Advertentie

VS overwegen Google splitsing op te leggen om monopolie te breken

Sundar Pichai, de topman van Google-moeder Alphabet. ©AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt Google te verplichten om bepaalde onderdelen van de hand te doen om diens monopolie als zoekmachine te breken.

Net twee maanden nadat een Amerikaanse rechter had geoordeeld dat Google zich als een monopolist gedraagt in zoekopdrachten op het internet, komen de VS met voorstellen om de almacht van het techbedrijf te breken.

De essentie
  • Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt maatregelen die Google dwingen om een deel van zijn activiteiten van de hand te doen.
  • Een Amerikaanse rechter oordeelde afgelopen zomer dat Google een monopolist is op de onlinezoekmarkt.
  • Of de voorstellen ook uitmonden in een effectieve opsplitsing van Google valt nog af te wachten. De juridische procedure daarover kan nog jaren aanslepen.

Die voorstellen zijn radicaal. Uit een document dat het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag indiende bij de federale rechtbank blijkt dat Washington overweegt voor te stellen dat Google een deel van zijn activiteiten van de hand zou doen om de monopoliepositie van het bedrijf als onlinezoekmachine te breken. Vandaag controleert Google ongeveer 90 procent van de onlinezoekmarkt.

Advertentie

Behalve een opsplitsing van de activiteiten stelt het Department of Justice ook nog maatregelen voor die Alphabet , de groep boven Google, zouden verplichten om zijn concurrenten toegang te verlenen tot de data die het gebruikt voor zijn zoekmachine en om AI-toepassingen te ontwikkelen.

Tegelijk wordt ook nagedacht over maatregelen waardoor Google niet langer gebruik kan maken van zijn Chrome-browser, de appwinkel Play Store en het Android-besturingssysteem om zijn zoekmachine meer kansen te geven dan die van concurrenten.

'Google controleert al meer dan tien jaar de populairste distributiekanalen, waardoor er voor rivalen amper mogelijkheden bestaan om concurrerende diensten te ontwikkelen die in het voordeel van gebruikers kunnen zijn', zegt het ministerie van Justitie. 'Om dat aan te pakken moeten niet alleen de huidige controlemechanismen van Google worden stopgezet. Er moet ook ingegrepen worden om te vermijden dat Google de distributiekanalen van de toekomst zal controleren.'

Advertentie

Lange procedure

Als de VS doorzetten met die voorstellen, zou het om de grootste gedwongen opsplitsing van een bedrijf gaan sinds de telecomgigant AT&T in 1984 werd ontmanteld. Al is het nog lang niet zeker of het zover zal komen.

Advertentie

Als de VS hun voorstellen doorzetten, zou het om de grootste gedwongen opsplitsing van een bedrijf gaan sinds de telecomgigant AT&T in 1984 werd ontmanteld.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft tot 20 november om definitieve voorstellen in te dienen over hoe het Google wil aanpakken. En ook Google zelf kan nog maatregelen suggereren. De hoorzittingen over de voorstellen van de overheid en Google zouden pas in april volgend jaar van start gaan, en verwacht wordt dat de federale rechter Amit Mehta ten vroegste in augustus een beslissing zal nemen.

Alphabet had eerder al aangegeven dat het in beroep zou gaan tegen de beslissing van de rechter. In een eerste reactie op de voorstellen van het Amerikaanse ministerie van Justitie zei het bedrijf dinsdag dat die veel verder gaan dan waar het vonnis van afgelopen augustus eigenlijk om draaide.

De verwachting is dat een federale rechter ten vroegste in augustus een beslissing zal nemen.

Dinsdag moest Google al het onderspit delven in nog een andere rechtszaak, toen een rechter in Californië besliste dat de groep ontwikkelaars moest toelaten om marktplaatsen op te zetten die kunnen concurreren met zijn Play Store voor apps. Die uitspraak kwam er na een jarenlang dispuut tussen Google en de producent van videogames Epic Games.

Ook in Europa ligt Google onder vuur voor zijn monopolie op de onlinezoekmarkt. In september bevestigde het Europees Hof van Justitie de Europese gigaboete van 2,4 miljard euro die Google opgelegd kreeg voor machtsmisbruik. Alphabet trok dan weer aan het langste eind in een zaak over een Europese boete van 1,5 miljard euro wegens het belemmeren van concurrentie op het gebied van onlineadvertenties. Die boete moet het dus niet betalen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud