Advertentie

Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit

Eigenaar Paul Gheysens wil de jaarresultaten van zijn vastgoedbedrijf Ghelamco pas eind april publiceren. ©ANP | Hollandse Hoogte | Gerrit van Keulen

Ghelamco stelt de publicatie van zijn jaarresultaten een maand uit. Dat doet vermoeden dat het vastgoedbedrijf van de familie Gheysens met een ernstig probleem zit.

Ghelamco, de in financiële moeilijkheden verkerende vastgoedgroep van de familie Gheysens, heeft de publicatie van de jaarresultaten een maand uitgesteld. In een bericht op zijn website kondigt het bedrijf 'bij wijze van update van zijn financiële kalender aan dat de jaarlijkse geconsolideerde resultaten (...) gepubliceerd worden op 30 april 2025'.

'Wij volgen qua publicatie het ritme van onze obligatievoorwaarden', stelt eigenaar Paul Gheysens in een schriftelijke reactie aan De Tijd. 'In de huidige nog uitstaande obligatie is dat drie maanden na balansdatum voor de halfjaarcijfers en vier maanden na balansdatum voor de jaarcijfers. Dit is conform het toepasselijk wettelijk kader.' 30 april is met andere woorden de ultieme deadline voor de publicatie van de jaarcijfers.

Advertentie

Wij volgen qua publicatie het ritme van onze obligatievoorwaarden.

Paul Gheysens
Eigenaar Ghelamco

De mededeling is niettemin opmerkelijk aangezien Ghelamco zijn (half)jaarresultaten in het verleden telkens eind maart en eind september publiceerde. Tot voor kort stond maandag 31 maart 2025 op de Ghelamco-website nog expliciet vermeld als datum van de publicatie van de jaarresultaten.

Screenshot van de Ghelamco-website eind vorig jaar.
Screenshot van de Ghelamco-website eind vorig jaar.

Schuldenberg

Het uitstel van de publicatie kan moeilijk los gezien worden van de zware financiële problemen die Ghelamco kent. Precies een jaar geleden, bij de publicatie van het jaarverslag voor 2023, maakte het bedrijf voor het eerst gewag van een 'tijdelijk beperkte cash- en liquiditeitspositie'.

Advertentie
TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Advertentie

Eind 2023 had het bedrijf een netto financiële schuld van 1,34 miljard euro, waarvan 895 miljoen euro aan kortlopende schulden in 2024 vervielen. Om die schuldenberg te reduceren nam het bedrijf zich voor de komende 18 maanden 'een brede groep activa' te verkopen.

Bij problemen is uitstel van publicatie steevast de allerlaatste kunstgreep, die Ghelamco in het verleden nog nooit moest toepassen.

Daarop volgde een ongeziene rist vastgoeddeals. De familie Gheysens verkocht onder meer kantoortorens in Warschau, villa's in Knokke-Zoute en projecten in Gent en Kortrijk, terwijl schuldeiser Tikehau Ghelamco's eerste project in Londen, The Arc, afpakte.

Eind juni 2024 was de schuldenberg gezakt tot 1 miljard euro. Maar de revisor KPMG wees er toen in zijn rapport op dat Ghelamco de komende twaalf maanden nog 600 miljoen euro moest terugbetalen of herfinancieren, 'wat druk zet op de liquiditeitspositie'. Bovendien moest Ghelamco stevige afboekingen slikken op vastgoed dat het onder de prijs in de boeken verkocht, wat tot zware nettoverliezen leidde.

Zenuwslopend moment

De publicatie van resultaten is bij Ghelamco traditioneel een zenuwslopend moment. Bij problemen is uitstel van publicatie steevast de allerlaatste kunstgreep, die Ghelamco in het verleden nog nooit moest toepassen. Het is onduidelijk wat de werkelijke reden van het uitstel van de publicatie is. Mogelijk bestaat er twijfel over de obligatie van 80 miljoen euro die Ghelamco op 14 juni moet terugbetalen.

Cruciaal daarbij is de houding van de revisor, die in het verleden al vragen stelde bij de continuïteit van de activiteiten ('going concern') van het bedrijf. Ghelamco gaat er immers van uit dat het minstens twaalf maanden aan zijn financiële verplichtingen zal kunnen voldoen door vastgoed te verkopen en leningen te herfinancieren. Maar bij de goedkeuring van de jaarresultaten van 2023 noemde KPMG die veronderstelling een materiële 'onzekerheid'. Als Ghelamco zijn plannen niet tijdig en succesvol kan realiseren, doet dat volgens de revisor 'significante twijfel rijzen' over de mogelijkheid van het bedrijf om de activiteiten voort te zetten.

Voor Ghelamco komt het erop aan de revisor daarvan te overtuigen. Zo leefde voor de publicatie van de halfjaarresultaten in september de vraag of het zijn obligatie van 54 miljoen euro op 20 november 2024 kon terugbetalen. Paul Gheysens kon dat probleem net op tijd ontzenuwen, onder meer door de verkoop van zijn penthouse in het Finis Terrae-appartementencomplex in Knokke-Heist aan de staatsbank en belangrijke schuldeiser Belfius. Die verkoop werd op 19 november 2024 officieel geacteerd, maar was net voor de publicatie van de jaarresultaten eind september bezegeld.

Afbraak tribune 2 Antwerp uitgesteld

Bij de voetbalclub Antwerp, eigendom van de vastgoedondernemer Paul Gheysens, is de afbraak van tribune 2 uitgesteld. Normaal zou die maandag beginnen, maar de verantwoordelijke voor de werken kreeg van Antwerp de vraag om nog niet van start te gaan, schrijft Het Laatste Nieuws.

De iconische, maar vervallen tribune 2 bleef om veiligheidsredenen lang gesloten. Midden februari kreeg de club een omgevingsvergunning om de tribune te vervangen door een tijdelijk nieuw exemplaar met 8.700 plekken. Daarop begon Antwerp snel met de ontmanteling van de oude tribune.

In een reactie aan De Tijd stelt Gheysens dat de afbraak met twee weken uitgesteld is, maar dat de einddatum van de werken ongewijzigd blijft.

Advertentie
Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud