1. Markten Live
  2. Live blog
live

Stevige verliezen op Wall Street

Een sterker dan verwacht Amerikaans jobrapport voedt de rentevrees. In Brussel bleef Elia onder grote verkoopdruk.
  • Wall Street sluit stevig in de min

    De S&P500 is uiteindelijk 1,5 procent lager afgesloten, goed voor de slechtste dag van het nog prille beursjaar 2025. Ook alle winst sinds begin dit jaar is zo goed als weg.

    Een fijn weekend en tot maandagmorgen voor een verse liveblog !

  • Gemeenten en Fluxys gaan Elia controleren via NextGrid

    De gemeentelijke holding Publi-T zegt dat ze samen met de gasnetbeheerder Fluxys de vennootschap NextGrid Holding heeft opgericht om haar aandelen in de stroomnetbeheerder Elia te beheren. Fluxys wordt daarmee een nieuwe financiële partner om de kapitaalhonger van Elia te helpen stillen.

    De mededeling komt op een moment dat het aandeel Elia zwaar onder druk staat. Het bedrijf koerste vrijdag 5,6 procent lager. Sinds begin dit jaar staat het 16,3 procent in het rood. Het valt af te wachten of het persbericht van Publi-T, waarin geen financiële details werden gegeven, iets van die bezorgdheden kan wegnemen. 

  • Stevige verliezen op Wall Street

    De sfeer blijft slecht op Wall Street. De Dow Jones  noteert met een verlies van 1,5 procent, de Nasdaq  speelt 1,6 procent kwijt.

    Deze aandelen staan in de belangstelling:

    • Olieaandelen doen het goed door de stijgende olieprijs (zie post van 11.38 uur). Chevron  is de primus in de Dow Jones.
    • Technologieaandelen zijn de kop van Jut na het sterke jobrapport. Met een klap van bijna 3 procent behoort Nvidia tot de grootste dalers in de Dow. 
    • De drogisterijketen Walgreens  maakt een sprong van 26 procent na beter dan verwachte cijfers (zie post van 13.56 uur).
    • De drankengroep Constellation Brands  verliest 15 procent na slechter dan verwachte cijfers. De verdeler van Modelo verlaagt ook de prognoses. Constellation Brands is in de VS een rivaal van AB InBev . De Belgische brouwer verloor vandaag 4 procent. 
    • De energieleverancier Constellation Energy  wordt met een fikse koerssprong stevig beloond voor de overname van sectorgenoot Calpine, een bedrijf in privéhanden. Prijskaartje: 16 miljard dollar.
    • Delta Air Lines  vliegt hoger na beter dan verwachte cijfers. De luchtvaartmaatschappij verwacht ook een sterk 2025. 
  • Belgen scoren pover in boomend holdingland

    De Belgische holdings presteerden vorig jaar opnieuw een stuk slechter dan hun internationale sectorgenoten. Grote beleggers tolereren hoe langer hoe minder de investeringsmaatschappijen die er niet in slagen hun hardnekkige kortingen weg te werken.

  • BofA: 'Fed zal rente in 2025 niet verlagen en misschien verhogen'

    De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal de rente dit jaar niet verder verlagen en de volgende renteaanpassing wordt misschien een verhoging. Dat zeggen economen van Bank of America (BofA) na de publicatie van een sterker dan verwacht jobrapport, dat de inflatievrees heeft doen stijgen. Tot dusver voorspelde de bank twee renteverlagingen dit jaar na de drie verlagingen van vorig jaar. De geldmarkt verwacht één renteknip later dit jaar, wellicht in de zomer.

  • Bel20 sluit 1,6 procent lager

    De Bel20 is zonet 1,6 procent lager afgesloten op 4.233,9 punten. Er waren grote klappen voor onder meer Umicore, AB InBev, Elia en Galapagos. 

  • Strengere oliesancties vuren olieprijs (en tankerrederijen) aan

    Striktere sancties tegen Russische en Iraanse olie zorgen voor nervositeit op de oliemarkt. De prijs van een vat ruwe Brent-olie steeg vrijdag even boven 80 dollar.

    Op de beurzen zijn tankerrederijen als Frontline en CMB.Tech in trek. Over de striktere sancties en stijgende olieprijs leest u hier meer. 


  • Concurrent AB InBev: 'Consument let op de kleintjes'

    We komen nog even terug op de klap van 11 procent voor Constellation Brands   na slechter dan verwachte cijfers en prognoses. Ter herinnering: deze groep onttroonde midden 2023 met de pils Modelo Especial het Bud Light van AB InBev als Amerikaanse bierkoning.

    De cijfers lijken ook een impact te hebben op AB InBev , het aandeel verliest meer dan 3 procent. Constellation Brands, dat naast bier ook wijn verkoopt, zegt dat de consument op de kleintjes let. 'Het verbruik van alcholische dranken wordt beperkt en de consument gaat op zoek naar promoties.'

  • Inflatievrees Joe Sixpack op hoogste peil sinds 2008; Wall Street reageert negatief

    De inflatievrees van de Amerikaanse consumenten is begin januari fors gestegen, blijkt uit een peiling van de Universiteit van Michigan. De Amerikaanse consumenten verwachten de komende vijf tot tien jaar gemiddeld 3,3 procent inflatie, tegenover 3 procent in december. Dat is het hoogste cijfer sinds 2008 en veel hoger dan de inflatiedoelstelling van 2 procent van de centrale bank.

    De consumenten voorspellen ook voor het komende jaar 3,3 procent inflatie, tegenover 2,8 procent in december. De inflatievrees stijgt omdat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump van plan is de importtaksen fors te verhogen.

    De oplopende inflatievrees maakt het voor de centrale bank moeilijk om de rente verder te verlagen. Zij vergroot daarom de verliezen op Wall Street. De Amerikaanse aandelenmarkten waren al duidelijk lager geopend, omdat het sterker dan verwachte jobrapport de kans op een lange rentepauze vergroot. Een renteknip voor de zomer is onwaarschijnlijk. De geldmarkt verwacht dit jaar maar één renteverlaging.

  • Bosbranden LA doen Amerikaanse verzekeraars zweten

    De bosbranden rond Los Angeles hebben al meer dan 10.000 huizen – vaak luxueuze optrekjes die een paar miljoen dollar waard zijn – in de as gelegd. Mogelijk worden ze de duurste natuurbrand in de geschiedenis van de VS. JPMorgan schat dat de schadeclaims die bij verzekeraars worden ingediend, zullen oplopen tot meer dan 20 miljard dollar. De economische verliezen kunnen volgens de zakenbank bijna 50 miljard dollar bedragen. Andere schaderamingen gaan veel hoger: tot 135 miljard dollar.

    Voor de slachtoffers en Californië allemaal geen goed nieuws en al evenmin voor Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen. Mercury General  dondert 17 procent lager. Allstate  incasseert een verlies van 4,3 procent, Chubb van 3,5 procent en AIG van 2 procent.

  • Olieprijs voor het eerst sinds oktober boven 80 dollar

    De prijs van Brent-olie is voor het eerst in drie maanden boven 80 dollar per vat gestegen. Analisten verwijzen naar bezorgdheid over extra sancties tegen Rusland en Iran, twee belangrijke olie-exporteurs. Ook het koude weer in de VS en Europa en de daling van de Amerikaanse olievoorraden duwen de olieprijs omhoog. Het koude weer doet de vraag naar huisbrandolie voor verwarming toenemen.

  • 'Jobrapport vergroot kans op langere rentepauze Fed'

    Volgens ING-econoom James Knightley vergroot het sterker dan verwachte banenrapport uit de VS de kans op een verlengde rentepauze van de Amerikaanse centrale bank (Fed). 'Zeker in een omgeving met een risico op een hardnekkig hoog blijvende inflatie', stelt hij. 

    'Ook de markt ziet dat risico', vervolgt Knightley. 'En de overtuiging dat de Fed de rente voorlopig nog niet verlaagt, zal alleen maar sterker worden als de kerninflatie volgende week voor de vijfde maand op rij op 0,3 procent uitkomt (maand op maand).' Een prijsklim van 0,3 procent maand op maand komt neer op een inflatie van zo'n 3,7 procent. Dat laatste cijfer is een stuk hoger dan de inflatiedoelstelling van de centrale bank van 2 procent. 

    Maar de econoom houdt er rekening mee dat de situatie nog kan veranderen. 'Er komen nog twee jobrapporten voordat de Fed bijeenkomt in maart en er wacht ook nog een jaarlijkse herziening', zegt Knightley. 'Voor wat betreft dat laatste worden stevige neerwaartse bijstellingen verwacht. Maar voor nu gaan we ervan uit dat onze eerdere voorspelling van drie renteverlagingen in 2025 wellicht overdreven was.' 

    Onze voorspelling voor drie renteverlagingen in 2025 was waarschijnlijk te overdreven.

    James Knightley
    ING-econoom
  • Rode opening in New York

    Kort na de openingsbel noteert de Dow Jones op een verlies van 0,8 procent. De rentegevoeligere Nasdaq speelt 1 procent kwijt.

  • 'Sterke maar stabiele loongroei in VS'

    De loongroei in de VS zakte in december van 4 naar 3,9 procent. Dean Baker, econoom bij het Center for Economic Research, merkt op dat er een stabilisatie lijkt plaats te vinden op het loonfront. 'De gemiddelde uurlonen klommen in de laatste drie maanden met 4 procent (op jaarbasis, red.). Dat is ongeveer identiek aan de 3,9 procent van vorig jaar. Dat betekent dat de loongroei sterk is, maar wel stabiel.'

    average hourly earnings rising at a 4.0% rate over the last three months, almost identical to 3.9% over the last year. This means strong but stable rate of nominal wage growth

    — Dean Baker (@deanbaker13.bsky.social) January 10, 2025 at 2:58 PM
  • Euro zakt naar laagste peil in twee jaar

    De dollar reageert positief op het sterker dan verwachte Amerikaanse jobrapport, omdat de kans op Amerikaanse renteverlagingen daalt. De euro is een van de slachtoffers. De Europese eenheidsmunt zakte even naar 1,0215 dollar, het laagste peil sinds november 2022. Daarna herstelde de euro gedeeltelijk.

  • Amerikaanse futures kleuren rood | Amerikaanse rente piekt

    Door het sterke jobrapport (zie post van 14.33 uur), noteren de Amerikaanse futures stevig in het rood. De Dow Jones stevent af op een 0,9 procent lagere opening, de Nasdaq gaat 1,2 procent lager openen. 

    De val van de beurzen hangt samen met de piekende langetermijnrente. De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt met 10 basispunten tot 4,78 procent, het hoogste peil sinds eind 2023. De rente op 30 jaar steeg zelfs boven 5 procent.

  • Groter dan verwachte banencreatie VS duwt beurzen lager

    De Amerikaanse economie heeft in december 256.000 banen gecreëerd. Dat was een stuk meer dan de 165.000 jobs die economen hadden voorzien. De werkloosheidsgraad zakte van 4,2 naar 4,1 procent, terwijl economen een status quo hadden voorzien. De loongroei (jaar op jaar) zakte licht van 4 naar 3,9 procent, terwijl de markt rekende op een gelijk groeipercentage als in november.

    De beurzen reageren negatief. Het gemiddelde Europese aandeel zakt 0,5 procent, terwijl de beurzen net nog op winst stonden. Het sterker dan verwachte jobrapport verkleint de kans dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) op korte termijn in de rente zal knippen.

  • Walgreens doet beter dan verwacht in eerste kwartaal

    De Amerikaanse apotheek- en drogisterijgroep Walgreens Boots Alliance zag de omzet in het eerste kwartaal van het boekjaar 2024/25 (september-november) met 7,5 procent toenemen tot 39,5 miljard dollar. Dat is meer dan verwacht: analisten gingen gemiddeld uit van 29,10 miljard dollar.

    Omdat de winstgevendheid onder druk staat door lagere terugbetalingen voor geneesmiddelen in de VS en door consumenten die duurdere producten mijden, is het concern volop aan het herstructureren. Zowel in de VS als in het VK werden al diverse besparingsrondes aangekondigd waardoor winkels sluiten. In het eerste kwartaal leidden de kosten die daarmee gepaard gaan, tot een verlies van 31 dollar cent per aandeel, bijna vier keer zoveel als een jaar eerder (8 cent). Het kwartaalverlies was echter kleiner dan de 37 cent die analisten hadden voorzien.

    Walgreens handhaaft ook de winstprognose voor het hele boekjaar: een aangepaste winst tussen 1,40 en 1,80 dollar per aandeel. In de voorbeurshandel trekt het aandeel 11 procent hoger.

  • De 7 Extra | Welke bedrijven komen in 2025 naar de beurs?

    Analisten en zakenbankiers maken zich sterk dat 2025 een grand cru wordt voor nieuwe beursintroducties - de Brusselse beurs even buiten beschouwing gelaten.

    Over welke bedrijven gaat het? En is het de moeite om daar nog even je geld voor opzij te houden? In deze extra aflevering van De 7 zoekt host Roan Van Eyck de antwoorden op die vragen bij onze beursexperten Ellen Vermorgen en Christophe De Rijcke van de Beleggen-redactie van De Tijd:


  • Sainsbury's waarschuwt voor kosteninflatie

    De Britse supermarktgroep Sainsbury's mikt in zijn lopende fiscaal boekjaar op een operationele winst van iets meer dan 1 miljard pond (1,1 miljard euro). Dat is in het midden van de vooropgestelde vork en 7 procent meer dan vorig jaar.

    Sainsbury's, na Tesco de grootste supermarktgroep van het VK, spreekt over stevige kosteninflatie, vooral bij de verse voeding. Het bedrijf zal ook de uurlonen dit jaar met 5 procent optrekken. Die verhoging gebeurt in twee trapjes 'om de moeilijke kosteninflatie te beheersen'.

    Beleggers hadden op een iets sterkere winstgroei gerekend en sturen Sainsbury's ruim 3 procent lager. 

    Gisteren kwamen andere Britse retailers al met een gelijkaardige boodschap: de inflatie in het Verenigd Koninkrijk is niet onder de knoet. Dat biedt een troebel perspectief op het kostenplaatje voor personeel, logistiek en aankoopkosten in de rest van het jaar. 


  • Europese beurzen blijven dicht bij huis, Frontline vlamt

    In afwachting van het belangrijke Amerikaanse jobrapport dat deze namiddag op de mat valt, blijven de Europese beurzen dicht bij huis. De Europese sterindex Euro Stoxx50 noteert 0,1 procent in de plus.

    De Noorse olietankerrederij Frontline is met een sprong van 6 procent een van de Europese uitblinkers. Volgens Frontline-topman Lars Barstad liggen de kaart goed voor de olierederijen, nu er strikter toegezien wordt op de olie-export vanuit Iran en Rusland. Onder meer in enkele Chinese havens zijn schepen van de Iraanse en Russische 'schaduwvloot' niet langer welkom.

    Logischerwijs zou dat de vraag naar schepen van legitieme rederijen moeten boosten. 'Als de Chinezen het menen en de autoriteiten hun sanctielijst up-to-date houden, zullen die schepen allemaal vervangen moeten worden door schepen en olie die wel aan de eisen voldoen', aldus Barstad.

    In Brussel klimt CMB.Tech , de rederij van de familie Saverys, ruim 3,5 procent hoger. 

  • Citi: 'Aandelenmarkten stijgen in 2025 met 10 procent'

    Een wereldwijde index van aandelenkoersen zal dit jaar met 10 procent stijgen dankzij robuuste groei van de bedrijfswinsten en een verbreding van de beurshausse naar markten buiten de VS. Dat zeggen strategen van Citigroup. Stratege Beata Manthey verwacht dat ook de wereldwijde bedrijfswinsten met 10 procent groeien. Ze behoudt een voorkeur voor Amerikaanse aandelen maar Europa is de favoriet bij een diversificatie naar cyclische aandelen. De MSCI All Country World Index steeg sinds zijn bodem in 2022 met meer dan 50 procent.

  • Stevige nieuwjaarskater voor Elia

    Ook vandaag weer bengelt Elia achteraan het Bel20-peloton. Het aandeel brokkelt ruim 5 procent af naar een vers dieptepunt van 63 euro. Vooral de onzekerheid die rond de omvang en de timing van een broodnodige kapitaalverhoging hangt lijkt te wegen op de beurskoers. Elia wil de komende vijf jaar 30 miljard euro investeren in het Belgische en Duitse stroomnet 

    Eerder deze week zette Degroof Petercam Elia op de 'shortlist' met bedrijven waarvoor een koersdaling wordt voorspeld. 'Zolang er onduidelijkheid is over de geplande kapitaalverhoging hangt dit aandeel in de touwen', klonk het. Het bedrijf heeft meer dan een jaar nadat de vorige CEO Chris Peeters verkaste naar Bpost wel weer een nieuwe CEO. 

    Eind vorig jaar schoof Elia Bernard Gustin naar voren als nieuwe topman. De Brusselse handelsingenieur was al zeven jaar voorzitter van Elia, maar lijkt afgaande op de koersevolutie niet meteen het vertrouwen te krijgen van de markt. Zijn eerste taak is duidelijk: snel klaarheid scheppen over de nakende kapitaalronde.


  • Malaise bij gamebedrijf Ubisoft neemt uitbreiding

    De koers van het Franse beursgenoteerde gamebedrijf Ubisoft kent vrijdag een dip door een reeks negatieve aankondigingen donderdagavond. 

    Zo wordt de lancering van een nieuwe game in de populaire franchise 'Assassin's Creed' opnieuw uitgesteld en stuurde Ubisoft een omzetwaarschuwing uit. Het kwakkelende bedrijf gaat ook met pas aangestelde adviseurs op zoek naar de beste strategische opties. Lees: een verkoop en een beursexit vallen niet uit te sluiten.

  • Olieprijs op hoogste peil in drie maanden door dalende voorraden

    De prijs van Brent-olie is voor het eerst sinds midden oktober boven 78 dollar per vat gestegen. Het koude winterweer in de VS heeft de voorraden doen dalen. De stocks in Cushing, een Amerikaanse stad met veel opslagtanks, zakten naar het laagste peil sinds 2014. Ook bezorgdheid over nieuwe sancties tegen Rusland en Iran, twee belangrijke olie-exporteurs, ondersteunt de olieprijs.  

  • Degroof zet Aedifica en Xior op koop- en favorietenlijstje

    We gaan nog even door op het vastgoedrapport van Degroof Petercam. Het beurshuis laat weten dat naast WDP (zie post 11u23) ook zorgvastgoedspeler Aedifica en de verhuurder van studentenkoten Xior op het favorietenlijstje prijken. Beiden aandelen hadden eerder een 'houden'-advies en krijgen nu dus een koopadvies.

    Studentenhuisvesting blijft een van de meest aantrekkelijke vastgoedsectoren.

    Degroof Petercam

    Voor Xior gaat het koersdoel van 34 naar 35 euro. 'Studentenhuisvesting blijft een van de meest aantrekkelijke vastgoedsectoren met aantrekkelijk groeivooruitzichten voor zowel de huurprijzen als de waardering van het vastgoed', klinkt het bij Degroof. 'De onderneming moet daardoor in staat zijn om organisch sneller te groeien dan de inflatie. We denken dat de huidige korting van 25 procent niet langer gerechtvaardigd is.' De nieuwe richtprijs geeft 24 procent opwaarts potentieel tegenover de jongste slotkoers. 

    Voor gezondheidsvastgoed lijkt het ergste achter de rug.

    Degroof Petercam

    Voor Aedifica gaat het koersdoel van 66 naar 70 euro. 'Voor de gezondheidssegment lijkt het ergste achter de rug', stellen de analisten. 'De winstgevendheid van de uitbaters van rusthuizen verbetert en de bezettingsgraad beweegt weer naar het pre-covidniveau.' Het beurshuis stelt dat het aantal transacties op deze vastgoedmarkt de laatste maanden zijn verbeterd. Dat kan de prijzen ondersteunen, waardoor het risico op negatieve herwaarderingen van de portefeuille afneemt. 'Er is nog wel een kleine kans op extra, beperkte, negatieve bijstellingen', nuanceert Degroof. 

  • Lager koersdoel voor Melexis

    Het beurshuis Kepler Cheuvreux knipt zijn koersdoel voor Melexis bij van 68 naar 63 euro. Sinds september vorig jaar zijn de consensusverwachtingen voor de komende twee jaar stevig bijgesteld, stipt het beurshuis aan.

    'Dat weerspiegelt de moeilijke voorspelbaarheid van de vraag vanuit de auto-industrie de komende jaren, gezien de aanhoudende voorraadcorrecties en de druk op de prijzen. Bovendien lopen er langetermijncontracten af. Ook de brede transitie richting elektrische wagens - een cruciale chipmarkt voor Melexis - gebeurt trager dan verwacht, wat weegt op het marktsentiment', klinkt het.

    Hoewel beleggers stilaan anticiperen op een herstel, vinden we Melexis op dat vlak minder aantrekkelijk dan de concurrentie

    Kepler Cheuvreux
    Beurshuis

    Al die kopwinden doen Kepler vermoeden dat de normalisering van de sector nog een tijd op zich zal laten wachten. 'Hoewel beleggers stilaan anticiperen op een herstel, vinden we Melexis op dat vlak minder aantrekkelijk dan de concurrentie, omdat we een vertraagde en langere impact verwachten van het afbouwen van langetermijncontracten.' 

    Kepler knipt zijn koersdoel bij van 68 naar 63 euro. Het advies blijft 'houden'.

  • Degroof geeft koopadvies aan WDP en trekt die van Montea in

    Degroof Petercam laat in een analyse over de vastgoedsector in 2025 weten dat het Montea uit het favorietenlijstje heeft gehaald. De analisten knippen tevens het advies voor de logistieke vastgoedspeler van 'kopen' naar 'houden' en verlagen het koersdoel van 88 naar 69 euro. Die jongste richtprijs geeft nog altijd zo'n 11 procent opwaarts potentieel ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

    We opteren voor een offensieve koper als WDP in het huidige vastgoedklimaat.

    Degroof Petercam

    WDP gaat juist van 'houden' naar 'kopen', terwijl het koersdoel zakt van 25 naar 23 euro. Deze logistieke vastgoedspeler neemt de plek in van Montea op het favorietenlijstje. 'We geven de voorkeur aan WDP doordat de onderneming een grotere ontwikkelingspijplijn heeft voor 2025 en 2026', klinkt het. 'Daarnaast opteren we in het huidige vastgoedklimaat een offensieve koper en zien we opwaarts potentieel voor de doelstelling voor de winst per aandeel in 2027 aangezien de investeringen in dat jaar niet zijn meegenomen in de prognose.'

    Voor wat betreft de logistieke vastgoedmarkt is het beurshuis voorzichtig positief. 'We voorzien een geleidelijke verbetering van de vraag vanaf het tweede halfjaar', stellen de analisten.

  • Volgende week: Amerikaanse inflatie, Chinese groei, Argenx en start Amerikaans resultatenseizoen

    De VS publiceren woensdag inflatiecijfers en China vrijdag cijfers over de economische groei. Het is ook uitkijken naar de presentatie maandag van Tim van Hauwermeiren, de CEO van Argenx, op de gezondheidsconferentie van JPMorgan en naar de start van het Amerikaanse resultatenseizoen. Meer toelichting bij de agenda van volgende week vindt u hier. 

  • Kepler Cheuvreux positief over grote WDP-aankoop

    ‘Een zeer goede acquisitie door WDP ’, is het oordeel van Kepler Cheuvreux over de aankoop van de voormalige Renault-site in Vilvoorde. De site geniet een uitstekende ligging, zegt analist Frédéric Renard. Er staan momenteel oudere industriële gebouwen op, maar de grond in dit gebied is vrij duur, legt hij uit. WDP betaalt 530 euro per m² terwijl de grondprijs volgens zijn ramingen 200 tot 220 euro per m² bedraagt.

    Dit is een zeer goede aankoop van WDP.

    Kepler Cheuvreux

    ‘Dat betekent dat de toekomstige strategie van WDP om de site stapsgewijs te herontwikkelen meer dan waarschijnlijk vruchten zal afwerpen.’ Vooral daar het om een gebied gaat dat de hoogste huurprijzen voor logistieke gebouwen in België kan opbrengen.

    Geen wijzigingen aan zijn advies (kopen) en koersdoel (24 euro). Het aandeel wint 1,2 procent tot 18,5 euro.

  • KBCS zet koersdoel Umicore 1 euro lager

    In de aanloop naar de beleggersdag van Umicore op 27 maart wijdt KBC Securities Wim Hoste een rapport aan Umicore. Hoewel de batterijmaterialentak, die lange tijd als de toekomstige groeimotor werd beschouwd, nu het voorwerp uitmaakt van een strategische bijstelling – wegens de tragere doorbraak van elektrische auto’s en de Chinese concurrentie met goedkopere LFD-batterijen – denkt de analist dat het van wezenlijk belang is voor het beleggersverhaal dat Umicore actief blijft in batterijmaterialen, zij het met aanzienlijk verlaagde ambities en een kleiner productieapparaat (Europa en Zuid-Korea).

    Maar, zo merkt hij op, ‘aangezien de inkomsten van de batterijmaterialentak op korte termijn waarschijnlijk onder druk zullen blijven, kan het moeilijk worden om de markt te overtuigen van zulk een strategische keuze’. Vooral daar het enkele jaren zal duren eer er de investeringen opbrengen.

    Na de zware koersval vindt Hoste de waardering niettemin aantrekkelijk, wat ook een vergelijking met sectorgenoten duidelijk maakt. Hij handhaaft zijn ‘opbouwen’-advies maar laat zijn koersdoel zakken van 14 tot 13 euro.

  • KBCS verlaagt koersdoel Cofinimmo

    Analisten Lynn Hautekeete en Wim Lewi van KBC Securities hebben hun model aangepast na de desinvesteringssprint van Cofinimmo . Het vastgoedbedrijf liet weten dat het voor 235 miljoen euro gebouwen had verkocht in 2024 en 175 miljoen had gespendeerd aan nieuwe ontwikkelingen. ‘Een verwaterende kapitaalverhoging is nu vermeden, wat de grootste vrees van de markt was’, merken de analisten op.

    Een verwaterende kapitaalverhoging is nu vermeden.

    KBC Securities

    Ze denken dat Cofinimmo, dat op termijn een zuivere verhuurder van zorgvastgoed wil worden, dit en volgend jaar nog eens voor 100 miljoen euro gebouwen van de hand zal doen. De schulden/activa-ratio zien ze rond 43 procent blijven.

    Als gevolg van de desinvesteringen zal de winst per aandeel niet langer volstaan om het dividend van 6,20 euro per aandeel af te dekken. Hautekeete en Lewi denken echter dat de algemene vergadering het over 2024 voorgestelde dividend van 6,20 euro zal goedkeuren, maar dat het dividend over 2025 zal dalen tot 5,10 euro per aandeel.

    ‘Dat levert een goed afgedekt dividendrendement van 9,5 procent op, wat van Cofinimmo een absolute BUY maakt.’ In lijn met de verlaagde winstraming laten de analisten hun koersdoel zakken van 75 tot 72 euro.

    Dat levert een goed afgedekt dividendrendement van 9,5 procent op, wat van Cofinimmo een absolute BUY maakt.

    Lynn Hautekeete en Wim Lewi
    Analisten KBC Securities
  • Moeilijk jaar voor Quest for Growth

    De privak Quest for Growth heeft in 2024 niet bijster goed geboerd. De netto inventariswaarde bedroeg eind december 7,17 euro per aandeel. Dat is 0,8 procent meer dan eind november, maar wel 4,5 procent minder dan begin 2024.

