Ondernemingen die erin slagen om data op een doordachte manier te verzamelen en analyseren, halen daar heel wat strategische voordelen uit. Hoe kunnen data bedrijven helpen bij het oplossen van enkele van de grootste maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energie, gezondheidszorg, banking en mobiliteit? Wim Haedens van Micropole BeLux vertelt welke aanpak daarbij onmisbaar is. ‘Begin met het cultiveren en democratiseren van data en behandel ze als een strategische competentie.’
Een relevant voorbeeld is hoe grote elektriciteitsleveranciers vandaag verschillende gegevens samenbrengen om het verbruik van hun afnemers beter te kunnen voorspellen. Hierdoor kunnen ze op voorhand goedkoper inkopen. ‘We combineerden zoveel mogelijk synergetische datapunten’, verduidelijkt Wim Haedens, partner en director Microsoft Analytics bij Micropole BeLux. ‘De koppeling van weersvoorspellingen met andere meetpunten zoals de opbrengst van zonnepanelen en de kost voor energieopslag bezorgt deze bedrijven betere strategische inzichten. Hiermee kunnen ze een prijsdaling voor hun eigen werking en voor de klanten realiseren.’ Het is slechts één voorbeeld van de voordelen die bedrijven halen door meer datagedreven te worden.
Datademocratisering
Micropole start vaak vanuit het cultiveren en democratiseren van data. ‘Door data enerzijds te centraliseren maar anderzijds ook op een veilige en georganiseerde manier beschikbaar te maken voor álle medewerkers ontstaan nieuwe, betere inzichten én wordt innovatie gestimuleerd’, weet Wim Haedens. Beslissingen worden zo meer gebaseerd op feiten en onderbouwde hypotheses en minder op het buikgevoel en veronderstellingen.
Die aanpak integreren datagedreven organisaties in hun dagelijkse werking. ‘Data worden niet enkel ingezet bij grotere bedrijfsbeslissingen, maar bieden ook voordelen op de werkvloer, waar op basis van feiten betere beslissingen genomen worden én tegelijk begrepen wordt hoe en waarom die besluiten tot stand kwamen’, klinkt het. Verzamelde klantenfeedback gebruiken werknemers bijvoorbeeld om beter de noden van de klant te begrijpen.
'Datamodernisering is de basis van elke succesvolle digitale transformatie'
Digitale en fysieke interactie
Een ander manier van datagedreven werken is bijvoorbeeld verschillende programma’s en toepassingen met elkaar verbinden. Daaruit ontstaan vaak nieuwe innovatieve diensten. ‘Ook door de digitale wereld dichter bij de fysieke wereld te brengen, kunnen bedrijven betere ervaringen bieden en hun klantenbeleving versterken’, weet Wim Haedens.
Proof of value
Wat is de rode draad bij de aanpak van Micropole? De dataspecialist in digitale transformatie vertrekt meestal vanuit een business case. ‘Binnen enkele maanden werken we een project uit dat een duidelijk gedefinieerde businessnood aanpakt’, vertelt Wim Haedens.
‘Zo wordt voor iedereen snel duidelijk wat mogelijk is door slim om te springen met data.’ Deze aanpak is bovendien een rendabele manier om een hypothese te testen, snel te leren, verkeerde technische implementaties te reduceren en een product snel bij de klant te krijgen.
Alles is mogelijk
Nog voorbeelden? Bedrijven ontdekken met data mogelijke trends, perspectieven en noodzakelijke aanpassingen in hun productaanbod. Onderhoud van machines wordt beter voorspeld en dus alleen uitgevoerd wanneer nodig. Dat kost minder dan routinematig onderhoud. Het berekenen van optimale routes voor pakjesbezorgers gaat vlot met telemetrie en gps-gegevens, op basis van parameters zoals real-time verkeer en weersomstandigheden. Dat bespaart tijd, en dus geld. ‘Bij Micropole zijn we overtuigd dat datamodernisering de basis is van elke succesvolle digitale transformatie’, besluit Wim Haedens.