'Technisch probleem' schuift lancering van Bezos' herbruikbare raket op lange baan
De eerste vlucht van de raket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter en miljardair Jeff Bezos, is maandag opnieuw uitgesteld. De lancering van de New Glenn was al enkele keren opgeschort.
Het tijdstip van de lancering van New Glenn, een herbruikbare raket, werd maandag een paar keer verlaat en uiteindelijk werd de onderneming volledig afgeblazen. 'We zetten de lanceringspoging van maandag stop om een technisch probleem op te lossen. Daardoor vallen we buiten het lanceringsvenster. We bekijken de mogelijkheden voor onze volgende lanceringspoging', schrijft Blue Origin op X.
2025 moet een maanjaar worden. Behalve de maiden trip van Bezos' raket staan dit jaar nog verschillende maanmissies van onbemande vaartuigen op de agenda.
De lancering moest plaatsvinden vanaf Cape Canaveral in Florida. Daarvoor was een 'tijdvenster' voorzien met een eerste mogelijke poging vorige week maandag. De lancering werd echter meermaals uitgesteld, eerst door het slechte weer en nu dus door een technisch probleem.
Volgens directeur Ariane Cornell van Blue Origin heeft het uitstel te maken met een probleem in een 'subsysteem' van het ruimtetuig. Om dat op te lossen, hebben we meer tijd nodig dan het lanceringsvenster dat we nog hebben, zei Cornell tijdens een livestream.
Inhaalbeweging
Het uitstel voor onbepaalde tijd is een fikse tegenvaller voor Blue Origin en eigenaar Jeff Bezos. Met de New Glenn-draagraket wil het bedrijf de markt betreden van de lancering van grote commerciële en militaire satellieten en van ruimtetuigen naar de maan en Mars. Het zou zo een grote inhaalbeweging maken tegenover zijn rivaal SpaceX van die andere Amerikaanse miljardair, Elon Musk.
Na de eerste lancering staan nog veel meer vluchten van de New Glenn gepland. Er zijn al contracten ondertekend voor de lancering van missies naar Mars en de maan, en voor internetsatellieten van bijvoorbeeld het Canadese bedrijf Telesat.
New Glenn zal ook instaan voor de lancering van een deel van het geplande Amazon-netwerk, vergelijkbaar met de Starlink-satellieten van Musk. De 98 meter hoge raket is genoemd naar John Glenn, de eerste Amerikaan die in een baan rond de aarde vloog.
Beelden maken van Mare Frigoris
Dat het lanceringsvenster voor de New Glenn sluit, heeft ook te maken met een andere lancering die voor komende woensdagochtend op de agenda staat. De ruimtevaartorganisatie Nasa wil dan de maanmissie 'Blue Ghost Mission 1' aftrappen met een Falcon 9-raket van SpaceX. De missie heeft als doel om een onderzoekstuig van het bedrijf Firefly Aerospace op de voorkant van de maan te doen landen.
Met de raket lift ook een maanlander mee van het Japanse bedrijf ispace, voor de tweede Hakuto-R-missie. De eerste missie, in april 2023, mislukte als gevolg van een slecht werkende hoogtesensor, waardoor het tuig te pletter stortte.
De Japanse lander neemt een energiezuinige route naar de maan waardoor hij er pas over enkele maanden zal aankomen. Hij heeft een microrobotwagentje aan boord van Europese makelij, de Tenacious. Dat wagentje, een halve meter lang en 26 centimeter hoog, zal onder meer HD-beelden maken in de Mare Frigoris, een gebied rond de noordpool van de maan.
Naar water speuren
Als de lancering door SpaceX slaagt, wordt het maanjaar 2025 alsnog afgetrapt. Behalve de maiden trip van Bezos' raket staan dit jaar nog verschillende maanmissies van onbemande vaartuigen op de agenda.
Zo moet in februari de tweede missie vertrekken van Intuitive Machines, het bedrijf dat een klein jaar geleden de eerste commerciële maanlanding uitvoerde. Wetenschappers zullen die missie met aandacht volgen, want de maanlander heeft onder meer apparatuur aan boord om op de zuidpool van de maan naar water te speuren.
Intuitive Machines hoopt later dit jaar al een derde maanmissie te lanceren. Ook het bedrijf Astrobotic wil het in 2025 nog eens proberen, na een mislukte eerste poging vorig jaar met zijn Peregrine-lander. En als Bezos er alsnog in slaagt om zijn New Glenn de ruimte in te krijgen, wil ook Blue Origin zijn eigen cargoschip MK1 voor de eerste keer op de maan afzetten.
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit
- 4 Wat verandert in april voor uw geldzaken?
- 5 5 favoriete aandelen van Tom Simonts: 'Dit is een ondergewaardeerde overnamekandidaat, met een gewillige verkoper'