    Op de beurs beëindigde Quest for Growth het jaar op 3,98 euro. Dat is 1,3 procent hoger dan eind november maar 20,4 procent minder dan de koers bij het jaarbegin. De discount liep vorig jaar op van 33,4 procent eind 2023 naar 44,5 procent eind 2024.

    Qrf zal in 2025 geen dividend betalen.

    Degroof Petercam

    ‘Aangezien we ervan uitgaan dat het geaccumuleerd verlies verder is aangedikt in het vierde kwartaal, zal QfG niet in staat zijn een dividend over 2024 aan te kondigen. In 2025 zal dus geen dividend worden betaald’, zegt Degroof Petercam. Met een geaccumuleerd verlies dat eind 2024 wellicht is opgelopen tot meer dan 10 miljoen euro zou QfG een rendement van meer dan 7 procent moeten halen in 2025 om in 2026 een dividend te kunnen uitbetalen, becijfert de analist.

  • Bel20 start fractie hoger

    De Europese beurzen beginnen voorzichtig aan de handelsdag. Na een minuut handel noteert de Euro Stoxx 50 0,1 procent lager. De Bel20 wint 0,1 procent.

    Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * WDP koopt voor 100 miljoen euro de voormalige Renault-site in Vilvoorde. WDP zakt 0,4 procent.

    * Quest for Growth heeft een zwak jaar achter de rug. De nettoactiefwaarde lag eind december 4,5 procent lager dan begin januari 2024. QfG wint 0,3 procent.

    * Berenberg heeft het koersdoel voor Ekopak verlaagd van 28 tot 22 euro. Het aandeel verliest 3 procent.

  • Apollo wil helpen om Seven & i van de beurs te halen

    Het Amerikaanse private equity-fonds Apollo Global Management overweegt om een fors belang te nemen in Seven & i, de Japanse retailer die een overnamebod van het Canadese Couche-Tard heeft verworpen. Apollo zou tot 1,5 biljoen yen (9,5 miljard dollar) willen investeren, vernam Bloomberg. Het zou de controlerende familie Ito zo helpen om samen met Itochu, de uitbater van FamilyMarts in Japan, Seven & i van de beurs te halen.

    Het aandeel Seven & i won in Tokio 4,9 procent op het nieuws.

  • Chipmaker TSMC gaat boven de lat

    Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), ‘s werelds grootste fabrikant van geavanceerde chips, zag de omzet in het vierde kwartaal met 39 procent toenemen tot 868,5 miljard Taiwanese dollar (25,6 miljard euro). Daarmee doet de leverancier aan onder meer Nvidia en Apple beter dan voorzien: de gemiddelde omzetverwachting bedroeg 854,7 miljard TWD.

    Dat is goed nieuws voor de aanhoudende AI-boom waarrond soms twijfels rijzen. De sterke omzetgroei zet de verwachting kracht bij dat grote technologiebedrijven – van Alphabet tot Microsoft – zullen blijven investeren  in nieuwe en bestaande datacenters om AI-toepassingen mogelijk te maken.

    Eerder deze maand kwam de fabrikant van AI-servers Hon Hai Precision Industry (ook bekend als Foxconn) al met een beter dan verwacht omzetcijfer, terwijl Microsoft plannen heeft ontvouwd om dit boekjaar 80 miljard dollar te investeren in datacenters.

  • Naar lagere beurzenstart in Europa

    De Europese beurzen zullen de handelsdag met verlies inzetten, geven de futures aan. De future op de Euro Stoxx 50 noteert momenteel met 0,2 procent verlies.

  • Airbus bleef grootste vliegtuigbouwer in 2024

    Airbus heeft vorig jaar 766 commerciële vliegtuigen opgeleverd. Daarmee mist de Europese vliegtuigbouwer nipt de eigen doelstelling van ‘ongeveer 770’ toestellen. Volgens Airbus was in die prognose echter een foutenmarge voorzien omdat de wereldwijde aanvoerketens wat haperden en er ook een tekort aan arbeidskrachten was.

    Het bedrijf haalde vorig jaar bruto 878 bestellingen binnen. Na aftrek van annuleringen bleven daarvan 826 over. Dat is 61 procent minder dan in het recordjaar 2023.

    Topman Christian Scherer zegt ervan overtuigd te zijn dat Airbus de productiedoelstelling van 75 vliegtuigen van de A320-familie ergens in 2027 zal halen. Om dat te bereiken zijn wel verdere verbeteringen aan de aanvoerketen nodig. Volgens industriêle bronnen bouwt Airbus momenteel bijna 60 smalromptoestellen (met één loopgang) per maand tegen circa 50 een jaar geleden.

