Advertentie

Hrm-professor Koen Dewettinck: 'Leg telewerk niet vast in regeltjes'

Koen Dewettinck, professor humanresourcesmanagement aan de Vlerick Business School, beantwoordde uw vragen over telewerken na de pandemie. Herlees de chat in onderstaande box.

Vanaf 1 september is thuiswerk niet langer verplicht, maar een massale terugkeer naar kantoor komt waarschijnlijk nooit meer terug. Werknemers beschouwen telewerk als een recht, werkgevers zoeken naar een nieuw evenwicht. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn de valkuilen? Waar liggen de opportuniteiten? Koen Dewettinck, professor hr-management aan de Vlerick Business School, zocht samen met u naar antwoorden. We vatten de essentie van de chat samen in enkele punten. U kunt ook de chat herlezen onderaan de pagina.

Advertentie

  • De zoektocht naar het nieuwe evenwicht tussen thuiswerken en naar kantoor gaan krijgt veel media-aandacht. Maar wat willen medewerkers nu? De kernboodschap uit de meeste studies: er is enorm veel diversiteit in de wensen van werknemers. 10 procent: 1 dag op het werk. 10 procent alle dagen op het werk. De overige 80 procent zit verdeeld over 2, 3 of 4 dagen. Die diversiteit zie je ook aan werkgeverskant.
  • Voor iedere medewerker een bureau op het werk is voorbij. Alles vertrekt vanuit de inhoud van de job. Een kantoor wordt geen opeenstapeling van desks meer. In de sector noemen we dat activity based werken. Wat komt je op het werk doen? Wil je je concentreren? Moet je creatief zijn?
  • Aan de en kant wil je individuele vrijheid. Aan de andere kant wil je fairness. Dat is het spanningsveld waar vele organisaties mee worstelen. Strakke regels lijken me nu niet aangewezen. Dat zijn ad hoc beslissingen zonder onderbouw. Veel bedrijven lassen een exploratieperiode in. In plaats met strakke regels te werken, werken ze met uitgangspunten.
  • De verleiding is groot om minder presteren van medewerkers meteen aan telewerken te linken. Leidinggevenden die inzetten op vertrouwen, coaching en duidelijke en eerlijke feedback zullen daar makkelijker mee om kunnen.
  • Met de juiste dosering en een goede mix zie ik wel voordelen in virtuele samenwerking. Pre-corona is daar onderzoek naar gedaan. Het is niet zo dat virtuele teams het slechter doen dan teams die elkaar fysiek ontmoeten.
  • De nood aan thuiswerk is niet enkel afhankelijk van persoonlijkheidskenmerken. Je mag nog zeer introvert zijn, als het thuis chaotisch is om werken, bijvoorbeeld met kinderen die je constant storen, dan is thuiswerken moeilijk.
  • De afgelopen periode is niet vanzelfsprekend geweest. Eerst was er de revolutionaire transitie naar allemaal thuiswerken en nu moeten we op zoek naar dat nieuwe evenwicht, zowel voor medewerkers, leidinggevenden als voor bedrijven. Laten we elkaar vooral wat tijd gunnen en wat mildheid aan de dag leggen. 

Jobkoorts

Over rekruteren, solliciteren en werken na de pandemie.

De Tijd ontleedt drie weken lang het corona-effect op de arbeidsmarkt. Met veel getuigenissen en nieuwe data. Volg alles op tijd.be

Advertentie

Advertentie

Advertentie
Gesponsorde inhoud