Advertentie

Vragen rond benoeming Hedera-directeur die miljarden voor kernafval moet beheren

©BELGA

De financieel directeur die door de regering werd aangesteld om de 15 miljard euro te beheren die Engie betaalt voor het kernafval, beschikt niet over de nodige diploma’s. Daarvoor waarschuwt de toezichthouder CNV.

De toezichthoudende Commissie voor Nucleaire Voorzieningen (CNV) heeft alarm geslagen bij minister van Energie Mathieu Bihet (MR) over een recente topbenoeming. De regering duidde op 21 februari Gaetan Wauthier aan als financieel directeur ad interim van Hedera, de nieuwe overheidsinstelling die de 15 miljard euro moet gaan beheren die het energiebedrijf Engie betaalt voor het beheer en de berging van het kernafval.

De vijf jaar durende wiskundestudie die Wauthier op zijn cv vermeldde, heeft niet geleid tot een diploma, zo vernam zusterkrant L’Echo. De CNV ontdekte het probleem toen ze zoals wettelijk bepaald de professionele betrouwbaarheid, competenties en de onafhankelijkheid van de Hedera-directeurs moest nagaan.

Advertentie

Naar mijn mening voldoe ik aan de voorwaarden.

Gaetan Wauthier
CFO Hedera

Bij de lancering van de sollicitatieprocedure klonk het dat de CFO van Hedera een masterdiploma financiën, economie, rechten of een equivalent moest hebben. Volgens de CNV is aan die voorwaarde niet voldaan. In de oproep tot kandidaten klonk het dat de CFO gedurende zijn hele loopbaan blijk moest hebben gegeven van onberispelijk gedrag. De vaagheid van de winnende kandidaat in zijn cv zou daarmee in strijd kunnen worden beschouwd.

Gecontacteerd over de kwestie zegt Wauthier verrast te zijn. ‘Voor mij is het nieuw wat u vertelt. Naar mijn mening voldoe ik aan de voorwaarden. Ik ben al lange tijd niveau A in de administratie. Als je ziet wat als gelijkwaardig wordt beschouwd aan een masterdiploma in de koninklijke besluiten, wat in dit geval niet gepreciseerd was, dan maakt niveau A in de administratie daar deel van uit’, zegt hij.

Benoemingen onder tijdsdruk

De aanduiding van de CFO van Hedera kwam er onder grote tijdsdruk, samen met ook de benoemingen bij Be-Nuc, de joint venture tussen de staat en Engie om de jongste twee kerncentrales langer open te houden. De vorige minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en premier Alexander De Croo schoven kandidaten naar voren, maar ze vingen bot bij de andere Vivaldi-partijen die vonden dat het aan de nieuwe regering toekwam om de benoemingen door te voeren.

Toen de regering De Wever begin februari aantrad, restte er amper nog tijd. De benoemingen waren een voorwaarde om de deal met Engie over de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 te kunnen finaliseren, iets wat uiteindelijk op 14 maart gebeurde. Op die datum maakte Engie ook de eerste schijf over van 11,5 miljard euro (plus indexering) waarmee het de verantwoordelijkheid over de berging van het afval overdroeg aan de staat.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bram Vanhevel van het beurshuis Leleux AB.
Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
Tijdens het slotdebat op de jaarlijkse happening van de Vlaamse beleggersfederatie VFB brachten de beursexperts traditioneel een lijstje met tips mee.
Gesponsorde inhoud