Advertentie

Microsoft schrapt 10.000 jobs

Kantoren van Microsoft in Israel. ©REUTERS

Na techreuzen als Meta en Amazon ontslaat nu ook Microsoft flink wat werknemers. Slechte economische vooruitzichten en een sputterende cloudcomputingafdeling spelen het bedrijf parten.

2022 was al geen topjaar voor de CEO’s van Amerikaanse techbedrijven, en de malaise is nog niet voorbij. Woensdag zei ook de softwaregigant Microsoft dat hij zich aansluit in het rijtje van techreuzen die noodgedwongen het mes in de kosten zetten. Concreet schrapt het bedrijf tegen het einde van het derde kwartaal 10.000 banen, zo'n 5 procent van het personeelsbestand.

Daarmee wil het bedrijf tegemoet komen aan de verslechterende wereldwijde economische vooruitzichten en een vermindering van de vraag nu inflatie en stijgende rentevoeten knagen aan de koopkracht van consumenten. In oktober en juli schrapte Microsoft al ongeveer 1 procent van zijn personeelsbestand en werden de aanwervingen in verschillende onderdelen van het bedrijf gepauzeerd.

Advertentie

De nieuwe ontslagen zullen leiden tot 1,2 miljard dollar kosten in het tweede kwartaal, aldus Microsoft woensdag.

Cloudcomputing

De techreus zal naar verwachting een omzetstijging van 2 procent boeken in zijn tweede kwartaal, de traagste stijging sinds het boekjaar 2017. De voorbije jaren dreef vooral Microsofts cloudcomputingafdeling de cijfers omhoog, maar ook die begint stil te vallen.

Met de massale personeelsknip sluit Microsoft zich aan bij sectorgenoten als de cloudsoftwaremaker Salesforce, die eerder deze maand 10 procent van zijn werknemers ontsloeg. Eerder kondigde ook onder meer Meta een grootscheepse personeelsinkrimping aan en wees Twitter zowat de helft van zijn personeel de deur. De e-commercereus Amazon is woensdag begonnen met de grootste ontslagronde in zijn geschiedenis, waarbij in totaal maar liefst 18.000 jobs worden weggesneden.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Dreamcatcher-rollercoaster in Bobbejaanland. De familie van mede-eigenaar Alba haalt de Spaanse holding van de beurs.
Belgische holdings scoren stuk slechter dan buitenlandse
De Belgische holdings presteerden vorig jaar opnieuw een stuk slechter dan hun internationale sectorgenoten. Grote beleggers tolereren hoe langer hoe minder de investeringsmaatschappijen die er niet in slagen hun hardnekkige kortingen weg te werken.
Gesponsorde inhoud