Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Woonbonus: notarissen zullen voorrang geven aan aankoopaktes

Om kopers van vastgoed zo veel mogelijk de kans te geven nog van de woonbonus te profiteren, zullen de notarissen de komende maanden voorrang geven aan de verwerking van aankoopaktes.
De notarissen gaan de verwerking van aankoopaktes voorrang geven.
De notarissen gaan de verwerking van aankoopaktes voorrang geven. ©Jonas Lampens

De nieuwe Vlaamse regering wil de woonbonus, het fiscaal voordeel voor de uw gezinswoning, vanaf 2020 laten uitdoven. Voor bestaande leningen verandert er niets, maar wie volgend jaar een huis of appartement koopt, zal niet meer kunnen genieten van de woonbonus.

Vraag daarbij was welke datum bepalend zou zijn: die van de compromis (die u eerst ondertekent bij de aankoop van een woning) of die van de akte (die u enkele maanden later ondertekent bij de notaris om de aankoop te officialiseren)? Kersvers minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) bevestigde daarover een eerder bericht in De Tijd: de datum van de kredietakte zal doorslaggevend zijn.

Advertentie

Dat betekent dat de krediet- en aankoopakte uiterlijk op 31 december 2019 getekend moet zijn om nog van de woonbonus te profiteren. U moet dus met andere woorden snel zijn als u nog van het fiscaal voordeel wil genieten. Want tussen het ondertekenen van de compromis en de akte zitten altijd enkele maanden, met een maximum van vier maanden.

Aankoopaktes eerst

'Wie nu vastgoed aankoopt, kan nog in aanmerking komen', verzekert notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. 'De doorlooptijd is, afhankelijk van geval tot geval, doorgaans 2 à 3 maanden. Het kan dus nog, maar maanden mag men niet meer wachten.' Omdat de tijd dringt, zullen de notarissen, de dossiers over de woonbonus voornemen. Dat betekent dat andere, minder dringende aktes, mogelijk pas volgend jaar aan de beurt komen. 'Dan denk ik bijvoorbeeld aan nalatenschapsdossiers of familiale verdelingen, die minder essentieel en minder dringend zijn' aldus van Opstal. Ook niet-dringende huwelijksaktes kunnen bijvoorbeeld wat worden opgeschoven.

Wie uit de boot valt voor de woonbonus dreigt overigens twee keer getroffen te worden. Want voor het betalen van de registratierechten zal worden gekeken naar de compromisdatum, zo laat de Vlaamse belastingadministratie (Vlabel) weten. Die registratierechten worden voor de aankoop van de gezinswoning verlaagd van 7 naar 6 procent. Maar als u de woonbonus misloopt omdat u de deadline voor de akte niet haalde, dan geldt voor het betalen van de registratierechten de compromisdatum, en zal u dus 7 in plaats van 6 procent taks betalen.

Uitstellen

Intussen wil de sp.a dat de afschaffing van de woonbonus wordt uitgesteld. Parlementslids Maxim Veys krijgt naar eigen zeggen veel berichten van chaos bij de betrokken beroepsgroepen. Bij een vorige aanpassing van de woonbonus was er nog een overgangsperiode: wie een ondertekend compromis kon voorleggen, kon ook profiteren van het oude systeem. Maar die tolerantie komt er ditmaal niet.

Advertentie
Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud