VS-veiligheidsadviseur Waltz erkent fout met gelekte chat, maar stapt niet op: 'Die journalist is uitschot'
'Ik neem mijn verantwoordelijkheid.' Zo reageerde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Mike Waltz op het nieuws dat een journalist per ongeluk toegang had gekregen tot geheime Amerikaanse aanvalsplannen. Een ontslag lijkt echter niet aan de orde. De schuld wordt juist in de schoenen van de journalist geschoven. 'Hij is uitschot.'
Begin deze week schreef Jeffrey Goldberg, de hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic, een artikel over hoe hij toegevoegd werd aan een geheime chat. Daarin kon hij meelezen over plannen voor bomaanvallen op Houthi-rebellen in Jemen. Goldberg twijfelde aanvankelijk of de groepschat echt was. Tot hij niet veel later de nieuwsberichten zag over Amerikaanse aanvallen in Jemen, waarbij minstens 30 mensen om het leven kwamen, onder wie enkele leiders van de rebellen.
Ik neem de volledige verantwoordelijkheid. Ik heb de chatgroep gemaakt.
De uitnodiging voor de geheime berichtengroep 'Houthi PC small group' op de berichtendienst Signal kwam van Mike Waltz, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president. Nog in de groep zaten onder anderen de vicepresident J.D. Vance, de minister van Defensie Pete Hegseth, de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, de stafchef van het Witte Huis Susie Wiles en de minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio.
Dinsdag verklaarde Waltz in een interview met de televisiezender Fox News dat hij wel degelijk de journalist had toegevoegd aan de groep. 'Ik neem de volledige verantwoordelijkheid. Ik heb de chatgroep gemaakt', klonk het.
Het verhaal leidde tot consternatie in Washington. Leden van de Democraten eisten het ontslag van Waltz. Leon Panetta, die onder de Democratische president Barack Obama zowel minister van Defensie als directeur van de CIA was, vond dat het ging om een 'ernstige blunder'. 'Iemand moet ontslagen worden', zei hij.
Hij wordt niet ontslagen.
Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. 'President Trump blijft het grootste vertrouwen hebben in zijn nationale veiligheidsteam, met inbegrip van zijn adviseur voor nationale veiligheid, Mike Waltz', liet Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt weten. Aan Fox News zei Trump dat Waltz niet ontslagen zou worden.
'Vreselijke reputatie'
Waltz zelf probeert intussen juist Goldberg de schuld te geven van de feiten, en maakte de hoofdredacteur van The Atlantic stevige verwijten. 'Ik kan je zeggen dat ik deze man met 100 procent zekerheid niet ken. Ik ken hem door zijn vreselijke reputatie, en hij hoort echt bij het laagste uitschot onder journalisten', zei Waltz. 'Ik ken hem in de zin dat hij de president haat, maar ik sms hem niet. Hij stond niet in mijn telefoon.'
We proberen er nu achter te komen of Goldberg het expres deed of dat het op een andere technische manier gebeurd is.
Volgens Waltz was Goldbergs nummer onder een andere naam opgeslagen in zijn telefoon. Hierdoor voegde hij per ongeluk Goldberg toe. Wie hij dan wel had willen toevoegen, wou hij niet zeggen. 'We proberen er nu achter te komen of hij (Goldberg, red.) dat nu expres deed of dat het op een andere technische manier gebeurd is.' We hebben de beste technische teams ingeschakeld die proberen te begrijpen hoe dit is kunnen gebeuren', zei Waltz nog.
Goldberg reageerde op de beschuldigingen bij de politieke podcast The Bulwark Podcast. 'Ze zullen werkelijk alles zeggen om deze situatie door te komen.' Aan CNN zei hij: 'Ik ga gewoon door met mijn verslaggeving. More to come.'
Meest gelezen
- 1 Ghelamco verkoopt ‘spookserviceflats’ in Knokke-Zoute
- 2 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 3 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 4 10 geldvragen aan ondernemer Maarten Michielssens: 'Ik verdien meer dan de premier, maar ben niet gelukkiger dan ervoor'
- 5 De must-reads van het weekend