  • Berenberg laat koersdoel Ekopak zakken

    Berenberg-analist Benjamin Thielmann verlaagt zijn koersdoel voor waterzuiveraar Ekopak van 28 tot 22 euro na de winstwaarschuwing van december. Het bedrijf verlaagde toen zijn prognose voor 2024 voor zowel omzet als aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) om twee redenen:

    1. klanten blijken momenteel maar beperkt bereid om in nieuwe waterzuiveringsoplossingen te investeren
    2. meer klanten kiezen voor het WaaS-model (water as a service), dat op langere termijn hogere marges oplevert maar op korte termijn een negatieve impact heeft op de omzet.

    Ekopak bevestigde wel de doelstelling om in 2028 een omzet van 140 miljoen euro te realiseren en een ebitda-marge van 25 à 30 procent te halen.

    De analist heeft zijn ramingen navenant aangepast, wat het lagere koersdoel verklaart, maar herhaalt zijn koopadvies.

  • WDP koopt voormalige Renault-site in Vilvoorde

    Het logistiekvastgoedbedrijf WDP slaat een grote slag. Voor 100 miljoen euro wordt het eigenaar van de voormalige Renault-site in Vilvoorde.

    WDP wijst op de uitstekende ligging van de  site, ‘op een industriële, multimodale toplocatie aan de rand van Brussel’. De 19 hectare grote site bestaat momenteel uit ‘een mix van industriële gebouwen en opslagruimtes voor meerdere klanten over een lengte van bijna anderhalve kilometer’.

    Het netto aanvangsrendement met de overname zal realiseren, bedraagt circa 7 procent. WDP is van plan de site gefaseerd te herontwikkelen in nauw overleg met de stad Vilvoorde. Dat zal op een duurzame manier gebeuren en rekening houdend met de omgeving, benadrukt het bedrijf.

  • Fed-bestuurders zien voorlopig geen renteverlagingen in VS

    Hoe het Amerikaanse banenrapport ook uitvalt – of de arbeidsmarkt in de VS nu sterk blijft dan wel zwakker wordt - verscheidene bestuurders van de Federal Reserve zeiden donderdag alvast dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente nu voor een langere periode stabiel zal houden. Ze zou pas opnieuw de rente verlagen als de inflatie aanzienlijk afneemt.

    Susan Collins, de voorzitter van de Boston Fed, zei dat een tragere benadering bij het aanpassen van de rente gerechtvaardigd is, nu de Fed-bestuurders met ‘aanzienlijke onzekerheid’ rond de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie kampen.

    Die onzekerheid is groter geworden door de op handen zijnde Trump-tarieven op buitenlandse import. Die zorgen voor een directe verhoging van de prijzen op importgoederen, maar er is ook een indirect effect. Het Nederlandse statistiekbureau CPB wees er onlangs in een rapport op dat de tarieven de Amerikaanse goederenproductie een boost zal geven (wat je niet importeert moet je zelf gaan maken). Daardoor stijgt de vraag naar arbeiders flink, waardoor de lonen stijgen en zo ook weer de druk op de inflatie. 

  • Azië in de min

    Vanmorgen vallen de vrij algemene verliezen in Azië op.  Beleggers zijn voorzichtig nu het Amerikaanse banenrapport voor de deur staat. Verwacht wordt dat er in december minder nieuwe banen werden geschapen dan in november. De gemiddelde verwachting staat op 165.000. De werkloosheid zou stabiel blijven op 4,2 procent. Een sterk jobrapport kan de Amerikaanse rente verder doen stijgen.

    De obligatiemarkten in Azië zijn rustig vanmorgen na de verkoopgolf van eerder deze week. De Chinese lange rente stijgt wel nadat de Chinese centrale bank verrassend een pauze aankondigde in de aankopen van overheidsobligaties.

  • Geen Wall Street donderdag

    Goedemorgen! We starten vandaag niet met de klassieke terugblik naar Wall Street. De Amerikaanse beurzen hielden donderdag de deuren gesloten omdat de VS een dag van nationale rouw hielden ter gelegenheid van de begrafenis van voormalig president Jimmy Carter.

    De Europese beurzen sloten gisteren gemiddeld 0,4 procent hoger dankzij goede prestaties van industriële waarden, consumptiegerichte bedrijven en technologie. Achterblijvers waren verzekeraars en de autosector. De Bel20 bleef nagenoeg stabiel (+0,1%). Melexis profiteerde van een koopadvies.

    Onze goed gevulde marktenblog van donderdag kunt u hier herlezen.

    Traders aan het werk op de beurs van Frankfurt
    Traders aan het werk op de beurs van Frankfurt ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud