1. Markten Live
  2. Live blog
live

Europese beurzen sluiten hoger

Een beloftevol coronavaccin nadert de laatste testfase. Dat gaf de beurzen een zetje ondanks toenemende zorgen over een tweede golf. Recticel rukte op na fanmail. Goldman Sachs kwam met mooie resultaten dankzij fors hogere inkomsten uit aandelenhandel.
  • Tot morgen!

    Wij houden het hierbij voor vandaag, morgen zijn we er weer met vers beursnieuws! Hierbij nog de agenda:

    DONDERDAG 16 JULI 2020

    ECONOMIE/FINANCIËN

    China:

    Bruto binnenlands product tweede kwartaal, 04.00 uur

    Eurozone:

    Handelsbalans mei, 11.00 uur

    Europese Centrale Bank: rentebesluit , 13.45 uur

    Verenigde Staten:

    Kleinhandelsomzet juni, 14.30 uur

    Aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 11 juli, 14.30 uur

    Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) juli, 16.00 uur

    BEDRIJVEN

    België:

    Barco: halfjaarresultaten, 07.30 uur

    Wereldhave Belgium: halfjaarresultaten, 17.40 uur

    Frankrijk:

    Vranken Pommery Monopole: omzet eerste halfjaar, 17.45 uur

    Taiwan:

    TSMC: resultaten tweede kwartaal

    Verenigde Staten:

    Bank of America: resultaten tweede kwartaal, 12.45 uur

    Johnson & Johnson: resultaten tweede kwartaal, 13.00 uur

    Morgan Stanley: resultaten tweede kwartaal, 13.15 uur

    Netflix: resultaten tweede kwartaal, 22.00 uur

    Zweden:

    Atlas Copco: resultaten tweede kwartaal, 08.30 uur

  • Intervest Offices & Warehouses sluit huur overeenkomst voor Gold Forum

    Vastgoedbedrijf Intervest Offices & Warehouses heeft een huurcontract gesloten voor 10 jaar. Het gaat om het gebouw Gold Forum, een duurzaam logistiek gebouw op het bedrijvenpark Flight Forum in het Nederlandse Eindhoven. 

    'De volledige 21.000 vierkante meter aan opslagruimte en kwaliteitsvolle kantoorruimte met ruime lichtinval zal in juli 2020 in gebruik genomen worden door OneMed', klinkt het bij de vastgoedspeler. 'OneMed is een toonaangevende Europese leverancier van medische hulpmiddelen en is actief in 10 landen met het hoofdkantoor in Stockholm, Zweden.'

  • De samenvatting van de Amerikaanse beursdag...

    ... kunt u hier terugvinden!

    ©AFP

  • Moderna schiet hoger

    Moderna

    schiet 12 procent hoger na gunstig nieuws. Het Amerikaanse biotechbedrijf begint op 27 juli als eerste bedrijf de finale fase van de klinische tests voor de ontwikkeling van een coronavaccin. Aan de finale fase nemen in de Verenigde State 30.000 mensen deel. De helft van hen krijgt een dosis van 100 microgram van het vaccin, de andere helft een placebo.

    Het eerste doel van de studie is alle symptomen van Covid-19 te voorkomen. De secundaire doelstellingen zijn onder meer de preventie tegen een SARS-CoV-2-infectie. De studie zou op 27 oktober afgelopen moeten zijn. 

    ©REUTERS

  • Wall Street opent hoger

    De Amerikaanse beurzen zijn in het groen geopend. De Dow Jones

    klimt 1,2 procent, de S&P500 veert 1 procent op en de Nasdaq stijgt 0,7 procent. 

    ©AFP

  • Goldman Sachs wint met topresultaten

    Goldman Sachs

    schiet voorbeurs met meer dan 4 procent hoger nadat de zakenbank met zeer mooie resultaten over het tweede kwartaal op de proppen was gekomen. Goldman genereerde een winst van 2,42 miljard dollar, ofwel 6,26 dollar per aandeel (+7,7 procent). Dat cijfer is veel hoger dan de 3,78 die analisten hadden voorzien. De omzet klom met 41 procent tot 13,3 miljard, meer dan 3,5 miljard hoger dan wat de markt verwachtte. 

