Tot morgen!
Wij sluiten de blog hierbij af. Morgen zien we u terug met vers beursnieuws. Wij wensen u een fijne avond.
Wij sluiten de blog hierbij af. Morgen zien we u terug met vers beursnieuws. Wij wensen u een fijne avond.
De Israëlische fabrikant van transformatoren en inductoren Payton Planar , die op Euronext Brussel noteert, komt zojuist met de resultaten over 2024. De omzet zakte met 7 procent naar 50,8 miljoen dollar, waarbij het bedrijf wijst naar een wereldwijde economische vertraging. Klanten lijken bestellingen naar de toekomst te verschuiven en hebben hoge overtollige voorraden. De nettowinst zakte van 15,3 naar 13,3 miljoen dollar.
Midden maart werd bekend dat Payton het Californische SI Manufacturing wil overnemen voor 4,6 miljoen dollar. Die onderneming maakt elektronische spoelen, voedingen en magnetische componenten voor klanten uit de transport-, luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie.
Payton laat weten dat de niet-verwerkte orders eind 2024 ruim 25 miljoen dollar bedroegen. Op 13 maart stond de teller op 25,7 miljoen dollar. De groep keert een dividend uit van 30 dollarcent per aandeel dat in juni 2025 op de rekeningen van de aandeelhouders belandt.
De biotechspeler Galapagos publiceerde zojuist zijn jaarrapport voor 2024. Midden februari kwam het bedrijf al met jaarresultaten op de proppen. Daaruit bleek dat de onderneming, die midden dit jaar in tweeën zal splitsen, het jaar afsloot met 74 miljoen euro winst, onder meer dankzij de rente-inkomsten van haar royale kasmiddelen (3,3 miljard euro eind 2024).
In een apart persbericht kondigde Galapagos toen ook aan dat de ontwikkeling van zijn kandidaat-geneesmiddel GLPG5101 wordt verbreed naar meer soorten kanker en dat de tweede celtherapiekandidaat, GLPG5201, wordt 'gedeprioritiseerd'. Analisten waren daarover verbaasd aangezien de data voor het kandidaat-geneesmiddel bemoedigend leken.
De Amerikaanse beurzen zijn lager afgesloten. Bas van der Hout praat u bij over de New Yorkse beursdag: Klappen voor Amerikaanse autobouwers
De Belgische supermarktgroep Colruyt start samen met Superunie uit Nederland en Coop Group uit Zwitserland een aankoopalliantie op. Collega Lukas Vanacker praat u bij over de Europese aankoopalliantie van Colruyt
De groente- en fruitspecialist Greenyard laat weten dat hij met zijn Franse sectorgenoot Gelagri Bretagne onderhandelt over 'een duurzaam partnerschap met Greenyard als meerderheidsaandeelhouder'. De nieuwe entiteit zou eind dit jaar worden afgerond.
Gelagri is een dochterbedrijf van de agrogroep Eureden en specialiseert zich in diepvriesgroenten. Daarbij controleert het bedrijf de hele keten. Met de samenwerking zouden de productie en commerciële activiteiten gecombineerd worden. Daarbij bouwen ze op de 'sterke telersbasis' van Gelagri en de geïntegreerde klantenrelaties van Greenyard.
In New York zijn het de autobouwers die stevige verliezen lijden als gevolg van het invoertarief van 25 procent dat de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren. General Motors krijgt een klap van 6,4 procent, terwijl Ford 3,3 procent inlevert. Eerder kregen ook Europese autowaarden een stevige tik.
De Amerikaanse beurzen zijn zo'n beetje uit de verliezen. De Dow Jones zakt nog 0,1 procent, maar de Nasdaq trappelt alweer ter plaatse.
We hebben de volgende samenvattingen voor u:
De Gentse bodem- en milieuonderzoeker ABO-Group zag over 2024 de omzet met 14,6 procent groeien naar 95,9 miljoen euro. De organische groei bedroeg net geen 10 procent, terwijl de gestage reeks kleine overnames in 2024 de omzet met 4,7 procent opkrikte.
