S&P500 boekt derde groene sessie op rij
-
-
GameStop wordt bitcoininvesteerder
De verkoper van videogames GameStop komt in de marge van zijn kwartaal- en jaarupdate op Wall Street met een opvallende mededeling: de raad van bestuur heeft unaniem het plan goedgekeurd om de cash van het bedrijf te investeren in de aankoop van bitcoin.
Het bedrijf zal de cyrptomunt voortaan aanhouden als 'strategische reserve'. Daarmee treedt GameStop in de voetsporen van Strategy, het Amerikaanse softwarebedrijf dat bekend werd als reuzeninvesteerder in 's werelds grootste cryptomunt. Die stap zorgde dankzij de steile opmars van de bitcoinprijs voor een snelle, maar volatiele stijging van het aandeel Strategy.
GameStop rapporteerde over het voorbije kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar, 28 procent minder dan vorig jaar. De nettowinst landde op 131,3 miljoen dollar, een ruime verdubbeling tegenover de 63,1 miljoen dollar over hetzelfde kwartaal vorig jaar.
-
Wall Street: een weifelende Joe Sixpack en een zelfzekere Cathie Wood
De Amerikaanse beursindices bleven dinsdag dicht bij huis. De pakjesreus UPS had last van een kritisch analistenrapport, Tesla kreeg een lofrede van de bekende techinvesteerder Cathie Wood.
-
Lichtgroene sluiting in New York
Daar is het laatste belsignaal op Wall Street al. De Amerikaanse beurshandelaars beleefden niet de meest spannende dag uit hun carrière, want tijdens deze kabbelende dinsdagsessie bleven de voornaamste beursindices de hele tijd erg dicht bij huis.
In het slot persten beleggers er nog een klein sprintje uit. De brede S&P500-index boekte daardoor 0,2 procent winst, goed voor de derde groene sessie op rij. De Dow Jones maakte een pas op de plaats. De techindex Nasdaq presteerde het best met 0,5 procent winst.
-
Merck, UPS en Abbvie zijn verliezers op Wall Street
Het is een gezapige sessie op Wall Street, met weinig grote bewegingen.
Deze bedrijven staan wel onder druk:
- De Amerikaanse farmagroep Merck verliest 5 procent. Het bedrijf betaalt 200 miljoen dollar aan een Chinese farmaspeler voor de licentie op een experimenteel geneesmiddel tegen hartproblemen. Als het middel een succes wordt, kunnen de betalingen aan het Chinese bedrijf oplopen tot 2 miljard dollar. Beleggers zijn sceptisch.
- De pakjesreus UPS staat onder druk na een kritisch rapport van Bank of America. Analist Ken Hoexter denkt dat de winstverwachtingen van het analistenheir te positief zijn, gezien de onzekerheid bij consumenten over de importtarieven en het aanhoudende winterweer.
- De farmagroep AbbVie veerde de afgelopen weken op, maar levert nu dik 4 procent in. Beleggers lijken wat winst van tafel te nemen.
-
Santander klimt voor het eerst sinds 2015 boven 100 miljard euro marktwaarde
De Spaanse Banco Santander werd vandaag de eerste bank in de Europese Unie in bijna tien jaar met een marktwaarde van meer dan 100 miljard euro.
Het aandeel van Santander steeg op de beurs van Madrid vandaag met 1,8 procent, waardoor de beurswaarde landde op 100,3 miljard euro. De laatste keer dat een bank in de Europese Unie een handelsdag afsloot op dat niveau was in 2015, berekende Bloomberg.
Ook toen was Santander de bank in kwestie.
-
Sofina: tijd voor een TikTok-dansje?
Als een van de laatste bedrijven in de Brusselse sterrenkorf Bel20 presenteert Sofina , de Boël-holding die tegenwoordig met een fikse korting op de beurs noteert, morgenavond zijn jaarrapport.
Daarin komen we te weten of het goudklompje genaamd TikTok de portefeuille van de familie Boël nog wat zwaarder heeft gemaakt. Over Sofina en diens sterparticipatie TikTok leest u meer in onze Voorkennis-rubriek.
-
Topkoers maakt Belgisch belang in BNP Paribas ruim 5 miljard waard
De koers van BNP Paribas klom dit jaar al met meer dan een derde en ligt voortaan ruim boven 80 euro. Het belang van de federale overheid is daardoor meer dan 5 miljard euro waard.
Dat vergroot de druk op de Wetstraat om een deel van het Belgische belang in de bankgroep te verzilveren. Ons land verkocht in het afgelopen decennium al twee keer een deel van zijn belang in BNP Paribas, in 2017 en in 2023.
Dat bracht telkens zo'n 2 miljard euro in het laatje. Collega Michaël Sephiha zoomt in op de topkoers van BNP Paribas en de mogelijke plannen van de federale overheid.
minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) laat zich voorlopig niet onder druk zetten. Hij zei dinsdag in de Kamercommissie Financiën dat de federale regering bij een eventuele verkoop van overheidsparticipaties rekening zal houden met hun strategische karakter, naast het dividend dat ze opleveren.
-
Meta en Alphabet uitblinkers bij 'Mag 7'
Bij de Magnificent Seven, het kransje van zeven grote techbedrijven in de VS, trekt Meta vandaag de kop met een winst van 1,6 procent.
Ook Alphabet en Amazon winnen wat terrein. De boodschap van Cathie Wood dat ze haar vertrouwen in Tesla behoudt (zie post van 14.03 uur) heeft geen spectaculair effect op de koers van de autobouwer. Tesla noteert 0,6 procent hoger.
Microsoft en Apple blijven dicht bij huis. Nvidia heeft net als de meeste chipaandelen wat moeilijker.
-
Amerikaans consumentenvertrouwen kachelt achteruit
Op Wall Street kunnen de beursindices niet verder bouwen op hun winsten van gisteren. Een kleine twee uur voor de slotbel speelt de Dow Jones 0,2 procent lager, de Nasdaq doet er een bescheiden 0,1 procent bij.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zit in een dal, zo blijkt uit de nieuwste rondvraag van de universiteit van Michigan. Het consumentenvertrouwen is teruggevallen naar 92,9 punten, het laagste peil sinds juli 2022, veel minder dan de 100,1 punten vorige maand. Dat cijfer ligt ook lager dan de consensusverwachting van 94.
Het sentiment bij investeerders, consumenten en bedrijven verslechtert, nu zorgen over de economie en het economische beleid hun tol eisen
'Het sentiment bij investeerders, consumenten en bedrijven verslechtert, nu zorgen over de economie en het economische beleid hun tol eisen', zegt analist Bret Kenwell van eToro vast. 'Tot er meer zekerheid is over het tarievenklimaat en de macro-economische achtergrond, zullen het vertrouwen en het sentiment kwetsbaar blijven.'
Analist Bhanu Baweja van UBS stelt dat de 'duidelijk vermoeide' Amerikaanse consument nog een tijd druk zal zetten op de Amerikaanse aandelenmarkt. Baweja vreest dat de aandelenanalisten hun winstverwachtingen voor corporate America de komende maanden neerwaarts zullen moeten bijstellen.
-
Brusselse beurs: Tessenderlo kwart boven dieptepunt, druk op Ekopak houdt aan
Op de Brusselse beurs kenden Tessenderlo en Floridienne een erg goede dag, terwijl de druk de beurskoers van Ekopak aanhield.
Collega Bas van der Hout doet voor u het relaas van de voorbije beursdag in Brussel.
-
Groene dag op Europese beurzen
De Europese sterindex Euro Stoxx50 sloot vandaag met een winst van 1,1 procent.
De Europese hoog- en laagvliegers de voorbije sessie:
-
Bel20 eindigt met kleine winst
De Bel20 is 0,2 procent hoger gesloten op 4.482,20 punten. In de index viel het verlies van 2,3 procent voor UCB op, evenals de stevige winsten voor D'Ieteren Group (+3,5%) en Umicore (+3,6%). Op de brede markt liet Ekopak 6,7 procent liggen.
-
Juridisch gevecht tussen Kroger en Albertsons wordt bitser
Toen een Amerikaanse rechtbank in december de fusie van de Amerikaanse supermarktketens Kroger en Albertsons verbood, spande Albertsons meteen een rechtszaak aan tegen zijn ex-fusiepartner. Kroger wou honderden supermarkten verkopen aan groothandel C&S Wholesale Grocers, maar dat bleek niet genoeg om de fusie erdoor te krijgen. Albertsons eiste een verbrekingsvergoeding van 600 miljoen dollar plus miljarden schadevergoeding.
Nu slaat Kroger terug door zelf een rechtszaak tegen Albertsons aan te spannen. Uit de ondervraging van Susan Morris, aangewezen als volgende CEO van Albertsons, door de overheid zou naar voren gekomen zijn dat Albertsons met C&S had onderhandeld en er een eigen agenda op nahield. Kroger vraagt nu een schadevergoeding van Albertsons.
Albertsons heeft al gereageerd en zegt dat Krogers demarche bedoeld is om de aandacht af te wenden van zijn eigen CEO-problemen. Krogers topman Rodney McMullen nam begin deze maand ontslag omdat zijn gedrag niet consistent zou zijn met de bedrijfswaarden.
-
Lagenkostenbroker eToro wil naar Nasdaq
De Israëlische internetbroker eToro heeft een aanvraag ingediend voor een beursnotering op Nasdaq. Het platform werd in 2007 opgericht door de broers Yoni en Ronen Assia, twee bekende ondernemers in de techscene van Tel Aviv.
-
TUI wil rendabiliteit touroperatortak verdubbelen
De Duitse toerismegroep TUI hield vandaag een analistendag in Madrid. Koen Lambrecht vat hier de essentie samen.
-
Hoe kies ik de juiste broker voor mijn ETF-beleggingen?
-
Natixis IM: 'Private activa zouden in een portefeuille even belangrijk moeten zijn als aandelen en obligaties'
De Franse vermogensbeheerder Natixis IM merkt bij zijn klanten een toenemende vraag naar investeringen in private activa. ‘Die maken 85 procent van de Europese economie uit’, stipt topman Philippe Setbon aan.
-
Wall Street | Alibaba | McCormick | GameStop| KB Home | Trump Media & Technology
Na ruim een uur handel noteert de Dow Jones met een winst van 0,2 procent, terwijl de Nasdaq 0,5 procent opveert.
- Alibaba ging initieel lager nadat de voorzitter had gewaarschuwd voor een zeepbel in AI. Intussen noteert het aandeel op NYSE stabiel.
- De specerijenproducent McCormick verliest 3 procent na slechter dan verwachte kwartaalcijfers. 'De Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten hebben een effect op onze prognoses', klinkt het bij de CEO.
- De winst van de huizenbouwer KB Home komt ook lager uit dan verwacht. 'De macro-economische en geopolitieke onzekerheden hebben een effect op kopers van huizen', zegt CEO Jeffrey Mezger.
- Trump Media & Technology spurt 11 procent hoger. Het vehikel van president Donald Trump sluit een samenwerking met crypto.com voor de lancering van trackers rond digitale activa.
- GameStop noteert lager in aanloop naar de kwartaalcijfers nabeurs.
-
Tessenderlo noteert kwart boven dieptepunt daags voor cijfers
Graag hierheen voor het Brusselse beursoverzicht van Bas van der Hout.
-
Belgische ondernemers opnieuw somberder
Het Belgisch ondernemersvertrouwen is in maart na enkele opwaartse maanden weer afgenomen. De conjunctuurbarometer staat op -15,1 tegen -12,3 in februari.
Zowel in de verwerkende nijverheid, de dienstverlening aan bedrijven als de bouwnijverheid zijn ondernemers somberder geworden. De grootste daling treft de dienstverlening aan bedrijven, waar de vooruitzichten voor de marktvraag voor de vierde opeenvolgende maand zijn verslechterd. Alleen in de handel is het conjunctuurklimaat verbeterd, dankzij betere werkgelegenheidsvooruitzichten.
-
Nieuwe klap voor Ekopak | Uitspraken Koen Kennis (N-VA) over Waterkracht
Er zijn 'tot op heden' geen beslissingen die het Antwerpse drinkwaterbedrijf Water-Link 'formeel of definitief binden' aan het Waterkracht-project van Ekopak . Dat zegt Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA). Het aandeel van de specialist in waterzuivering verliest opnieuw tot 8 procent.
-
Gezapige start in New York
Ook in de VS zijn de beurshandelaars nu aan hun werkdag begonnen. Na enkele minuten handel blijven de beursindices dicht bij huis.
De Dow Jones noteert 0,1 procent hoger, de Nasdaq doet er 0,2 procent bij.
-
Cathie Wood blijft in Tesla geloven
De techinvesteerder Cathie Wood en haar maatschappij Ark Investment Management behouden hun vertrouwen in Tesla , ondanks de klappen die de e-autobouwer dit jaar kreeg. Ze verwachten dat het aandeel over vijf jaar 2.600 dollar waard zal zijn, bijna tien keer zoveel als vandaag.
In een interview met Bloomberg TV in de marge van de HSBC Global Investment Summit in Hongkong zei Wood dat Tesla’s robottaxis tegen dan voor 90 procent van de bedrijfswaarde zullen tekenen. Daarnaast is Tesla ook met robots met een menselijke gedaante bezig en dat heeft Wood zelfs nog niet opgenomen in haar waarderingsprojectie.
Zelfs als je rekening houdt met het herstel in de vier voorbije handelsdagen - maandag zelfs +11,9 procent - noteert het aandeel Tesla met 31 procent verlies sinds Nieuwjaar. De verkoop in belangrijke markten als Europa en China is ingestort en de politieke zijsprong van topman Elon Musk, waarbij hij de Amerikaanse overheid sterk aan het uitdunnen is, valt bij velen slecht.
-
Kingsize daling voor Kingfisher
Kingfisher krijgt een oplawaai van bijna 14 procent tot 240,80 pence. De doe-het-zelfketen kwam met een slechter dan verwachte prognose. Ze voorziet voor het lopende boekjaar (februari-januari) een winst voor belastingen tussen 480 en 540 miljoen Britse pond, terwijl analisten 542,4 miljoen pond in de kaarten hadden.
Franse activiteiten deden het veel slechter dan verwacht.
Jefferies-analiste Grace Gilberg wijst erop dat niet enkel de prognose mager was, maar dat ook de jaarresultaten te wensen overlieten. 'De vergelijkbare verkopen krompen met 0,8 procent, terwijl we uitgingen van 0,2 procent expansie', klinkt het. 'Dat kwam door een iets slechter dan gedachte prestatie in het VK en veel zwakker dan voorziene cijfers voor de activiteiten in Frankrijk.'
'De prognose is teleurstellend en volgt op een zwakker dan verwachte omzetevolutie in Frankrijk en Polen', zegt JPMorgan-analiste Georgina Johanan.
-
Floridienne op hoogste peil in anderhalve maand
Het centjesaandeel BioSenic niet te na gesproken is Floridienne vandaag de sterkste stijger op Euronext Brussel. De Waals-Brabantse holding, die op de fixingmarkt noteert, springt 8,3 procent op tot 650 euro. Dat is de hoogste koers sinds begin februari.