    Net als twee andere grote zakenbanken, JPMorgan en Citigroup, won Goldman Sachs in het tweede kwartaal flink dankzij een fors toegenomen obligatie- en aandelenhandel. De tradinginkomsten stegen met een astronomische 93 procent. Door de volatiliteit op de financiële markten en dankzij de ongeziene stimulusactie door centrale banken en overheden was er buitengewone activiteit op de beurzen.

    Voorts steeg de voorziening voor probleemkredieten met 70 procent tot 1,59 miljard dollar. Goldman keert een kwartaaldividend uit van 1,25 dollar per aandeel. Daarmee volgt het de lijn van JPMorgan, dat een dividend van 90 dollarcent gaat uitkeren. 

  • Code groen voor Zweeds telecomdividend

    Zweden mag dan code rood mee krijgen, voor liefhebbers van waardeaandelen heeft het land code groen. Het Zweedse telecombedrijf Tele2 wil aandeelhouders dit jaar toch een bijzonder dividend uitkeren. Eerder dit jaar schrapte het concern nog zijn voorstel voor een winstuitkering van in totaal 2,4 miljard Zweedse kroon (231 miljoen euro), omdat de coronapandemie te veel onzekerheden met zich meebracht.

    In het tweede kwartaal daalde de omzet van Tele2 tot 6,7 miljard kroon, wat op autonome basis 2 procent minder is dan een jaar eerder. Daarbij speelde de coronapandemie het concern op meerdere vlakken parten. Zo verdiende Tele2 wegens alle reisbeperkingen minder aan internationaal roamen, een gedaalde vraag naar mobiele abonnementen en minder tv-inkomsten door het annuleren van sportwedstrijden. Het onderliggende bedrijfsresultaat steeg wel, mede door groei in de Baltische staten en kostenbesparingen.

    Naar verwachting belegt Tele2 in september een buitengewone aandeelhoudersvergadering over het dividend. Beleggers op de beurs van Stockholm zijn opgetogen met het besluit, want het aandeel gaat 4 procent hoger.

  • Geen voorlopige bewindvoerders bij FNG

    De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft beslist geen voorlopige bewindvoerders aan te stellen bij de modegroep FNG, bekend van modemerken Brantano en CKS. Twee vakbonden en één werknemer hadden dat geëist.

    De handel in FNG is al sinds 11 mei geschorst. 

  • Recticel op jaarwinst

    Een windfall-meevaller uit het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid vanaf september subsidies uitdeelt voor het isoleren van woningen, tilt Recticel 

     afgetekender naar jaarwinst (+6% sinds Nieuwjaar). De chemiegroep heeft haar coronaklap op de beurs verteerd en vormt een hoofdrolspeler in onze dagelijkse beursupdate

  • Europees Hof annuleert Europese miljardenboete voor Apple

    Het rechtsorgaan van de Europese Unie annuleert de beslissing van Europees Concurrentiecommissaris Margrethe Vestager van 2016 in de Apple-zaak

    . Er is onvoldoende rechtsgrond dat de 13 miljard belastingvoordeel een vorm van oneerlijke staatssteun vormt, luidt het vonnis.

  • Britse inflatie stijgt meer dan verwacht

    In het VK is de inflatie in juni sterker gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS. 

    De inflatie klom op jaarbasis in juni van 0,5 naar 0,6 procent, terwijl economen rekenden op een prijsstijging van 0,4 procent. Toch is de inflatie nog altijd veel lager dan de inflatiedoelstelling van de Britse centrale bank (BoE) van 2 procent per jaar. 

  • Corona-update

    Ook vandaag weer even een korte corona-update, omdat het virus zijn effect heeft op de aandelenbeurzen. 

    In de VS blijft het virus heftig om zich heen grijpen. Inmiddels ligt het dagelijkse aantal besmettingen op 70.000. Daarmee stijgt het aantal infecties per dag naar de door Anthony Fauci, de wetenschappelijke topadviseur van president Donald Trump, voorspelde 100.000 besmettingen per dag. Op dit moment zijn in de VS in totaal 3,43 miljoen besmettingen geconstateerd. Het aantal sterfgevallen ligt er op 136.000. 

    Brazilië is na de VS het tweede land waar het aantal infecties boven 1 miljoen ligt. Er zijn 1,93 miljoen besmettingen geconstateerd. Opmerkelijk is daarbij dat president Jair Bolsonaro een van de besmette mensen is. In Europa is het vooral het VK dat flink te kampen heeft met het virus. Daar ligt het aantal besmettingen op 293.000.

    ©REUTERS

  • Belgische export daalt 24 procent in mei

    De Belgische uitvoer is in mei met 24 procent gezakt tegenover mei vorig jaar en de invoer met 25,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De daling van de buitenlandse handel is iets minder groot dan in april, toen de export en import met respectievelijk 28 en 29,7 procent terugvielen. Het lichte herstel tussen april en mei is te danken aan de geleideijke versoepeling van de lockdown. De Nationale Bank merkt op dat de ene helft van de Europese landen de handel meer ziet dalen dan België en de andere helft minder.

    In de periode maart tot en met mei daalde de handel met alle belangrijke landen met uitzondering van China. Vooral de export van geneesmiddelen naar China groeide. De cijfers per product tonen aan dat alleen de handel in chemische producten toenam. De handel in minerale producten, zoals olie, en in vervoermaterieel daalde het meest.

  • Degroof over ASML

    Voor analist Michael Roeg van Degroof Petercam vielen de cijfers van ASML

    wat tegen. 'De omzet van 3,33 miljard was lager dan de door ons vooropgestelde 3,56 miljard euro. Ook de bedrijfswinst van 905 miljoen was 9 procent onder onze verwachting.' 

    De lagere omzet is volgens Roeg het gevolg van een uitgestelde omzet van 300 miljoen euro. 'De lager dan verwachte omzet komt vooral door de 300 miljoen euro aan systemen die verscheept werd, maar niet als verkoop waren gerealiseerd. Dat gebeurt pas in de tweede jaarhelft. Ook het aantal orders was wat laag, maar we kunnen ons voorstellen dat klanten wel iets anders aan hun hoofd hadden in het kwartaal dan orders plaatsen voor machines.

    Voorts was de analist wel te spreken over de brutomarge. 'De marge van 48,2 procent kwam uit boven onze voorspelling van 47 procent. De marge profiteerde van een gunstige productmix bij DUV en van een verbeterde winstgevendheid van EUV-diensten op locatie.'

    Het aandeel gaat 0,2 procent lager 

    Wij gaan er vanuit dat de orders in de tweede jaarhelft weer zullen aanzwellen.

    Michael Roeg
    Analist Degroof Petercam

  • Vers verkoopadvies deert AB InBev niet

    Het beurshuis Bryan Garnier verlaagt het advies voor AB InBev 

     met twee trappen tegelijk van 'kopen' naar 'verkopen'. Analist Nikolaas Faes geeft een koersdoel van 49 euro.

    De koersdoelen voor de bierreus variëren tussen 34,4 euro en 96 euro.

    Vermogensbeheerder Bryan Garnier is een kleine speler. De ratingknip heeft geen koersimpact. AB InBev noteert met 1,6 procent winst.

  • Isoleren, isoleren, wie zijn best doet zal het leren...

    ... is het advies dat de Britse overheid haar onderdanen meegeeft in de vorm van een nieuwe premie voor woningisolatie. Die levert Recticel 

    een koersdoelverhoging op van Berenberg.

    Isoleert u zich vooral met dit artikel

  • Blik op Amsterdam: TomTom beloond, ASML niet

    Op de Amsterdamse beurs krijgt TomTom 

    applaus voor zijn cijferrapport. De navigatiespecialist dook netto in verlies maar mikt op een positieve kasstroom aan het eind van het boekjaar. Het aandeel rukt op met 6 procent. 

    ASML 

    profiteert niet ondanks de zelfzekere outlook die het gaf bij zijn kwartaalrapport. De chipmachinebouwer koelt met 0,5 procent af na een stevige klim van 30 procent sinds midden maart. 

  • Bel20 opent groen en flirt met 3.500 punten

    De Bel20

     is in het groen geopend, al viel de winst lager uit dan eerder door de futures werd aangegeven. De graadmeter dikt 0,7 procent aan naar 3.481 punten. 

    Recticel 

    neemt met een winst van 3,9 procent de kop na een koersdoelverhoging van Berenberg. 

    Biotechbedrijf Celyad

     koelt met 3 procent af na de mooie sprong van dinsdag na gunstig nieuws van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) .

