Advertentie

Dure grondstoffen werpen stukje schaduw over zonovergoten Picanol en Tessenderlo

CEO Luc Tack kon goede jaarresultaten voorleggen van Picanol Group en Tessenderlo. ©BELGA / James Arthur

De jaarresultaten van Picanol Group en Tessenderlo waren bijna over de hele lijn een goednieuwsshow. Alleen de grondstoffenschaarste en -prijzen gooien roet in het eten, vooral bij de meststoffendivisie, die haar kalium in (Wit-)Rusland haalt. ‘We hebben voor zes maanden voorraad en werken nu keihard aan alternatieven.’

‘Heel blij’, ‘een succes’, ‘heel fier’. Bij elk item dat Luc Tack in zijn jaaroverzicht van de industriële groep Picanol aanhaalde, kon de ondernemer zijn tevredenheid niet wegsteken. Of het nu ging over de nieuwe fabriek voor hoogtechnologische weefmachines in Roemenië, het nieuwe kantoor in Ieper (waar hij 80 vacatures heeft voor arbeiders en 75 voor IT’ers, technici en ingenieurs), de lap grond in Ohio voor een nieuwe meststoffenfabriek te midden van de uitgestrekte soja- en maisakkers of het ‘sterke’ dossier voor een tweede gascentrale van T-Power in Tessenderlo, telkens was de teneur positief.

Ook de landbouwtak van Tessenderlo , die voor 70 procent in handen is van Tack en waarvan de cijfers mee geconsolideerd worden in die van Picanol Group, in goeden doen.

Advertentie

De chemiegroep vertaalde over het boekjaar 2021 een 20 procent hogere omzet in een 13 procent hogere bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), in lijn met de prognoses van analisten en de eigen voorspelling. Netto verdubbelde de winst tot 188 miljoen euro of 4,36 euro per aandeel. Dat is vooral omdat de groep in 2020 boekhoudminwaarden inschreef op intragroepsleningen in Amerikaanse dollar.

Kroonjuweel

De groei van de bedrijfswinst komt er vooral dankzij het kroonjuweel van de groep, de van oorsprong Amerikaanse meststoffendochter Kerley, die Tack de voorbije jaren via nieuwe fabrieken naar Europa 'exporteerde'. Kerley slaat munt uit de hoge volumes en hogere verkoopprijzen om de hogere grondstoffenfactuur - voornamelijk zwavel - op te vangen. In augustus had Tack nog gewaarschuwd voor de impact van die duurdere zwavel.

Advertentie

Uiteindelijk bleek die impact dus mee te vallen: de tak Agro krikte de winstbijdrage met 17 procent op naar 147 miljoen euro. Eerder al had Tessenderlo aangegeven dat het problemen heeft met de bevoorrading van potassium (kalium) vanuit Rusland en Wit-Rusland, een belangrijke grondstof om de meststof potassiumsulfaat (SOP) te maken. ‘Dit is echter alleen voor de Tessenderlo-vestiging in Ham een probleem, benadrukte Tack.

‘En zoals ik altijd zeg: we werken nooit ‘just in time’, want dat is meestal ‘just too late’. Ik bedoel: we houden vast aan sterke voorraden, en ook van potassium hebben we voor zes maanden reserves, zeker als we er zuinig mee omspringen. Een eventuele impact zal dus ten vroegste voor de tweede helft van 2022 zijn. We zijn nu aan het bekijken uit welke andere landen - Canada, China? - we die grondstoffen kunnen aankopen.’

We werken nooit ‘just in time’, want dat is meestal ‘just too late’. Ook van potas hebben we dus een grote voorraad, waar we nog zes maanden mee verder kunnen.

Luc Tack
CEO Tessenderlo en Picanol

Ook bij andere afdelingen verstoorden dure grondstoffen het feestje enigszins. Dat was zo bij de afdeling Biovalorization, dat gelatine voor snoepgoed, collageenpeptiden voor gezondheids- en beautysupplementen en proteïnen voor vee- en visvoer puurt uit dierlijke bijproducten. Maar ook de hogere prijzen van de oliederivaten polypropyleen, poly-ethyleen en pvc, nodig voor de kunststofbuizenproducent Dyka, speelden de afdeling Industrial Solutions parten.