Meteen kondigt ABO ook weer een nieuwe overname aan: Délo Boringen, een familiebedrijf uit Schoten gespecialiseerd in boringen voor milieustalen.
De brutobedrijfswinst (ebitda) ging er 9 procent op vooruit tot 12,1 miljoen euro. Door een daling van de operationele marge en hogere financiële kosten voor overnames bleef onderaan de lijn netto een winst over van 1,9 miljoen euro (-24,5%).
Door de recente overnames die het hele jaar door mee zullen tellen, verwacht de milieuonderzoeker in 2025 te groeien naar 105 tot 110 miljoen euro omzet.
De gastankerrederij Exmar zag de omzet in 2024 zakken van 578,3 naar 434,9 miljoen dollar, maar de operationele winst verdubbelen van 94,9 naar 206,4 miljoen dollar. Ook de nettowinst verdubbelde ruimschoots tot 181 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg van 1,25 naar 3,15 dollar (2,90 euro). Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf.
De scheepvaartdivisie zag een stabiele omzet en profiteerde van sterke marktomstandigheden. Hoewel de vrachttarieven voor hele grote schepen (VLGC's) later in het jaar zakten, bleven de tarieven voor middelgrote gastankers (MGC's) het hele jaar stevig. De onderneming zegt dat begin dit jaar 81 procent van de middelgrote schepen een contract heeft.
Bij de infrastructuurtak kreeg het nettoresultaat (121,5 miljoen dollar) een boost dankzij het wegvallen van een voorwaardelijke verplichting die ontstond bij de verkoop van de drijvende lng-fabriek Tango. Bij de divisie voor ondersteunende diensten kreeg het nettoresultaat (38,7 miljoen dollar) dan weer een zetje door de verkoop van touwslager voor windturbines Bexco in mei vorig jaar.
Fluxys Belgium komt nabeurs met jaarcijfers. Over 2024 boekte de beheerder van het gasnet een nettowinst van 82,1 miljoen euro, tegen 77,4 miljoen euro over 2023. Ook de omzet nam toe, met dank aan de hogere tarieven die Fluxys Belgium onder het regelgevend kader mag aanrekenen.
Fluxys Belgium gaat een brutodividend uitkeren van 1,40 euro bruto. Daarmee blijft het dividend voor het derde jaar op rij stabiel.
De koffiespecialist Miko heeft de jaarresultaten voor 2024 gepresenteerd. De omzet klom met 9 procent tot 277,1 miljoen euro, terwijl de operationele winst met 10 procent klom naar 10 miljoen euro. De nettowinst daalde dan weer met 20 procent tot 4 miljoen euro als gevolg van hogere intrestlasten en een toename van de vennootschapsbelasting.
Het gaat hier om de cijfers van de voortgezette activiteiten. Het bedrijf besloot eind mei om de dochteronderneming SAS, gespecialiseerd in privatelabelkoffie in de retailmarkt, te verkopen aan het investeringsbedrijf Nimbus. 'Dat leidde tot een aanzienlijk waardeverlies en 20,5 miljoen euro extra kosten', klinkt het bij Miko.
Een meevaller was dan weer een earn-out van 5 miljoen euro die het bedrijf ontving van het Duitse Paccor. Die komt nog van de verkoop van de kunststoffenafdeling Miko Pac uit 2021.
Het gemiddelde Europese aandeel verloor 0,6 procent. De toppers en floppers ziet u hieronder:
De Bel20 trappelde ter plaatse op 4.435 punten. De grootste stijgers en dalers ziet u hieronder:
Het Britse Vue, naar eigen zeggen de grootste particuliere bioscoopexploitant in Europa, koopt meer dan 1.000 ‘Series 4’-laserprojectoren van de Kortrijkse projectiespecialist Barco. De toestellen zullen tegen 2029 geïnstalleerd worden in bioscopen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken.