  • Ahold Delhaize breidt boodschappenleveringen uit in VS

    Food Lion, het Amerikaanse submerk van Ahold Delhaize

    , breidt zijn samenwerking met boodschappenbezorger Instacart uit. Het aantal winkels dat de 'booschappen-aan-huis'-dienst kan aanbieden verdubbelt van 154 naar 302. Het gaat om winkels in de staten Maryland, North Carolina, Virginia en West Virginia. Country roads, take my boodschappen home. 

  • Wirecard-CEO aangeklaagd voor handel met voorkennis

    'Handel met voorkennis', is de jongste toevoeging aan de lange lijst aantijgingen tegen Markus Braun, CEO van de gevallen fintechspeler Wirecard. De Duitse beurswaakhond BaFin diende dinsdag een formele klacht in bij de openbare aanklager in München. De toezichthouder wil gerechtelijke vervolging in een aandelenverkoop die Braun deed op 24 juni, de dag voor Wirecard een faillissementsaanvraag indiende. Toen verkocht de topman voor 6,6 miljoen euro aandelen.

    Een andere transactie van 3,4 miljoen euro op een eerder datum wordt ook nog onderzocht, aldus BaFin. 

  • Samenvatting ASML

    In dit artikel bundelen we nog eens de belangrijkste pijlers uit de cijferset van ASML, de chipmachinebouwer die zich dit jaar opwerkte tot zwaargewicht in de Amsterdamse sterindex AEX. 

  • Marktenchat: wat te verwachten van het resultatenseizoen?

    Om 12u is collega Kurt Vansteeland uw gastheer op onze wekelijkse marktenchat. Deelname aan de chat verzekert u van de nodige munitie om het resultatenseizoen te trotseren.

  • Fiscus trekt omstreden dividendinstructie in

    Heeft u buitenlandse aandelen in portefeuille? Dan dient u alleen personenbelasting te betalen op de effectief geïnde buitenlandse dividenden, niet meer op een theoretisch bedrag dat hoger kan zijn. De fiscus trekt een omstreden instructie weer in die stelde dat houders van buitenlandse aandelen het theoretische maximumbedrag van hun dividend dienden aan te geven.

  • Groene opening op til

    Bijna acht uur, tijd voor een blik op de futures. Die zien er een uur voor opening fraai uit met een verwachte openingswinst van 1,4 procent voor de Euro Stoxx 50. 

    Groene dag op til. Reden om dit jaren-90-hitje van Green Day nog eens op te diepen.

  • Fed-topvrouw waarschuwt voor opflakkerend virus

    Terwijl Wall Street zich optrekt aan de hoop op een snelle doorbraak bij de zoektocht naar een vaccin voor het coronavirus is de stemming onder Amerikaanse centraal bankiers een stuk minder optimistisch. Dat leert een (virtuele) toespraak die een van de invloedrijkste bestuurders bij de Federal Reserve, Lael Brainard, dinsdagavond gaf.

    Lael Brainard (hier geflankeerd door ex-minister van Financiën Timothy Geithner) geldt als een invloedrijke stem binnen de Federal Reserve.
    Lael Brainard (hier geflankeerd door ex-minister van Financiën Timothy Geithner) geldt als een invloedrijke stem binnen de Federal Reserve. ©REUTERS



  • Berenberg: 'Britse isolatiepremie positief voor Recticel'

    Berenberg verhoogt zijn koersdoel voor Recticel   van 9 euro naar 10,5 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 26 procent ten opzichte van de jongste slotkoers. Het toonaangevende beurshuis herhaalt met klem zijn koopadvies na de sterke update waarmee de chemiegroep vorige week onverwacht naar buiten trad. Daarin maakte Recticel gewag van een sneller dan verwacht herstel.

    De green deal die in Europa op tafel ligt kan in verschillende landen tot premies leiden voor woningisolatie.

