Biotech in the mood
Het is weer allemaal biotech wat de klok slaat. Voor Galapagos lijkt de sky the limit in New York. Quest en Gimv cashen op Prosonix.
Als je 89 bent is het niet echt een verrassing dat je het tijdelijke voor het eeuwige wisselt, maar het overlijden van bluesicoon B.B.King is zonder meer hét nieuws van de dag. Meer nog dan de mislukte staatsgreep in Burundi - een toch hardnekkige Afrikaanse kwaal - of Kris Peeters die gisteren zijn Japanse hogesnelheidstrein miste.
Voor wie belegt in biotech is het altijd een beetje nagelbijten, want die aandelen gedragen zich vaak nog gevoeliger dan de reageerbuisjes in hun labo's. Bovendien is de ene biotech niet de andere en al surfen hun koersen vaak op blijde verwachting en (ijdele) hoop, ze reageren toch vooral op tastbare resultaten.
Galapagos schoot als een raket omhoog gisteren bij zijn debuut op Nasdaq, de technologiebeurs in New York. De aandelen werden uitgegeven tegen 42 dollar per stuk, maar sloten ruim 20 procent hoger op 50,50 dollar. 'Tien jaar geleden in Brussel was het met de hakken over de sloot. Nu was er euforie', aldus CEO Onno van de Stolpe. Al koelt die deze ochtend in Amsterdam al weer wat af.
Met Galapagos had de belegger al iets in de hand, met name een succesvol reumamedicijn. Van de Stolpe heeft nu de ambitie om het onderzoek naar een geneesmiddel tegen een zeldzame maar fatale longziekte helemaal tot het einde te financieren en zelf op de markt brengen. 'Maar ik laat me niet gek maken', klinkt het. Galapagos beschikt binnenkort over een half miljard cash.
Quest for Growth en Gimv kiezen intussen eieren voor hun geld en doen hun belang in de Britse biotechgroep Prosonix van de hand. De specialist in ademhalingsproblemen wordt overgenomen door het eveneens Britse Circassia. Voor Quest verhoogt dat zijn intrinsieke waarde met 10 miljoen of 0,86 euro per aandeel, voor Gimv is dat 7,6 miljoen of 0,30 euro.
arGEN-X en Bone Therapeutics, die al wel een succesvolle beursgang achter de rug hebben in Brussel, zijn nog niet zo ver gevorderd als Galapagos. Ze kwamen allebei met kwartaalcijfers die weinig nieuws bevatten, behalve dat ze verder cash verbranden, maar dat ze nog over ruim voldoende liquiditeiten beschikken voor verder onderzoek. Voor één van zijn antilichaampjes, ARGX-110 heeft arGEN-X wel vertraging opgelopen.
Nog beursnieuws: bij EDF Luminus zit het er bovenarms op tussen de Franse hoofdaandeelhouder EDF en de gemeenten, die samen een belang van 36,5 procent hebben. Ze pikken het niet dat de Fransen het bedrijf naar de beurs willen brengen. 'We voelen ons bekocht', aldus Ludo Kelchtermans
Meest gelezen
- 1 Ondernemer en zakenman Willy Naessens overleden
- 2 Trump verliest stilaan geduld over traag 'vredesproces' in Oekraïne
- 3 Voordelig geld uit bedrijf halen? Jambon laat keuze tussen oud en nieuw regime
- 4 Familieman Willy Naessens schonk ook twee externen het vertrouwen voor zijn opvolging
- 5 Ghelamco stelt publicatie jaarresultaten uit