De laserprojectoren van Barco bieden een betere beeldkwaliteit dan klassieke projectoren, zowel qua helderheid en contrast als kleur. De onderhoudskosten zijn ook lager omdat er geen projectielampen meer vervangen moeten worden.
Vue baat bioscoopzalen uit op 233 locaties in acht Europese landen, samen goed voor 1.959 schermen.
Het aandeel Nationale Bank noteert bijna 11 procent lager op 348 euro. Beleggers reageren negatief op de definitieve jaarresultaten die woensdag nabeurs zijn gepubliceerd. De Nationale Bank zei dat ze de komende vijf jaar een gecumuleerd verlies van 2,8 miljard euro verwacht. Ze bevestigde dat ze in 2024 een recordverlies van 3,7 miljard heeft geboekt.
De volatiliteit van het aandeel is relatief groot dit jaar. Het daalde sterk na de publicatie van de voorlopige jaarresultaten in januari, veerde daarna fors op en valt nu weer terug.
Na ruim een uur handel is Wall Street boven water gekomen. De Dow Jones wint 0,1 procent, terwijl de Nasdaq 0,3 procent hoger gaat.
Volgens de zakenzender CNBC is de chipreus Nvidia bereid om voor 250 miljoen dollar aandelen CoreWeave te kopen tegen 40 dollar per aandeel.
Eerder meldde de nieuwsdienst Bloomberg dat CoreWeave afstevent op een intekenprijs van 40 dollar (post 14u05). Eerder was sprake van een vork tussen 47 en 55 dollar.
Nvidia verliest zo'n 1 procent.
Michael O’Leary, de CEO van de budgetvlieger Ryanair , verwacht dat de prijzen van vliegtickets dit jaar met 4 tot 6 procent zullen stijgen tegenover vorig jaar. Toen waren ze echter met 8 procent teruggevallen. ‘De prijzen zullen dus zowat 2 procent lager zijn dan twee jaar geleden’, zei O’Leary in een gesprek met de nieuwsdienst Reuters.
De Ryanair-topman zei ook dat Ryanair vorige week vrijdag ongeveer 10.000 bijkomende zitjes verkocht van en naar Londen. De luchthaven van Heathrow lag toen stil wegens een stroompanne. ‘We maakten een paar honderdduizend euro's bijkomende winst’, aldus O’Leary.
Gisteren was er al een verkoopgolf in techaandelen en vandaag belooft het niet veel beter te worden. De Dow Jones start met een verlies van 0,5 procent en de Nasdaq zakt zelfs 0,8 procent. De reden kunt u raden: een nieuw rondje Trump-tarieven, dit keer op geïmporteerde auto's.
De verwachte eerste noteringsdag van CoreWeave is met een dag verschoven naar vrijdag. Dat meldt Bloomberg. CoreWeave is een nogal risicovolle AI-speler en gisteren tuimelde Nasdaq met 2 procent.
Het uitstel hangt ook samen met bijgestelde verwachtingen. Opnieuw volgens Bloomberg stevent CoreWeave nu af op een intekenprijs van 40 dollar. Eerder was sprake van een vork tussen 47 en 55 dollar.
Verder zou de omvang van de IPO ook verminderen naar 37,5 miljoen aandelen, goed voor een operatie van 1,5 miljard dollar. Eerder was sprake van een omvang van 2,6 miljard dollar.
De Europese Centrale Bank (ECB) moet op de volgende vergadering in april een rentepauze overwegen, omdat het Amerikaanse handelsbeleid de besluitvorming over het monetair beleid bemoeilijkt. Dat heeft Pierre Wunsch, de Belgische ECB-bestuurder, gezegd in een interview met de zakenzender CNBC.
'Ik zeg niet dat ik pleit voor een rentepauze in april, maar het is zeker iets wat op tafel moet liggen', zei Wunsch. 'Handelstarieven duwen de inflatie naar omhoog en de groei naar omlaag. De vraag is of we daar doorheen moeten kijken. Dat wordt een moeilijke evenwichtsoefening.'
Nog even meegeven dat u over tien minuten via webcast live de beleggersdag van Umicore kunt volgen. De hoofdlijnen zijn deze ochtend al door de materialengroep bekendgemaakt. De beleggers zijn vooral opgelucht over de fors lagere investeringen in de kachelende batterijmaterialentak.
Doe mee via onderstaande box:
Analist Vivien Maquet van Degroof Petercam is opgezet met het nieuws dat Montea een Europees distributiecentrum van het schoenenmerk Skechers mee gaat ontwikkelen (zie post van 7.09 uur).
'In de huidige uitdagende verhuurmarkt voor nieuwe ontwikkelingsprojecten slaagt Montea erin een participatie te verwerven in een omvangrijk, voorverhuurd ontwikkelingsproject met een aantrekkelijk rendement van meer dan 6 procent', stelt de analist vast.
Bovendien is Weerts Group, de partner waarmee Montea het project ontwikkelt, goed vertrouwd met de logistieke vastgoedwereld, zegt Maquet. 'Het bedrijf heeft expertise als ontwikkelaar en langetermijninvesteerder van logistieke platformen over heel West-Europa. Deze investering is eerder ongewoon voor Montea, maar dergelijke investeringen werden in het verleden wel al gedaan (Cordeel).'
Er blijven nog vragen over de structuur van de transactie, stipt Maquet aan. Daarover geeft Montea vandaag meer uitleg in een analistencall.
De in Brussel genoteerde Griekse bouwgroep Titan Cement heeft alweer een sterk jaar achter de rug. Het bedrijf zag zijn omzet in 2024 stijgen tot 2,6 miljard euro, 3,8 procent meer dan vorig jaar en een nieuw record. De brutobedrijfswinst landde op 592 miljoen euro, een tiende meer dan in 2023.
Netto klom de winst tot 315 miljoen euro ofte 4,2 euro per aandeel, 17 procent meer dan vorig jaar. Dit jaar zette Titan America , de Amerikaanse dochter van Titan Cement, de stap naar Wall Street, een beursgang die het succesparcours van de Griekse betonboer de afgelopen jaren nog eens extra in de verf zette.
Het geld dat werd opgehaald met de beursgang van Titan America begin dit jaar in New York zal Titan Group en Titan America ondersteunen bij het uitvoeren van groeistrategieën
'Het geld dat begin dit jaar werd opgehaald met de beursgang van Titan America in New York zal Titan Group en Titan America ondersteunen bij de uitvoering van hun groeistrategieën, strategische overnames en de versterking van de balans', blikt financieel directeur Michael Colakides vooruit.
Dit jaar rekent de groep opnieuw op een gestage groei. 'De omzetgroei en de marges worden ondersteund door stevige en - in sommige regio's - hogere prijzen, die de duurdere arbeid, elektriciteit en grondstofkosten compenseren.'
Titan Cement krikt zijn dividend op van 2 euro naar 3 euro bruto per aandeel.
De holding Exor noteert lichtgroen op een dag dat de Europese autoaandelen een forse tik krijgen. Exor is nochtans een grote aandeelhouder van Stellantis , het bedrijf boven Fiat, Chrysler, Opel, Peugeot en Citroën.
De jaarcijfers van Exor komen dus goed van pas. De holding zag de intrinsieke waarde over 2024 met 9 procent stijgen. Het brutodividend gaat met 6,5 procent de hoogte in tot 49 cent. Exor zal net als vorig jaar zo’n 100 miljoen euro uitkeren. Dat het dividend per aandeel stijgt, komt doordat er minder aandelen in omloop zijn. Er komt overigens een nieuwe aandeleninkoop van 1 miljard euro.
Degroof Petercam-analist Jeroen Van Aken becijfert de huidige korting op de intrinsieke waarde op 49,6 procent. Hij hanteert een koopadvies en verhoogt het koersdoel van 119 naar 125 euro, goed voor 37 procent opwaarts potentieel.