Specifiek nieuws rond Floridienne is er niet voor zover we konden achterhalen. De holding met belangen in onder meer feestvoedingsbedrijven, ‘hommelbestuiver’ Biobest en batterijenrecycleerder Snam, moet een dezer over het boekjaar 2024 rapporteren.
De eind september gepubliceerde halfjaarcijfers lieten een mooie omzet- en winstgroei zien. Afwachten of Floridienne op dat elan is doorgegaan in de tweede jaarhelft.
-
Lichtgroene start op til in New York
De Amerikaanse beurzen lijken op weg naar een lichtgroene start zo meteen. Dat wijzen de indexfutures aan. De Dow Jones zou 0,2 procent hoger openen, de Nasdaq 0,3 procent hoger.
-
Voorzitter Alibaba waarschuwt voor zeepbel in AI-datacenters
-
Britten houden hand op de knip
De Britse kleinhandelsverkopen zijn in maart stevig teruggevallen. De maandelijkse maatstaf van de Confederation of British Industry (CBI) is gedaald van -23 in februari tot -41 deze maand. Dat is de laagste stand sinds juli 2024.
Volgens CBI-hoofdeconoom Martin Sartorius passen de Britten om twee redenen goed op met hun bestedingen: de wereldwijde handelsspanningen en de in oktober voorgestelde begroting van de Labour-regering. Die legt bedrijven hogere socialezekerheidsbijdragen op. In april worden ook andere kostenverhogingen van kracht.
-
Sequana Medical blijft onder druk staan
Bij de opvallend dalers in Brussel staat opnieuw Sequana Medical , met een minus van 4,8 procent tot exact 1 euro. Het medtechbedrijf koppelde vorige week het jaarbericht over 2024 aan de boodschap dat een broodnodige maar - voor de kleine beleggers - fors verwaterende kapitaalronde in de steigers staat.
Het aandeel Sequana noteert nu 37 procent onder de slotkoers van vorige week maandag (1,59 euro).
-
Kuehne+Nagel: analisten mogelijk te optimistisch over 2025
De Zwitserse logistiekgroep Kuehne+Nagel waarschuwt dat de bedrijfswinst dit jaar mogelijk lager zal uitvallen dan waarop analisten momenteel rekenen. De wereldwijde economische onzekerheid speelt K+N parten.
De logistieke speler, die in meer dan 100 landen actief is, verwacht dat de recurrente bedrijfswinst (ebit) over 2025 tussen 1,5 en 1,75 miljard Zwitserse frank (1,57 en 1,83 miljard euro) zal uitkomen. De mediaanverwachting van analisten bedraagt 1,69 miljard frank.
K+N schrapt ook de winstgroeiprognose voor de periode 2019-2026, die van een jaarlijkse toename van de bedrijfswinst met 17 tot 19 procent uitging. Het Zwitsers bedrijf zegt dat het ‘te optimistisch’ was in zijn postpandemische prognose. Sindsdien hadden scheepvaart- en logistieke bedrijven af te rekenen met ernstige verstoringen van de aanvoerketens, overbelaste havens in de VS en China, havenstakingen en de Houthi-aanvallen op schepen in de Rode Zee.
Het aandeel K+N verliest 3,2 procent in Zürich.
-
'Duitse economie toont eerste tekenen van lentesentiment'
ING-econoom Carsten Brzeski reageert op de gestegen Ifo-index (zie post 11.07 uur). Volgens hem vertoont de Duitse economie de eerste tekenen van een 'spring fever', ofwel 'lentesentiment'. 'De Duitse economie zit tussen twee seismische activiteiten, namelijk de dreigende Amerikaanse handelstarieven en het overeengekomen Duitse stimuluspakket.'
Er is nog geen plan over hoe en wanneer het geld moet worden uitgegeven.
'Balancerend tussen de risico's op korte termijn (Amerikaanse tarieven) en de kansen op langere termijn (stimuluspakket) zou de Duitse economie voorzichtig moeten herstellen in de loop van het jaar', vervolgt de econoom. 'Maar de timing ervan is onduidelijk, evenals de uitwerking.'
'Vergeet niet dat er nog geen overheid is en nog geen regeerakkoord', legt Brzeski uit. 'En dus is er ook geen plan voor wanneer het geld moet worden uitgegeven en hoeveel er gespendeerd zal worden. Als de investeringen juist worden ingezet, dan moet dat in ieder geval leiden tot een cyclisch herstel. Maar het probleem is tegelijk dat stimulusmaatregelen weinig doen om de concurrentiepositie van de Bondsrepubliek te verbeteren.'
Begrotingsstimulus doet weinig aan het verbeteren van de Duitse concurrentiekracht.
-
Duitse ondernemers positiever dankzij Merz' investeringsplannen
De Ifo-index, die het Duits ondernemersvertrouwen uitdrukt, is deze maand gestegen tot 86,7 van 85,3 in februari. Het cijfer voor maart is volgens Reuters in lijn met de verwachting van economen.
