Nu zakenman Fernand Huts volop timmert aan de toekomst van de Antwerpse Boerentoren, duikt het koffietafelboek 'Verhaal van een icoon' nog eens in het verleden van de voormalige woon- en banktoren. 'Als ik de verhalen van de toenmalige bewoners hoor, vrees ik dat ik in het foute tijdperk ben geboren.'
Hoe kan wonen in de stad weer betaalbaar worden? Het Brusselse architectenbureau Dogma ziet een oplossing in cohousing en koppelt er een eeuwenoud gebouwtype aan: de stadsvilla. De expo is nu te zien in het Vlaams Architectuurinstituut in Antwerpen.
In De Singel gaat zaterdag 'Inner Life' van componist Wim Henderickx in première, twee jaar na diens overlijden. Diederik Glorieux, jarenlang zijn assistent, maakte de compositie af, die veel meer is dan een puur muzikaal project.
Architect Anne Mie Depuydt hielp om een verloederd stuk Parijs om te vormen tot een site met duizenden duurzame appartementen. Tijdens de Olympische Spelen logeren de beste atleten ter wereld er, daarna moeten de armsten van de stad er vooruit geholpen worden.
Tijdens de zomervakantie bezoeken we negen weken lang mooie, maar onbekende tuinen in ons land. Vandaag: de rozentuin van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw.
In de Oost-Vlaamse gemeente Maldegem hebben archeologen op een plank een 1.000 jaar oude bouwschets van een woning aangetroffen. Het gaat wellicht om de vroegste middeleeuwse bouwtekening ooit gevonden in Europa. 'Een absoluut topstuk', zeggen de archeologen.
De laatste missie naar de maan duurde drie dagen, binnenkort willen we er maanden verblijven. De Belgische architect Xavier De Kestelier ontwerpt voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de eerste echte maanbasis. Met een bar, waar je zal kunnen klinken met een martini. 'Niets is sciencefiction.'
De Antwerpse zanger, muzikant en producer Willem Ardui heeft met ‘Oevers’ zijn eerste Nederlandstalige album uitgebracht. Nog meer dan op zijn platen met Blackwave kijkt hij zijn demonen recht in de ogen.
Vandaag is Dennis Pohl (37) postdoctoraal onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft en research coördinator van het platform The New Open. Op 1 april wordt de ex-wielrenner directeur van het Vlaams Architectuurinstituut (VAi). Hier maakt hij zijn persoonlijke balans op.
Het Stocletpaleis is een van de meest iconische gebouwen van Brussel. Het is helaas niet toegankelijk, maar je kan toch binnenkijken dankzij onderzoekers van de ULB. Zij maakten een digitale versie, die te zien is op de expo 'Reconstructie' in het Jubelpark.
Een huis met cockpitkappen als ramen en een open haard met keien uit de Maasvallei. Marcel Raymaekers, die intussen negentig is, was eind jaren zestig al een circulair architect. Een expo in deSingel zet zijn ontwerpen uit recuperatiemateriaal in de kijker.
Het Gentse hof van beroep heeft de kunstenaar Wim Delvoye veroordeeld tot een geldboete van 32.000 voor een reeks bouw- en milieuovertredingen aan zijn kasteel De Bueren in Melle.
Het Oostendse Kursaal is vooral bekend als concertzaal en casino, maar het heeft ook museumallures. Precies zoals architect Léon Stynen 70 jaar geleden voor ogen had. 'Stynen wilde kunst en architectuur doen samensmelten. In het Kursaal is hem dat uitstekend gelukt.’