Niet alleen autobouwers en fabrikanten van auto-onderdelen verliezen vandaag terrein door de forse importtarieven die Trump op alle niet in de VS gebouwde wagens instelt, ook de rederijen die gespecialiseerd zijn in het maritiem vervoer van auto’s, krijgen klappen.
Zij hadden al af te rekenen met een zwakke automarkt en daar komen nu de 25 procenttarieven bovenop. Volgens Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) is de Amerikaanse auto-invoer goed voor zowat 16 procent van het wereldwijde autovervoer over zee. Als de tarieven van Trump de Amerikaanse invoervolumes met 25 procent doen dalen, zou de impact op die trafiek tussen 4 en 7 procent zijn, schat SEB-analist Jon Nikolai Skåland.
Op de beurs van Oslo zakt Wallenius Wilhelmsen 6,7 procent en Hoegh Autoliners 4,3 procent.
Na bijna twee uur handel noteert de Euro Stoxx 50 met een verlies van 0,4 procent.
‘De nieuwe doelstellingen die Umicore in de aanloop naar zijn investeerdersdag aankondigde, zijn over het algemeen ambitieuzer dan wat we in ons financieel model hebben, in het bijzonder voor batterijmaterialen’, zegt analist Frank Claassen van het beurshuis Degroof Petercam. Hij rekende op een omzet van 910 miljoen euro voor de batterijmaterialentak in 2028, terwijl Umicore ongeveer 1,1 miljard euro naar voor schuift.
‘Het komt er nu op aan deze plannen waar te maken’, merkt Claassen op, iets wat volgens hem niet gemakkelijk zal zijn. ‘Zoals verwacht wil Umicore nieuwe investeringen in batterijmaterialen zoveel mogelijk beperken en eerst de bestaande fabrieken in Polen en Zuid-Korea uitmelken.’
‘We gaan er niet van uit dat alle twijfels over batterijmaterialen nu plots zijn verdwenen.’ Hij handhaaft zijn ‘houden’-rating en koersdoel van 12 euro. In dat koersdoel is geen waarde toegewezen aan batterijmaterialen en slechts circa 1 euro aan Ionway, de joint venture met de Volkswagen-groep .
Umicore noteert dankzij de belofte vanuit Londen om (fors) minder geld te stoppen in de batterijmaterialenafdeling intussen 9 procent hoger en piept zo weer boven 10 euro. Die remonte helpt ook de Bel20 licht in de plus, in contrast met het gros van de Europese beursbarometers.
Pro memorie: vanaf 13.30 uur houdt Umicore zijn beleggersdag in Londen, die u via deze link kunt volgen.
Het aandeel Elia noteert op 80,70 euro, tegenover een slotkoers van 84 euro gisteren.
De terugval van de koers heeft een logische, technische reden: aan het aandeel hangt geen inschrijvingsrecht meer om nieuwe aandelen Elia te kopen. Met vier van die rechten kunnen aandeelhouders inschrijven op één nieuw aandeel tegen 61,88 euro. De koersenleveranciers herwerken de slotkoers van woensdag om rekening te houden met het afgeknipte voorkeurrecht, waardoor het aandeel toch een stijging vertoont. Elia trapte gisteren een publieke kapitaalverhoging af van 1,35 miljard euro.
Meer uitleg over het inschrijvingsrecht leest u bij de post van 6u38.
De Noorse centrale bank houdt de rente stabiel op 4,5 procent. Ongeveer twee derde van de door Bloomberg gepolste economen hadden het status quo verwacht, een derde van de economen dacht aan een renteverlaging.
Kurt Vansteeland gaat dieper in op de tuimelende Europese autoaandelen.
De nettoactiefwaarde per aandeel van Sofina steeg in de loop van 2024 met bijna 14 procent, zegt analist Sharad Kumar van KBC Securities. Dat was vooral te danken aan het brede herstel in zowel private equity (niet-genoteerde aandelen) als durfkapitaal.
Dat neemt niet weg dat Sofina in 2024 aanzienlijk achterbleef op de Nasdaq 100, die meer dan 30 procent steeg. ‘De AI-boom die de Nasdaq 100 aanvuurde, had geen impact op Sofina dat bedrijven als OpenAI, Mistral AI, ByteDance... in portefeuille heeft’, aldus Kumar.
2025 belooft het jaar te worden waarin Sofina weer opveert.
‘We vinden dat het aandeel oververkocht is en dat heel wat pessimisme ingeprijsd is, terwijl de markt verschillende diversificatielagen, het sterke trackrecord van het management en het potentieel van de portefeuille om steeds meer unicorns (een bedrijf met een waarde van meer dan 1 miljard dollar) te produceren over het hoofd heeft gezien’, zegt de analist. ‘2025 belooft het jaar te worden waarin Sofina weer opveert omdat er meer renteverlagingen op komst zijn, de activiteit en de waarderingen van private equity en durfkapitaal verder zullen herstellen (mede dankzij de deregulering in de VS) en een meer actieve beursgangmarkt Sofina tal van mogelijkheden zal bieden om waarde naar boven te halen.’
Kumar raamt de huidige bedrijfswaarde op 315,7 euro per aandeel. Hij past daarop een nulkorting toe, zodat zijn koersdoel klimt van 300 naar 315 euro. Gezien het aantrekkelijke opwaartse potentieel van zowat 30 procent blijft zijn advies ‘kopen’.
De autoaandelen zijn na het nieuwste tarievensalvo van Trump de grootste daler op de Europese beurzen met een klap van meer dan 3 procent. Ook de bankaandelen lopen averij op met een verlies van meer 2 procent.
Stellantis krijgt een klap van 6 procent, Mercedes-Benz verliest 5 procent, BMW en Volkswagen gaan tussen 4 en 5 procent lager.
Na twee minuten handel verliest de Euro Stoxx 50 0,7 procent. De Bel20 gaat 0,3 procent lager.
Volgende bedrijven staan in de belangstelling:
* Umicore kondigt in de aanloop naar zijn investeerdersdag in Londen aan dat de totale investeringsuitgaven over de periode 2025-2028 worden beperkt tot 2,1 miljard euro. Umicore wint 5,3 procent.
* De Nationale Bank van België heeft zoals eerder aangekondigd vorig jaar een verlies van 3,7 miljard euro geleden en keert geen dividend uit. De NBB zakt 2,3 procent.
* De nettoactiefwaarde van Sofina was eind 2024 gestegen tot 312 euro per aandeel, iets meer dan in de nieuwsbrief van januari was gemeld. Sofina wint 0,4 procent.
* Montea neemt een belang van 40 procent in het nieuwe Europese distributiecentrum dat Weerts Group in Luik ontwikkelt voor het Amerikaanse schoenenmerk Skechers. Montea wint 1,4 procent.
Hennes & Mauritz realiseerde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2024/25, de periode van december tot februari, een lagere omzet en minder winst dan verwacht. De Zweedse kledinggigant boekte een omzet van 55,3 miljard kronen (5,1 miljard euro), waar analisten 55,8 miljard hadden verwacht. De bedrijfswinst bedroeg 1,2 miljard kronen (111 miljoen euro), terwijl de verwachting op 1,9 miljard kronen stond.
Topman Daniel Erver, die in januari 2024 aan het roer kwam te staan, slaagt er voorlopig niet in de omzet aan te zwengelen en het vertrouwen in de middellange doelstelling – een 10 procent hogere bedrijfswinst – te herstellen. Maar ook de markt zit tegen, omdat consumenten voorzichtig zijn in hun aankopen.
Twee weken geleden meldde ook concurrent Inditex een ontgoochelende jaarstart, waarop het aandeel van de Spaanse textielreus een klap kreeg.
Fastned , de Nederlandse ontwikkelaar en uitbater van snellaadstations voor e-auto’s, is vorig jaar opnieuw sterk gegroeid. Daar hangt ook een prijskaartje aan vast: hogere kosten om het netwerk uit te breiden (van 297 naar 346 laadstations), hogere afschrijvingen en hogere financiële kosten.
De omzet steeg vorig jaar naar 86,7 miljoen euro, wat 43 procent meer is dan in 2023. De ‘operationele ebitda’ ging bijna even sterk de hoogte in: +37 procent naar 32,6 miljoen euro. De onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) kwam met 8,7 miljoen euro slechts 11 procent hoger uit. Onderaan de tabel verschijnt een nettoverlies van 26,6 miljoen euro, duidelijk meer dan het rode cijfer van 2023 (19,3 miljoen euro).
Fastned verlaagde midden januari de doelstelling voor 2025 en mikt nu op 400 à 425 operationele laadstations tegen het einde van het jaar. Het bedrijf wil ook in twee nieuwe Zuid-Europese landen actief worden: Spanje en Italië.
De materialengroep Umicore laat in de aanloop naar de investeerdersdag in Londen (post van 6u27) in een persbericht weten dat het mes in de investeringen gaat. De totale investeringsuitgaven, inclusief de 500 miljoen in de joint venture met Volkswagen Ionway, worden in de periode 2025-2028 beperkt tot 2,1 miljard euro.
Van dat cijfer gaat 'minder dan 500 miljoen' naar de batterijmaterialentak, waar alleen nog de voltooiing van de fabrieken in Polen en Zuid-Korea prioriteit krijgen. De rest gaat naar de twee andere takken van de groep, recyclage (Hoboken) en katalysatoren. Dat moet bij beleggers de vrees temperen dat de cashnoden van de batterijtak cashflow wegzuigt van andere afdelingen.
We kiezen voor een evenwichtiger kapitaalallocatie binnen de groep en een strike kapitaalinzet
Volgens Umicore schroeft de groep globaal de investeringen in de periode 2025-2028 met 1,4 miljard terug en is de kapitaalallocatie nu 'evenwichtiger'.
Het doel is voor de tak batterijmaterialen tegen 2026 een positieve bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) en tegen 2027 een positieve vrije kasstroom. Op 'middellange termijn' zegt CEO Bart Sap voor de groep te streven naar een ebitda van 1 tot 1,2 miljard euro. Pro memorie: vorig jaar zakte de ebitda, vóór de forse afboeking op de tak batterijmaterialen, naar 763 miljoen euro.
De Nationale Bank van België had in januari gewaarschuwd dat het boekjaar 2024 een verlies van zowat 3,7 miljard euro zou opleveren en dat geen dividend zou worden uitgekeerd. Ze bevestigde dat woensdagavond.
Ook de komende jaren verwacht de Nationale Bank nog verliezen, maar die zullen minder groot zijn. Ze voorspelt voor de periode 2025-2029 een gecumuleerd verlies van 2,8 miljard euro.
Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen straks lager van start gaan. Het is een wilde gok van onzentwege, maar we hebben het vermoeden dat autobouwers als BMW, Porsche en Volkswagen onder druk zullen staan. Er komt immers een Amerikaanse invoerheffing van 25 procent op auto's van buiten de VS.
De futureshandel wijst op een verlies van zo'n half procent voor de Euro Stoxx 50 , de korf steraandelen van de eurozone, bij de openingsbel om 9 uur.
Over de prestaties van de Boël-holding Sofina in 2024 was al een en ander bekend dankzij de nieuwsbrief van januari. Toch brachten de jaarresultaten nog nieuws. Zo bleek de nettoactiefwaarde per aandeel gestegen tot 312 euro eind 2024. Dat is meer dan de 307 euro die in de nieuwsbrief was vermeld. Collega Bas van der Hout legt uit hoe dat komt.
Woensdagavond raakte bekend dat de logistiekvastgoedspeler Montea , sinds kort een Bel20’er, samen met Weerts Group het nieuwe Europese distributiecentrum van het schoenenmerk Skechers gaat ontwikkelen in Luik. Montea verwerft een belang van 40 procent en legt daarvoor tot 140 miljoen euro op tafel.
Het Amerikaanse bedrijf CoreWeave, dat tegen betaling computercapaciteit en software ter beschikking stelt van AI-spelers, trekt vrijdag naar Wall Street. CoreWeave torst echter veel schulden en is ook bijzonder sterk afhankelijk van Nvidia, zoals collega Dries Bervoet uitlegt.
Collega Evert Nerinckx merkt op dat het tot nader order verlieslatende bedrijf flink wat schulden moet zien af te lossen de komende jaren, zoals pagina F-35 van het bij de beurswaakhond SEC ingediende prospectus leert.
Vandaag start netbeheerder Elia zijn publieke kapitaalverhoging van 1,35 miljard euro. Pro memorie: aandeelhouders kunnen per vier stukken intekenen op één nieuw, tegen de vriendenprijs van 61,88 euro.
Met andere woorden: wie gisteren bij slot vier stuks van 84 euro had, heeft er vandaag vijf: vier van 84 euro en eentje van 61,88 euro, gemiddeld 79,58 euro. Die 79,58 euro is ook de startkoers van vandaag voor het aandeel, zonder het voorkeurrecht. Of om het in termen van een Friese grafheuvel te zeggen: de 'terp' of 'theoretische ex-rechten prijs'.
Nog dit: het inschrijvingsrecht noteert tijdens de intekenperiode, die tot 3 april loopt, apart op Euronext. Dat betekent dat arbitrage mogelijk is. De theoretische prijs is een vierde van het verschil tussen de Elia-koers (theoretisch dus bij de aftrap 79,58 euro) en de intekenprijs (61,88 euro), dus 4,43 euro.
De materialengroep Umicore blaast straks verzamelen in Londen voor een cruciale beleggersdag, die u vanaf 13.30 uur Belgische tijd via deze link via webcast kunt volgen.
Collega Marie Van Oost legt in onze voorkennis uit wat op het spel staat.
Focus: de batterijmaterialentak. Enkele analisten hebben de waarde van die afdeling, waarin de jongste jaren miljarden werd geïnvesteerd, intussen op nul gezet. De onzekerheid over die tak heeft zwaar op de beurskoers van Umicore ingehakt. Die verloor sinds begin 2024 63 procent van zijn waarde:
Op de aandelenmarkten in het Verre Oosten is, niet verrassend, de escalatie van de tarievenoorlog de rode draad in de beurshandel. De invoertarieven van 25 procent die de Verenigde Staten willen heffen op auto's spelen logischerwijs de autobouwers parten. In Tokio zakken Honda en Toyota ongeveer 3 procent, in Seoul is er voor Hyundai en KIA 3 à 4 procent verlies.
Opmerkelijk: door de onzekerheid die de handelstarieven veroorzaken voor de Japanse economie zijn beleggers plots veel minder zeker dat de Japanse centrale bank op de vergadering van 1 mei de rente opnieuw zal verhogen.
Goedemorgen!
We trappen af met een blik op Wall Street. Een vers salvo in de tarievenoorlog vanuit het Witte Huis fnuikte de prille remonte in New York. Zowel de Dow als - vooral - de Nasdaq sloot in het rood.
Straks om 12 uur onze livechat over de markten. Een vraag over de kapitaalverhoging van Elia, de cruciale beleggersdag van Umicore in Londen, de koersval van Ekopak, de IPO van CoreWeave, de bankenrally die KBC naar het hoogste peil sinds 2007 bracht of eender welk ander prangend beleggersthema? Die vraag kunt u nu al in onderstaande box stellen, we zullen straks zoveel mogelijk vragen naar best vermogen beantwoorden.
De liveblog van gisteren kunt u hier herlezen.