Ondernemers zijn tevredener over de huidige toestand, terwijl de verwachtingen zijn verbeterd. ‘De Duitse economie hoopt op beterschap’, zegt Ifo-president Clemens Fuest.
De duidelijk verbeterde businessvooruitzichten weerspiegelen de hoop van vele ondernemingen dat het financieel pakket van de toekomstige regering de conjunctuur zal aanzwengelen.
Het positievere ondernemersklimaat is te danken aan de hoop op een stabiele Duitse regering en aan de forse investeringsplannen die toekomstige kanselier Friedrich Merz heeft aangekondigd.
‘De duidelijk verbeterde businessvooruitzichten weerspiegelen de hoop van vele ondernemingen dat het financieel pakket van de toekomstige regering de conjunctuur zal aanzwengelen’, zegt Jörg Krämer, de hoofdeconoom van Commerzbank, in een reactie.
Friedrich Merz, de toekomstige bondskanselier van Duitsland ©REUTERS -
Hoger koersdoel voor Zealand Pharma
KBC Securities-analist Jacob Mekhael krikt zijn koersdoel voor Zealand Pharma op van 970 naar 1.120 Deense kronen (150 euro). Hij doet dat in reactie op het nieuws van eerder deze maand dat het Deense farmabedrijf gaat samenwerken met het Zwitserse Roche. De richtprijs houdt bijna een verdubbeling in ten opzichte van de huidige koers.
De bedrijven gaan onder meer een van de kandidaat-obesitasmiddelen van Zealand Pharma, petrelintide, verder ontwikkelen en daarna mogelijk commercialiseren. 'We gaven ons model een update voor de cashinjectie en de mijlpaalbetalingen. We verhoogden eveneens de prognose voor de onderzoekskosten, algemene kosten en piekverkopen voor petrelintide.'
Het aandeel wint 3,9 procent tot 582 Deense kronen.
-
Bâloise trekt spurtje tot recordstand
De Zwitserse verzekeringsgroep Bâloise wint 6,2 procent tot 192,40 Zwitserse frank en noteert daarmee op een record. De winst kwam in 2024 uit op 384,8 miljoen frank, terwijl analisten maar 334 miljoen frank in de kaarten hadden. Daarnaast lanceert het bedrijf een inkoopprogramma voor eigen aandelen van 100 miljoen frank.
De drie bedrijfstakken tekenden allen een hoger dan verwachte winst op.
'De cijfers zijn duidelijk beter dan verwacht en we verwelkomen de opkoop van eigen aandelen', klinkt het bij JPMorgan-analist Farooq Hanif. Hij wijst erop dat de groep niets heeft gezegd over mogelijke overnames, ondanks de recente berichten over een fusie tussen Bâloise en landgenoot Helvetia.
'De drie bedrijfstakken tekenden allemaal een hoger dan verwachte winst op', laat ZKB-analist Georg Marti weten. Hij wijst erop dat de schadeverzekeringen sterk presteerden, ondanks de toegenomen verliezen als gevolg van door natuur veroorzaakte schades (noodweer).
Vontobel-analist Simon Foessmeier zegt dat de resultaten beter dan gedacht waren, maar stelt dat de waardering van Bâloise nog altijd hoog is. Tegelijk verwacht hij dat analisten hun ramingen voor de winst opwaarts zullen bijstellen.
-
Co-CEO Samsung overleden na hartaanval
Samsung Electronics heeft bekendgemaakt dat mede-CEO Han Jong-hee (63) is overleden aan een hartaanval. Han stond aan het hoofd van de divisie digitale apparaten en de 'device experience'-eenheid, waaronder mobiele telefoons en huishoudtoestellen vallen. Hij begon in 1988 bij Samsung en werkte zich op tot hoofd van onderzoek en ontwikkeling bij de 'visual display'-divisie in 2011. In 2022 werd hij benoemd tot CEO.
Han leidde nog maar een week geleden de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in het Koreaanse Suwon, waar hij vragen kreeg over de tegenvallende beurskoers van het bedrijf. Na zijn overlijden wordt Jun Young-hyun, sinds november 2024 mede-CEO en hoofd van de geheugenchipdivisie, de enige CEO van Samsung.
-
Tessenderlo kwart boven dieptepunt
Tessenderlo koerst 2 procent hoger naar 23,55 euro en noteert 26 procent boven het dieptepunt van kerstavond, 18,62 euro. Toen had het industrieel conglomeraat net een moeilijk boekjaar 2024 afgesloten met een kerstalarm.
Sindsdien was er dus stevig herstel, ook zonder concreet nieuws. Mogelijk profiteert het aandeel van het algemene herstel van Europese kleinere en industriële aandelen. Tessenderlo komt morgen voorbeurs met de resultaten over 2024. Die zullen gezien het kerstalarm niet goed zijn, met een daling van de bedrijfswinst met 15 à 20 procent. Met de koersklim zetten beleggers, met een opklarende Europese economie, in op een beter 2025.
