Vlaming mag straks zonne-energie verkopen aan buren
De Vlaamse regering maakt de weg vrij voor de rechtstreekse verkoop van zonnestroom tussen particulieren. Buurtbewoners zullen ook gezamenlijk zonnepanelen of wijkbatterijen kunnen plaatsen.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) kreeg vrijdag in de ministerraad de principiële goedkeuring voor een belangrijke aanpassing van de energieregelgeving. Door een wijziging van het energiedecreet zullen eigenaars van zonnepanelen rechtstreeks hun stroomoverschotten mogen verkopen aan hun buren. Nu is dat nog niet mogelijk omdat alleen erkende energieleveranciers de toestemming hebben om stroom te verhandelen.
De nieuwe regels - een omzetting van de Europese energiewetgeving - laten toe dat particulieren, ondernemingen en lokale overheden zich verenigen in energiegemeenschappen. Ze kunnen dan onderling stroom uitwisselen, maar bijvoorbeeld ook samen investeren in een wijkbatterij waarop buurtbewoners gezamenlijk hun stroomoverschotten kunnen stockeren.
Particulieren mogen nu nog geen stroomoverschotten uitwisselen. Enkel erkende energieleveranciers hebben de toestemming om stroom te verhandelen.
Burgers en ondernemingen kunnen zich groeperen om in te spelen op schommelingen in de elektriciteitsprijzen en bijvoorbeeld elektrische wagens overdag opladen als de zon schijnt en niet ’s avonds als het stroomverbruik in de wijk piekt. Of ze kunnen een cluster van elektrische wagens inzetten als opslagcapaciteit om stroom op het net te injecteren als daar veel vraag naar is.
De nieuwe regels laten ook toe dat iemand met een groot dak extra zonnepanelen plaatst om stroom te leveren aan iemand zonder zuidelijk gericht dak, of dat appartementsbewoners samen een zonne-installatie plaatsen.
Wanneer de nieuwe regels van kracht worden, is nog niet duidelijk. Het gaat om een voorontwerp van decreetwijziging waarover nog verschillende raden, de regulator VREG en de raad van State een advies moeten uitbrengen.
Meest gelezen
- 1 Meer belastingvoordeel voor pensioensparen en dividenden
- 2 De Wever moet op zoek naar kerstbestand na salvo van Bouchez
- 3 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 4 5 favoriete aandelen van Roland Van der Elst: 'Er zijn grenzen: dit aandeel noteert tegen een korting van 60 procent!'
- 5 Demir breekt met aanpak Weyts op onderwijs