D’Ieteren heeft dit jaar aan een ambitieuze digitale transformatie ingezet, met een vernieuwde da-tastrategie als motor. De hechtere samenwerking tussen IT- en business-teams én de lancering van een geavanceerd dataplatform zijn daarbij essentieel. ‘Dit is een reis, geen eindbestemming’, zegt Arnaud Chavagne van D’Ieteren.
Data als waardevol bedrijfskapitaal
Om het concurrentievoordeel te vergroten, dealers en klanten nog beter te bedienen en de bedrijfsvoering te optimaliseren, is D’Ieteren in september gestart met een nieuwe datastrategie. Het uitgangspunt? Data behandelen en benutten als een waardevol bedrijfskapitaal.
Contacteer Micropole en ontdek hier de mogelijkheden.
‘We hebben een nieuwe data-afdeling opgericht met zowel technische experts als businessprofielen’, aldus Arnaud Chavagne, Head of Data bij D’Ieteren.
Ondersteund door consultants van Micropole leidt hij deze transformatie in goede banen. ‘Dit gaat verder dan een organisatorische aanpassing; het is een cultuurverandering. We werken nu Agile en hebben productteams gevormd rond specifieke domeinen zoals import, aftersales en marketing.’
Efficiëntie door nauwere samenwerking
Een van de belangrijkste voordelen van de nieuwe structuur is de veel nauwere samenwerking tussen business- en datateams. Voorheen werkten deze teams los van elkaar, wat leidde tot inefficiënties en misverstanden. ‘Nu werken ze zij aan zij, waardoor data-oplossingen niet alleen doelgerichter worden, maar ook directer aansluiten bij, en afgestemd worden op, de behoeften van de business’, zegt Chavagne.
‘Business-teams werken nu veel nauwer samen met IT om complexe data-oplossingen te bouwen. Dit verhoogt de snelheid en efficiëntie van projecten’
‘Dankzij deze integratie werken business-teams nu veel nauwer samen met IT om complexe data-oplossingen te bouwen. Dit verhoogt de snelheid en efficiëntie van projecten’, verduidelijkt Renaud Claeys, IT Data Manager bij D’Ieteren. De keuze voor een moderne cloudomgeving via Microsoft Azure is een bewuste stap die het werk van data-engineers eenvoudiger, sneller en productiever maakt.
Nieuw dataplatform versterkt innovatie
In 2025 lanceert D’Ieteren ook een gloednieuw dataplatform, dat de basis zal leggen voor wat het bedrijf ‘data-productificatie’ noemt. Het doel is om verschillende businessunits te ondersteunen bij het creëren van eigen dataproducten, zoals rapporten en geavanceerde modellen. ‘Het platform zal selfservicemogelijkheden bieden voor business intelligence (BI) en rapportage. Zo krijgen gebruikers sneller waardevolle inzichten via relevante en actuele data’, legt Chavagne uit.
D’Ieteren is ook gestart met een data governance-traject dat zich richt op datakwaliteit. Het doel is ervoor te zorgen dat alle gegevens op dit platform voldoen aan het verwachte kwaliteitsniveau. De zakelijke impact van deze transformatie is aanzienlijk. Door gegevens te centraliseren en de kwaliteit ervan te verbeteren, kan D’Ieteren beter geïnformeerde beslissingen nemen en sneller reageren op veranderingen in de markt. Bovendien zorgt de nieuwe architectuur, gevalideerd door Microsoft, voor een efficiënter platform en een transparant operationeel model.
Artificiële intelligentie als drijvende kracht
Accurate en toegankelijke data zijn ook de onmisbare brandstof om AI-toepassingen mee aan te drijven. Bijvoorbeeld om marktevoluties te voorspellen en op basis daarvan strategische beslissingen te nemen. Daarnaast implementeert D’Ieteren ook use cases die de operationele efficiëntie van processen verhogen.
‘Dit is geen eenmalige verandering; maar een continu proces van verbeteringen en aanpassingen’
‘Onze AI-teams werken als een interne start-up. Ze testen snel nieuwe ideeën, maar zijn afhankelijk van kwalitatieve data om modellen te trainen’, verklaart Chavagne.
Het nieuwe dataplatform speelt ook hier een sleutelrol. ‘Waar ons oude datalandschap en vroegere organisatiestructuur soms obstakels waren, bouwen we nu aan een soepele, efficiënte en vereenvoudigde omgeving, waarin iedereen optimaal met data kan werken. Dit is geen eenmalige verandering, maar een continu proces van verbeteringen en aanpassingen’, besluiten Arnaud Chavagne en Renaud Claeys.
Contacteer Micropole en ontdek hier de mogelijkheden.