-
'Agfa maakt succesvol gebruik van groeimotoren'
KBC Securities-analist Guy Sips heeft zijn model voor de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert bijgewerkt en herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 1,4 euro. De richtprijs biedt een stevig opwaarts potentieel van ruim 57 procent ten opzichte van de huidige koers.
Sips wijst erop dat Agfa succesvol gebruikgemaakt heeft van zijn groeimotoren, namelijk HealthCare IT (oplossingen voor gezondheidszorg), Digital Printing Solutions (digitale printtechnologieën en chemische oplossingen) en Green Hydrogen Solutions (Zirfon-membranen voor de productie van waterstof).
'Sinds 2020 zagen de drie takken een jaarlijkse omzetgroei van 9 procent', stelt Sips. 'De ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.) van de divisies klom met 34 procent per jaar tot 52 miljoen euro. In dezelfde periode kromp de ebitda voor de 'volwassen' activiteiten met 28 procent per jaar van 103 naar 27 miljoen euro.'
Sinds 2020 zagen de drie groeitakken een jaarlijkse omzetgroei van 9 procent.
Hij wijst er onder andere op dat HealthCare IT in een sterke speler verandert in het cloudsegment van de markt. Zo helpt Agfa ziekenhuizen om medische beelden en gegevens op te slaan in de cloud in plaats van op traditionele lokale servers. 'De transformatie leidde tot een ongekende toename van het aantal orders', klinkt het.
Digital Printing Solutions heeft volgens Sips 'een kritische massa bereikt', terwijl Hydrogen Solutions van een onderzoeksproject verandert in een succesvolle start-up.
Het aandeel profiteert niet van het positieve commentaar en zakt 1,2 procent tot 0,889 euro.
-
Europese beurzen veren op | Bâloise stijgt naar record | Shell profiteert van hogere doelstellingen
Het gemiddelde Europese aandeel wint 0,3 procent. Hieronder ziet u een aantal bewegers:
- Bâloise wint 5,4 procent tot 190,90 euro, een recordhoogte. De verzekeringsgroep kwam met beter dan verwachte resultaten en gaat daarnaast voor 100 miljoen Zwitserse frank eigen aandelen opkopen.
- Shell veert 2 procent op tot 2.779,5 pence. De oliemaatschappij houdt vandaag haar beleggersdag in New York en heeft alvast de doelstellingen voor de komende jaren opgekrikt (zie post 8.10 uur).
- Kingfisher tuimelt 11 procent. De doe-het-zelfketen kwam met een slechter dan verwachte prognose.
-
VGP koopt obligaties terug
De logistiekvastgoedspeler VGP kondigt aan dat hij een geplafonneerd bod doet inzake twee uitstaande obligaties. Het gaat om groene obligaties van 500 miljoen euro met een rente van 1,625 procent en vervaldag 17 januari 2027 en om die van 600 miljoen euro met een rente van 1,5 procent en vervaldatum 8 april 2029.
De maximale aanvaardingsvoorwaarden zijn tot 250 miljoen euro voor de obligaties in het algemeen en tot 50 miljoen euro voor de obligaties die in 2029 aflopen. Wellicht probeert de groep met de zet de schulden verder in de toekomst te schuiven tegen gunstige voorwaarden, zoals we dat gisteren ook bij de luierproducent Ontex zagen.
-
TUI belooft luchtvaartpoot uit te bouwen
Op de beleggersdag in Madrid (zie post van 6.26 uur) herhaalt de reisgigant TUI de belofte om dit boekjaar de winstmarge van 7 naar 10 procent te verhogen, leert een mededeling. Een belangrijke focus van de beleggersdag is de tak 'Markets + Airlines', voornamelijk de luchtvaartafdeling van de groep. Die moet voor CEO Sebastian Ebel de winstmarge op middellange termijn tot boven 3 procent opkrikken.
TUI is één van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa en met seat-only tickets gaan we meer inkomsten aanboren
'We breiden de commerciële functie uit van TUI Airline', zegt Ebel, die zegt dat het de bedoeling is meer 'seat only'-vliegtuigzitjes - en dus minder als onderdeel van pakketreizen - te verkopen. 'TUI is één van de tien grootste luchtvaartmaatschappijen van Europa en met 'seat only'-tickets gaan we meer inkomsten aanboren.'
-
Bel20 licht hoger van start
De Bel20 wint 0,2 procent tot 4.483 punten. Een aantal bewegers op Euronext Brussel:
- Montea en Lotus Bakeries nemen de kop in de Brusselse hoofdbarometer.
- De Nationale Bank veert nog eens 4,5 procent op. Het aandeel is sinds midden februari aan een opmerkelijke opmars bezig.
-
Ook Alibaba en Xiaomi verpesten Chinese sfeer
We schreven eerder al dat de klap voor BYD weegt op het sentiment in Hongkong, maar er is meer. Ook de techbedrijven Xiaomi en Alibaba donderen respectievelijk 5,6 en 3,5 procent lager.
Xiaomi bracht tegen een korting voor 5,5 miljard dollar aandelen aan de man, terwijl de voorzitter van Alibaba Joe Tsai waarschuwde voor een mogelijke zeepbel in de bouw van datacenters.
