaarbasis), maar na drie à vier jaar kan dat oplopen tot 1.000 à 1.500 euro. Het is dus belangrijk voldoende vroeg een polis af te sluiten.
3. Hoe kies ik een tandzorgpolis?
Tandzorgverzekeringen vergelijken is een hele klus omdat elke polis specifieke kenmerken heeft. Maar hier kunt u alvast op letten:
- De medische vragenlijst: check of sommige tanden (die er al wat slechter aan toe zijn) niet worden uitgesloten.
- Proeftijd: doorgaans moet u zes maanden aangesloten zijn vooraleer u een beroep op de verzekering kunt doen. Maar dat kan oplopen tot 12 of 36 maanden, in functie van de zorg.
- Preventie: sommige verzekeraars leggen een jaarlijks bezoek aan de tandarts op.