Advertentie
analyse

Corona wereldwijd | Omikron subvariant doet besmettingen wereldwijd stijgen

©Mediafin

Een Omikron subvariant duwt de wereldwijde besmettingscijfers opnieuw de hoogte in. Ook China wordt, ondanks een zero-covidbeleid, geconfronteerd met de hoogste besmettingscijfers sinds het begin van de pandemie. Een overzicht.

Twee jaar na de start van de pandemie is het coronavirus opnieuw op doortocht in China. Zowel de besmettingen als de coronadoden waren afgelopen jaar nooit eerder zo hoog. Half februari werden dagelijks gemiddeld tachtig mensen besmet, een maand later zijn dat er al bijna 1300.

Advertentie

De Chinese overheid hoopt de golf snel neer te kunnen slaan door de getroffen gebieden in lockdown te plaatsen. De lockdown voor de belangrijke tech-hub Shenzhen zou zes dagen aanhouden waardoor de globale handelsstromen weer onder druk komen te staan.

Ook in het naburige Hong Kong neemt het aantal besmettingen fors toe. Voornaamste reden is de lage vaccinatiegraad onder tachtigplussers. In de Chinese provincie is slechts 36 procent van de kwetsbare ouderen twee keer gevaccineerd. Dat is opvallend, want in bijna alle andere leeftijdsgroepen is het leeuwendeel wel volledig gevaccineerd.

Verder werden ook lockdown-maatregelen aangekondigd in Shanghai en de noord-oosterse provincie Jilin. China is niet het enige land in Azië dat hoge besmettingen kent. Ook in Zuid-Korea en Vietnam stijgen de besmettingscijfers. Dat maakt dat Azië nu de rol overneemt van Europa als continent met de meeste besmettingen.

Advertentie

Sinds maart neemt het wereldwijd aantal besmettingen opnieuw. In de afgelopen week werden meer dan 11 miljoen nieuwe infecties vastgesteld. Die groei wordt vooral gedreven door de toenemende besmettingscijfers in Azië, Afrika en Europa. In onze contreien neemt het aantal besmettingen het sterkst toe in Oostenrijk en Nederland. 

Het aantal coviddoden zit wel nog steeds in dalende lijn. De afgelopen week stierven wereldwijd 43.000 mensen aan de gevolgen van covid-19. Dat is een daling van 17 procent tegenover een week eerder.

In deze interactieve explainer vergelijken we de oversterfte en tonen we u de ware impact van het virus.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Staatsbonbeleggers keren niet terug naar spaarboekje
Het gros van de 22 miljard euro die in de fiscaal voordelige staatsbon werd geïnvesteerd, is niet meer teruggekeerd naar de spaarboekjes, maar vloeide naar alternatieve beleggingen zoals termijnrekeningen en kasbons. Daarmee heeft de staatsbon de Belgische spaarmarkt grondig hertekend.