-
Shell verhoogt doelstelling structurele kostenbesparingen
We hadden het net al even over de beleggersdag van Shell in New York (zie post 6.26 uur). Zojuist heeft de olie- en gasreus een persbericht uitgestuurd waarin hij naar eigen zeggen de strategie 'accelereert'. CEO Wael Sawan had eerder als doelstelling om 2 tot 3 miljard dollar structurele kosten weg te snijden. Dat verhoogt hij nu naar 5 tot 7 miljard dollar tegen eind 2028 (opgeteld vanaf 2022).
Verder wil Shell de aandeelhouder nog wat meer in de watten leggen. De groep is van plan om 40 tot 50 procent van de operationele kasstroom terug te sturen naar beleggers via dividenden en inkoopprogramma's voor eigen aandelen. Eerder lag dat percentage op 30 tot 40 procent.
-
Onzekerheid rond Ekopak houdt aan
Het aandeel van Ekopak zakte maandag verder weg, ondanks een persbericht van het beursgenoteerde waterbehandelingsbedrijf met 'extra duiding' over het belangrijke Waterkracht-project. Analisten zijn verdeeld over hoe terecht de koersdaling is. Collega Bert Broens praat u bij: Onzekerheid over Waterkracht-project hangt als schaduw over Ekopak.
-
'De 7' over onder andere BYD...
Met onze dagelijkse nieuwspodcast 'De 7' bent u weer helemaal bij. Vandaag gaat het onder andere over de spetterende cijfers van BYD:
-
Solvay krijgt hoger koersdoel van Berenberg
Berenberg heeft gisteren het koersdoel van de chemiegroep Solvay van 32 naar 34 euro verhoogd, maar laat het 'houden'-advies staan. De jongste richtprijs geeft 1,5 procent opwaarts potentieel ten opzichte van de slotkoers van gisteren.
Het aandeel heeft nu drie verkoopadviezen, zes 'houden'-adviezen, een 'opbouwen'-advies en zeven koopadviezen. Het gemiddelde koersdoel ligt op 34,13 euro (1,9 procent opwaarts potentieel).
-
Biotalys stelt nieuwe bestuurster voor
De gewasbeschermer Biotalys laat in een persbericht weten dat hij Toni Bucci voordraagt als onafhankelijk bestuurster. Bucci werkte onder andere 23 jaar bij het Duitse chemieconcern BASF, waarbij ze verantwoordelijk was voor onderzoek en ontwikkeling, alsmede voor de commercialisatie van nieuwe insecticiden en fungiciden.
Bucci vervangt vertrekkend bestuurder Markus Heldt na de goedkeuring op de aandeelhoudersvergadering van 22 april.
-
Olieprijs veert op na verse tariefdreiging Trump
De prijs voor een vat Brent-olie steeg gisteravond vandaag met bijna 1 dollar tot boven 73 dollar. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Donald Trump dreigde met tarieven voor landen die olie importeren uit Venezuela. Landen die toch olie uit dat land invoeren, zouden een tarief van 25 procent betalen voor iedere vorm van handel die ze met de VS doen.
-
Europese autoverkopen zakken meest in vijf maanden
In februari daalden de Europese autoverkopen jaar op jaar met 3,1 procent tot 953.540 stuks. Dat meldt de belangenorganisatie van autobouwers in Europa ACEA. Het gaat om de grootste afname in vijf maanden.
Spanje was de enige grote markt die een expansie optekende, onder andere dankzij een klim van 61 procent in het aantal registraties voor elektrische voertuigen. Over heel Europa was er sprake van een daling met 24 procent in de aankopen van wagens met een benzinemotor, terwijl het aantal verkochte dieselauto's zakte met 28 procent.
Hybrides en volledig elektrische wagens zagen wel een expansie. Elektrische voertuigen tekenden een groei op van 26 procent. Tesla profiteerde daar overigens niet van mee, want dat merk zag het aantal registraties met 40 procent kelderen.
-
Bekaert-insiders kopen bij
Volgens de insidermeldingen van de beurswaakhond FSMA hebben twee insiders van staaldraadproducent Bekaert aandelen bijgekocht voor hun persoonlijke pensioenplan.
- Het hoofd van de tak 'Steel Wire Solutions', Eric Peeters, kocht op 18 maart via een buitenbeurstransactie 530 aandelen voor een prijs van 35,52 euro per stuk, waardoor het totale aankoopbedrag uitkwam op 19.355,60 euro.
- De directeur 'Digital and Information', Gunter Van Craen, kocht buitenbeurs op 18 maart 482 stuks voor 36,52 euro per aandeel, zodat het totaalbedrag neerkwam op 17.602,64 euro.
-
Bouwfirma Moury Construct gunt aandeelhouders extra dividend
Na een degelijk 2024 keert de beursgenoteerde bouwgroep Moury Construct haar aandeelhouders naast een hogere winstuitkering ook een uitzonderlijk dividend toe. Lukas Vanacker praat u bij over het extra dividend bij Moury Construct.
Dit uitzonderlijk dividend reflecteert de financiële soliditeit en de liquiditeit van de groep, net als de kwaliteit van haar orderboekje.
