Wie leent voor zijn gezinswoning, krijgt daar vanaf 2020 geen fiscaal voordeel - woonbonus genaamd - meer voor. Maar wie een lopend krediet herfinanciert, blijft ook na de herfinanciering nog de woonbonus genieten. Het maakt niet uit of die herfinanciering bij dezelfde of bij een andere bank gebeurt.
Een lening herfinancieren, louter om de looptijd te verlengen om zo langer van de woonbonus te genieten, is echer zinloos. "Om te vermijden dat de looptijd van hypothecaire leningen vanuit louter fiscale overwegingen wordt verlengd, worden looptijdwijzigingen vanaf 1 januari 2020 geneutraliseerd", zegt De Vlaamse overheid daarover in een FAQ." De resterende looptijd van de hypothecaire lening zoals die geldt op 31 december 2019 wordt als het ware bevroren. Betalingen buiten de initiële looptijd komen niet meer in aanmerking voor de belastingverminderingen.'
Omdat het fiscale voordeel van de woonbonus loopt gedurende de hele looptijd, levert voor het einde van het jaar nog de looptijd wel nog langer fiscaal voordeel op. ‘Of u een bank zult vinden die akkoord gaat met een verlenging van 12 naar 20 jaar is wel de vraag. Een verlenging naar 15 jaar lijkt al meer haalbaar’, werpt Wout Becuwe van de kredietmakelaar Hypotheek.winkel op.
Het fiscale voordeel van de woonbonus bedraagt 40% van 1.520 euro (2.280 gedurende de eerste 10 jaar), ofwel 608 euro per jaar (912 euro gedurende de eerste 10 jaar). De looptijd met 3 jaar tot 15 jaar verlengen levert dus 3 x 608 euro ofwel 1.824 euro extra fiscaal voordeel op. 8 jaar extra zou 8 x 608 ofwel 4.864 euro fiscale winst opleveren.
Maar een herfinanciering kost ook geld. In eerste instantie betaalt u dossier- en aktekosten. En als u de looptijd van uw krediet verlengt, betaalt u in het totaal meer intrest. De winst van de extra jaren fiscaal voordeel zult u dus moeten afzetten tegen de kostprijs van de extra rente die u betaalt door de terugbetaling te spreiden over meerdere jaren en de dossier- en aktekosten die u moet ophoesten om uw lopende krediet te herfinancieren.