Lazarus vervolledigt met ‘Boze geesten’ zijn Dostojevski-kwartet volgens het beproefde succesrecept: een klassieker meeslepend en behapbaar naar het podium vertalen, zonder oppervlakkig te worden.
In haar muzikale performance ‘HARDKOOR’ verwerkt Naomi Velissariou (40) haar worstelingen met een burn-out en het singlemoederschap. Zelf omarmt ze dat laatste overtuigend. 'Onze maatschappij beschouwt het als falen wanneer een koppel met kinderen uit elkaar gaat. Maar co-ouderschap heeft iets heel emanciperends.'
Met 'Der Freischütz' gaf Carl Maria von Weber in 1821 de Duitse opera een eigen smoel. In een nieuwe productie voor Opera Ballet Vlaanderen brengt de Zwitserse regisseur Christoph Marthaler een heerlijke theatrale interpretatie van het werk.
Naima Joris puurde een carrière uit de lockdowncovers die ze postte op haar Facebook. Die krijgen nu de releases die ze verdienen. Uitgepuurd op ‘Enjoy the Silence’, gearrangeerd voor bigband op ‘Saudade’. Maar altijd met de doorleefde alt van een zangeres die al te vaak moest rouwen de voorbije jaren.
In 'The Grief of Red Granny' bewerkt theatermaker Gorges Ocloo het beroemde 'Stabat Mater' van Giovanni Battista Pergolesi tot een hedendaagse Afrikaanse compositie. De transformatie mist empathie.
De wereld staat in brand. In plaats van bang weg te vluchten, nodigt de theatervoorstelling 'Burning City' ons uit onze angsten in de ogen te kijken. Dat deed het performancecollectief Socha ook zelf tijdens het creatieproces. 'Ik heb nooit zoveel gehuild als tijdens de eerste repetitiedagen.'
Met de première van 'Götterdämmerung' sluit De Munt de iconische vierdelige cyclus 'Der Ring des Nibelungen' van Richard Wagner af. Het project stuikte na twee episodes in elkaar. De muziek blijft onovertroffen.
In een regie en choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui gaat vrijdag bij De Nationale Opera in Amsterdam 'Idomeneo, re di Creta' van Wolfgang Amadeus Mozart in première. De opera zet het conflict tussen generaties en het afstaan van macht op scherp. 'Ik ben geen activist, maar ik wil wel commentaar geven op wat er in de wereld gebeurt.'
Ruim 25 jaar nadat hij in Gent zijn tweede theatervoorstelling ooit heeft gespeeld, keert de Portugese regisseur Tiago Rodrigues terug naar de Arteveldestad met een voorstelling over afscheid nemen. Intussen was hij achtereenvolgens directeur van het Nationaal Theater in Portugal en van het Festival van Avignon. Nochtans zagen zijn docenten voor hem geen toekomst in het theater.
Ze is de koningin van de lach, maar het spectrum van actrice Lucie Plasschaert waaiert breder uit dan dat. Na een vruchtbaar theaterjaar komt er ook steeds meer tv-werk bij.
De Duitser Richard Strauss componeerde in 1905 met 'Salome' een van de eerste meesterwerken van de 20ste eeuw. Zijn landgenoot Ersan Mondtag transformeert de opera in een nieuwe productie bij Opera Ballet Vlaanderen tot een gewaagd maar meeslepend visueel spektakel.
In 'Field', haar eerste creatie als choreografe, plaatst Kirsten Wicklund het achtste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj centraal. Het werk ging het voorbije weekend bij Opera Ballet Vlaanderen in wereldpremière.
De Zweedse regisseur Ingmar Bergman maakte met 'Fanny en Alexander' een beklemmende tv-serie en film over machtsmisbruik en rare familiebanden. In De Munt in Brussel ging zondag de operaversie in wereldpremière. Wreed en toch betoverend. Op vele manieren om nooit te vergeten.
Met zijn operadebuut ‘Barzakh’ wil theatermaker Thomas Bellinck het stereotiepe beeld van ons gevangeniswezen bijschaven. Hij riep de hulp in van mensen die in detentie zitten. ‘Voor ik er binnenging, dacht ik dat MDMA een rapper was.'
Met 'Iphigénie en Tauride' rondde de Duitse componist Christoph Willibald Gluck aan het einde van de 18de eeuw zijn hervormingen van de opera af. In een nieuwe productie voor Opera Ballet Vlaanderen vindt de Spaanse regisseur Rafael R. Villalobos de juiste toon tussen heden en verleden.
In 'Aan de start van de brug' buigt Werktoneel zich in samenwerking met NTGent over onze existentiële doodsangst. Met droge humor en originele wendingen komt het langzaam tot een tragische ontknoping.
Rasacteurs Florian Myjer en Abke Haring puren een prachtige voorstelling uit de Engelse romanklassieker ‘Brideshead Revisited’. Over sensualiteit en seksualiteit, en de verwoestende gevolgen van homofobie en schaamte.
Met 'Werken en dagen' reflecteert het toneelgezelschap FC Bergman over de teloorgang van het boerenleven en de nood aan verbinding. De woordeloze voorstelling grossiert in knappe theatrale beelden die ook vaak pijn doen.
In De Singel gaat zaterdag 'Inner Life' van componist Wim Henderickx in première, twee jaar na diens overlijden. Diederik Glorieux, jarenlang zijn assistent, maakte de compositie af, die veel meer is dan een puur muzikaal project.
Met 'Siegfried' is bij De Munt de derde episode van Richard Wagners 'Der Ring des Nibelungen' in première gegaan. De voorstelling schittert vooral in de muzikale uitvoering.