-
Turkse call met beleggers moet financiële markten kalmeren
De Turkse minister van Financiën, Mehmet Simsek, zal volgens het persbureau Bloomberg straks om 14.00 uur Belgische tijd een call met buitenlandse investeerders houden in een poging de markten te kalmeren. En dat is nodig: sinds de aanhouding van Ekrem Imamoglu, de burgemeester van de miljoenenstad Istanboel en de belangrijkste politieke tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan, vorige week is er een ware beleggersexodus op gang gekomen.
Daardoor is de lira in vrije val geraakt en donderde de Turkse beurs vorige week 16,6 procent lager. Een reeks aan noodmaatregelen - zoals een shortersverbod - om de exodus te stoppen leverde tot nu toe beperkte winsten op. Het idee van vandaag is waarschijnlijk dat Simsek beleggers wil overtuigen dat niet Erdogan maar hij het monetaire beleid bepaalt in Turkije.
Niet vreemd dat beleggers daar aan twijfelen, want Erdogan zette in het verleden het monetaire beleid wel vaker naar zijn hand te zetten met alle gevolgen van dien (torenhoge inflatie).
Turkey’s Finance Minister Mehmet Simsek will hold a call with international investors as authorities seek to calm markets https://t.co/O79jKIkcsz
— Bloomberg (@business) March 24, 2025 -
Vlieg met TUI naar Madrid en met Shell naar New York
Twee reuzen van het Europees bedrijfsleven organiseren vandaag een beleggersdag met een update over de strategie. Voor de toerismegigant TUI is de rendezvousplek deze ochtend vanaf 8u30 - noblesse oblige - Spanje met een meeting in Madrid en voor oliereus Shell is de afspraak deze namiddag 14 uur Belgische tijd in New York.
U leest meer over de beleggersdag van Shell in onze voorkennis.
-
Grote techbedrijven stuwen Nasdaq hoger
En dan doen we nu een blik op Wall Street, zoals u van ons gewend bent. Want daar sloot de Nasdaq gisteravond 2,3 procent hoger dankzij aan gunstig tarievennieuws. Het nieuwe rondje invoerheffingen dat de Trump-regering vanaf 2 april wil invoeren, zal mogelijk minder streng uitvallen dan gevreesd.
Daarnaast beginnen steeds meer strategen te denken dat de ergste verkoopgolven voor Amerikaanse aandelen achter de rug liggen. Michael Wilson van Morgan Stanley merkt op dat de zwakkere dollar een gunstig effect zal hebben op de winstverwachtingen van Amerikaanse bedrijven (omdat winst in andere munten omgerekend naar dollar meer waard wordt). 'Daardoor zouden beleggers weleens opnieuw richting de VS kunnen roteren.'
De stevige winst voor de Nasdaq volgde op een forse koersklim voor de grote techbedrijven. Amazon , Nvidia en Meta Platforms wonnen tussen 2 en 4 procent. Hoogvlieger was Tesla met een sprong van ruim 11 procent.
-
Klap BYD duwt Hongkong stevig lager
Goedemorgen!
Normaliter kijken we altijd eerst naar de Amerikaanse beurzen, maar we leggen onze focus vandaag eerst even op Azië. Want de koersval voor de Chinese elektrische autobouwer BYD van 10 procent duwt ook de Hongkongse beurs ruim 2 procent in het rood.
De koersdaling van BYD is opvallend, aangezien de onderneming gisteren een sterker dan verwachte groei wist voor te leggen. Met een omzet van 177,31 miljard yuan (107 miljard dollar) over 2024 overklaste het bedrijf zijn Amerikaanse concurrent Tesla (2024: 97,7 miljard dollar). De nettowinst viel echter wat tegen. Voor beleggers lijkt dat een goed excuus om wat winst van tafel te nemen na een verschroeiend beursparcours (zie grafiek).
De blog van gisteren nog eens nalezen? Graag hierheen!
Hoofdpunten
- Wall Street: een weifelende Joe Sixpack en een zelfzekere Cathie Wood
- GameStop wordt bitcoininvesteerder
- Merck, UPS en Abbvie zijn verliezers op Wall Street
- Topkoers maakt Belgisch belang in BNP Paribas ruim 5 miljard waard
- Meta en Alphabet uitblinkers bij 'Mag 7'
- Amerikaans consumentenvertrouwen kachelt achteruit
- Redenerende AI is niet altijd te betrouwen, toont onderzoek
- Krasselend Puma schuift CEO aan de kant
- Wiskundeprofessor Ann Dooms | De zorgwekkende zelfverzekerdheid van ChatGPT
- Baas Amerikaanse geheime dienst ontslagen
- Tarieven als onderhandelingswapen: Trump zwaait met lagere heffingen als China TikTok laat gaan
- Gordon Ramsay High in Londen | ‘Too much f***ing cheese!’
- Trump snijdt met tarieven vooral in eigen vel | Belgische bedrijven met handen in het haar | Kwart elektrische bedrijfswagens amper thuis opgeladen
- Uitzendbedrijf Planet Group van Sam Baro koopt zorgspecialist Reflex Healthcare