Hoewel een deel daarvan kon worden doorgerekend, bleven beide divisies in de tweede jaarhelft licht onder de analistenverwachting. ‘Het doorrekenen van duurdere grondstoffen is een daily fight’, zegt Stefaan Haspeslagh, financieel directeur van Picanol Group en de rechterhand van Tack. ‘Uiteindelijk moeten onze klanten ook de landbouwer kunnen overtuigen. En dat zijn verstandige mensen: ze weten verdomd goed wanneer er nog voldoende meststoffen in hun akkers zitten.’

Tweede gascentrale

De energietak T-Power is de meest voorspelbare: de gascentrale is goed voor een winstbijdrage van zo'n 25 miljoen per halfjaar. Naar aanleiding van de plannen voor de bouw van een tweede gascentrale in Tessenderlo stelde Tack voorzichtig dat ‘de overheid naar de juiste oplossing zoekt. Maar wij zijn klaar met de voorbereiding. We hebben een goed dossier.’

Met die cijfers in het achterhoofd en de koers van het aandeel is het uitkijken naar wanneer Tack weer een move doet om zijn belang in de chemiegroep uit te breiden van 70 procent van de stemrechten nu naar 75 procent. Dan kan hij zijn lang gehoopte fusie met moederbedrijf Picanol doordrukken.

‘Zelfs bedrijven in lagelonenlanden willen onze meest geavanceerde weefmachines’

De industriële groep Picanol heeft de coronacrisis al in 2021 duidelijk achter zich gelaten. De omzet groeide met een kwart naar 2,7 miljard euro en de brutobedrijfswinst (ebitda) steeg naar 430 miljoen euro (+19%). De afdeling Machines & Technologies, de historische activiteit van weefgetouwen van de industriële groep die ook elektronica (Psicontrol) en metalen gietstukken (Proferro) levert aan andere machinebouwers, groeide het sterkst. De omzet steeg met 46 procent naar 660 miljoen euro, deels te verklaren door het doorrekenen van hogere energie- en grondstoffenprijzen.

De machineafdeling profiteert volgens eigenaar-CEO Luc Tack volop van de nieuwste generatie ‘Connect’-machines, die een unieke combinatie bieden van twee weeftechnologieën: de grijper- en de luchttechnolgoie. Om de machines efficiënter aan te sturen lanceerde Picanol in het vierde kwartaal een volledig digitaal klantenplatform, PicConnect, dat uitgerust is voor industriële IoT- (internet der dingen, de connectie van machines met een centrale server) en servicegerelateerde toepassingen. ‘Ons orderboek is heel goed gevuld. We merken dat niet alleen textielproducenten in westerse landen, maar ook in landen met lage loonkosten geïnteresseerd zijn in onze meest geavanceerde machines. Eens ze machines die uitgerust zijn met IoT-technologie hebben gekocht, willen ze niets anders meer’, maakt de ondernemer zich sterk.

Logisch dat Picanol uit de sterke omzetstijging verhoudingsgewijs nog meer winst puurde. De brutobedrijfswinst (ebitda) over het hele jaar steeg met 62 procent, hoewel de divisie had af te rekenen met een sterke stijging van de grondstoffenprijzen die ze niet volledig kon doorrekenen aan haar klanten. Het bedrijf werkt met langetermijncontracten. Weefmachines die maanden geleden besteld werden, moet Picanol vandaag maken tegen de tarieven van toen. De extra kosten moet het deels uit eigen zak betalen. Daardoor daalde de ebitda in de tweede jaarhelft met een kwart.

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Bram Vanhevel van het beurshuis Leleux AB.
Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
Tijdens het slotdebat op de jaarlijkse happening van de Vlaamse beleggersfederatie VFB brachten de beursexperts traditioneel een lijstje met tips mee.
Gesponsorde inhoud