Volta Ventures haalt 35 miljoen op voor internetstart-ups
De Gentse investeringsmaatschappij Volta Ventures heeft 35 miljoen euro getankt bij overheidsfondsen en ondernemers voor zijn tweede fonds.
De overheidsvehikels PMV (Vlaanderen) en FPIM (federaal) behoren tot de grootste investeerders in het fonds Volta Ventures II, dat al enige tijd in de steigers stond. Andere belangrijke investeerders zijn technologie-ondernemer Michel Akkermans en Investlink, een vehikel van de drie oprichters van softwarebedrijf SecureLink.
Maar er zitten nog verschillende family offices en individuele investeerders in het kapitaal. Een aantal van de investeerders van het eerste fonds, waaronder Marc Coucke (Alychlo), investeerden opnieuw.
Het tweede fonds gaat van start met een iets minder groot bedrag dan het eerste fonds. Bij de eerste closing van Volta Ventures II werd 35 miljoen euro opgehaald. Voorganger Volta Ventures I kreeg in totaal 55 miljoen euro kapitaal, waarvan 42 miljoen euro bij de eerste closing eind 2014.
'Het is wel de ambitie om met het tweede fonds op ongeveer hetzelfde bedrag al het eerste fonds uit te komen', zegt managing partner Frank Maene. Binnen het halfjaar komt er mogelijk een tweede closing.
Jonge internet- en softwarebedrijven
Met het tweede fonds wil Volta Ventures verder doen waarmee het in 2014 begon: investeren in jonge internet- en softwarebedrijven in de Benelux. Op korte termijn zouden al de eerste investeringen worden aangekondigd.
Het fonds wordt geleid door Frank Maene en Sander Vonk. Net als bij het eerste fonds wordt Michel Akkermans voorzitter van de adviesraad van aandeelhouders.
Opvolginvesteringen
Het eerste Volta-fonds loopt gewoon verder. 'Daar is nog meer dan 30 procent van het kapitaal beschikbaar voor opvolginvesteringen in bestaande participaties', zegt Maene. Volta investeerde eerder in bedrijven als Sentiance (dataverwerking), Cashforce (fintech), Blanco (fintech) en FibriCheck (gezondsheidsapp).
Volta Ventures kon na 5 jaar nog geen enkele exit aankondigen. 'We stappen altijd in een zeer vroeg stadium in, soms op momenten dat er nog geen omzet is, en dan duurt het wat langer. Bij een aantal bedrijven hebben we wel al exitmogelijkheden afgewezen omdat de waardering te laag was. De bedrijven in portefeuille hebben nog een vijftal jaar voor groei en een exit', zegt Maene.
Meest gelezen
- 1 Waarom schuwen zoveel gezinnen de digitale meter?
- 2 WDP koopt oude Renault-site in Vilvoorde voor 100 miljoen
- 3 Bart Tommelein wordt adviseur bij strategisch communicatiebureau van Peter De Keyzer
- 4 Vastgoedreus Ghelamco herfinanciert Diegemse trofee The Wings
- 5 Hogere lonen krijgen uitzicht op hoger wettelijk pensioen