    Christoph Greulich
    Analist Berenberg

    Een bijkomende reden voor het enthousiasme vindt Berenberg in de nieuwe steunregels in het Verenigd Koninkrijk voor woningisolatie. Vanaf september kunnen Britten rekenen op een premie om hun woningen beter te isoleren waardoor ze twee derde van de kost kunnen terugvorderen. De Britse overheid trekt daarvoor 2 miljard pond uit. 'Dat is zeer gunstig voor Recticel, dat een kwart van zijn isolatie-omzet in het Verenigd Koninkrijk draait', zegt analist Christoph Greulich. 'Ook de green deal die in Europa op tafel ligt, kan in andere lidstaten soortgelijke maatregelen triggeren', klinkt het.
  • TomTom: 'Zware impact, maar ergste lijkt voorbij'

    In Amsterdam valt aan de start van het cijferseizoen al wat te rapen. Naast ASML geeft TomTom 

    resultaten. Die blijken eerder gemengd. Door het coronavirus slonk de omzet in het tweede kwartaal met een stevige 41 procent naar 124 miljoen euro, al ligt dat lichtjes boven de analistenverwachting (119  miljoen euro).

    Daaruit puurde de navigatiespecialist een brutobedrijfswinst van 7,3 miljoen euro. Maar onder de nettostreep prijkt een verlies van 63 miljoen euro. Topman Harold Goddijn zegt dat Covid-19 een grote uitdaging vormt, maar dat het herstel lijkt ingezet. TomTom gaf door de onzekerheid nog geen cijferprognose mee voor het volledige boekjaar, maar maakt nu toch gewag van 'een positieve kasstroom'. 

  • Nissan blinkt in Tokio na voorstelling 'Tesla-killer'

    Nissan is bij de sterkste stijgers op de beurs van Tokio. Het aandeel surft mee op de voorstelling van de elektrische Nissan Ariya, een compacte SUV waarmee Nissan Tesla naar de kroon wil steken. De SUV vormt een aanvulling op de elektrische stadsauto Nissan Leaf en komt midden volgend jaar op de markt, in eerste instantie in Japan, de VS en Canada. 

    Wordt deze elektrische Nissan Ariya een uitdager voor Tesla?
    Wordt deze elektrische Nissan Ariya een uitdager voor Tesla? ©REUTERS

  • ASML: '2020 wordt duidelijk een groeijaar'

    En daar zijn ze al, de cijfers van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML

    . Op het eerste gezicht lijken ze in lijn met de verwachting. De kwartaalomzet bedraagt 3,3 miljard euro. Voor het lopende kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen 3,6 en 3,8 miljard euro met een lijvige brutomarge tussen 47 en 48 procent. Het orderboekje staat voor bijna 10 miljard euro gevuld. 'We kunnen met zekerheid stellen dat 2020 voor ons een groeijaar wordt', geeft CEO Peter Wennink mee in een video

    'In de eerste helft van het kwartaal was er absenteïsme en druk op onze waardeketen', zegt Wennink. 'Maar daarna kwam een inhaalbeweging en nu draaien we weer normaal.'

  • Wat doet ASML?

    We verwachten cijfers bij AEX-zwaargewicht ASML. Beleggers leggen de lat hoog: ASML

     ontpopte zich tot beursvedette over de eerste jaarhelft en noteert tegen 32 keer zijn verwachte winst.

  • Vaccinhoop boven virusvrees

    In het pingpongspelletje tussen virushoop en virusvrees zijn woensdag de optimisten weer aan zet. De beurzen trekken na een Europese verliesdag hoger. Beleggers putten moed uit berichten dat het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna op 27 juli als eerste bedrijf de finale fase van de klinische tests opstart voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus.

    In Azië laten de Chinezen dat rondje aan zich voorbij gaan. De beurzen in Shanghai vallen ten prooi aan winstneming na de spectaculaire klim van de voorbije week. In Japan, Zuid-Korea, Australië en India noteren aandelenbeurzen met afgetekende winsten tot 1,3 procent. Ook de Amerikaanse en Europese futures duiden op een gelijksoortige winst.

    De hoop op een snel en veilig vaccin neemt de bovenhand op de doemberichten rond een tweede golf die in Europa steeds meer de kop opsteken. In het Verenigd Koninkrijk zou een tweede uitbraak van het virus tot 120.000 levens kunnen kosten, luidt een nieuwe voorspelling.

    De dollar verliest ten opzichte van de euro. De olieprijs sterkt verder aan naar 43 dollar per vat na berichten dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week daalden. 

    De hoop op een snel coronavaccin primeert woensdag op de toenemende angst voor een tweede besmettingsgolf.
    De hoop op een snel coronavaccin primeert woensdag op de toenemende angst voor een tweede besmettingsgolf. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Europese beurzen sluiten hoger
13 min leestijd