Advertentie

Topinvesteerders klimmen aan boord bij Waalse techparel Odoo

Fabien Pinckaers, de oprichter en CEO van Odoo. ©ANTONIN WEBER / HANS LUCAS

Een kransje topinvesteerders - waaronder de Amerikaanse durfkapitaalfondsen CapitalG (Google-moeder Alphabet), Sequoia en BlackRock - investeert fors in het Waalse Odoo. De operatie van 500 miljoen euro waardeert de softwareontwikkelaar op 5 miljard.

De partijen die aan boord komen zijn topinvesteerders. Het gaat om CapitalG (het durfkapitaalfonds van Google-moeder Alphabet), Sequoia (dé referentie in Silicon Valley), BlackRock (de grootste vermogensbeheerder ter wereld) en Mudabala (het staatsinvesteringsfonds van het emiraat Abu Dhabi). CapitalG en Sequoia nemen het grootste deel van de operatie van 500 miljoen euro voor hun rekening.

Ook HarbourVest Partners, AVP (het durffonds van verzekeraar AXA) en Alkeon investeren in het Waalse bedrijf. Alkeon doet bij velen allicht geen belletje rinkelen, maar zit ook al in de Belgische techbedrijven Deliverect en Collibra. Het is, zoals het Belgische Sofina, ook aandeelhouder van de ineengestuikte Indiase start-up Byju's.

Advertentie

De Odoo-operatie draait rond bestaande aandelen van het bedrijf. Er komt met andere woorden geen kapitaalverhoging met uitgifte van nieuwe aandelen om de groei aan te zwengelen, zoals vaak het geval is bij techbedrijven. De laatste keer dat dat bij Odoo gebeurde was in 2014.

We hadden geen vers geld nodig. We kunnen op eigen kracht groeien.

Fabien Pinckaers
Oprichter en CEO Odoo

'We hebben geen vers geld nodig. We kunnen op eigen kracht groeien', zegt CEO Fabien Pinckaers in een korte reactie. Hij ziet wel een grote meerwaarde in de expertise die de nieuwe investeerders kunnen brengen in de raad van bestuur van Odoo. 'Als je investeerders als Alphabet, Sequoia, BlackRock of nog Mudabala rond de tafel krijgt, is dat een erkenning dat we juist bezig zijn.'

Pinckaers is nog steeds meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf dat hij meer dan twee decennia geleden oprichtte. Hij verkocht nog nooit aandelen en is dat ook niet van plan.

Advertentie
Advertentie

Lokale investeerders

De verkopende partijen zijn twee Waalse investeerders - Noshaq en Wallonie Entreprendre (WE) - en het Amerikaanse Summit Partners. Volgens onze informatie realiseren de twee Waalse investeerders een meerwaarde van 140 miljoen euro op de huidige transactie. Dat zijn middelen die opnieuw beschikbaar worden om te investeren in de Waalse economie.

Summit, dat vijf jaar geleden in Odoo investeerde, verkocht naar verluidt een vijfde van zijn belang bij de jongste deal, maar blijft desondanks de grootste institutionele aandeelhouder van het Waalse techbedrijf.

De Luikse investeerder Noshaq stapt bijna volledig uit. Het bezat nog een belang van 1 procent in de Waalse softwareontwikkelaar. Wallonie Entreprendre (WE) deed een derde van zijn Odoo-aandelen van de hand en heeft nu nog 4 procent in handen.

WE stak tien jaar geleden 2 miljoen euro in Odoo en kreeg daarvoor een belang van 6 procent in handen. Vijf jaar later legde het iets meer dan 8 miljoen euro op tafel voor nog eens 2 procent. Die totale investering van 10 miljoen euro bracht reeds 175 miljoen binnen, waarvan 90 miljoen op de huidige operatie. Het is WE's meest succesvolle investering tot nu toe.

Fabien Pinckaers is daar trots op: “We hebben destijds gevochten om hen in het kapitaal te krijgen en nu vechten we om ervoor te zorgen dat ze er zoveel mogelijk uit halen. Ik hoop enkel dat dit geld opnieuw geïnvesteerd zal worden in het Waalse ecosysteem.'

Pentacorn

Odoo wordt bij de huidige kapitaaloperatie gewaardeerd op 5 miljard euro. Dat is zo'n anderhalf miljard meer dan bij een soortgelijke kapitaalronde vorig jaar. Daardoor wordt het opnieuw het waardevolste private Belgische techbedrijf - het was dat al eens in 2021. Afgelopen zomer claimde de IT-dienstverlener Team.blue, toen onder meer Sofina aan boord kwam, die titel.

Odoo mag zich voortaan een pentacorn noemen, een vijfvoudige eenhoorn (een privaat techbedrijf met een waardering van meer dan 1 miljard). Die eer was tot nu enkel weggelegd voor het databedrijf Collibra, dat eind 2021 vers geld ophaalde tegen een waardering van 5,25 miljard dollar. Maar die waardering kreeg de jongste jaren klappen.

Toolbox voor kmo's

Odoo is een specialist in softwarepakketten voor kmo’s. Het levert software volgens het alles-in-eenprincipe: een complete toolbox met applicaties voor de boekhouding, de verkoop, het klanten- of het voorraadbeheer. Het gebruikt daarvoor een opensourcemodel. Dat houdt in dat iedereen de broncode, die de software laat werken, kan nakijken, aanpassen en verspreiden.

De Waalse scale-up groeit razendsnel. Eind 2019 telde hij 4,5 miljoen klanten, vandaag zijn dat er meer dan 13 miljoen. De inkomsten volgen dezelfde stijgende curve. In 2021 bedroeg de omzet 148 miljoen euro, vorig jaar was dat al geklommen tot 324 miljoen.

Voor dit jaar mikt CEO Fabien Pinckaers op een omzet van een kleine 500 miljoen en binnen twee jaar dubbel zoveel. Om dat te realiseren wil Pinckaers de komende twaalf maanden 2.000 personen aanwerven, waarvan een erde in België. 'We bereiken vandaag nog maar 1 procent van onze potentiële markt van kmo's. Het potentieel is kolossaal. We staan nog maar aan het begin met Odoo', verklaarde hij anderhalve maand geleden op de jaarlijkse techbeurs van het bedrijf.

Advertentie

Odoo is wereldwijd actief, met filialen in 19 landen en een partnernetwerk dat zich uitstrekt over zo'n 130 landen. Het bedrijf telt wereldwijd bijna 5.000 werknemers, van wie meer dan 1.200 in België.

Advertentie
Gesponsorde inhoud